Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ...

Χρειάστηκαν να περάσουν 11 χρόνια από την ίδρυση των Τ.Ε.Ι στο Ληξούρι, 8 ημέρες από την δημοσιοποίηση του άρθρου μου (Ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ) για να πάρω μια θολή απάντηση και κάτι παραπάνω από 88 άτομα που το διάβασαν. Όλο αυτό μαζί μας κάνει 11888!!! Τυχαίο; Δε νομίζω…

Είμαι ευτυχής που μετά από τόσο καιρό πήρα μια απάντηση, πήραμε μια απάντηση, θολή μεν απάντηση δε. Η απάντηση ήρθε δια στόματος κ. Μαραβέγια, πρόεδρο των Α.Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων. Ο κ. πρόεδρος εστίασε στην έλλειψη καθηγητών, ούτε μια αναφορά για τις ανεπαρκείς αίθουσες διδασκαλίας, ούτε μια αναφορά για την έλλειψη εργαστηριακών αιθουσών, ούτε μια αναφορά για την έλλειψη εργαστηριακού εξοπλισμού, ούτε μια αναφορά για την ανικανότητά τους να κάνουν το ίδρυμα πιο ανταγωνιστικό με σκοπό να δώσουν ένα κίνητρο στους φοιτητές. Φαίνεται κ. πρόεδρε ότι μάλλον Κεφαλονιά εννοείται μόνο το Αργοστόλι, μόνο εκεί, όχι τριγυρίζετε, αλλά περιτριγυρίζεται. Πρέπει να σας ενημερώσω πως υπάρχουν και δυο τμήματα στο Ληξούρι, όπως ορθά είπατε, τα οποία τα έχετε αφήσει, αν όχι εσείς οι προκάτοχοί σας, να τα πάρει ο αέρας. Τη ‘κληρονομία’ που σας άφησαν, λοιπόν, ελπίζω να μην τη συνεχίσετε.
Θα μπορούσατε να κάνετε συμβάσεις καθηγητών για 2-3 χρόνια. Καθηγητών από την περιοχή, καθηγητών από το νησί μας και όχι αλεξιπτωτιστών. Καθηγητές που έρχονται 2 φορές το μήνα και βάζουν όλα τους τα μαθήματα την ίδια μέρα κάνει κακό στο ίδρυμα, κάνει κακό στους φοιτητές. Αφήστε τη δικαιολογία της εποχής, ‘ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, γίνεται αναστολή πάσης φύσεως προσλήψεων’. Κ. πρόεδρε αν δεν μπαζώσεις δεν κτίζεις, όπως λέει και ο λαός μας, και εσείς όχι απλά δεν μπαζώσατε, αλλά γκρεμίσατε και ότι προϋπήρχε.
Δεύτερον, θα μπορούσατε να ενδιαφερθείτε, πιστεύω, για την κατασκευή νέων αιθουσών, τέτοιες ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μια μεγάλη μάζα φοιτητών. Αιθουσών ικανών να μπορούν οι φοιτητές να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα. Έχουμε τόσα κτήρια στην περιοχή ανεκμετάλλευτα, σε ένα από αυτά κατασκευάστε εστίες, έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα επιπλέον κίνητρο για τους φοιτητές. Τόνισα το γεγονός ότι η τοπική αρχή παίζει ‘τένις’ με τα όνειρά μας, με τις αρμόδιες αρχές, ρίχνοντας το μπαλάκι της ανευθυνότητάς τους για το ποιος είναι αρμόδιος να παραχωρήσει στο ίδρυμα ένα οικόπεδο του δήμου, απόφαση η όποια έχει παρθεί σε δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παλικης. Γιατί δεν παρεμβαίνετε ώστε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα;
Έπειτα, θα μπορούσατε να κάνετε μια σωστή προβολή-διαφήμιση του ιδρύματος όχι με μια απλή αναφορά στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Να τυπώσετε φυλλάδια για το πώς λειτουργεί η σχολή, τί αντίκτυπο έχει μέσα στη κοινωνία, ποιές οι επαγγελματικοί διέξοδοι για τους φοιτητές, ποιό το υπόβαθρο των καθηγητών, για το αν ο τόπος μας ενδείκνυται για φοιτητική ζωή, τα οποία να μοιραστούν παντού, να δημοσιοποιηθούν σε όλα τα μέσα. Έτσι θα κατορθώσετε να φέρεται το ίδρυμα πιο κοντά στους φοιτητές. Πρέπει όλες τις ενέργειες του ιδρύματος να τις αφουγκράζεται η κοινωνία. Έχετε καταφέρει να αποκόψετε το ίδρυμα από την πραγματικότητα της εποχής, το έχετε αφήσει να ζει στο ‘ψέμα’ του.
Ύστερα ας προσπαθήσετε να κάνετε μια συνεργασία με άλλα παρεμφερή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Να ανταλλάξετε απόψεις με αρμόδιους καθηγητές, να διευρύνεται το πνευματικό ορίζοντα των φοιτητών. Εντάξτε το ίδρυμα και τους φοιτητές στην παρακολούθηση εργαστηριακών προγραμμάτων που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση του πτυχίου τους. Ζητήστε να κάνετε σεμινάρια στο χώρο του ιδρύματος, ώστε να ανέβει το επίπεδο σπουδών και να γίνει το ίδρυμα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα. Στο ίδιο πλαίσιο, όχι να ζητήσετε απλά, αλλά να απαιτήσετε την εκσυγχρόνιση των πτυχίων των καθηγητών, ζητήστε καθηγητές καταξιωμένους.
Τέλος, κ. Μαραβέγια είναι τυχαίο που πασχίζεται να πάτε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα, το τμήμα μουσικών οργάνων, στη Κρήτη; Δε νομίζω…
Να σας ευχηθώ καλή σταδιοδρομία, σαν νέος πρόεδρος των Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων. Αφήστε στην άκρη τα άλλοθι και τις φτηνές δικαιολογίες της εποχής για το καλό όλων μας και από τη στιγμή που εκμαιεύσατε στη συνέντευξή σας ότι παραλάβατε καμένη γη, ας μην συνεχίζεται να την καίτε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΠ. ΣΠΥΡΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου