Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

 

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί εκ των οποίων ένας δραπέτης φυλακών και μία Ουκρανή
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΠΛΙΣΜΟ
Κατασχέθηκαν ένα πιστόλι μάρκας CZ, ένα πολεμικό τυφέκιο  τύπου Καλάσνικοφ και ένα περίστροφο

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος


Μεγάλη επιτυχία της τοπικής αστυνομίας συνιστά η σύλληψη τριών ατόμων (δύο ημεδαπών και μιας αλλοδαπής) που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπές και κατοχή παράνομου οπλισμού.
Για το θέμα αυτό ο Αστυνομικός Δ/ντής Π. Φιλίππου παραχώρησε συνέντευξη τύπου το περασμένο Σάββατο στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η Γενική Αστυνομική Δ/νση της ΠΙΝ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Συνελήφθησαν, χθες (1-9-2011) το απόγευμα  στην Κεφαλονιά από  αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου Κεφαλληνίας δύο  ημεδαποί 50 και 42  ετών και μια Ουκρανή 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή παράνομου οπλισμού, ψυχότροπων φαρμακευτικών σκευασμάτων υπαγόμενων στον Νόμο περί ναρκωτικών και διακεκριμένες κλοπές.
Από την αστυνομική  έρευνα  προέκυψαν στοιχεία, που συνδέουν την δράση των συλληφθέντων με κλοπές πέντε (5) μοτοσικλετών, που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της Κεφαλονιάς. Οι μοτοσικλέτες έχουν βρεθεί εγκαταλελειμμένες, σε διάφορα σημεία της  πόλης του Αργοστολίου και περιμετρικά αυτής.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικού σχεδιασμού, ο οποίος  περιελάμβανε την  αξιοποίηση συγκεντρωθέντων πληροφοριών και την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες,  έχοντας συγκροτημένη δράση κινούνταν στην περιοχή του Αργοστολίου και  Ελειού Πρόνων με δύο οχήματα και μία νοικιασμένη μοτοσυκλέτα.
Από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου εντοπίστηκαν 
τα οχήματα και ο τόπος διαμονής των συλληφθέντων και σε επιχείρηση που  ακολούθησε συνελήφθη αρχικά ο 42χρονος ημεδαπός, ο οποίος όπως  προέκυψε είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Αγιάς Κρήτης την  13-7-2011.Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:
o Ένα (1) πιστόλι CZ-99 COMBACT με φυσίγγιο στην θαλάμη και      με 
μία γεμιστήρα με δεκατρία φυσίγγια διατρητικά
o Ένα (1) πλαστό δελτίο ταυτότητας
o Δύο (2) φιξάκια ηρωίνης
o Το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ
Στην συνέχεια εντοπίστηκε ο 50χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε  κατηγορηθεί στο παρελθόν για σωρεία εγκληματικών ενεργειών,  με την  32χρονη Ουκρανή, οι οποίοι επέβαιναν σε πολυτελές αυτοκίνητο μεγάλου  κυβισμού. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
o Διαρρηκτικά εργαλεία
o Είκοσι τρία (23) χάπια υπνοστεντόν
o Πέντε (5) κινητά τηλέφωνα
o Το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων εξακοσίων τριάντα πέντε (2.635) ευρώΕπιπλέον εντοπίστηκε κοντά στον τόπο διαμονής τους και το άλλο όχημα,  που είχε διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούσαν και κατά την εξερεύνηση του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
o Ένα (1) πολεμικό τυφέκιο ZASTAVA τύπου Καλάσνικοφ με γεμιστήρα με 
δεκαέξι φυσίγγια
o Ένα (1) περίστροφο μάρκας ALFA 6 mm,  με εννέα φυσίγγια των  22χιλιστών
o Τέσσερα (4) ζεύγη ελαστικών γαντιών
o Τέσσερα (4) κράνη μοτοσυκλετών
o Ογδόντα χάπια (80) υπνοστεντόν και έξι (6) λεξοτανίλ
o Ένα (1) ζεύγος πινακίδων αυτοκινήτου
o Ένα (1) μαχαίρι
o Ένας (1) τροχός κοπής μετάλλων και διάφορα άλλα διαρρηκτικά εργαλεία
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κεφαλληνίας.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Δράσεις των εργαζομένων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος

 από 3ης Αυγούστου  2011 μέχρι σήμερα και ενώ η επίσχεση εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη
Από του εργαζόμενους του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη-Μουσείο) συνεχίζει να παραμένει κλειστό , ένα μήνα και πλέον,  εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των δεδουλευμένων προς τις εργαζόμενες για 8 και πλέον μήνες και αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών  εισφορών προς το ΙΚΑ από τα μέσα του 2010.
 Εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας επιβίωσης του Κοργιαλενείου Ιδρύματος,  οι υπάλληλοι της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους χρήστες του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης  επειδή οι 7 ηλεκτρονικοί υπολογιστές  από τους 9 συνολικά ήταν χαλασμένοι τα τελευταία τρία χρόνια. Το τμήμα  αυτό  έχει ιδιαίτερη ζήτηση από τους χρήστες της Βιβλιοθήκης (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές) και το ευρύ κοινό της Κεφαλονιάς  αφού ο λόγος δημιουργίας του  είναι  η δωρεάν πρόσβαση στο internet και γενικότερα η εξυπηρέτηση των χρηστών με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Υπήρξε  επίσης αδυναμία ανανέωσης των τίτλων των βιβλίων της Δανειστικής Βιβλιοθήκης με αποτέλεσμα να διατυπώνονται   παράπονα  των μελών της δανειστικής βιβλιοθήκης και έτσι  να απαξιώνεται από το αναγνωστικό κοινό το δανειστικό τμήμα , αφού ότι υπήρχε ενδιαφέρον, είχε «αναγνωστικά» εξαντληθεί. Υπήρξε πλέον σε μεγάλο βαθμό  αδυναμία αγοράς αναλώσιμου υλικού (χαρτί, μελάνι κ.λ.π) και αδυναμία εξόφλησης  τιμολογίων  ΔΕΚΟ,  όσο δε για τα αναγκαστικά υπηρεσιακά ταξίδια των υπαλλήλων  εκτός Κεφαλονιάς, γινόταν αποκλειστικά με έξοδα από τους ίδιους τους υπαλλήλους.  Για συντήρηση των έργων τέχνης  στη βιβλιοθήκη και το μουσείο , ούτε λόγος να γίνεται.
 Από την αρχή της επίσχεσης  ζήτησαν να ακούσουν την άποψη των  εργαζομένων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, το ΠΑΜΕ ,  η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΝΟ.Δ.Ε.), ο Σύλλογος Φίλων του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και φυσικά οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν άμεσα  στο κάλεσμα για ενημέρωση.
Την Παρασκευή το απόγευμα 12/8/2011 οι εργαζόμενοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (Βιβλιοθήκης – Μουσείου) προέβηκαν σε κατάληψη  του κτηρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης με την συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ ώστε αφενός μεν να αποτραπεί η  διεξαγωγή εκδήλωσης, αφετέρου δε να εμποδιστεί   κάθε μηχανισμός αποδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων και μη γνωστοποίησης στο ευρύ κοινό των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα. Ενδεικτικό της προσπάθειας αποδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων, είναι το γεγονός ότι λίγο μετά  την επίσχεση εργασίας τοποθετήθηκε ανακοίνωση στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και δόθηκε στα ΜΜΕ, ότι η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε κανονικά για τρεις ώρες με υπάλληλο που δεν έχει σχέση με τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης.
Με την στήριξη του συνδικαλιστικού μας φορέα δηλαδή του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης καθώς και του ΠΑΜΕ ζητήσαμε ακρόαση από τον  Δήμαρχο κύριο Αλέξανδρο Παρίση και τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Σωτήρη Κουρή.
Τονίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας είναι:
1.Να καταβληθούν 100% οι δεδουλευμένες αποδοχές.
2.Να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ στο ακέραιο.
3. Να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση λειτουργίας Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου αποκτώντας κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας
4.Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες ενέργειες αποδυνάμωσης των προσπαθειών των υπαλλήλων για εξεύρεση λύσης του παραπάνω προβλήματος.
 Επίσης με ερώτημα και εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο  στις   26 Aυγούστου 2011  όπου συζητήθηκε διεξοδικά και τοποθετήθηκαν  μέλη του ΚΔΣ,  που κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον Δήμαρχο και προσήλθαν (αντιπρόεδρος και ταμίας), οι εργαζόμενοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά από συζήτηση τριών και πλέον ωρών και αφού έγινε γνωστό ότι το Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη – Μουσείο) στον ένα περίπου αιώνα ζωής του ζει τις πιο δύσκολες στιγμές, προέκυψε ομόφωνο ΨΗΦΙΣΜΑ όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε το Κοργιαλένειο Ίδρυμα να αποκτήσει ΔΗΜΟΣΙΟ – ΚΡΑΤΙΚΟ  χαρακτήρα, διατήρηση των  θέσεων εργασίας του πενταμελούς προσωπικού με πλήρη απασχόληση και των δύο υπαλλήλων μερικής απασχόλησης με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών τους εισφορών  καθώς και εξεύρεση άμεσης λύσης για το εγγύς μέλλον μετά την εξόφληση των δεδουλευμένων.
Τελειώνοντας τονίζουμε  για πολλοστή φορά :
 «Θεωρούμε ότι όλοι μας μοιραζόμαστε κάτι κοινό: Την αγάπη μας για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα. Εμείς, παρότι δεν είμαστε ισόβιοι, όπως το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά προσωρινοί, την αγάπη αυτή την έχουμε αποδείξει έμπρακτα – έχοντας αφιερώσει στο Ίδρυμα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Και οι κινητοποιήσεις μας δεν στρέφονται ενάντια στο Ίδρυμα ούτε ενάντια στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι ανάγκη ένας αγώνας να στρέφεται πάντοτε εναντίον κάποιου.
Ο αγώνας μας είναι θετικός. Διεκδικούμε την δική μας αξιοπρέπεια, αλλά και την σωτηρία του Ιδρύματος που όλοι υπηρετούμε. Διεκδικούμε μια οριστική και μόνιμη λύση, που θα βάλει τέρμα στην σημερινή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και  απόγνωση.»
Ευελπιστούμε ότι θα σας βρούμε στο πλευρό μας.
Οι εργαζόμενες του
 Κοργιαλενείου Ιδρύματος

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρέμβαση Φιοραβάντε για δεκατέσσερις επιχειρήσεις της Σάμης


Από το www.e-kefalonia.net
Είναι γνωστή η αγάπη του Δημήτρη Φιοραβάντε για τη Σάμη και το δείχνει με κάθε τρόπο. Κάτι τέτοιο έγινε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το μεσημέρι της Παρασκευής.Ο Δημοτικός Σύμβουλος της “Ισχυρής Κεφαλονιάς”, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των εντός ημερησίας διάταξης θεμάτων, έφερε στο τραπέζι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σχετικά με δεκατέσσερις επιχειρήσεις της Σάμης που κάνουν χρήση της ζώνης λιμένος.
Η κτηματική υπηρεσία, παρουσία εισαγγελέα, ζήτησε εντός τριών ημερών να σταματήσει η χρήση της παραλίας από τους μαγαζάτορες και καταλαβαίνετε την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, δεδομένου ότι ακόμη διανύουμε τη θερινή περίοδο και ήδη οι τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί μας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την οικονομική κρίση.
Ο Δημήτρης Φιοραβάντες λοιπόν, πρότεινε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής να αποδεχθούν μεν τη νομιμότητα της απόφασης της κτηματικής υπηρεσίας, αλλά παράλληλα να ζητήσουν παράταση μέχρι και το τέλος της σεζόν, περίπου μέσα Οκτωβρίου, ώστε να μην πληγούν οικονομικά οι  επιχειρηματίες που κάνουν χρήση της ζώνης λιμένος της Σάμης.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη έκαναν δεκτή την πρόταση Φιοραβάντε και έλαβαν τη σχετική απόφαση. Μάλιστα αναμένεται να την κοινοποιήσουν άμεσα τόσο σ την κτηματική υπηρεσία όσο και στον εισαγγελέα.
Σημείωση: Ας ελπίσουμε η κτηματική υπηρεσία να δείξει την ανάλογη κατανόηση και να δώσει την παράταση στους επιχειρηματίες της Σάμης.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σ. ΛΟΥΚΕΡΗ-Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Από την υποψήφια βουλετή Κεφ/νίας και Ιθάκης Σοφία Λουκέρη, εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου:Στο νησί της Κεφαλλονιάς υποδέχθηκε τον υπεύθυνο του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη η Σοφία Λουκέρη.
 Ο κ. Πλακιωτάκης πραγματοποίησε επίσημες συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες του νησιού έχοντας έτσι την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει για όλα τα θέματα που απασχολούν το νησί & αναφέρονται στον τομέα του και όχι μόνο.
 Στη συνέχεια η Σοφία Λουκέρη συνόδευσε τον Γ. Πλακιωτάκη και στο νησί της Ιθάκης προκειμένου να συζητήσουν από κοντά με τους εκεί τοπικούς παράγοντες θέματα που τους απασχολούν. Η επίσκεψη στην Ιθάκη έγινε σε πολύ θερμό & φιλικό κλίμα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του νησιού ασχολείται με τη ναυτιλία & είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν προτάσεις και ιδέες στον υπεύθυνο τομέα ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας.
 Στη συνέχεια επιστρέφοντας στη Κεφαλλονιά ο κ. Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τη κα Λουκέρη πήγαν σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΝΟΔΕ στο Αργοστόλι, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου, πολλών Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και άλλων κομματικών στελεχών.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ 1/9/2011


ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ»
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Περίπου πριν 30 χρόνια ο συμπατριώτης μου Βουλευτής Κεφαλονιάς τότε και Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης για να περιγράψει την τότε κατάσταση το εξής: «Η πολιτεία οφείλει να τιμήσει τον αυθαίρετο οικιστή φτιάχνοντάς του μνημείο, γιατί η μεταπολεμική Ελλάδα σ’ αυτόν οφείλει την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της».
Τότε με τον ν. 1337/1983 ψηφίστηκαν σημαντικές και πρωτοπόρες, για την εποχή εκείνη νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η τακτοποίηση αυθαιρέτων, η επιχείρηση πολεοδομικής ανασυγκρότησης, οι ζώνες οικιστικού ελέγχου, χρήσεις γης, οι επεκτάσεις οικισμών με κοινωνικά κριτήρια, οι οριοθετήσεις οικισμών και άλλα.
Μπήκαν όροι και κανόνες, που μπορεί να προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά ο χρόνος απέδειξε την αξία τους, όπου αυτοί εφαρμόστηκαν. Και το λέω αυτό γιατί όλα αυτά προχώρησαν και εφαρμόστηκαν, αλλά ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος και όποιες μετέπειτα νομοθετικές ρυθμίσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες πάρθηκαν ήταν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές. Έτσι φτάσαμε σήμερα, σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Είχε πει ακόμη ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης ότι: «Τίποτε δεν είναι στατικό. Η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, τα προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η ανάπτυξη, οι νέες ανάγκες μιας εξελισσόμενης κοινωνίας, επιβάλλουν όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, το 1983, να επανεξετάζονται, να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις των καιρών». Αυτό κάνουμε σήμερα, καθυστερημένα βέβαια.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε επιχειρούμε μια διττή τομή: αφενός στον τομέα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και αφετέρου στον τομέα της αυθαίρετης δόμησης.
Το παρόν σχέδιο νόμου, αποτελεί διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αφού με τις διατάξεις του προτείνει τη συρρίκνωση των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος και θεμελιώνει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, χαράσσοντας μια «κόκκινη γραμμή» στην  μελλοντική αυθαίρετη δόμηση.
Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα μια χώρα με πληθυσμό 6 φορές μικρότερο από τη Γαλλία να αντιστοιχούν 1.902 φάκελοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στη Γαλλία μόλις 60, δηλαδή 32 φορές μεγαλύτερος αριθμός. Και ταυτόχρονα, ο χρόνος αναμονής για αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων να φθάνει έως και τα 3 χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται στους 10 μήνες.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μη νόμιμες ενέργειες, εκνευρισμό, πολύ συχνά σε επιθετική συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και προφανώς, διαρκές εμπόδιο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.
Είναι ένα νομοσχέδιο, που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, από τον ιδιοκτήτη της πρώτης κατοικίας, έως τον παραγωγό, τον έμπορο ή το βιομήχανο, ακόμα και το ίδιο το δημόσιο, αφού όλα τα δημόσια έργα κατά την κατασκευή και τη λειτουργία τους αξιολογούνται περιβαλλοντικά.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται:
Η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος που αποτελεί το βασικό άξονα του νομοσχεδίου.
Η κατηγοριοποίηση των κτισμάτων, των εγκαταστάσεων και των έργων, δίνει τη δυνατότητα για συνεχή και ουσιαστικό έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που όμως αποσκοπεί στην ευζωία του πολίτη και την αειφορική ανάπτυξη αυτής της χώρας.
Εξασφαλίζεται η καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων και εγκαταστάσεων κάθε είδους και για πρώτη φορά θεσπίζεται το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα. Έτσι θα είναι πλέον εφικτό να εντοπισθούν οι τυχόν νέες αυθαίρετες δομήσεις και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αντιμετώπισης των παραβάσεων αυτών.
Συγκροτείται η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων, με την οποία προσδοκάται πως θα υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος. Το σύστημα ελέγχου που υπήρχε αδυνατούσε να φέρει εις πέρας το έργο του, αφού είτε ήταν επιφορτισμένο με πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων είτε λόγω ανοχής, δεν προέβαινε στις ανάλογες διαδικασίες. Η κατεδάφιση αυθαιρέτων θα συνεισφέρει στο Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο αφού θα απελευθερωθούν οι παράνομα κατειλημμένοι χώροι αναψυχής και πρασίνου.
 Θεσπίζεται το ειδικό πρόστιμο, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο στη σχέση περιβαλλοντικού οφέλους και βλάβης και όπως θα ήταν δίκαιο εξαρτάται από πλήθος κριτηρίων όπως πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει εδώ να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες μας. Έτσι με αυτόν τον τρόπο αποτελεί και αντικίνητρο για μελλοντικές παραβάσεις, αλλά και ενίσχυση των πόρων του κράτους.
Ήρθε η ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, να γίνει πραγματικότητα η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και του πολίτη. Γι’ αυτό:
Ενδυναμώνεται ο ρόλος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
 Ενισχύονται και πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι με αυτοψίες και κυρώσεις σε όσους παρανομούν.
Απλοποιείται επιτέλους η δαιδαλώδης διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτής της απλοποίησης θα είναι οι 21.500 φάκελοι που κατατίθενται το χρόνο να υποδεκαπλασιαστούν φθάνοντας κάτω από 2.000. Δεν μπορεί για παράδειγμα η βελτίωση οδοστρώματος, δηλαδή άσφαλτος πάνω στην άσφαλτο, για ένα δημοτικό ή επαρχιακό δρόμο να απαιτεί πέντε αδειοδοτήσεις, τρεις αρχαιολογίες, Δασαρχείο και περιβάλλον και να κάνει  πάνω από ένα χρόνο.
Ακόμη, τα κτήρια αποκτούν ταυτότητα και βάσει των ρυθμίσεων του παρόντος νομοσχεδίου τα αυθαίρετα κτίσματα χάνουν το δικαίωμα δικαιοπραξιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι εθιμικές πρακτικές των παλαιοτέρων ετών με την ανοχή και τη συγκατάθεση φορέων και πολιτών οδήγησαν σε μια συνταγή λανθασμένη με περιβαλλοντική υποβάθμιση, αυθαίρετη δόμηση και υπεργραφειοκρατία. Με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται η ώρα της τακτοποίησης και της διαφάνειας.
Για να πετύχουμε χρειάζεται να λειτουργήσει το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Δεν μπορεί το πολεοδομικό σχέδιο μιας περιοχής, όπως στην περιοχή της Λάσσης Αργοστολίου, να συζητείται 22 χρόνια και ακόμη να μην έχει περάσει Κεντρικό ΣΧΟΠ.
Δεν μπορεί τα έγγραφα για μια επικαιροποίηση περιβαλλοντικών όρων, δημοσίου έργου, που μάλιστα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, από την Κεφαλονιά για να φτάσει στην ΕΥΠΕ, μέσω Κέρκυρας, να κάνει πάνω από τρεις μήνες.
Δεν μπορεί από το Μάρτιο μέχρι σήμερα να μην έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το της Βιοποικιλότητας, για την τακτοποίηση των οικοπέδων 500m2 που έχουν δημιουργηθεί από κατάτμηση με παραχώρηση δρόμου στο δήμο.
Δε μπορεί ακόμη να μην έχουν ορισθεί με σαφήνεια τα όρια περιοχών Natura και ούτε αυτά, που τελειώνουν στην ακτογραμμή με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, μετά βέβαια από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κάνατε δεκτές κύριε Υπουργέ, μετά την εξαντλητική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, αλλά και τη διαβούλευση –και αυτό σας τιμά- θεωρώ ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα αποδειχθεί στην πράξη ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώ0πιση των υπαρκτών προβλημάτων που έχουν σχέση με τις αδειοδοτήσεις και την αυθαίρετη δόμηση. Τη χρησιμότητα του θα τη βρούμε βέβαια μπροστά μνας στο μέλλον, εμείς και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ...


Του Τάσου Βαλλιανάτου
Δικηγόρου
Από το e-kefalonia.net

Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε ιστορικό, κατά καθολική ομολογία,  για την παιδεία  στη χώρα μας αλλά ίσως και για την ίδια τη δημοκρατία μας.Ο πολιτικός κόσμος σε μία πραγματικά ιστορική συμφωνία συναίνεσε στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κατάργηση του ασύλου.
 Όλοι κατάλαβαν ότι πλέον ήρθε η ώρα των αλλαγών εκεί που αυτές επιβάλλονται..
 Το παρωχημένο μοντέλο του ασύλου και η ελέω Θεού εξουσία του ακαδημαϊκού  προσωπικού στα πανεπιστήμια μας, αποτελούν πλέον παρελθόν.
 Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλα τα κόμματα που υπερψήφισαν στη άρση του ασύλου και ιδιαίτερα σε αυτά της αντιπολίτευσης  τα οποία και πρωτοστάτησαν.
 Εξαίρεση τα κόμματα της αριστεράς η οποία καταψήφισε για δικούς της ιδεολογικούς λόγους, οι οποίοι είναι σεβαστοί από όλους στη δημοκρατία μας.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε ότι το καθεστώς του ασύλου και τα υπερβολικά προνόμια των πολιτικών παρατάξεων και των πανεπιστημιακών ήταν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των πανεπιστημίων μας.
Ήρθε η ώρα τα πανεπιστήμια μας να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως να γίνουν αντάξια του ονόματος της χώρας όπου λειτούργησε η σχολή του Πλάτωνα.
 Φυσικά είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το φαινόμενο ότι θέματα που έχουν λυθεί στην αδερφή μας Κύπρο ,σχεδόν με τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα αποτελούν φοβερό κατόρθωμα..
Στη γειτονική Κύπρο λειτουργούν ιδιωτικά Α.Ε.Ι ,δεν υπάρχει άσυλο, υπάρχει στράτευση στα 18 με σημαντική κληρωτή θητεία ενώ οι γ.γ των υπουργείων δεν αλλάζουν κατά το θέλημα των υπουργών.
 Όταν βλέπουμε να συμβαίνουν αυτά σε  ένα αδερφικό Ελληνικό κράτος παράλληλα με την ισχυρή διπλωματία σε θέματα όπως αυτό της Α.Ο.Ζ, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ήρθε κυριολεκτικά η ώρα και στη χώρα μας για την “επανάσταση του αυτονόητου”!
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Επίσκεψη Γ. Πλακιωτάκη στην Κεφαλλονιά

 Από το βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στην Κεφαλλονιά βρέθηκε ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Κατά την επίσκεψή του, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της τοπικής ΝΟΔΕ κ. Β. Λουκέρη συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Αλ. Παρίση, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλη Βαλέττα, το Λιμενάρχη Αργοστολίου Πλωτάρχη Γ. Καλτσουνάκη, το Διοικητή της Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Αντιπλοίαρχο Π. Στουρνάρα, καθώς και τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων Ναυτικών κ. Κ. Μαρκέττο.
Μετά το πέρας των παραπάνω επαφών ο κ. Πλακιωτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή επίσκεψη στην Κεφαλλονιά ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και –σίγουρα- ενδιαφέρουσα.
Μέσα από συναντήσεις και ενημερώσεις τις οποίες είχα, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τα προβλήματα και τις ανησυχίες τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των εκπροσώπων της ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα παρουσίασα τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, τις οποίες και συζητήσαμε.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αφήσει τους πειραματισμούς και να ασκήσει σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική. Ο ερασιτεχνισμός και η αδιαφορία –πολλές φορές- με την οποία αντιμετωπίζει καίρια ζητήματα, όπως τη συνεχιζόμενη απαξίωση του Λιμενικού Σώματος, τη ναυτική εκπαίδευση και το ασφαλιστικό των Ελλήνων ναυτικών, είναι απαράδεκτη και καταστροφική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου