Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

 

ΥΠΕΣ: 152 εκατ. € για τον «εσωτερικό Καλλικράτη»

Από το aftodioikisi.gr
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (ΕΠΚ), την «εσωτερική διοικητική μεταρρύθμιση», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, το οποίο σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό διαμορφώνεται στα 152,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 86,8 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και τα 65,5 εκατ. ευρώ του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το ΕΠΚ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.Το ΕΠΚ ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να παίξει το ρόλο της στη διοργάνωση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής και περιφερειακής μικροκλίμακας. Σκοπός του είναι η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, η ψηφιακή αυτοδιοίκηση και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, «το κεντρικό κράτος απέτυχε μέχρι στιγμής να προσανατολίσει την οικονομία και δημιουργικές δυνάμεις προς ένα σαφές παραγωγικό σχέδιο, στην ανάδειξη και ανάπτυξη συγκεκριμένων παραγωγικών τομέων (π.χ., αναδιάρθρωση αγροτικής παραγωγής, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) Τη μέχρι στιγμής αδυναμία του κεντρικού κράτους πρέπει και μπορούν να θεραπεύσουν οι αποκεντρωμένοι και περιφερειακοί διοικητικοί θεσμοί».
«Οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει και μπορούν να συγκροτήσουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, δίνοντας απάντηση και στο πρόβλημα της ανεργίας.
»Για να συμβεί αυτό, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει, δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση να αυξήσει τη διοικητική ικανότητά της, να μετατραπεί σε ψηφιακή και να βελτιώσει την απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού της», σημείωσε.
Οι άξονες του ΕΠΚ1ος ΑΞΟΝΑΣ: Οργανωτική και Λειτουργική Αναδιάρθρωση - Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας (Π/Υ 44.300.000 €)
Υποστήριξη σχεδιασμού και εφαρμογής οργανωτικών και λειτουργικών αλλαγών και βελτιώσεων και διαχείριση αλλαγής
Σχεδιασμός αλλαγών, βελτιώσεων και νέων προτύπων λειτουργίας των Δήμων - Εφαρμογή σε δέκα πρότυπους Δήμους
 Σχεδιασμός αλλαγών, βελτιώσεων και νέων προτύπων λειτουργίας Περιφερειών - Εφαρμογή σε δύο πρότυπες Περιφέρειες
 Επέκταση αλλαγών, βελτιώσεων και νέων προτύπων λειτουργίας στο σύνολο των Περιφερειών.
 Επέκταση αλλαγών, βελτιώσεων και νέων προτύπων λειτουργίας στο σύνολο των δήμων.
2ος ΑΞΟΝΑΣ: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση
(Π/Υ 65.500.000 €)
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ηλεκτρονική υποστήριξη:
Των διοικητικών και επιχειρησιακών λειτουργιών των ΟΤΑ, στο σύνολο των διαδικασιών τους.
 Της επικοινωνίας κα της συνεργασίας των ΟΤΑ με το εξωτερικό τους περιβάλλον.
 Του στρατηγικού σχεδιασμού και της αξιολόγησης της απόδοσης των ΟΤΑ.
3ος ΑΞΟΝΑΣ: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (Π/Υ 38.000.000 €)
Ενημέρωση - Επιμόρφωση Δημάρχων και Περιφερειαρχών.
Επιμόρφωση Δημοτικών & Περιφερειακών Συμβούλων
Αναβάθμιση δεξιοτήτων - Κατάρτιση εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού.
Δράσεις για την ενδυνάμωση και προσαρμογή των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές.
Δράσεις για την ενδυνάμωση του μοντέλου της δια βίου μάθησης και της συνεχούς ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
4ος ΑΞΟΝΑΣ: Υποστήριξη της Εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π/Υ 4.500.000 €)
Τεχνική Υποστήριξη - Αξιολόγηση ΕΠΚ
Ενέργειες Δημοσιότητας.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η αναρχία στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων



του Α. Αρτελάρη (Από το e-kefalonia.net)
Η αναρχία είναι, ίσως, το μεγαλύτερο κακό για μια πόλη. Όπως έλεγε πριν από περίπου 2,500 χρόνια και ο Σοφοκλής, η αναρχία καταστρέφει πόλεις, κατερειπώνει σπιτικά και σε καιρό πολέμου, οδηγεί στον όλεθρο. Το βλέπουμε και το διαπιστώνουμε καθημερινά στη ζωή μας. Δήμοι και περιφέρειες που δεν διοικούνται, πόλεις και χωριά που υπολειτουργούν εξαιτίας της αναρχίας. Ο κάθε πολιτικός, ο κάθε σύμβουλος κάνει ό,τι αυτός θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ένα χάος σε όλη μας την κοινωνική ζωή. Χάος στο δημόσιο, χάος στα γήπεδα, χάος στις πλατείες…Πριν από λίγους μήνες ο Βασίλης Ρουχωτάς όχι, μόνο διαφώνησε με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση που είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό αλλά του επιτέθηκε φραστικά μπροστά σε όλο το δημοτικό συμβούλιο προκαλώντας ταραχή. Κάτι παρόμοιο υπέστη και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου. Περιφερειακοί σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο του καταψήφισαν το αίτημα για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου (ανεμογεννητριών) στο όρος Παντοκράτορα της Κέρκυρας. Τον αγνόησαν επιδεικτικά και αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στη βουνοκορφή ανεμογεννήτριες. Ουδόλως μας ενδιαφέρει αν πίσω από το αίτημα βρίσκονται Γερμανοί, Γάλλοι ή Ισπανοί ή αν επιδίωξη τους είναι να …κατακτήσουν την Κέρκυρα. Περί ορέξεως, άλλωστε, κολοκυθόπιτα.
Το ζητούμενο είναι η έλλειψη σοβαρότητας και οργάνωσης, που οδήγησε στις διαρροές των περιφερειακών συμβούλων, είτε επειδή το πίστευαν, είτε διότι παρουσιάζονται σφόδρα δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση που είχαν από τον Περιφερειάρχη.
Πρωτίστως, όλα έγιναν με ερασιτεχνικό τρόπο καθώς οι γραμματείς του Σπύρου ενημέρωσαν τους συμβούλους λίγες ώρες νωρίτερα για τη διεξαγωγή του συμβουλίου. Κακή οργάνωση ή ηθελημένο λάθος; Δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι το συμβούλιο είχε διάρκεια σχεδόν οκτώ ωρών και ο Σπύρου, αφού είδε και αποείδε από την άρνηση των μελών, αποφάσισε να συναντηθεί με τους διαφωνούντες, έναν – έναν στο γραφείο του. Το ένα λάθος, δηλαδή, διαδέχεται το άλλο…
Εν τέλει, ο Περιφερειάρχης ηττήθηκε και μαζί του η πρόταση για ένα αιολικό πάρκο στη βουνοκορφή. Ένα αίτημα, που εξ όσων γνωρίζουμε, ήταν ολοκληρωμένο και είχαν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Αλλά όπως είπαμε, παραμένει αδιάφορο αν η επένδυση μπορούσε να αποφέρει χρήματα για την Κέρκυρα αλλά και ευρύτερα για την Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσεως. Το θέμα είναι η διχογνωμία που παρατηρήθηκε στην κυβερνούσα παράταξη και κυρίως, από τα μέλη της Κερκυραϊκής κοινωνίας.
Για να τελειώσω, όμως, από εκεί που ξεκίνησα, η αναρχία μόνο συμφορές μπορεί να φέρει. Και δυστυχώς, παρατηρείται αναρχία και στο δημοτικό συμβούλιο της Κεφαλονιάς αλλά και στο περιφερειακό των Ιονίων Νήσων, κάτι που θα αποτελέσει τροχοπέδη ακόμα και στα υγιή σχέδια επιχειρηματιών. Θ’ αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη των νησιών μας, που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα. Όλοι μας, αναμφισβήτητα, θα θέλαμε να ψηφίσουμε τον καλύτερο στις εκλογές. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι υποψήφιος…
              
ΥΓ. Στις 23 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί περιφερειακό συμβούλιο στην Κεφαλονιά. Ευελπιστούμε όλοι ότι, τουλάχιστον, το 90% των θεμάτων που θα συζητηθούν θα έχουν σχέση με το νησί μας και όχι, βέβαια με το αιολικό πάρκο της Κέρκυρας. Ιόνια νησιά δεν είναι μόνο η Κέρκυρα…
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εργατικό Κέντρο: "Ο αγώνας στο Κοργιαλένειο βρίσκεται σε εξέλιξη"


Από το Εργατικό Κέντρο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς – Ιθάκης θεωρεί ότι ο αγώνας στο Κοργιαλένειο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι εργαζόμενες με τον αγώνα τους και την ουσιαστική στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος απέτρεψαν την προσπάθεια ανοιχτής απεργοσπασίας που επιχειρήθηκε. Οι εργαζόμενες απ’ αυτόν τον αγώνα χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα για τις θέσεις που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα αλλά και στην πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά στήριξαν και στηρίζουν μία προπαγάνδα ότι το θέμα είναι νομικό - διαχειριστικό, όπως άλλωστε προσπαθούν να το εμφανίσουν τόσο η πλειοψηφία του  Διοικητικού Συμβουλίου του Κοργιαλενείου όσο και ο κυβερνητικός βουλευτής.
Το αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ήταν να παρθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πέρασμα των ιδρυμάτων στην ευθύνη του κράτους, παρά την αντίθετη αρχική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής. Εφιστούμε την προσοχή ότι η θέση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπονομευθεί, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις τοποθετήσεις από πλευράς συμβούλων που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, αφού η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές θέσεις των παραπάνω κομμάτων.
Το Εργατικό Κέντρο και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσουν  να στηρίζουν τον αγώνα των εργαζόμενων στο Κοργιαλένειο προκειμένου α) να περάσει η βιβλιοθήκη – μουσείο σαν ενιαίος φορέας στην ευθύνη του κράτους και β) να διασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις εργαζόμενες. Τονίζουμε το γεγονός ότι η μη ανάληψη ευθύνης καταβολής των χρημάτων από το δημόσιο είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για στάση πληρωμών του κράτους προς τα λαϊκά στρώματα (στις Τράπεζες χαρίζει εκατομμύρια) όπως άλλωστε συμβαίνει και με διάφορα προγράμματα (π.χ. βοήθεια στο σπίτι). Τέλος, καλούμε το λαό τον νησιών μας, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τα μαθητικά συμβούλια να συμπαραταχθούν με αυτόν τον αγώνα.
Για την προώθηση των αιτημάτων η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα στηρίξει πολύπλευρα την Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε από τις εργαζόμενες και θα συνδράμει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ  Ε.Κ.Κ.Ι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα στη Κεφαλονιά



του Παναγή Φωκά (Από το e-kefalonia.net)
Η χθεσινή (πρωτοφανή σε θράσος και βιαιότητα) ληστεία και απόπειρα δολοφονίας στο σπίτι οικογένειας στα Δαυγάτα είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου για την εγκληματικότητα που «καλπάζει» στα νησιά μας και ιδιαίτερα στη Κεφαλονιά. Στα καφενεία των χωριών είναι καθημερινό φαινόμενο η συζήτηση για μια ληστεία σε σπίτι, σε κατάστημα ή απόπειρα κλοπής μέσα σε αυτοκίνητο. Αφαίρεση πορτοφολιών από γυναίκες και ανήμπορους συνανθρώπους μας συνθέτουν το πάζλ.
Το ανησυχητικό είναι ότι, η έκρηξη παρατηρείται στα αδικήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες, βεβήλωση της δημόσιας περιουσίας (δεν μπορείς να σταθείς τις νύχτες στο κήπο του Νάπιερ) και όλα αυτά σε ένα νησί που αυτές οι λέξεις ήταν άγνωστες πριν λίγα χρόνια. Που οι πολίτες ακόμη και μέσα στο Αργοστόλι κοιμόντουσαν με τα παντζούρια ανοιχτά.Το να φτάσουμε να μιλάμε για απόπειρα δολοφονίας συμπατριωτών μας, όχι μόνο τρομάζει,  αλλά δημιουργεί προβληματισμό για την ..ανησυχητική ηρεμία των αρμοδίων. Στην γειτονική Ζάκυνθο οι πολίτες πήραν το νόμο στα χέρια τους και ξεκίνησαν οι ίδιοι περιπολίες. Σίγουρα, τέτοιες ενέργειες εγκυμονούν κινδύνους και δεν είναι λύση, όμως δυστυχώς αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Μικροποσά και κινητά τηλέφωνα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ο στόχος αγνώστων που επιτέθηκαν ή και τραυμάτισαν περαστικούς για να τους ληστέψουν. Συμμορίες επιλέγουν απομονωμένα χωριά με λίγους υπερήλικες κατοίκους ώστε να είναι εύκολος στόχος. Έχουμε καταγγελίες από πολλά μέρη της Κεφαλονιάς.  Η μετατόπιση τέτοιων φαινομένων από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην επαρχία έχει αρχίσει να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δυστυχώς και στην Κεφαλονιά.
Το πρόβλημα ασφαλώς δεν λύνεται με το να ρίξουμε ευθύνες μόνο στην αστυνομία. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω από αυτό. Απαιτείται, η συνεργασία του συνόλου της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ασφάλεια το αμέσως προσεχές διάστημα.  Η εγκληματικότητα  αυξάνεται στα απομονωμένα χωρία, κυρίως πάντως στη μικροεγκληματικότητα, που σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου