Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ

ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΕΩΣ ΤΟ 2010
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποφάσισε την επέκταση του ελέγχου των ορκωτών λογιστών στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς από το έτος 2000 μέχρι και το έτος 2010 και ενέκρινε την απαραίτητη δαπάνη, που αφορά στην αμοιβή των ορκωτών λογιστών για το έργο αυτό.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία συζητήθηκε το θέμα, πριν τη λήψη της απόφασης, ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, ενημέρωσε το σώμα για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ορκωτών λογιστών και την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο έλεγχος.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Εξάλλου ο περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου στην εισήγησή του, που αφορούσε και στο θέμα του γνωστού “σκανδάλου της πρώην Νομαρχίας”, είπε τα ακόλουθα:
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να κάνω μια εκτενή και αναλυτική παρουσίαση του γνωστού πλέον σε όλους μας θέματος που αφορά το οικονομικό σκάνδαλο που έχει διαπιστωθεί στην Οικονομική Υπηρεσία της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας & Ιθάκης.
Ο λόγος που δεν έχω μέχρι σήμερα αναφερθεί διεξοδικά στην υπόθεση  - πλην της αναφοράς μου σε αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ιουλίου - είναι ότι αφ’ ενός πρόκειται για μια υπόθεση το σύνολο των εγγράφων της οποίας κρίνονται ως εμπιστευτικά και αφ’ ετέρου ήθελα να έχω στοιχεία που να προσδιορίζουν το βάθος χρόνου της υπόθεσης αυτής.
Μετά την κατάθεση της προβλεπόμενης απογραφής που διεξήχθη και ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση υπέπεσαν στην αντίληψη του Αντιπεριφερειάρχη ασυμφωνίες και έλλειψη οικονομικών στοιχείων που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα στα αρχεία της παραπάνω υπηρεσίας και επιπλέον παρατηρούνταν αναντιστοιχίες στα υπόλοιπα των λογαριασμών που δημιούργησαν εύλογα ερωτήματα περί πιθανής άτακτης οικονομικής διαχείρισης τις οποίες μας γνώρισε με έγγραφό του ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου από ορκωτούς λογιστές.
Για τη διαλεύκανση των υποψιών μας και για την ενίσχυση του κύρους της έρευνας απευθυνθήκαμε στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών, κλιμάκιο του οποίου ανέλαβε να ελέγξει τα οικονομικά βιβλία και στοιχεία που αφορούσαν την επαλήθευση των μεταβιβασθέντων διαθεσίμων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης.
Από τις πρώτες μέρες του ελέγχου και κατά τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων που υπήρχαν στο ηλεκτρονικό λογιστικό αρχείο της υπηρεσίας με τα extrait εξόφλησης των επιταγών που χορήγησαν οι συνεργαζόμενες με το φορέα μας τράπεζες (ALPHA BANK, EUROBANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), προέκυψε να έχει εκδοθεί και εξοφληθεί σημαντικός αριθμός επιταγών που δεν αντιστοιχούσαν σε νόμιμες οικονομικές ή εμπορικές συναλλαγές της Υπηρεσίας.
Γι’ αυτό η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας ζήτησε από τις τράπεζες φωτοαντίγραφα όλων των επιταγών που παρουσίαζαν αναντιστοιχίες και μόλις περιήλθαν σε γνώση της, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί επιταγών που είχαν εκδοθεί με παράνομο τρόπο και με παραποιημένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα επιταγές που δεν αντιστοιχούσαν σε υπαρκτό ή σχετικό με τις επιταγές νόμιμο χρηματικό ένταλμα.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται και στην Έκθεση που συντάχθηκε και μας υποβλήθηκε από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.
Όλα αυτά μου έγιναν γνωστά με σχετική Εισηγητική Έκθεση της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας από όπου προέκυπτε ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις τόσο κατά τον πειθαρχικό όσο και κατά τον ποινικό κώδικα από δύο (2) καταρχήν υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Βασιζόμενος στη Έκθεση αυτή και όπως προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας παρέπεμψα με σχετικό Παραπεμπτήριο έγγραφό μου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου Υπαλλήλων της Περιφέρειας τους δύο φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή υπαλλήλους.
Παράλληλα και για την προστασία τόσο της λειτουργίας της υπηρεσίας όσο και του κύρους και της αξιοπιστίας ολόκληρης της Περιφέρειας προέβην σε δύο ενέργειες:
πρώτον, μετακίνησα άμεσα τους υπαλλήλους αυτούς σε άλλες Διευθύνσεις και σε θέσεις που δεν άπτονταν οικονομικής διαχείρισης και
δεύτερον, με σχετικό έγγραφό μου ζήτησα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Υπαλλήλων της Περιφέρειας να αποφασίσει σχετικά με τη θέση σε αργία ή μη των δύο  παραπεμπόμενων υπαλλήλων εφαρμόζοντας τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα. Πράγματι μετά από σχετική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου τους επεβλήθη το μέτρο της αργίας μέχρι ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο Αντιπεριφερειάρχης των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης για λογαριασμό της Περιφέρειας  προκειμένου να δοθούν οδηγίες περιλαμβάνονται:
-Η ενημέρωση της τοπικής Εισαγγελικής Αρχής – όπως είχε υποχρέωση από το νόμο να πράξει - με τη διαπίστωση των πρώτων κιόλας στοιχείων που στοιχειοθετούσαν άτακτη οικονομική διαχείριση και διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Η ενημέρωση αυτή εξακολουθεί και γίνεται κάθε φορά που η Υπηρεσία διαθέτει νέα κρίσιμα με την υπόθεση στοιχεία.
- Η ενημέρωση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή ο οποίος έχει σαν γενική αρμοδιότητα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της διοίκησης καθώς και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης και έχει από το νόμο αυξημένες πειθαρχικές αρμοδιότητες.
- Η ενημέρωση λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης όλης της εισαγγελικής ιεραρχίας, και συγκεκριμένα του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
-Η ενημέρωση και των τριών συναρμόδιων Υπουργείων και συγκεκριμένα του Υπουργείου Εσωτερικών του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου  Δικαιοσύνης.
Οι παραπάνω φορείς και αρχές ενημερώθηκαν με πλήρη φάκελο της υπόθεσης και καθίστανται ενήμεροι κάθε φορά που προκύπτουν και νέα στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί η άμεση ανταπόκριση τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή όσο και του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι και διέταξαν με κατεπείγουσα εντολή τους τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος χρόνου.
 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας δώσω μία εικόνα του μεγέθους του οικονομικού σκανδάλου με τα μέχρι χθες, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα.
-Έχουν διασταυρωθεί συνολικά 255 επιταγές οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε νόμιμες συναλλαγές με τους δικαιούχους αυτών και αφορούν το 2010, μέρος από τα έτη 2007 έως και 2009 και δειγματοληπτικά για το 2004 και το 2005.
-Το συνολικό ποσό στο οποίο αντιστοιχούν οι 255 αυτές επιταγές ανέρχεται σε 400.232,63 ευρώ.
-Οι επιταγές αυτές έχουν εκδοθεί σε διαταγή δύο συγκεκριμένων δικαιούχων από τους οποίους ο ένας είναι υπάλληλος της Περιφέρειας με 202 συνολικά επιταγές και ο άλλος ιδιώτης με 53 συνολικά επιταγές και με τον οποίο η Υπηρεσία δεν είχε ποτέ καμία εμπορική ή οικονομική συναλλαγή.
-Χαρακτηριστικά αξίζει να ειπωθεί ότι κατά το 2010, τελευταίο έτος λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η άτακτη διαχείριση γιγαντώθηκε άνευ προηγουμένου καθώς το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε το έτος αυτό αγγίζει τις 200.000 ευρώ.
-Μάλιστα σε μία μόνο μέρα έχουν εκδοθεί 14 επιταγές των 3.500 ευρώ η καθεμία συνολικής αξίας 49.000 ευρώ. Σε μία άλλη μέρα 6 επιταγές των 10.000 ευρώ η καθεμία συνολικής αξίας 60.000 ευρώ. Και σε άλλη μέρα 5 επιταγές των 3.500 ευρώ η καθεμία συνολικής αξίας 17.500 ευρώ.
-Ιδιαίτερα 62 από το σύνολο των επιταγών φέρουν χειρόγραφες διορθώσεις ή προσθήκες στο μέρος που αναγράφεται ο δικαιούχος, χωρίς την συνυπογραφή των διορθώσεων ή προσθηκών αυτών και από τον δεύτερο υπόλογο.
-Οι παραπάνω επιταγές φέρεται να έχουν υπογραφεί από τους εκάστοτε νομίμους υπoλογους που είχαν οριστεί από τα αρμόδια όργανα να υπογράφουν τις επιταγές και φέρουν και τις προσωπικές τους σφραγίδες. Άξιον απορίας είναι ότι ουδέποτε αναφέρθηκε υπόνοια άτακτης διαχείρισης από τους διατελέσαντες Προϊσταμένους της Οικονομικής Υπηρεσίας οι οποίοι ήταν και υπόλογοι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είτε δεν ασκείτο κανένας έλεγχος εντός της υπηρεσίας, είτε ασκείτο πλημμελής.
Θα μου επιτρέψετε να μην προβώ στην ανακοίνωση περαιτέρω λεπτομερειών και στοιχείων καθώς είναι σε εξέλιξη η διαταχθείσα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Υπαλλήλων της Περιφέρειας, Πειθαρχική Ανάκριση για την υπόθεση αυτή, που τη διέπει από το Νόμο το απόρρητο. Η ανάκριση έχει ανατεθεί στην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας, κα. Βαρβάρα Αλυσανδράτου, συνεπικουρούμενη από τον κ. Ιωάννη Λυράκη, υπάλληλο της ίδιας Διεύθυνσης ως γραμματέα. Η εν λόγω υπάλληλος διαθέτει πολυετή ανάλογη εμπειρία τόσο ως υπεύθυνη πειθαρχικών ανακρίσεων αλλά και ως δημόσιος κατήγορος με υπερδωδεκαετή θητεία. 
Κατά δήλωσή της η Πειθαρχική Ανάκριση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί με την κατάθεση του πορίσματος αυτής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Κλείνοντας θέλω να σας επισημάνω ότι αναμένεται πλήθος στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και αφορούν σε βάθος χρόνου δεκαετίας τα οποία θα συμπεριληφθούν μετά τη διασταύρωσή τους στο φάκελο της υπόθεσης.
Για τη λογιστική και λειτουργική τακτοποίηση της Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας θα επεκτείνουμε τον έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές από το 2006 μέχρι και το 2010.
Επιθυμία μας τέλος είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή τόσο από εμάς όσο και από τη Δικαιοσύνη η οποία είναι ενήμερη και έχει επιληφθεί, καθώς αποτελεί αίτημα της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, γεγονός που καταδεικνύεται και από την πληθώρα των δημοσιευμάτων στον τοπικό αλλά και πανελλήνιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Όσον με αφορά, θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της περιφερειακής Ενότητας που απασχολούνται από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα σε καθημερινή βάση για την υπόθεση αυτή πολλές φορές και πέραν του κανονικού τους ωραρίου. Τέλος, δεσμεύομαι να σας ενημερώνω σε επόμενες συνεδριάσεις μας, για την πορεία και εξέλιξη του θέματος και πάντοτε στα πλαίσια του επιτρεπτού ώστε να μην παρεμποδίζεται το έργο της πειθαρχικής διαδικασίας αλλά και της Δικαιοσύνης.
Αργοστόλι, 17 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΥΡΟΥ

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Εξάλλου το πόρισμα των ορκωτών λογιστών είναι το ακόλουθο:
1. Κατά την διάρκεια οικονομικού ελέγχου που διενεργήθηκε από Ορκωτούς Λογιστές στη Δ/νση Διοικητικού –Οικονομικού της περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας μετά από εντολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το (α) σχετικό πόρισμα του υπέβαλλαν, ότι με βάση στοιχεία, αφορώντα το έτος 2010, που παρασχέθηκαν από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες, υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας της ΠΕ Κεφαλληνίας εμπλέκονται σε παράνομη είσπραξη παραποιημένων επιταγών. Κατά των εμπλεκόμενων έχει ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία, καθόσον αυτοί κατηγορούνται για σωρεία σοβαρών αδικημάτων, όπως παράβαση καθήκοντος υπεξαίρεση, απιστία εν τη Υπηρεσία και νόθευση εγγράφων. Παράλληλα έχει επιληφθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας για την απόδοση των προκυπτουσών ποινικών ευθυνών.
2. Επειδή λόγω της θέσης των εμπλεκομένων υπαλλήλων (ο ένας εξ αυτών ήταν επό σειρά ετών προιστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών τηυς πρώην Νομαρχίας και νυν ΠΕ Κεφαλληνίας) δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες για την συνολική οικονομική διαχείριση της πρώην Νομαρχίας Κεφαλληνίας, παρακαλούμε όπως διενεργήσετε διαχειριστικό έλεγχο στην εν λόγω Υπηρεσία στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος χρόνου.
3. Ο εν λόγω έλεγχος παρακαλούμε όπως δημιουργηθεί κατεπειγόντως.
4. Για ενημέρωση σας διαβιβάζονται σε φωτοαντίγραφα τα σχετικά.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Λέανδρος Ρακιντζής

--------------------------------------------------------------------------------------------
Σε προσεχή συνεδρίαση, εκ νέου συζήτηση για το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Ιονίων

Σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συζητηθεί, εκ νέου, το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Ιονίων Νήσων.   Αυτό αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στο Αργοστόλι, αμέσως μετά την εισήγηση του θέματος από τον επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», Ηλία Μπεριάτο και τις τοποθετήσεις Περιφερειακών Συμβούλων.
   Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου από την εταιρεία REMACO, η οποία αναμένει κατευθύνσεις, ενώ μετά την ολοκλήρωση το Σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν απόψεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
  Το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των νησιών θ’ αποτελέσει το «μπούσουλα» ανάπτυξης για τα προσεχή χρόνια (μέχρι το 2014) και θα περιλαμβάνει:
   Α. Την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας, που θα οδηγήσει στη χάραξη της βέλτιστης στρατηγικής για την ανάπτυξη και στον προσδιορισμό των κύριων δράσεων και παρεμβάσεων για επίτευξη των στόχων της.
   Β. Ανάλυση δυνατοτήτων και προοπτικών (δυνατά και αδύνατα σημεία)
   Γ. Ευκαιρίες και «απειλές».
   Δ. Κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης, όπως το Περιβάλλον και η Ποιότητα Ζωής, η Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός, Τοπική Οικονομία και Απασχόληση και τέλος, Διοικητική ικανότητα της Π.Ι.Ν.
   Τελικός στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου θα είναι η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη, με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ν' αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα το Κοργιαλένειο Ίδρυμα – Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, στο Αργοστόλι, ζητεί να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι  στο Κοργιαλένειο ίδρυμα και καλεί το Δ.Σ, του Ιδρύματος να συναινέσει για να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα το Ίδρυμα, καθώς επίσης και να διερευνηθεί η εξασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.Το θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Μαντζουράτος, ενώ τις θέσεις των εργαζομένων εξέφρασε η Κατερίνα Μαραβέγια.
Τι είναι το Κοργιαλένειο ΊδρυμαΤο Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κληροδότημα του μεγάλου Κεφαλλήνα ευεργέτη, Μαρίνου Κοργιαλένεια, λειτουργεί στο Αργοστόλι από το 1924.
-Διασώζει τον αρχειακό πλούτο της Κεφαλονίας: Ιστορία, Παράδοση, Πολιτισμός
-Προωθεί την επιστημονική έρευνα με ειδικές εκδόσεις, συνέδρια, ημερίδες και ποικίλες πνευματικές εκδηλώσεις, που φιλοξενεί.
-Παρέχει μόρφωση, παιδεία και εκπαίδευση.
Στις αίθουσες του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου ζωντανεύει η εικόνα της αστικής τάξης της Κεφαλονιάς, που γεύεται τα αγαθά του δυτικού πολιτισμού.
Τα πολυτελή ενδύματα, τα αργυρά σκεύη, τα κρύσταλλα, οι πορσελάνες, τα κοσμήματα και όλα τα αξεσουάρ, γυναικεία και ανδρικά, καθώς και τα αυθεντικά έπιπλα εποχής μαρτυρούν μια εκλεπτυσμένη κοινωνία με ευρωπαϊκή κουλτούρα, που αγαπά το θέατρο και τη μουσική, που κινείται με κομψότητα, χάρη και άνεση, που ξεχωρίζει την ποιότητα, που χαίρεται και επιδιώκει το ωραίο.
Παράλληλα αναδεικνύεται ο ρωμαλέος κόσμος της υπαίθρου με τις αγροτικές ασχολίες, το μόχθο της καθημερινότητας και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού, θεματοφύλακας θεσμών και αξιών και της πλούσια λαϊκής παράδοσης της Κεφαλονιάς με τις πανάρχαιες ρίζες.
Εκτός από τα νομίσματα, τις προσωπογραφίες, τους πίνακες, τα αυθεντικά έπιπλα εποχής, τους χάρτες και το πλούσιο αρχειακό υλικό, ιδιαίτερης αξίας είναι το τμήμα εκκλησιαστικής τέχνης. Στους θησαυρούς του Μουσείου περιλαμβάνονται ξυλόγλυπτα τέμπλα και φορητές εικόνες ιστορημένες με την επτανησιακή τεχνοτροπίας στη ζωγραφική, αποτέλεσμα, των επιδράσεων της Κρητικής Σχολής και της Αναγέννησης.
Σε χωριστές αίθουσες εκτίθενται οι πολύτιμες συλλογές Σπυρίδωνος Σπυρ. Χαροκόπου, Φραγκίσκου και Στεφάνου Βαλλιάνου δωρεές των ιστορικών οικογενειών του νησιού. Αποτελούνται από έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αγιογραφίας, ξυλόγλυπτα, κεραμεικά, γλύπτα, διάφορα αντικείμενα τέχνης, σπάνια βιβλία ειδώλια και άλλες αρχαιότητες.
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 1966. Το Κοργιαλένιο Δ.Σ υιοθέτησε την πρωτοβουλία της πρωτοπόρου Ελένη Κοσμετάτου για την ίδρυση του προσφέροντας το χώρο. Το έργο ολοκληρώθηκε με τη δωρεά του Κεφαλλήνα ευεργέτη Εύαγγελου Μπασιά και η Ελένη Κσμετάτου διατέλεσε Πρόεδρος της Εφορείας για μια δημιουργική 40ετία.
Στόχος του Μουσείου: η διάσωση και η διατήρηση της πολιτιστική κληρονομίας και παράδοσης της Κεφαλονιάς και των στοιχειών, που μαρτυρούν τον επτανησιακό πολιτισμό με την ιδιαιτερότητα αυτό του κοινωνικού χώρου κυρίως κατά την περίοδο της Ξενοκρατίας (1204-1864), καθώς και την εικόνα του νησιού προς των σεισμών του 1953.
Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα με τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι το επίκεντρο των πνευματικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, στυλοβάτης και δημιουργός πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου