TO ΞEKAΘAPIΣAN KAI OI 2
Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου από τις περιοχές του Ελειού-Πρόννων και της Σάμης έλαβε χώρα την Κυριακή στον Πόρο συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ζήτημα των νέων ιχθυοκαλλιεργειών.
Εντονη ήταν η δυσαρέσκεια παραγόντων και πολιτών για την αδρανή στάση του βουλευτή κ. Σπύρου Μοσχόπουλου επειδή δεν πιέζει την κυβέρνηση ώστε να αποσύρει τα σχέδιά της, ενώ θετικά κρίθηκε η στάση του δήμαρχου Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση, ο οποίος δήλωσε ότι τάσσεται επικεφαλής του αγώνα των κατοίκων για μια καθαρή και τουριστικά ελκυστική θαλάσσια περιοχή.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι δημοτικοί σύμβουλοι όπως οι κ. κ. Β. Καμπίτσης, Β. Φιοραβάντες και Γ. Κοκκόσης κατέκριναν ανοιχτά τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή (δεν παραβρέθηκε), γιατί δεν αντιδρά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Δυναμική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκου Ανουσάκη ο οποίος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα προστατεύσει και τον θαλάσσιο χώρο και τα βουνά της Κεφαλονιάς από τα μεγάλα συμφέροντα, αφού έχει αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται κανέναν. Όπως είπε «οι επενδύσεις χρειάζονται και είναι θετικές, αλλά όλα πρέπει να γίνουν βάσει της νομιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού στην τοπική κοινωνία».
Αίσθηση και έκπληξη προκάλεσε η στάση του πρώην νομάρχη και δήμαρχου κ. Μάκη Μεταξά, ο οποίος όταν ανέβηκε στο βήμα δεν μίλησε μ’ αυτές τις ιδιότητες και ως πολιτικός παράγοντας, αλλά, όπως δήλωσε ο ίδιος, «ως εργαζόμενος Oμίλου που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή». Αναλυτικός και εμπεριστατωμένος πάντως ήταν και ο λόγος του Μάκη Φόρτε, ο οποίος ζήτησε το θέμα να τεθεί από μηδενική βάση.
Στο τέλος συμφωνήθηκε να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως δεν είναι δυνατόν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να σηκώνουν μόνες τους το βάρος των ιχθυοκαλλιεργειών, όταν άλλα νησιά «την βγάζουν καθαρή».
«Η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με σθένος την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλλονιάς περί ουδεμίας επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Κεφαλονιάς.
Η απόφαση αυτή -συνεχίζει η ανακοίνωση- εκφράζει την τοπική κοινωνία και περιφρουρεί τα συμφέροντα του τόπου και δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε άλλη πολιτική επιλογή ή γνωμοδότηση που θα οδηγήσει στην “κύκλωση” του νησιού μας από επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών.
Στο θέμα αυτό παραμένουμε αταλάντευτοι και δηλώνουμε επίσης ότι ουδείς μπορεί να αποφασίζει για τον τόπο ερήμην του κορυφαίου θεσμικού οργάνου.



Παύλος: Kαταστροφικές οι συνέπειες αν εγκατασταθούν στα νησιά μας οι ιχθυοκαλλιέργειες

Oι συνέπειες θα είναι καταστροφικές σε περίπτωση που εγκατασταθούν νέες ιχθυοκαλλιέργειες στα νησιά μας, τονίζει ο επιχειρηματίας και επικοινωνιολόγος κ. Παύλος Παπαδάτος σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον περιφερειάρχη κ. Σπύρο Σπύρου, ζητώντας να ακυρωθεί η υπόθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
H επιστολή του κ. Παπαδάτου έχει ως εξής:
Ανοικτή επιστολή Παύλου Παπαδάτου.
Προς αξιότιμο κύριο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Θέμα: Ακύρωση ανάπτυξης Κεφαλονιάς και Ιθάκης λόγω νέων Ιχθυοκαλλιεργειών
Κύριε Περιφερειάρχα,
Με πραγματική έκπληξη Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι πληροφορηθήκαμε την απόφαση με την οποία το περιφερειακό συμβούλιό σας «συμφώνησε» με την οριοθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών σε σημεία μοναδικού φυσικού κάλλους, στην ανατολική Κεφαλονιά και Ιθάκη. Ως υπεύθυνος προβολής της χώρας μας σε όλο τον κόσμο, για πολλά χρόνια, είμαι σε θέση να έχω πλήρη γνώση των καταστροφικών συνεπειών που θα επιφέρουν στα νησιά μας οι ιχθυοκαλλιέργειες σε περίπτωση που εγκατασταθούν στις προτεινόμενες περιοχές. Και συγκεκριμένα:
  • Καμία τουριστική επένδυση δεν πρόκειται να γίνει σε μεγάλη απόσταση από το σημείο όπου θα εγκατασταθούν, τα ιχθυοτροφεία.
  • Oι υπάρχουσες τουριστικές μονάδες θα υποστούν σημαντικές ζημιές.
  • Oι χιλιάδες επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων αλλά και οι χιλιάδες επιβάτες των σκαφών αναψυχής που περνούν από εκεί, αντί να θαυμάζουν και να μιλούν για το απαράμιλλο κάλλος των δύο νησιών μας, θα μιλούν για την απαράμιλλη καταστροφική μανία μας.
  • Oι τουριστικοί επισκέπτες μας σε αυτές τις περιοχές θα μειωθούν κατά χιλιάδες, ενώ θα χαθούν εκατομμύρια τουριστικού συναλλάγματος.
  • Τα δύο νησιά μας άμεσα θα «διαφημιστούν» ως νησιά “πεσκαρίας” και ιχθυόσκαλα των Iονίων Nήσων αντί ως νησιά μοναδικής φυσικής ομορφιάς.
  • Το περιβάλλον και ο θαλάσσιος πυθμένας, σε μεγάλη απόσταση, θα καταστραφούν ολοσχερώς. (Αυτός είναι και ο λόγος που τουριστικές χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, ή η Ιταλία δεν έχουν ιχθυοτροφεία).
  • Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από μελλοντικές τουριστικές επενδύσεις, θα χαθούν.
  • Εν ολίγοις, μιλάμε για τον ενταφιασμό κάθε μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης των δύο νησιών μας και φυσικά την καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού ως έχουν αποδείξει, οι «φιλόδοξοι» ιχθυοκαλλιεργητές δεν πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη και τους βασικούς κανόνες προστασίας του θαλάσσιου πλούτου μας. Και όλα αυτά γιατί; (Παρακαλώ παραθέστε μας τα θετικά στοιχεία, των νέων ιχθυοκαλλιεργειών μήπως και μας πείσετε).
Κύριε Περιφαρειάρχα, σας παρακαλούμε θερμά, κάντε όλες τις δέουσες ενέργειες, τώρα μάλιστα που οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι πλήρως ενημερωμένοι και δεν θα πιαστούν εξ απήνης, ώστε να ακυρώσετε την ειλημμένη απόφασή σας. Στην αντίθετη περίπτωση ακυρώνετε κάθε δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και θα αναγκαστούμε μόνοι μας πλέον να κάνουμε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να προστατέψουμε το μέλλον των δύο νησιών μας.
Αναμένοντας την απάντησή σας
Με εκτίμηση
ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Υ.Γ
Κύριε Περιφερειάρχα, μην μας πείτε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο απλά γνωμοδοτεί και το υπουργείο αποφασίζει γιατί τότε θα αισθανθούμε ότι προσβάλετε τη νοημοσύνη μας. Γιατί όταν το Yπουργείο προτείνει και η Περιφέρεια συμφωνεί, ποιοί θα ανατρέψουν την απόφαση; Μήπως τα λυκόπουλα των προσκόπων Αργοστολίου; (Εσείς γνωρίζετε κανέναν άλλον);