Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ομιλια βουλευτη στη συζητηση του νομοσχεδίου για "την Ενίσχυση της Διαφάνειας"(από kefaloniapress)

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

Πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, αλλά και στις δεσμεύσεις της η Κυβέρνηση από την κατάθεση των προγραμματικών δηλώσεων τον Οκτώβριο του 2009, κατέθεσε και συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για «την Ενίσχυση της Διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση Νόμων και πράξεων των Κυβερνητικών, Διοικητικών και Αυτοδιοικητικών Οργάνων στο Διαδίκτυο το «Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να υποκαταστήσει το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης πράξεων και αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Έρχεται, όμως, να ενισχύσει, έρχεται να συμπληρώσει, έρχεται να διευρύνει και το πολύ σημαντικό έρχεται να οργανώσει την ανάρτηση πράξεων και αποφάσεων, έτσι ώστε να είναι σε μορφή άμεσα προσβάσιμη και κατανοητή από όλους, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η ανάρτηση των πράξεων και αποφάσεων όλων των προσώπων και οργάνων που αναφέρονται με σαφήνεια σε αυτό το νομοσχέδιο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα προσδιορίζεται, το εύρος της υποχρέωσης ανάρτησης και προβλέπεται η ρύθμιση των διαδικασιών και προδιαγραφών που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί η ποιότητα της δημοσίευσης και τελικά ο σκοπός του νόμου, που είναι η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία από τα νέα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια.

Αυτή η ευρεία δημοσιότητα, έχει σαν αποτέλεσμα, να θέτει τα πρόσωπα και τους φορείς άσκησης της δημόσιας εξουσίας α την ασκούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, με μεγαλύτερη ευθύνη και εν τέλει να λογοδοτούν σε κάθε τους βήμα και απόφαση στους πολίτες, που θα έχουν έτσι άμεση και δωρεάν πρόσβαση.

Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης και της συμμετοχής στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα μας περνάει τις δυσκολότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Το εισόδημα όλων συμπιέζεται.

Κοινωνικά κεκτημένα συρρικνώνονται.

Πολλά μέτρα είναι σκληρά, αλλά και αναπόφευκτα. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται κάτω από ένα βαρύ πέπλο σκανδάλων.

Η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έχει πληγεί.

Σε ένα τέτοιο κλίμα πρέπει, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, να θωρακίσουμε το πολιτικό μας σύστημα με νόμους και κανόνες όπως :

Ο 3812/09 για τις προσλήψεις με έλεγχο του ΑΣΕΠ

Ο 3839/10 για την επιλογή διευθυντών με διαφάνεια και αξιοκρατία

Ο 3838/10 για εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης της ιθαγένειας

Ο 3852/10 για την νέα μορφή της Αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση του προληπτικού ελέγχου

Ο νόμος για τα Συμβούλια Επιλογής Δικαστικών Λειτουργών

Αυτοί και άλλοι νόμοι που ήδη έχουμε ψηφίσει τους τελευταίους έξι μήνε

προάγουν τη διαφάνεια

καταπολεμούν το πελατειακό σύστημα

δημιουργούν προϋποθέσεις και κατατείνουν στην αλλαγή μιας αρρωστημένης νοοτροπίας.

οδηγούν στην ορθή πολιτική λειτουργία και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος.

Ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι και αυτό που συζητάμε σήμερα και βεβαίως δεν είναι το τελευταίο που φέρνουμε στη Βουλή και που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σχέδιο νόμου αυτό, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, έγινε διαβούλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, συζητήθηκε εκτενέστατα στην επιτροπή, έγιναν προτάσεις, βελτιώσεις και συμπληρώσεις.

Αυτό που καταδείχτηκε και γίνεται εμφανές, είναι η μεγάλη αλλαγή που επιφέρει, χωρίς να μπορούμε σήμερα να συλλάβουμε τα όριά της.

Γιατί, δεν είναι μόνο η αύξηση του αριθμού των αποφάσεων και πράξεων των προσώπων και των οργάνων, αλλά και η αλλαγή στη νοοτροπία των προσώπων και των οργάνων, όταν γνωρίζουν, ότι την επόμενη στιγμή η απόφασή τους θα είναι γνωστή και θα κρίνεται από τους πολίτες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Προφανώς γίνονταν δημοσιεύσεις, όπου ο Νόμος το απαιτούσε. Όπως για παράδειγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που με τον παρόντα Νόμο, όλα τα φύλλα αυτής θα διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου και μάλιστα με τρόπο τέτοιο, που να είναι ευχερής η αναζήτηση όλων των θεμάτων και αποφάσεων.

Γνωρίζουμε όλοι πως γίνονταν και πως γίνονται οι δημοσιεύσεις, όπου ο Νόμος το απαιτεί, στις αποφάσεις των οργάνων αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, στον πίνακα ανακοινώσεων τους.

Γνωρίζουμε δε, ότι στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη και Υπουργικές Αποφάσεις, που όφειλαν να είχαν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ποτέ δε δημοσιεύθηκαν. (Είναι γνωστό ότι τέτοια απόφαση υπήρξε και στο Σκάνδαλο του Βατοπεδίου).

Γνωρίζουμε ακόμη, ότι στους σημερινούς οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού σημαντικές αποφάσεις των μονοπρόσωπων αλλά και των άλλων οργάνων όπως Νομαρχιακών Συμβουλίων, Δημοτικών Συμβουλίων, Νομαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών καθώς και οργάνων των επιχειρήσεων τους, δεν δημοσιεύονται. Μόνο αυτές οι αποφάσεις ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 800 το χρόνο για κάθε οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημοσίευση τους επαφίεται μόνο στην καλή πρόθεση και στο πόσο οργανωμένη ιστοσελίδα έχει ο κάθε ΟΤΑ .

Με το νόμο αυτό η δημοσίευση γίνεται αμελλητί με ευθύνη του οργάνου που τις εξέδωσε, και δεν εκτελούνται οι αποφάσεις εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο.

Όλα αυτά βέβαια με την επιφύλαξη των κανόνων προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, κανόνων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κρατικών, εταιρικών ή άλλων απορρήτων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι θετικό που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην τελική του μορφή βρίσκει σύμφωνους την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών.

Είναι επίσης θετικό ότι το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται σε ευθεία αντιστοίχηση με τη βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο λαός μας

Θέλει απόδοση δικαιοσύνης

Θέλει σωστή διαχείριση του Δημόσιου χρήματος

Θέλει οι θυσίες του να πιάνουν τόπο

Θέλει φως παντού

Θέλει φως στα πάντα και για τους πάντες

Θέλει και πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για όλα, για να είναι ικανός να συμμετέχει στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι

Είμαι σίγουρος ότι και με αυτό το νομοσχέδιο ανταποκρινόμαστε σε αυτά που ο λαός μας θέλει και γι’ αυτό μας έχει στείλει εδώ.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να το υπερψηφίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου