Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΣΤΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (17-9-2011)
Έχει γίνει γνωστό ότι το Κοργιαλένειο Ίδρυμα αντιμετωπίζει σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες με συνέπεια αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού, αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ και αδυναμία εξόφλησης προμηθευτών, ΔΕΚΟ κλπ.
Οι ταμιακές δυσκολίες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος άρχισαν από το 2000, οι καθυστερήσεις πληρωμών εκείνο το διάστημα ήταν σχετικά μικρές.  Μετά το 2003 με  μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την Βιβλιοθήκη, το πρόβλημα εντάθηκε και απασχόλησε και τον αθηναϊκό τύπο.  Εκείνη τη χρονιά ο τότε υπουργός Πέτρος Ευθυμίου είχε προτείνει τη μετατροπή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης σε Δημόσια. H πρόταση νομίζουμε ότι  δεν διερευνήθηκε περισσότερο και δεν απαντήθηκε από το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο.  Από το 2004 (μετά την Ολυμπιάδα) ελαχιστοποιήθηκαν και οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Κοργιαλένειο Μουσείο και από τότε εντάθηκαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών  και ασφαλιστικών εισφορών.  Από το 2007 έως το 2010 η επιχορήγηση του ΥΠΠΟΤ προς το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο διακόπηκε.
Εκτός από τους απλήρωτους υπαλλήλους, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η λειτουργία του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης, είναι αδύνατον  δηλαδή να επιδιορθωθούν  οι 7 από τους 9 συνολικά Η/Υ, είναι αδύνατον να  ανανεωθούν  οι τίτλοι της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, και αδύνατον να γίνει προμήθεια  αναλώσιμου  υλικού και να εξοφληθούν  τιμολόγια ΔΕΚΟ. Για συντήρηση αρχειακού-βιβλιακού υλικού, έργων τέχνης ή αντικειμένων ούτε λόγος να γίνεται.
Πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν αναφορές προς το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα των οικονομικών δυσχερειών εδώ και χρόνια, αλλά δεν έγιναν ουσιαστικές, κατά την άποψή μας, προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.
Ας μην κρυβόμαστε πλέον. Δεν υπάρχει προοπτική οικονομικής ανάκαμψης του Ιδρύματος και αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται και αυτό μοιραία θα συσσωρεύσει κόπωση, απογοήτευση και αρνητική διάθεση σε όλους μας. Βήματα προς εμπρός δεν μπορούν να γίνουν με υπαλλήλους που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βιοτικές τους ανάγκες ή που φτάνουν ενίοτε στο σημείο να καλύπτουν εξ ιδίων έξοδα του Ιδρύματος, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για τη λειτουργία του. Δεν μπορεί κανείς να χαράξει στρατηγική ή να διατυπώσει κάποιο όραμα για το Ίδρυμα χωρίς εξασφάλιση των λειτουργικών αναγκών και της μισθοδοσίας.
Το πρόβλημα πλέον γιγαντώθηκε τόσο ώστε να απομένουν δύο μόνο λύσεις:
Η πρώτη να κλείσουμε οριστικά
Η δεύτερη να αναζητήσουμε μία μόνιμη και σταθερή λύση που δεν είναι άλλη από τον ΔΗΜΟΣΙΟ-ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Γι’ αυτό καλούμε:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα και να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα οριστικά και μόνιμα
Αναγκαστήκαμε να προβούμε στο έσχατο μέτρο της επίσχεσης εργασίας από τις 3 Αυγούστου και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου καταβληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα μας και οι ασφαλιστικές μας εισφορές.
Τα αιτήματά μας είναι:
Α) Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ
Β) Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για ν’ αποκτήσει το Κοργιαλένειο Ίδρυμα δηλαδή η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο δημόσιο- κρατικό χαρακτήρα και εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.
Τελειώνοντας να συμπληρώσουμε ότι το Κοργιαλένειο Ίδρυμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και για το λόγο αυτό έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών, πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων του τόπου μας.

Οι εργαζόμενες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου