Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011


Δράσεις των εργαζομένων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος από 3ης Αυγούστου  2011 μέχρι σήμερα και ενώ η επίσχεση εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη-Μουσείο) συνεχίζει να παραμένει κλειστό , ένα μήνα και πλέον,  εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των δεδουλευμένων προς τις εργαζόμενες για 8 και πλέον μήνες και αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών  εισφορών προς το ΙΚΑ από τα μέσα του 2010.
 Εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας επιβίωσης του Κοργιαλενείου Ιδρύματος,  οι υπάλληλοι της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους χρήστες του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης  επειδή οι 7 ηλεκτρονικοί υπολογιστές  από τους 9 συνολικά ήταν χαλασμένοι τα τελευταία τρία χρόνια. Το τμήμα  αυτό  έχει ιδιαίτερη ζήτηση από τους χρήστες της Βιβλιοθήκης (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές) και το ευρύ κοινό της Κεφαλονιάς  αφού ο λόγος δημιουργίας του  είναι  η δωρεάν πρόσβαση στο internet και γενικότερα η εξυπηρέτηση των χρηστών με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Υπήρξε  επίσης αδυναμία ανανέωσης των τίτλων των βιβλίων της Δανειστικής Βιβλιοθήκης με αποτέλεσμα να διατυπώνονται   παράπονα  των μελών της δανειστικής βιβλιοθήκης και έτσι  να απαξιώνεται από το αναγνωστικό κοινό το δανειστικό τμήμα , αφού ότι υπήρχε ενδιαφέρον, είχε «αναγνωστικά» εξαντληθεί. Υπήρξε πλέον σε μεγάλο βαθμό  αδυναμία αγοράς αναλώσιμου υλικού (χαρτί, μελάνι κ.λ.π) και αδυναμία εξόφλησης  τιμολογίων  ΔΕΚΟ,  όσο δε για τα αναγκαστικά υπηρεσιακά ταξίδια των υπαλλήλων  εκτός Κεφαλονιάς, γινόταν αποκλειστικά με έξοδα από τους ίδιους τους υπαλλήλους.  Για συντήρηση των έργων τέχνης  στη βιβλιοθήκη και το μουσείο , ούτε λόγος να γίνεται.
 Από την αρχή της επίσχεσης  ζήτησαν να ακούσουν την άποψη των  εργαζομένων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, το ΠΑΜΕ ,  η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΝΟ.Δ.Ε.), ο Σύλλογος Φίλων του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και φυσικά οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν άμεσα  στο κάλεσμα για ενημέρωση.
            Την Παρασκευή το απόγευμα 12/8/2011 οι εργαζόμενοι του Κοργιαλενείου Ιδρύματος (Βιβλιοθήκης – Μουσείου) προέβηκαν σε κατάληψη  του κτηρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης με την συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ ώστε αφενός μεν να αποτραπεί η  διεξαγωγή εκδήλωσης, αφετέρου δε να εμποδιστεί   κάθε μηχανισμός αποδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων και μη γνωστοποίησης στο ευρύ κοινό των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα. Ενδεικτικό της προσπάθειας αποδυνάμωσης του αγώνα των εργαζομένων, είναι το γεγονός ότι λίγο μετά  την επίσχεση εργασίας τοποθετήθηκε ανακοίνωση στην είσοδο της Βιβλιοθήκης και δόθηκε στα ΜΜΕ, ότι η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη θα λειτουργούσε κανονικά για τρεις ώρες με υπάλληλο που δεν έχει σχέση με τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης.
            Με την στήριξη του συνδικαλιστικού μας φορέα δηλαδή του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης καθώς και του ΠΑΜΕ ζητήσαμε ακρόαση από τον  Δήμαρχο κύριο Αλέξανδρο Παρίση και τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Σωτήρη Κουρή.
Τονίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας είναι:
1.     Να καταβληθούν 100% οι δεδουλευμένες αποδοχές.
2.     Να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ στο ακέραιο.
3.      Να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση λειτουργίας Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και Μουσείου αποκτώντας κρατικό χαρακτήρα με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας
4.     Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες ενέργειες αποδυνάμωσης των προσπαθειών των υπαλλήλων για εξεύρεση λύσης του παραπάνω προβλήματος.
 Επίσης με ερώτημα και εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο  στις   26 Aυγούστου 2011  όπου συζητήθηκε διεξοδικά και τοποθετήθηκαν  μέλη του ΚΔΣ,  που κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον Δήμαρχο και προσήλθαν (αντιπρόεδρος και ταμίας), οι εργαζόμενοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά από συζήτηση τριών και πλέον ωρών και αφού έγινε γνωστό ότι το Κοργιαλένειο Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη – Μουσείο) στον ένα περίπου αιώνα ζωής του ζει τις πιο δύσκολες στιγμές, προέκυψε ομόφωνο ΨΗΦΙΣΜΑ όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε το Κοργιαλένειο Ίδρυμα να αποκτήσει ΔΗΜΟΣΙΟ – ΚΡΑΤΙΚΟ  χαρακτήρα, διατήρηση των  θέσεων εργασίας του πενταμελούς προσωπικού με πλήρη απασχόληση και των δύο υπαλλήλων μερικής απασχόλησης με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών τους εισφορών  καθώς και εξεύρεση άμεσης λύσης για το εγγύς μέλλον μετά την εξόφληση των δεδουλευμένων.
Τελειώνοντας τονίζουμε  για πολλοστή φορά :
 «Θεωρούμε ότι όλοι μας μοιραζόμαστε κάτι κοινό: Την αγάπη μας για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα. Εμείς, παρότι δεν είμαστε ισόβιοι, όπως το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά προσωρινοί, την αγάπη αυτή την έχουμε αποδείξει έμπρακτα – έχοντας αφιερώσει στο Ίδρυμα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Και οι κινητοποιήσεις μας δεν στρέφονται ενάντια στο Ίδρυμα ούτε ενάντια στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι ανάγκη ένας αγώνας να στρέφεται πάντοτε εναντίον κάποιου.
Ο αγώνας μας είναι θετικός. Διεκδικούμε την δική μας αξιοπρέπεια, αλλά και την σωτηρία του Ιδρύματος που όλοι υπηρετούμε. Διεκδικούμε μια οριστική και μόνιμη λύση, που θα βάλει τέρμα στην σημερινή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και  απόγνωση.»
Ευελπιστούμε ότι θα σας βρούμε στο πλευρό μας.
Οι εργαζόμενες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου