Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΕΛΤΕΡ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αθήνα 9.7.2010

ΑΠ G 18844

Προς

Διονύσιο Γεωργάτο
Νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Κύριε Νομάρχα,


Μόνο αίσχος και ντροπή είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ένα έργο πρωτοποριακό, τεχνικά δύσκολο και άμεσης απόδοσης οφέλους για τον τουρισμό της Κεφαλονιάς. Ένα έργο που με ελάχιστη εθνική επιδότηση, δεδομένου ότι το 75% της δαπάνης του χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους, έχει φέρει ήδη σημαντικό όφελος στην τοπική κοινωνία με την σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το Αργοστόλι.

Όπως καταλαβαίνετε αναφέρομαι στο έργο της λιμενικής εγκατάστασης για τα κρουαζιερόπλοια, το γνωστό «Μπαστούνι», το οποίο η εταιρία μας ως υπεργολάβος της αναδόχου ουσιαστικά παραδοθεί εδώ και έναν χρόνο περίπου.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών, για την επίλυσή τους δυστυχώς δεν είχαμε την πρέπουσα υποστήριξη.

Στις 19.06.2009 έγινε η διοικητική παραλαβή της προβλήτας και πριν ακριβώς ένα χρόνο, την 1η Ιουλίου 2009 , το όνειρο έγινε πραγματικότητα και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έδεσε στη νέα προβλήτα.

Εκτοτε, δυστυχώς, το έργο εγκαταλείφθηκε στη τύχη του εξ αιτίας αδυναμιών των υπηρεσιών σας και της τυπολατρικής γραφειοκρατίας της Διαχειριστικής Αρχής του έργου. Από το περασμένο καλοκαίρι εκκρεμεί η έγκριση του 2ου ΑΠΕ, ενός ΑΠΕ φάντασμα ο οποίος «συντάσσεται», ανασυντάσσεται και «τροποποιείται» χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του.

Ένας ΑΠΕ που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τακτοποιητικός , δεδομένου ότι περιλαμβάνει αυξομειώσεις ποσοτήτων ως είναι σύνηθες σε ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και με μόνη ουσιαστική πρόσθετη δαπάνη , αυτή της τοποθέτησης ενός Υποσταθμού ΔΕΗ , απαραίτητου για τη σωστή λειτουργία της εγκατάστασης.
Δυστυχώς όμως, πέραν των καθυστερήσεων που οφείλονται στις αδυναμίες των υπηρεσιών σας, εδώ και 4 μήνες περίπου η έγκριση του ΑΠΕ έχει εμπλακεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια της Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αδυνατεί να κατανοήσει τα αυτονόητα, δηλαδή ότι ο εν λόγω Υποσταθμός δεν αποτελεί τροποποίηση του τεχνητού αντικειμένου του αρχικού έργου αλλά εργασία απολύτως αναγκαία και επείγουσα για την τελειοποίηση του εκτελουμένου έργου και έχει απόλυτη συνάφεια, τοπική και τεχνική, με το αρχικό συμβατικό αντικείμενο, καθόσον θα επιτρέψει την πλήρη και αυτόνομη λειτουργία της «μαρίνας», προκειμένου αυτή να λειτουργήσει για το σκοπό που έχει κατασκευαστεί, δηλαδή τον ελλιμενισμό ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (yachts) .
Ένας υποσταθμός ο οποίος έχει ήδη παραγγελθεί μετά από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Υποδομών και Δημοσίων Έργων και σχετική εντολή προς εμάς της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και ο οποίος παραμένει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατασκευής του, καθότι δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή του στο χώρο επειδή οι αναγκαίες εργασίες περιλαμβάνονται στον ΑΠΕ ο οποίος φυσικά δεν έχει εγκριθεί.
Ο εν λόγω 2ος ΑΠΕ υποβλήθηκε επισήμως στη Διαχειριστική Αρχή στις 14.04.2010, αλλά ανεπισήμως είχε δοθεί ένα τουλάχιστον μήνα νωρίτερα. Μέχρι σήμερα η Διαχειριστική Αρχή δεν έχει εγκρίνει τον 2ο ΑΠΕ, ενώ για περισσότερους από δυο μήνες δήλωνε ότι δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τον έλεγχό του «γιατί είχε άλλες προτεραιότητες».

Δηλαδή η διαχειριστική αρχή θεωρεί ότι μεσούσης της τουριστικής σαιζόν ,ένα νησί όπως η Κεφαλονιά, που ζει από τον τουρισμό, μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες από την ηλεκτροδότηση της λιμενικής εγκατάστασης κρουαζιερόπλοιων.
Και όλα αυτά ενώ η σχετική πίστωση έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και έχει ήδη κατατεθεί στο λογαριασμό του έργου. Δηλαδή ένα έργο , ίσως το πιο σημαντικό για το νησί, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί σε πλήρη χρήση, γιατί κάποιοι γραφειοκράτες δεν έχουν προφανώς κατανοήσει το ρόλο τους.
Συνακόλουθο της παραπάνω γραφειοκρατικής τακτικής είναι ότι η εταιρία μας , η οποία εκτελεί το έργο ως υπεργολάβος του Αναδόχου , παραμένει εγκλωβισμένη στο έργο, αδυνατεί να πληρωθεί την δαπάνη προμήθειας του Υποσταθμού αλλά και ήδη εκτελεσμένες εργασίες ύψους περί τα 250.000 ευρώ που περιλαμβάνονται στον υπό έγκριση 2ο ΑΠΕ, παρά τις –επί πολλούς μήνες- διαβεβαιώσεις ότι επίκειται η επίλυσης των γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Κύριε Νομάρχα, εμείς που δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού και κανείς δεν μας εξασφαλίζει το μεροκάματο ή τον μισθό μας βρέξει- χιονίσει. Ζούμε από τα έσοδα της δουλειάς μας και είναι πολύ φυσικό να αγανακτούμε όταν κάποιοι με εξασφαλισμένο «βρέξει-χιονίσει» τον μισθό τους, μας αποστερούν το δικαίωμά μας να αμειφθούμε για τις εργασίες που έχουμε εκτελέσει.

Για λογαριασμό λοιπόν της εταιρίας που κατασκεύασε το «Μπαστούνι» , σας καλώ να παρέμβετε άμεσα, να ελέγξετε όσους υπαλλήλους αδιαφορούν και ολιγωρούν και να δώσετε άμεση λύση στα προβλήματα της δυσλειτουργίας των Υπηρεσιών σας και της Διαχειριστικής Αρχής.

Δικαιολογίες του τύπου «τώρα έχουμε άλλες προτεραιότητες» δεν είναι ανεκτές. Η υπομονή μας έχει πλέον εξαντληθεί και είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε σε ανώτερα κυβερνητικά όργανα και να καταθέσουμε σχετική αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων.



Για την ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ
Δημήτριος Μεσοδάκος
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος


Κοινοποίηση:

κ. Σταύρο Αρναουτάκη Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
κ. Σπύρο Μοσχόπουλο, Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης
κ. Αλέξανδρο Παρίση, τ. βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης
κ. Διονύση Λευκαδίτη τ. Νομάρχη Κεφαλονιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου