Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

 
ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛ. ΧΙΟΝΗ

Aνοιχτή επιστολή
προς «την κυρία με τα κίτρινα»…

-Όταν γράφετε ότι εγώ εμπόδισα τον συνεργάτη σας να λάβει πλάνα από οποιαδήποτε στιγμή του δημοτικού συμβουλίου ή της διακοπής του γράφετε ψέματα (κάτι που μπορούν να βεβαιώσουν όλοι παριστάμενοι) και σας ονοματίζω ανοιχτά ως ψεύτρα.

-Όταν γράφετε ότι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «σχόλασε» ενώ η αλήθεια είναι ότι ολοκληρώθηκε κανονικά και ψηφίστηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξής του γράφετε ψέματα και σας ονοματίζω δημόσια ως ψεύτρα.

-Όταν γράφετε σαν δεδομένο, εκμεταλλευόμενη τις φαντασιώσεις οποιουδήποτε, ότι κρύβομαι πίσω από το ψευδώνυμο «Αγγούριας» (εννοώντας την στήλη του «Ημερήσιου») γράφετε ψέματα και σας αποκαλώ απροκάλυπτα ως «ψεύτρα».

Αγαπητή κυρία Χιόνη, Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το site είναι εδώ και πολύ καιρό αμφισβητούμενης αξιοπιστίας, δηλαδή «κιτρινιάρικο» για να μιλήσω και σε μια γλώσσα που καταλαβαίνετε. Επειδή όμως σε μία τόσο μικρή κοινωνία δεν μπορεί να είναι ανεκτό ένα χαλκείο ψευδών ειδήσεων θα ήθελα σε μία πρώτη φάση να σημειώσω τα εξής:
Όταν γράφετε ότι εγώ εμπόδισα τον συνεργάτη σας να λάβει πλάνα από οποιαδήποτε στιγμή του δημοτικού συμβουλίου ή της διακοπής του γράφετε ψέματα (κάτι που μπορούν να βεβαιώσουν όλοι παριστάμενοι) και σας ονοματίζω ανοιχτά ως ψεύτρα.
Όταν γράφετε ότι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο «σχόλασε» ενώ η αλήθεια είναι ότι ολοκληρώθηκε κανονικά και ψηφίστηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξής του γράφετε ψέματα και σας ονοματίζω δημόσια ως ψεύτρα.
Όταν γράφετε σαν δεδομένο, εκμεταλλευόμενη τις φαντασιώσεις οποιουδήποτε, ότι κρύβομαι πίσω από το ψευδώνυμο «Αγγούριας» (εννοώντας την στήλη του «Ημερήσιου») γράφετε ψέματα και σας αποκαλώ απροκάλυπτα ως «ψεύτρα».
Δεν περιμένω βέβαια όλα τα παραπάνω να σας προξενήσουν και κάποια ιδιαίτερη αίσθηση αφού η μακρά διαδρομή σας στο ψεύδος (βλ, ρεπορτάζ για την τάχα κλειστή καντίνα του Μύρτου ή τις δόλιες ερωτήσεις σας σε συνέντευξη τύπου πως τάχα εγώ έσβησα τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά του Δήμου) αποδεικνύει ότι πλέον για εσάς είναι τρόπος ζωής. Καλά θα κάνετε πάντως και εσείς και ο «Ιθύνων Νους» που σας κατευθύνει να σταματήσετε τα μικροπολιτικά παιχνίδια όπως και τα φτηνά κολπάκια με τα μηνύματα των δήθεν ανώνυμων αναγνωστών. Όπως σας έχω πει και κατ΄ ιδίαν για τα επόμενα χρόνια τόσο εσείς όσο και «η συντεχνία των αναξιοπαθούντων από τον Παρίση» που έχουν βάλει σκοπό ζωής την… «εκδίκηση» θα «χτυπιέστε και θα βασανίζεστε ξερνώντας όξος και χολή». Άλλωστε και προεκλογικά τα ίδια κάνατε και λέγατε αλλά ο κόσμος της Κεφαλονιάς με την ψήφο του έδειξε πόσο σας υπολογίζει. Είναι κοινή πια η φράση «Καλά μωρέ η Χιόνη το έγραψε, δεν είναι και τίποτα σοβαρό». Περαστικά σας και συνεχίστε πάντα έτσι, με συμμάχους το ψεύδος και την πολιτική προβοκάτσια.   Νίκος Ανουσάκης
  Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Κεφαλονιάς

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Α. ΠΑΡΙΣΗ


ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΣΕ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ Π/Σ, ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΑ & ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΜΑΕΔΥ

“ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΤΗΣ ΜΑΕΔΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ”

Εντελώς ξαφνικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητά την αποχώρηση του κλιμακίου αεροπυρόσβεσης της ΜΑΕΔΥ που εδρεύει στο αεροδρόμιο των Μηνιών να αποχωρήσει πολύ πριν από την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το νησί μας απροστάτευτο στις πυρκαγιές, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης απέστειλε άμεσα επιστολή με την οποία ζητά την παραμονή του κλιμακίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Για το θέμα αυτό ο Δήμος Κεφαλλονιάς εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Μετά την ξαφνική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ζητήσει την πρόωρη απομάκρυνση του κλιμακίου αεροπυρόσβεσης της ΜΑΕΔΥ που εδρεύει στο νησί μας, πριν την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η περιοχή μας απροστάτευτη σε εκδήλωση πυρκαγιών με δεδομένο μάλιστα τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι) που θα επικρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη, τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Σ. Στεφανίδη, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Β. Κλόκοζα, τον Διοικητή της 359 ΜΑΕΔΥ Υποπτέραρχο Γ. Φωτάκη και τον Βουλευτή του Νομού Σ. Μοσχόπουλο, με την οποία ζητά την παραμονή του κλιμακίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Κεφαλλονιάς έχει ως εξής:
Κύριοι,
  Με βαθειά λύπη και αγανάκτηση πληροφορήθηκα σήμερα ότι το κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ που εδρεύει στο νησί μας με δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL, έλαβε εντολή για πρώτη φορά στα χρονικά να αποχωρήσει  από το νησί μας άμεσα, προτού λήξει η τουριστική σεζόν και η αντιπυρική περίοδος.
Οι λόγοι που πρέπει να παραμείνει το κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ στην Κεφαλονιά είναι οι εξής:
1.Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL που εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, που η παρούσα πυροσβεστική περίοδος ξεκίνησε 6 Ιουνίου μέχρι σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, καλύπτουν 3 νησιά (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο) σε 98 ημέρες έχουν λάβει μέρος σε 45 φωτιές, με 390 ρίψεις νερού συμπληρώνοντας 151 ώρες πτήσεως. Επίσης έχουν εκτελέσει 23 εξόδους σε επιτήρηση με 51 ώρες πτήσης.
2.Από τα πιο πάνω στοιχεία φαίνεται ότι τα αεροσκάφη του κλιμακίου της Κεφαλονιάς επιχειρούσαν μέρα παρά μέρα στη φωτιά και είναι ένα από τα κλιμάκια αεροπυρόσβεσης με τις περισσότερες επιχειρήσεις σε φωτιά στην φετινή αντιπυρική περίοδο.
3.Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η θερμοκρασία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλή, με ανομβρία το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει ξηρασία με αυξημένο τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι δε άνεμοι όπως πάντα θα είναι ισχυροί την περίοδο που διανύουμε.
4.Εάν αποχωρήσουν τα δύο PZL που εδρεύουν στο νησί, σε περίπτωση πυρκαγιάς ο χρόνος επέμβασης από άλλα εναέρια μέσα στα παραπάνω νησιά είναι περισσότερος της μιας ώρας το οποίο σημαίνει ότι με το πιο πάνω περιβάλλον ανομβρίας και ανέμων η φωτιά θα είναι ανεξέλεγκτη και καταστροφική.
5.Σύμφωνα με στατιστικές των περασμένων ετών όποτε τα αεροσκάφη έφευγαν νωρίς από το νησί της Κεφαλονιάς παρατηρούνταν αύξηση των πυρκαγιών σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις.
Επειδή το νησί μας κατά το παρελθόν έχει πληρώσει ακριβά ακόμη και με ανθρώπινες ζωές τις πυρκαγιές, παρακαλώ θερμά όπως γίνει δεκτό το αίτημα της παραμονής του κλιμακίου μέχρι τις 30/10, όπως πάγια και κάθε χρόνο γίνεται.
Για την παραμονή του κλιμακίου το οποίο είναι αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, ο Δήμος είναι έτοιμος να συνεισφέρει με τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητές του για την διευκόλυνση της παραμονής του.
Με την παρούσα εκτός των ανωτέρω σας μεταφέρουμε την αγωνία μας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και με δεδομένο την έλλειψη  των αεροσκαφών από το νησί μας  θα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της υπό τις παρούσες δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Με την ευχή ότι η αγωνία μας και το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό από εσάς, αναμένω απάντησή σας.
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΜΑΕΔΥ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Από τον Βουλευτή του Νομού Σ. Μοσχόπουλο εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε στην Κεφαλονιά ότι το κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ που εδρεύει στο Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς με δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα (PLZ) θα αποχωρήσει από το νησί μας αυτή την εβδομάδα.
Για το θέμα αυτό θα ήθελα να πληροφορήσω τα εξής:
1.Καμία μέχρι στιγμής έγγραφη εντολή απομάκρυνσης του κλιμακίου δεν έχει εκδοθεί ούτε έχει σταλεί στο κλιμάκιο.
2.Παρά ταύτα επικοινώνησα την Τρίτη 13/9/2011 με τον αρμόδιο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, τον ενημέρωσα για το θέμα, του τόνισα την αναγκαιότητα παραμονής των αεροσκαφών και το σημαντικό έργο που επιτελούν και στα τρία νησιά αρμοδιότητάς τους (Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη). Ο Υφυπουργός αφού μίλησε με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας με διαβεβαίωσε ότι: το κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ που εδρεύει στο νησί μας θα παραμείνει όσο χρειασθεί και το απαιτούν οι μετεωρολογικές συνθήκες και προβλέψεις για την περιοχή μας.
Σπύρος Μοσχόπουλος
Βουλευτής
Κεφαλονιάς & Ιθάκης 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Κάποιες σκέψεις, από καρδιάς, για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα

 Γράφει ο Ηλίας Τουμασάτος
Δεν μ’ αρέσει να «τοποθετούμαι» δημόσια. Όσοι με γνωρίζουν, το ξέρουν καλά αυτό. Όσοι δεν με γνωρίζουν (ή έχουν επιλεκτική μνήμη) μπορεί και να το παρεξηγούν. Ας είναι. Αυτή τη στιγμή όμως αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μερικές σκέψεις, έτσι, απλά, από καρδιάς, για έναν χώρο στον οποίο πέρασα εννιά και κάτι χρόνια της ζωής μου: Την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο, που παραμένουν για περισσότερο από ένα μήνα κλειστά, καθώς οι εργαζόμενες σ’ αυτά προχώρησαν (δικαίως) σε επίσχεση εργασίας, μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών, και για πολλοστή φορά, στην καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών τους. Στ’ αλήθεια δεν ξέρω αν η άποψη ενός πρώην εργαζομένου στη Βιβλιοθήκη, και τώρα απλού αναγνώστη της, έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Το αφήνω στην κρίση σας.
Για την ουσία του προβλήματος που επί χρόνια ταλανίζει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα πολλοί συμπολίτες μας έχουν πάρει θέση με ειλικρινές ενδιαφέρον. Ο Πέτρος Πετράτος, π.χ., με σειρά άρθρων του στον τοπικό τύπο ήδη από το 2008, όταν το πρόβλημα ήταν πάλι στην επικαιρότητα, είχε αναφερθεί εκτεταμένα στις βασικές του διαστάσεις, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Κι είναι τώρα παρήγορο που πλέον, για πρώτη φορά τόσο μαζικά, χάρη στην κινητοποίηση των εργαζομένων, τα ανώτατα όργανα των τοπικών θεσμών (το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης) αλλά και κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς έχουν υιοθετήσει ομόφωνα θέση υπέρ μίας λύσης: Του δημόσιου χαρακτήρα Βιβλιοθήκης-Μουσείου, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του υπάρχοντος (ελάχιστου για τις ανάγκες των δύο Ιδρυμάτων) προσωπικού.
Σίγουρα αυτή δεν είναι η μόνη λύση, είναι όμως μία λύση. Λύσεις σίγουρα υπάρχουν. Πολλές και ποικίλες. Που δεν είναι εύκολο (αλλά ούτε ακατόρθωτο) να επιτευχθούν λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, και απαιτούν μεθοδικές και στοχευμένες δράσεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος έχει αποδειχθεί πλέον αδιέξοδη. Ο ιδρυτής Μαρίνος Κοργιαλένιος προφανώς ήθελε η Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του να λειτουργεί άψογα και να εμπλουτίζεται και όχι να «σέρνεται» επαιτώντας μέχρι να κλείσει. Και το ίδιο φαντάζομαι ότι επιθυμούν και η τοπική κοινωνία, η εκπαιδευτική κοινότητα, ο πνευματικός κόσμος, οι αρχές του τόπου, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ιδρύματος. Αφού όλοι λοιπόν επιθυμούν το ίδιο πράγμα, ας καθίσουν επιτέλους μαζί σ’ ένα τραπέζι – μπορούν, από κοινού και συντονισμένα, σε διάλογο και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή λύση, που, ανεξάρτητα από τη νομική της φόρμουλα, θα εξασφαλίζει το πραγματικό ζητούμενο: τη σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση Βιβλιοθήκης-Μουσείου που θα επιτρέπει να λειτουργούν σωστά χάριν της κοινωνίας και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και την διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού που εγγυώνται ότι το Ίδρυμα θα προωθεί ενεργητικά την έρευνα και τον πολιτισμό με ειδικευμένο προσωπικό και δεν θα είναι απλώς ένα κλειστό κτίριο που θα ξεκλειδώνεται από έναν κλητήρα όποτε απαιτούν οι περιστάσεις.
Για να πραγματοποιηθούν αυτά, ωστόσο, απαιτείται κάτι πιο ουσιαστικό: Να υπάρχει πραγματική θέληση απ’ όλες τις πλευρές. Θέληση για να πάει το ίδρυμα μπροστά, για απαγκίστρωση από το φόβο της αλλαγής, από πατερναλισμούς, εγωισμούς, προσωπικές κόντρες και φιλοδοξίες, αλλά και κοντόφθαλμα «μπαλώματα» χωρίς προοπτική και όραμα. Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία.Όμως είπα ότι θα μιλήσω από καρδιάς και όχι επιχειρηματολογώντας. Ο ίδιος,  άλλωστε, ανήκω στο παρελθόν της Βιβλιοθήκης, και όχι στο παρόν ή στο μέλλον της.  Πολύτιμες αποσκευές από το παρελθόν, κάποιες εικόνες, που μού θυμίζουν (και πιστεύω όχι μόνο σ’ εμένα) πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον τόπο μας το Ίδρυμα αυτό, πόσο πολύτιμο και μοναδικό κεφάλαιο είναι για τον πολιτισμό του νησιού μας  η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο μας.
Μέσα σ’ εκείνο τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των εκθεμάτων, έχω να θυμάμαι ήχους, φωνές, πρόσωπα… Παιδιά που άνοιγαν με κόπο τη βαριά πόρτα μετά το σχόλασμά τους και έμπαιναν φορτωμένα με τις τσάντες τους στη μεγάλη αίθουσα για να δανειστούν βιβλία ή να μπουν στους υπολογιστές, άλλα παιδιά που με περιέργεια περιπλανιούνταν στον μικρό λαβύρινθο του Μουσείου και παρατηρούσαν μαγνητισμένα τα εκθέματα, που έρχονταν κατά ομάδες στη Βιβλιοθήκη με τους δασκάλους τους για να κάνουν εργασίες, που έκαναν τις εκδηλώσεις τους στο χώρο, απήγγειλαν, τραγουδούσαν, χόρευαν, έκαναν εκθέσεις με τις κατασκευές τους… Φοιτητές και ερευνητές που έσκυβαν επί εβδομάδες, μήνες πάνω στο αρχειακό και το βιβλιακό υλικό συνθέτοντας τις εργασίες και τις διατριβές τους, κατακόκκινους από τον ήλιο καλοκαιρινούς επισκέπτες που έγραφαν ενθουσιώδη λόγια στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου κι έπειτα ανέβαιναν στη Βιβλιοθήκη ψάχνοντας με λαχτάρα για την ιστορία της οικογένειάς τους, ή του νησιού, καθηγητές, επιστήμονες και λογοτέχνες που εκφωνούσαν ομιλίες και ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες, ανθρώπους που έρχονταν να χαρίσουν πολύτιμα κειμήλιά τους στο Μουσείο επειδή ένιωθαν ότι ανήκουν σε όλους… Μουσικές από το βάθος, από τα παιδιά που μελετούσαν πιάνο…
Κι όταν η βιβλιοθήκη έκλεινε, κι ο κόσμος έφευγε, λίγο πριν σβήσει το τελευταίο φως, μέσα στη μεγάλη αίθουσα νόμιζες πως ακούς έναν μακρόσυρτο ψίθυρο, σαν μέσα από τα βιβλία να ξετρύπωναν οι φωνές όλων εκείνων που τα έγραψαν, όλων εκείνων που τους είχαμε ταξινομημένους τον έναν πλάι στον άλλον με αλφαβητική σειρά…Ο Παπαδιαμάντης από τον πάνω όροφο της ελληνικής λογοτεχνίας, ο Τσιτσέλης από τα επτανησιακά του κάτω ορόφου, οι καντάδες του Μπουχάγερ από τις παρτιτούρες του παταριού, κι από κάτω, από το Μουσείο, οι κουβέντες όλων εκείνων των ιστορικών προσώπων που συγκατοικούσαν στη μεγάλη αίθουσα με τα πορτραίτα… Όλες αυτές οι φωνές, που υπάρχουν εκεί για να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε… όχι μόνο ποιοι ήμασταν. Ενεστώτα βάζω, όχι παρατατικό. Ενεστώτα διαρκείας…
Ίσως κάποιος να με θεωρήσει τρελό που άκουγα, τότε, όλες αυτές τις φωνές. Και να ενισχύσει την άποψή του αυτή αν ακούσει επιπλέον ότι ειλικρινά δεν μπορώ πια να περνάω ούτε απ’ έξω από τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο και να τα βλέπω κλειστά. Δεν το αντέχω. Συναισθήματα; Απέραντη θλίψη, θυμός, απογοήτευση, πικρία… Και υποψιάζομαι ότι είναι κι άλλοι οι «τρελοί» σαν κι εμένα, που νιώθουν το ίδιο. Που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτό το φως αφέθηκε τόσο άδικα να σβήσει προσωρινά. Που φοβούνται πως τα μάτια μας σιγά σιγά, μετά την πρώτη αμηχανία, θα συνηθίσουν το σκοτάδι. Πως θα περάσει ο καιρός, και θα πάψουμε ν’ αποζητάμε τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο μας. Πως θα αποδεχτούμε μοιρολατρικά το τέλος τους. Και θα κλαίμε (με αληθινά ή κροκοδείλια δάκρυα) γι’ αυτά, γράφοντας λαμπρούς επικήδειους και ελεγείες. Και μετά, θα τα ξεχάσουμε, βυθισμένοι στα άλλα προβλήματα της καθημερινότητάς μας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Οι βαριές σιδερένιες πόρτες της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου πρέπει να ξανανοίξουν οριστικά. Διάπλατα. Και η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε το φως τους ν’ ανάψει ξανά, δυνατό και προπαντός καινούριο. Όχι σαν φωτοβολίδα. Αλλά για πάντα. Ώστε οι εργαζόμενοι που τα υπηρετούν, και είμαι σε θέση να ξέρω ότι το κάνουν με πολύ μεγάλη αγάπη, να μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους με αξιοπρέπεια και ενθουσιασμό. Και οι άνθρωποι που τα επισκέπτονται να χαίρονται και να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες, εναρμονισμένες με τον νέο, ψηφιακό κόσμο. Και οι πνευματικές δυνάμεις του τόπου να έχουν ένα ελεύθερο ανοιχτό βήμα έκφρασης, διαλόγου, παραγωγής πολιτισμού, εισαγωγής καινοτόμων δράσεων. Αυτό αξίζει στη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο μας. Αυτό αξίζει στον πολιτισμό του τόπου μας.
Ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω εκείνο το «μας». Η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο, ως εθνικά κληροδοτήματα, δεν είναι ιδιωτική περιουσία κανενός, αλλά δημόσια περιουσία. Ανήκουν στην τοπική μας κοινωνία. Είναι δικά μας – φτιάχτηκαν από τον ευεργέτη και συντηρήθηκαν από το Ίδρυμα με την αρωγή του κράτους για μας, για όλους μας: Μαθητές, δασκάλους, ερευνητές, φοιτητές, καλλιτέχνες, μουσικούς, λογοτέχνες, για όλους τους πολίτες. Και η ευθύνη για την τύχη τους είναι στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Στα χέρια όλων μας. Ας μην αφήσουμε την τύχη αυτού του πολύτιμου θησαυρού να κυλήσει σαν νεράκι από τα χέρια μας και να εξατμιστεί στο άνυδρο χώμα των καιρών μας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ


Από την παράταξη “ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ” του Μάρκου Κοτσιλίνη εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ
Ο κ. Δήμαρχος αδυνατεί να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που σωρεύονται πλέον και απαιτούν λύσεις. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε προγραμματισμού,  οι ποικίλες εξαρτήσεις του από προεκλογικές  δεσμεύσεις, η  αδυναμία να εισπράξει οφειλόμενα  χρήματα και ο επικίνδυνα συγκεντρωτικός τρόπος, που διαχειρίζεται τα κοινά,  τον οδηγούν σε  λογικές τσαμπουκά και αυταρχισμού, καθώς και σε απομόνωση από την κοινωνία, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων.
Αυτήν δε την μέθοδο φαίνεται ότι ζήλεψαν  οι λοιποί αξιωματούχοι της παράταξης του  κ. Παρίση και  πιάνονται δημοσίως στα χέρια.
Τελευταία, η δημοτική αρχή  επιδίδεται σε οξεία επίθεση σε όσα μέσα ενημέρωσης τολμούν να   κριτικάρουν  τα έργα και τις παραλείψεις της. Αντίθετα κύριο μέλημα των κυβερνώντων είναι η δημοσιότητα,έστω στιγμιαία, έστω με μια φωτογραφία. Πιστεύουν ότι ο κεφαλλονίτικος λαός τρώει κουτόχορτο, και ότι χωνεύει αμάσητα όσα φιλτραρισμένα μαντάτα του σερβίρουν   από το μέγαρο που έχουν εγκατασταθεί.
Στην  τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκαν  εξηγήσεις από τον κ. Δήμαρχο για την απουσία τηλεόρασης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει  σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό  του Δήμου  για «τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του ΔΣ» - ποσού 15,000 ΕΥΡΩ. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πολίτες του νησιού , μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης, έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για όσα συζητούνται και να γνωρίζουν τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων .
Ο κ. Παρίσης , όμως έχει άλλα στο μυαλό του.
Αφού επέβαλλε κανονισμό- έκτρωμα  για την φίμωση του δημοτικού συμβουλίου, αφού επιτίθεται σφόδρα στους μη αρεστούς εκπροσώπους των ΜΜΕ , αρνείται  με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, το δικαίωμα του κόσμου  να βλέπει από την τηλεόραση   όσα γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο.
Στην ερώτησή μας αυτή ο κ. Παρίσης αντέδρασε με  απαράδεκτο τρόπο, με αυταρχισμό και με λογική λαϊκού τσαμπουκά και μάλιστα, με τη χαρακτηριστική φράση «κοιτάξτε να δείτε, ΕΓΩ άμα θέλω την κόβω εντελώς την τηλεόραση»! Στη συνέχεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφού προηγουμένως ο επικεφαλής της παράταξης Μάρκος Κοτσιλίνης διατύπωσε με δήλωσή του την αντίθεση:
·  στον αυταρχισμό,
·  στην αγοραία συμπεριφορά, που μονίμως ο δήμαρχος Κεφαλονιάς επιδεικνύει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
· στην προσβολή και υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και
· στην ελλιπή και κατευθυνόμενη ενημέρωση του Κεφαλονίτικου λαού.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 Από τον Γιώργο Κουρή εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου:Την 9ην Αυγούστου 2011 ο πολιτευτής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ιατρός ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΚΟΥΡΗΣ προέβη εις συνέντευξη με τα τοπικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Η συνέντευξη αποστέλλεται εις τα τοπικά μέσα με κάποια …καθυστέρηση λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Α)« Πρώτα – πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, δηλαδή στην αίθουσα
« ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ » του θεάτρου μας « Ο ΚΕΦΑΛΟΣ » η οποία ως γνωστόν χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την παραχώρηση της αίθουσας τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Αργοστολίου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Χαιρετίζω την παρουσία σας εδώ, δηλαδή χαιρετίζω την παρουσία του Τύπου, των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων γιατί πιστεύω ότι είσθε σημαντικό συστατικό του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Όλοι εσείς συμβάλλετε όχι μόνο στην ενημέρωση των πολιτών, στην απλή μεταφορά δηλαδή των ειδήσεων, αλλά μορφώνετε γνώμη στον λαό και δημιουργείτε ήθος. Δημιουργείται αυτό που λέμε πολιτικό πολιτισμό.
Γι’ αυτό το έργο σας είναι πολύτιμο, είναι βαρύ, είναι σημαντικό αλλά και οι ευθύνες που βαραίνουν τις πλάτες σας είναι μεγάλες.
Θέλω να σας βεβαιώσω λοιπόν, ότι πιστεύω σ’ εσάς, πιστεύω στο έργο σας, πιστεύω στον προορισμό σας.
Β)Θέλω επίσης να σας μιλήσω για μένα, να σας μιλήσω εκ βαθέων, να σας εξομολογηθώ.
Θέλω να εξηγήσω την παρουσία την δική μου σήμερα εδώ.
Η παρουσία η δική μου εδώ, τι σημαίνει, είναι η παρουσία του πολιτευτή της Ν.Δ.
Ήμουν στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές 2009 και ως εκ του Καταστατικού είμαι ενεργός πολιτευτής του κόμματος μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Λοιπόν σήμερα σας μιλάω από τον θεσμικό μου ρόλο.
Ως πολιτευτής του κόμματος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Γ)Σήμερα είναι Τρίτη 9 Αυγούστου 2011 και η UNESCO γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα των Αυτοχθόνων Λαών του Κόσμου! Η δε Εκκλησία μας γιορτάζει Ματθία τον Απόστολον. Αυτά για σήμερα.
Θα ήθελα να σταθώ όμως σε τρεις ημερομηνίες του περασμένου μήνα, του μήνα ΙΟΥΛΙΟΥ. Αυτές οι ημερομηνίες – σταθμοί στην Ιστορία είναι η 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ, η 14Η ΙΟΥΛΙΟΥ και η 24Η  ΙΟΥΛΙΟΥ.
Η 4Η ΙΟΥΛΙΟΥ είναι η ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αγώνας των Αμερικανών δημιούργησε ένα κράτος που έχει ως έμβλημα την ελευθερία.
Δημιούργησε ένα κράτος που τέθηκε γρήγορα επικεφαλής της παγκόσμιας ιστορίας, της παγκόσμιας πρωτοπορίας, της διανοήσεως, της επιστήμης, της οικονομίας. Θαυμάζω αυτό το κράτος! Τις ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ. Είμαι κι εγώ οπαδός της ελευθερίας.
Η 14Η ΙΟΥΛΙΟΥ αναφέρεται στην Γαλλική Επανάσταση. Ελευθερία – Ισότης – Αδελφοσύνη.
Πόσα εκφράζουν για εμάς τους Επτανήσιους αυτές οι λέξεις! Η Γαλλική Επανάσταση ήταν τέκνο του Διαφωτισμού. Όλη η κουλτούρα που έχουμε, ως Επτανήσιοι, προέρχεται από τον Διαφωτισμό, ο οποίος μετά έγινε Ελληνικός Διαφωτισμός και έσμιξε με την καθ’ημάς Ανατολή και την Βυζαντινή παράδοση και δημιούργησε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 η οποία ανέδειξε το ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Η 24Η  ΙΟΥΛΙΟΥ είναι η εορτή της δημοκρατίας στην Ελλάδα και αρχή της μεταπολιτεύσεως.
Είναι η δική μας εποχή.
Είναι η εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι η εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Η εποχή της
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η εποχή του ΠΑΣΟΚ.
Ας συγκρίνουμε τις δύο εποχές! Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Δ)Τι συμβαίνει όμως στην σημερινή Ελλάδα;
Η σημερινή κατάσταση ( εθνική, πολιτική, οικονομική ) είναι σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση από το 2009 όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εθνικές εκλογές;
Είναι υπερβολή να πούμε ότι η χώρα μας έγινε αγνώριστη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;
Ποια είναι η αιτία των δεινών που συσσωρεύονται καθημερινώς στην χώρα;
Μα φυσικά η κυβερνητική πολιτική.
Η χώρα χειροτερεύει από μέρα σε μέρα, από αποτυχία σε αποτυχία.
Βυθίζεται καθημερινά σε μεγαλύτερη ύφεση.
Η πτώση του βιοτικού επιπέδου είναι συνεχή.
Ο εφιάλτης της ανεργίας, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και η βαριά φορολογία προβληματίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες. Μέχρι σήμερα υπομένει.
Δεν βλέπει όμως ούτε μια ακτίνα ελπίδας για την έξοδο από την κρίση.
Είναι τραγικό το συμπέρασμα: Οι θυσίες πάνε χαμένες.
Οι φόροι που όσο πάνε και αυξάνονται βυθίζουν περισσότερο την ελληνική οικονομία.
Σ’ αυτή την κατάσταση τι κάνει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Τι κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;
Στέκεται κοντά στο λαό με αίσθημα ευθύνης. Κάνει το χρέος του απέναντι στην πατρίδα. Κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία, για έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου, για απροθυμία διαπραγματεύσεως με τους εταίρους και υπέρ των εθνικών συμφερόντων.
Στο σημείο αυτό πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο Αντώνης Σαμαράς είναι η μόνη ελπίδα για την έξοδο από την κρίση. Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός προσδοκά από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την σωτηρία.
Τα στελέχη της τοπικής ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να εντείνουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες. Η ΟΝΝΕΔ, οι συνδικαλιστές, η ΝΟΔΕ.
Πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι τους επόμενους μήνες δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αδράνεια. Είναι μήνες επαγρύπνησης και συνεχούς δουλειάς. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για προβολή του πολιτικού μας λόγου, της πολιτικής της Ν.Δ, της πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά σε κάθε περιοχή της Κεφαλονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου