Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

 
“Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ” ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ





ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ...
ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς. Η συνεδρίαση αυτή σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης αρχικά, και της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνέχεια. Η αποχώρηση της παράταξης του Μ. Κοτσιλίνη έγινε στην αρχή της συνεδρίασης και είχε ως αντικείμενο διένεξης την απουσία των τηλεοπτικών καμερών από την αίθουσα.Ο Μ. Κοτσιλίνης ζήτησε επιτακτικά την παρουσία και την πληρωμή τηλεοπτικών συνεργείων προκειμένου να καλύπτουν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι όπως είπε παρατηρείται έλλειμμα ενημέρωσης και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
Απαντώντας ο δήμαρχος Α. Παρίσης είπε ότι η μη παρουσία σήμερα του συγκεκριμένου καναλιού στη συνεδρίαση έχει να κάνει με οφειλές παλαιότερων χρόνων των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να εξοφληθούν από τον Δήμο, αλλά μόνο από την ΚΕΔΗΚΕ, της οποίας όμως ο προϋπολογισμός, ακόμη δεν έχει εγκριθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές.Όσον αφορά δε, την πληρωμή των καναλιών για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος είπε ότι είχε ζητήσει προσφορές από τα τοπικά κανάλια, το δε ύψος των προσφορών που του κατατέθηκαν (700 ευρώ), είναι αρκετά υψηλό για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ενώ ακόμη το θέμα δεν έχει πάει στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει έγκριση από αυτή.
Παρ' όλες τις εξηγήσεις του δημάρχου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης τελικά αποχώρησε χωρίς να πάρει μέρος στη συζήτηση των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνεδρίαση.
Έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναφερθεί στο ζήτημα της παρουσίας τηλεοπτικών καμερών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πλέον όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας συμφωνούν ότι η παρουσία της τηλεόρασης περισσότερο κακό παρά καλό κάνει στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι επιδίδονται σε πολύωρες “άχρωμες και άοσμες” πολιτικολογίες, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να μην ολοκληρώνονται και σημαντικά ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου να μην προχωρούν.
Την περασμένη Τρίτη όμως προέκυψε και μια άλλη παράμετρος στο θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης. Και αυτή δεν είναι άλλη παράμετρος από την οικονομική. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι συνετό, λογικό και ωφέλιμο για το Δήμο και τους δημότες του, την ώρα που υπάλληλοι είναι απλήρωτοι, την ώρα που προμηθευτές είναι απλήρωτοι, την ώρα που το χρέος του Δήμου έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, να δαπανώνται 700 ευρώ για την κάλυψη κάθε συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ βέβαια μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον Μ. Κοτσιλίνη η τηλεόραση πρέπει να είναι παρούσα και να πληρώνεται για να υπάρχει ενημέρωση των δημοτών. Δηλαδή, μόνο η τηλεόραση είναι ικανή να ενημερώσει τους πολίτες; Τα ραδιόφωνα δεν μπορούν; Οι εφημερίδες δεν μπορούν; Τα sites στο internet δεν μπορούν;
Βλέπουμε λοιπόν, μια ιδιαίτερη ευαισθησία από την πλευρά της παράταξης του κ. Κοτσιλίνη για τα τοπικά κανάλια, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους συναδέλφους των τοπικών Ρ/Σ και των τοπικών εφημερίδων, εκπρόσωποι των οποίων παρευρίσκονται ώρες ολόκληρες καλύπτοντας τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να ζητούν και να παίρνουν δραχμή. Άλλωστε, όπως κατέθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κανένας δεν απαγόρευσε ποτέ στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών να καλύψουν τις συνεδριάσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλα τα ΜΜΕ.
Κλείνοντας το θέμα αυτό, θα ήθελα να παραθέσω μια άποψη ενός αρθρογράφου που ασκεί δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή, ο οποίος καταθέτοντας την άποψή του για το τι προσφέρει η παρουσία τηλεόρασης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έγραψε: “Είναι και το ότι το κανάλι έχει ωραία και καθαρή εικόνα. Οπότε ο κόσμος το ζητάει.. Να…. γελάσει και λίγο….”.
Αποχώρηση όμως είχαμε και για την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που διαμαρτυρήθηκε με τον τρόπο αυτό, διότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ν. Ανουσάκης, αρνήθηκε τη συζήτηση κάποιων θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, που θα εισηγείτο η παράταξη αυτή, με τη δικαιολογία ότι είχε παρέλθει ο χρόνος.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. είχε απόλυτο δίκιο. Για δυο ολόκληρες ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείτο με θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, όταν ο κανονισμός λειτουργίας, που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, μιλάει για μία ώρα. Και πρέπει να πούμε εδώ ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να γίνει ακόμα αυστηρότερος στην τήρηση του κανονισμού λειτουργίας, προκειμένου να ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις και να μην κουράζονται δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες. Πάντως, η ευχάριστη έκπληξη σ' αυτή την τελευταία συνεδρίαση ήταν ότι ολοκληρώθηκε στην κυριολεξία σε χρόνο ρεκόρ (περίπου 3 με 31/2 ώρες). Έλειπαν βέβαια οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τα συμπεράσματα δικά σας.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

  “ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ «ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΥΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ  ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ” 
Από την Λαική Συσπείρωση εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου:Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεφαλονιάς που μπροστά στην συσσώρευση και όξυνση των λαϊκών προβλημάτων (απολύσεις και απλήρωτοι εργαζόμενοι, παιδείας –κτηριακά, λειτουργικές δαπάνες σχολείων, μεταφορές μαθητών-, παιδικοί σταθμοί κ.λ.π.) που γεννά η κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια του μνημονίου και των κατευθύνσεων της ΕΕ, με την στήριξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και με όχημα τον «Καλλικράτη» που πιστά εφαρμόζει, έχει χάσει την ψυχραιμία της καταφεύγοντας σε ωμό αυταρχισμό με την  συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης-της οποίας η φυγή από το Δ.Σ δεν έχει να κάνει στην πραγματικότητα με την μη δημοσιότητα των συνεδριάσεων του Δ.Σ., αλλά με την αποφυγή της συζήτησης των καυτών λαϊκών προβλημάτων - αλλά και της υπόλοιπης ελάσσονος αντιπολίτευσης, μαζί με τους «ανεξάρτητους».
Η Δημοτική Αρχή προσχεδιασμένα :
α. Δεν διασφάλισε την πλατιά δημοσιότητα της συνεδρίασης του ΔΣ-και όχι για πρώτη φορά- με την ουσιαστική απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης του ΔΣ της 12.09.2011 με προφανή σκοπό την μη ενημέρωση του λαού για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της.
β. Απαγόρευσε στην Λαϊκή Συσπείρωση να ασκήσει το δικαίωμα της και να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα παραβιάζοντας απροκάλυπτα τον ήδη αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΔΣ που η ίδια ψήφισε, μη θέλοντας καν να συζητήσει τα προβλήματα που ταλανίζουν και  εξοντώνουν τις λαϊκές οικογένειες.
Ο  συνεχής και αυξανόμενος αυταρχισμός της Δημοτικής Αρχής είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που πιστά εφαρμόζει. Όσο εντείνεται αυτή η πολιτική τόσο θα ολισθαίνει και θα αυξάνει τα αυταρχικά και κατασταλτικά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσουν άμεσα απάντηση σε αυτή την πρόκληση και σε αυτές τις πολιτικές. Η διέξοδος υπάρχει στην λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 
Για αυτό καλούμε όλα τα Μ.Μ.Ε σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ την ΤΕΤΑΡΤΗ 13.09.11 στις 13.00 στο Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ» στο Αργοστόλι.
Αργοστόλι 12 Σεπτέμβρη 2011
Λαϊκή Συσπείρωση
Κεφαλονιάς
      

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Μ.ΦΟΡΤΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
 

“Να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο η διακοπή των ενδοπεριφερειακών δρομολογίων”

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Φόρτες ζητά να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η διακοπή των ενδοπεριφερειακών δρομολογίων.Το κείμενο της επιστολής Φόρτε έχει ως εξής:
Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη
Θέμα: Διακοπή ενδοπεριφερειακών δρομολογίων
Αργοστόλι 14 Σεπτεμβρίου 2011
Κύριε Περιφερειάρχη
Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιούργησε η αιφνιδιαστική διακοπή δρομολογίων πλοίων στις ενδοπεριφερειακές συγκοινωνίες της Περιφέρειας, όπως και πλοίων που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες στο Ιόνιο.
Η διακοπή της σύνδεσης, των Διαπόντιων και των Παξών με την Κέρκυρα, αλλά και της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και τον Αστακό, διαρκούσης της τουριστικής περιόδου επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στα νησιά μας, αλλά και στην ίδια την τουριστική μας εικόνα.
Επιβάτες, εργαζόμενοι, ναυτιλιακοί πράκτορες, γραφεία τουρισμού, εστιάτορες, μαγαζιά, στα τουριστικά μας λιμάνια Σάμη, Ιθάκη, Φισκάρδο, Πεσσάδα, ασφαλώς και στα λιμάνια των άλλων νησιών, είναι σε μεγάλη αναστάτωση.
Χαρακτηριστικά για την Κεφαλονιά, κόβονται τρεις γραμμές (Φισκάρδο – Λευκάδα, Σάμη – Ιθάκη – Αστακός και Πεσσάδα – Ζάκυνθος), τέσσερα πλοία δένουν και 40 ναυτικοί μπαίνουν στην ανεργία, την ίδια ώρα που τα Διαπόντια αποκόπτονται εντελώς !Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο γραφείο σας παρουσία του Δημάρχου Παξών και αντιπροσωπείας του Δήμου όπως και του Δημάρχου Ιθάκης και ενημερώσατε αναφορικά με τις επαφές που έχετε κάνει με το αρμόδιο Υπουργείο, την έκθεση του προβλήματος όλων των νησιών του Ιονίου και το αίτημα που έχετε θέσει για άμεση επίλυση του προβλήματος.
Παρόλα αυτά δεν έχει περιληφθεί ως θέμα της ημερησίας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο σε μία από τις συνεδριάσεις του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην Κεφαλονιά, θέλω να πιστεύω εκ παραδρομής.Θα επισημάνω ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως νησιωτική είναι αρμόδια σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 «για το σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των σχεδίων των ενδοπεριφερειακών συγκοινωνιών» και την σχετική αρμοδιότητα έχετε εκχωρήσει στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαρδελή Σμαραγδούλα.
Πιστεύω ότι έστω κι έτσι, κ. Περιφερειάρχη το θέμα πρέπει να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης, σε μία από τις δύο επικείμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου .
Στην αντίθετη περίπτωση η παρούσα επιστολή επέχει την έννοια επερώτησης σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, οπότε και πρέπει να απαντηθεί στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου.
Με εκτίμηση
Γεράσιμος Φόρτες
Περιφερειακός
Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου