Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011


109 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & 233 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΜΑΣ
Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Μαύρα και άραχνα είναι τα μαντάτα για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, όπως προκύπτουν από την ανακοίνωση των εισαχθέντων φοιτητών για το τρέχον ακαδημαικό έτος.
Δεν φτάνει που ήδη σε τρία τμήματα (δύο στην Κεφαλονιά και ένα στην Λευκάδα) είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Μάιο η μη εισαγωγή νέων φοιτητών, ήρθαν και τα αποτελέσματα των πανελλαδικών να καταδείξουν περαιτέρω μεγάλη συρρίκνωση φοιτητών, κάτι που καθιστά κάτι παραπάνω από προβληματική την συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ενώ, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική μας οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα για το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Αργοστολίου ενώ το 2010 είχαν εισαχθεί 356 φοιτητές, φέτος εισήχθησαν 247, δηλαδή 109 λιγότεροι, αν και υπήρξε πτώση στις βάσεις.
Στο τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου εισήχθησαν φέτος 79 σπουδαστές έναντι 312 πέρυσι, δηλαδή 233 λιγότεροι!!!
Αν τώρα στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τις απώλειες από την μη εισαγωγή σπουδαστών φέτος και στα άλλα δύο τμήματα του νησιού μας (Βιολογικής Γεωργίας (170 σπουδαστές) & Διοίκησης Επιχειρήσεων(350 σπουδαστές)) η απώλεια σε σπουδαστές αγγίζει τους 1000 (για την ακρίβεια 862)!!!
Επιπροσθέτως θα πρέπει να επισημάνουμε και ότι κάποιοι από τους σπουδαστές που εισήχθησαν φέτος απλά θα εγγραφούν χωρίς να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Είναι σφόδρα πιθανό δηλαδή οι απώλειες να διευρυνθούν!
Τα πράγματα δεν είναι όμως καλύτερα και για τις υπόλοιπες σχολές του ΤΕΙ.
Στην Ζάκυνθο στο τμήμα Τεχνολογίας Οικολογίας και Περιβάλλοντος εισήχθησαν φέτος 79 σπουδαστές ενώ πέρυσι είχαμε 311!!! Στο τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εισήχθησαν 168 ενώ πέρυσι είχαμε 180.
Στην Λευκάδα στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία εισήχθησαν 148 ενώ πέρυσι 330!!! Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και απώλεια 201 σπουδαστών του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που δεν δέχθηκε καθόλου σπουδαστές για φέτος.
Συνολικά δηλαδή στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είχαμε εισαγωγή 721 σπουδαστών έναντι 1360 πέρυσι δηλαδή μία απώλεια 639 φοιτητών. Αν συνυπολογίσουμε και τα τμήματα που καταργήθηκαν η απώλεια εκτοξεύεται στους 1360 σπουδαστές!
Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μάλλον βυθίζεται σε σκοτεινό τούνελ. Κάποιοι βέβαια μιλούν για “λουκέτο” που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια. Και δικαιώνονται αυτοί που υποστήριζαν ότι το κλείσιμο των τριών τμημάτων τον περασμένο Μάιο θα επηρέαζε αρνητικά και τα υπόλοιπα τμήματα, καθώς το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν θα ήταν πλέον ελκυστικό στην επιλογή των μηχανογραφικών.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρώτη και καλύτερη την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ”σύμμαχο διά της σιωπής του” τον βουλευτή του Νομού Σπύρο Μοσχόπουλο βάζουν την “ταφόπλακα” στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ένα όνειρο ζωής του συμπατριώτη μας Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.
Η ζημιά για τα νησιά μας (οικονομική και κοινωνική) θα είναι ανεπανόρθωτη. Με τόσους Κεφαλονίτες στην κυβέρνηση θα περίμεναμε πολλά περισσότερα...Η πραγματικότητα μας διαψεύδει πανηγυρικά...

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι θέσεις του ΙΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ για τις ΑΠΕ και το αιολικό πάρκο Παντοκράτορα

Στη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο στην Κέρκυρα (27-8-2011) για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα, το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ανέπτυξε τις ακόλουθες θέσεις:


To Iόνιο Αρχιπέλαγος τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί είναι αναγκαίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη υγεία και συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια της χώρας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι Α.Π.Ε. (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κλπ) μειώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη (φαινόμενο θερμοκηπίου) και περιορίζουν την μόλυνση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων.

Το ζήτημα της κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο όρος ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ της Κέρκυρας ξεκινά από την έλλειψη εφαρμογής του Χωροταξικού Σχεδιασμού –γενικού και ειδικού- στα Ιόνια Νησιά, που συνιστά θέμα πρώτης προτεραιότητας για την Παράταξή μας. Εάν υπήρχε εφαρμοσμένος σχεδιασμός θα βρισκόταν και ο χώρος που θα φιλοξενούσε τέτοιες χρήσεις.

Εκτιμώντας τα μέχρι σήμερα νομικά και πραγματικά δεδομένα θεωρούμε ότι μέγιστη μέριμνά μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της αρτιότερης επιστημονικά και περιβαλλοντικά κατασκευής του έργου και η μεγιστοποίηση του οφέλους για την Κέρκυρα και τους κατοίκους της.

Θεωρούμε ότι το Αιολικό Πάρκο στον Παντοκράτορα δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η συνδρομή των παρακάτω όρων:


1.Συμβατική (νομική) δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρίας ότι μετά την λήξη της 20ετίας όχι μόνο θα απομακρύνει τις ανεμογεννήτριες από το χώρο του ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, αλλά και τις βάσεις, τα καλώδια και τα συνοδά έργα και θα επαναφέρει τον χώρο και το τοπίο στη προηγούμενη κατάστασή του με την ενδεδειγμένη επιστημονικά αποκατάσταση

2.Κατάργηση του υποσταθμού της Δ.Ε.Η. στα ΓΑΖΑΤΙΚΑ και μεταφορά του στο Αιολικό Πάρκο ώστε να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής που επιβαρύνεται χρόνια τώρα.

3.Συμβατική δέσμευση για παροχή πρόσθετης ενεργειακής εξασφάλισης για ολόκληρη την Κέρκυρα σε περίπτωση κρίσεων.

4.Μεγιστοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία.

5.Οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών να είναι συμβατές με την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού ορεινού περιβάλλοντος και η εκτέλεση των συνοδών έργων (δρόμοι κλπ) να γίνεται με σεβασμό στο ευαίσθητο νησιωτικό τοπίο.


Μέχρι να εξασφαλιστούν οι παραπάνω όροι ζητούμε να μην ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Παράλληλα απαιτείται η οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών της Κέρκυρας για το συγκεκριμένο έργο αλλά και όλων των κατοίκων των νησιών για τις Α.Π.Ε.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ


Υπογράφηκε σήμερα 30/08/2011 στο Υπουργείο Πολιτισμού από την ανάδοχο εταιρεία «Ιόνιος - Μαρούλης Α.Ε». το έργο «Αναστήλωσης και Ανάδειξης της γέφυρας Δεβοσέτου» προϋπολογισμού 3,1 εκατ. Ευρώ.

Η ιστορία του πολύπαθου αυτού έργου είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.

Το έργο εντάχθηκε σε πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε, μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από την πρώην Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να προχωρήσει το έργο. Οι διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν ξεπεράστηκαν με τις διαρκείς παρεμβάσεις του Βουλευτή Σπύρου Μοσχόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Μάλιστα, το έργο θα είχε ήδη υπογραφεί από το τέλος του προηγούμενου έτους, όμως καθυστέρησε λόγω ενστάσεων και δικαστικών διαμαχών μεταξύ των εταιρειών.

Ο Βουλευτής αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει την πρώην Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο για την ουσιαστική τους συμβολή, ώστε το έργο της γέφυρας-σύμβολο της πόλης του Αργοστολίου να πάρει επιτέλους το δρόμο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου