Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Ξέρετε, αυτά τα ΤΕΙ φτιάχτηκαν και αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους».

(από kefaloniaphotonews)

Τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Ναπολέοντα Ματαβέγια συναντήσαμε, την περασμένη εβδομάδα στο Μεντιτερανέ, και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το ΤΕΙ και την καινούργια χρονιά που έρχεται σ’ ένα μήνα.
Ο κ. Πρόεδρος όπως είπε, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσωπικού, «το έχω πεί πολλές φορές και σε όλους τους τόνους, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και στο επίπεδο το εκπαιδευτικό και στο επίπεδο του διοικητικού προσωπικού». Δεν μπορεί να λυθεί, σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας, δεδομένων μάλιστα και των σχετικών που υπάρχουν τώρα, δηλαδή αναστολή πάσης φύσεως προσλήψεων, είναι ένα μεγάλο θέμα, που ποτέ δεν ξέρει πραγματικά αν θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν.
«Το μόνο φως στο ορίζοντα που υπάρχει είναι ότι από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, είναι τα προγράμματα που αφορούνε την διασύνδεση με την αγορά εργασίας, δηλαδή την πρακτική άσκηση των φοιτητών, είναι τα προγράμματα της επιχειρηματικότητας , κάποια προγράμματα «ιδρυματικά», τα οποία μπορούν να μας δώσουν κάποιες δυνατότητες από το αποθεματικό που θα υπάρξει, από την παρακράτηση μάλλον που θα υπάρξει, να λύσουμε το πρόβλημα με κάποιες συμβάσεις έργου για κάποιους ανθρώπους , δεν υπάρχει άλλη λύση.
Ένα άλλο που θα θέλω να ξέρουν όλοι όσοι μας διαβάσουν, είναι ότι είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και γω προσωπικά, στην τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων. Ξέρετε, ότι είχε δεινοπαθήσει το ΤΕΙ παλαιότερα, δεν ξέρω αν τα ξέρετε, - φαντάζομαι να τα υποψιάζεστε - ακριβώς από την έλλειψη διαδικασιών και κανόνων, μεγάλο πρόβλημα….. άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά, ανάλογα με την περίπτωση, αυτό δεν θέλουμε να το κάνουμε εμείς, και θα προσπαθήσουμε να μην το κάνουμε. Σήμερα π.χ. να σας πω κάτι καινούργιο για τα ΤΕΙ, χωρίσαμε τους νέους Προϊσταμένους των Τμημάτων. Είναι οκτώ Τμήματα, τέσσερα στην Κεφαλονιά, δυο στη Λευκάδα και δυο στη Ζάκυνθο,. Οι Προϊστάμενοι αποφασίσαμε να έχουνε τα εξής χαρακτηριστικά, να έχουμε την υψηλότερη βαθμίδα, και αν υπάρχουν ομοιόβαθμοι, δηλαδή δυο καθηγητές, δυο αναπληρωτές και δυο επίκουροι, Προϊστάμενος θα ορίζεται αυτός που είναι αρχαιότερος. Γιατί το κάνουμε αυτό, πρώτα πρώτα διότι δεν εκλέγονται, και όποιοι άνθρωποι δεν εκλέγονται και εκπροσωπούνε κάτι στη διοίκηση θα πρέπει να είναι είτε στην υψηλότερη βαθμίδα, είτε αν δεν υπάρχουν τέτοιοι να είναι αρχαιότεροι. Αυτό είναι μια από τις εκδηλώσεις της τήρησης των διαδικασιών.
Επίσης, είναι έτοιμες οι επιτροπές για την πρόσληψη των εκτάκτων, έκτακτου προσωπικού που χωρίς αυτό δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχουμε δώσει στις επιτροπές να δράσουνε με τον πιο δυνατό αντικειμενικό τρόπο, βεβαίως κι εμείς θα δούμε ως Διοικούσα πλέον, θα ελέγξουμε, εν πάση περιπτώσει, την τήρηση των διαδικασιών».


Ένα άλλο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά, όπως είπε είναι ότι σκέφτονται δυο πράγματα:
«Πρώτον, να μαζέψουμε μέσα στο καλοκαίρι, μέσα στον Αύγουστο συγκεκριμένα, μετά τον δεκαπενταύγουστο, στην Κεφαλονιά την Ζάκυνθο και την Λευκάδα, τους ανθρώπους που είναι καθηγητές, στα ΤΕΙ ή στα ΑΕΙ και που είναι η καταγωγή τους από τα νησιά, να τους καλέσουμε σε ένα δείπνο εργασίας, εν πάση περιπτώσει, και να τους πούμε ότι υπάρχουν αυτά τα Τμήματα, αν έχουν την ίδια ειδικότητα να προσκαλεστούν ως επισκέπτες και να κάνουν διαλέξεις, να τα αγκαλιάσουνε τα Τμήματα, γιατί είναι υπόθεση της Κεφαλονιάς της Λευκάδας και της Ζακύνθου. Αν είναι και κάποιοι από το εξωτερικό, τόσο καλύτερα, νάρθουν κι αυτοί, αυτοί θάναι οι Πρεσβευτές μας. Να φτιαχτεί τέλος πάντων, μια Εταιρεία Φίλων των ΤΕΙ……..»
Ο κ. Μαραβέγιας γύρισε και μου είπε με όλη την ειλικρίνεια που τον διακρίνει και με νόημα: «Ξέρετε, αυτά τα ΤΕΙ φτιάχτηκαν και αφέθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τύχη τους».

Το δεύτερο είναι το Σεπτέμβρη Οκτώβρη θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποιες συγκεντρώσεις των παραγωγικών δυνάμεων του κάθε νησιού, μαζί με τους καθηγητές των Τμημάτων, για να δούνε τι μπορούν να προσφέρουν.

Ρωτήθηκε ο κ. Πρόεδρος σχετικά με τις συγχωνεύσεις που ακούγονται…
Ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι, «όσες φορές έχω προσπαθήσει να εκμαιεύσω κάτι από τους υπεύθυνους του Υπουργείου πρέπει να σας πω ότι ουδείς μου είπε τίποτα, επικρέμεται κάτι ότι θα γίνει – μπορεί να μην γίνει και τίποτα – μπορεί όμως και να γίνουν διάφορα πράγματα δια τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν γίνουν, δεν θα γίνουν σύντομα, θα γίνουν σε ένα ή δυο χρόνια. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ενδυναμώσει τα Τμήματα έτσι ώστε να μην τα …. πάρει ο αέρας. Όλα τα πράγματα όταν είναι δυνατά δεν τα παρασύρει ο άνεμος. Αυτός είναι ο σκοπός μας να τα συνδέσουμε και με το δίκτυο των καθηγητών σ’ όλη την Ελλάδα και με την τοπική κοινωνία, νομίζω ότι είναι από τα περισσότερο κρίσιμα ζητήματα και σε όσους το έχω πει μου είπαν ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία».
Όσο για τις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής στην Κεφαλονιά, ο κ. Μαραβέγιας πιστεύει ότι είναι σωστό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως είναι δύσκολο σε ένα οποιοδήποτε Υπουργείο να βρει ανθρώπους με προσόντα και να τους βάλει στη Διοικούσα Επιτροπή. Τέτοιοι άνθρωποι επιστήμονες δεν υπάρχουν στην Κεφαλονιά. Ο κ. Πρόεδρος πάντως τόνισε με έμφαση: «Εγώ πάντως τριγυρίζω στην Κεφαλονιά συνεχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου