Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

 
Παρίσης: Ο Σπύρου έβαλε τις «μηχανές» του ΕΣΠΑ να λειτουργήσουν

Προτάσεις Δήμου Κεφαλονιάς για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ 
Την κατάσταση ωρίμασης των έργων που προτείνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, παρουσίασαν χθες στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου και στον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρο Οικονόμου, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλ. Παρίσης και οι συνεργάτες του.    Πέρα από το έργο ανέγερσης (β’ φάσης του Δημοτικού Γηροκομείου) το οποίο κρίθηκε ώριμο, μια λίστα έργων, σημαντικά για το νησί, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ενταχθούν σύντομα στο ΕΣΠΑ.
    Αφορούν, ανέφερε ο Δήμαρχος, ζωτικής σημασίας έργα και σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ακόμη παλεύουν για βασικά αγαθά, όπως είναι το νερό και πρόσθεσε ότι, ακόμη και σήμερα, η βόρεια Κεφαλονιά δεν έχει νερό.
 Μάλιστα, ο κ. Παρίσης, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιλογές του, είπε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουμε να βάλουμε προτεραιότητες και να διαχειριστούμε σωστά και με την κοινή λογική τα λιγοστά χρήματα» και τόνισε: «Οι μελέτες δεν ωριμάζουν στα συρτάρια, χρειάζεται πολύ δουλειά, το τρένο σφυρίζει και εμείς θα πρέπει να μπούμε μέσα για να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες».Παρίσης: Ο Σπύρου έβαλε τις «μηχανές» του ΕΣΠΑ να λειτουργήσουν    Ο κ. Παρίσης εξήρε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη να συναντήσει σταδιακά όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας, να «βάλει μπροστά τις μηχανές του ΕΣΠΑ» που είχαν σταματήσει και να πιέσει στην κατεύθυνση ωρίμανσης έργων.      
Ποια έργα προτάθηκαν και σε ποιο στάδιο ωρίμασης βρίσκονταιΕΡΣΗ: Ανάδειξη Προσεισμικού και Μετασεισμικού Πολιτιστικού Κεφαλαίου της Κεφαλονιάς, με στόχο την Εκπαίδευση και τον Τουρισμό.
 Για το έργο έχουν εκπονηθεί μελέτες: Προγράμματος ΕΡΣΗ (λογισμικού και εξοπλισμού των χώρων τοποθέτησης ΕΡΣΗΣ), διαμορφώσεων και κατασκευής χώρων «ΕΡΣΗΣ», οι οποίοι είναι: Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Σχολείο Αγκώνα για τους οποίους έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες μικρής κλίμακας, καθώς και για την προσθήκη αίθουσας στο ΜΦΙΚ της οποίας έχει κατατεθεί η μελέτη για έκδοση οικοδομικής άδειας.
   Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ.
Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ληξουρίου   Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης μελετών.
Νότιος κλάδος περιφερειακής οδού Αργοστολίου
   Για το έργο απαιτείται αναθεώρηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα υποβληθεί για έγκριση, γεωλογική αναγνώριση και τοπογραφική μελέτη. Ο πρ. του έργου ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ.
Ανάπλαση – διαμόρφωση Κ.Χ. – Κεντρική πλατεία ΑργοστολίουΤο έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης ΕΠΑΕ.
 Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης στη θέση Γέφυρας – Λαχαναγορά. Το έργο διαθέτει αρχιτεκτονική μελέτη και απαιτούνται εγκρίσεις για τμήμα του έργου στη χερσαία ζώνη λιμένος. Επίσης, εκπονείται μελέτη για έργα υποδομής και Η/Μ εξοπλισμό.
   Ο πρ. του έργου ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ.
Δίκτυο σύνδεσης δεξαμενών Μακρυωτίκων – Λουκάτων.   Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης μελετών.
Μονάδα αφαλάτωσης Αργοστολίου. Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης Π.Π.Ε.Α. και έχει προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.
Αφαλάτωση Καραβόμυλου για υδροδότηση Σάμης και Πυλάρου, που βρίσκεται στη διαδικασία ωρίμανσης μελετών και έχει προϋπολογισμό 7,13 εκ. ευρώ.Αποχέτευση και ΕΕΛ Φισκάρδου, για το οποίο έχει εκπονηθεί η τοπογραφική και προκαταρκτική μελέτη και έχει προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.
Δίκτυο ύδρευσης και κατασκευή Μονάδας αφαλάτωσης Άσσου.   Για το έργο έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη του εξωτερικού δικτύου και αντικατάστασης παλαιού, επέκτασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης κλπ.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ.
Αποχέτευση – αναβάθμιση και επέκταση ΒΙΟΚΑ Ληξουρίου (αποχέτευση Παλικής, οικισμών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Βασιλείου.   Το έργο έχει προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ και διαθέτει: ΕΠΟ, γεωλογική μελέτη και τοπογραφική μελέτη δικτύων, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης τοπογραφικής μελέτης θέσεων αντλιοστασίων, υδραυλικών, υπολογισμών και αντλιοστασίων, καθώς και ενοποιημένων τευχών δημοπράτησης.
Προμήθεια εξοπλισμού ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς, κόστους 4,5 εκ. ευρώ για το οποίο απαιτείται η έγκριση μη ένταξης στο Ε.Π.Π.Προσθήκη και επέκταση Α’ Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.
   Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κτηριολογικού προγράμματος και επικαιροποίηση του προϋπολογισμού.      
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 5 Οκτώβρη βγαίνουμε στο δρόμο!


10.30 π.μ. κεντρική πλατεία Αργοστολίου
Aπό την ΕΛΜΕΚΙ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί – εργαζόμενοι διεκδικούμε:
-Σύγχρονες ασφαλείς υποδομές
-Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.
-Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.
-Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.
-Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.
-15 παιδιά ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο, Α, Β τάξεις δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες.
-Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
-Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους με δίχρονη Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος – Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
-Λέμε «παρών» στις κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια. Οργανώνουμε την απειθαρχία και τη λαϊκή αλληλεγγύη.
-Απαιτούμε να γίνει ΑΜΕΣΑ Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την ΠΑΙΔΕΙΑ και με επικαιροποιημένο το σύνολο των εισηγήσεων της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
-Κλιμακώνουμε με νέες κινητοποιήσεις και μαζική συμμετοχή στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 19 Οκτώβρη!!!
ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σύλλογοι
Γονέων και Κηδεμόνων, Συντονιστικό Αγώνα
Σχολείων, Εργατικό Κέντρο

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Αλ. Παρίσης: «Δεν έχουμε λεφτά για μελέτες, πώς να ωριμάσουμε έργα»


Συνεργασία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με Δήμαρχο Κεφαλονιάς για τα έργα του ΕΣΠΑ
Οι προτάσεις του Δήμου Κεφαλονιάς για έργα που προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας που είχαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, με το Δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλ. Παρίση.   Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει οργανώσει Μελετητικό Γραφείο στο Δήμο, οι ανάγκες του Δήμου είναι πολλές και βασικές, σημειώνοντας ως τρανταχτό παράδειγμα ότι η βόρεια Κεφαλονιά δεν έχει νερό και υδροδοτείται ακόμη με βυτία!
   Ωστόσο, πρόσθεσε, τα περισσότερα από αυτά τα έργα δε διαθέτουν βαθμό ωρίμανσης, καθώς δεν υπήρχαν μελέτες και οι προτεραιότητες του ενιαίου Δήμου είναι διαφορετικές, καθώς, σημείωσε ο κ. Παρίσης, «δεν μπορεί όταν δεν έχουμε παπούτσια να ζητάμε… βελούδινο κοστούμι!».
Προτάσεις για έργα – Προτεραιότητα το Γηροκομείο   Ως πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Κεφαλονιάς είναι για τον κ. Παρίση η ανέγερση του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου (Β’ φάση), για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, η μελέτη προβλέπει τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου σε δυο φάσεις (κατασκευή λειτουργικού τμήματος μικρότερου δυναμικού σε κλίνες του συνολικού έργου – πτέρυγες) και υλοποιείται η Α’ φάση, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Δωρεάς στο Δημοτικό Γηροκομείο.
   Το έργο αυτό έχει ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης και ο πρ. ανέρχεται σε 9.963.000 ευρώ.
   Επίσης, από το Δήμο προτείνονται έργα τα οποία δεν έχουν βαθμό ωρίμανσης ικανό για ένταξη, ωστόσο γίνεται προσπάθεια για ωρίμανση, ενώ μερικά από αυτά που έχουν κριθεί ώριμα έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε άλλο πρόγραμμα και στην περίπτωση που απορριφθούν θα προταθούν στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.
   Τα έργα αυτά αφορούν, κυρίως, σε ύδρευση και αποχέτευση.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΙΜΑΤΕ Ο ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Louis De Bernieres από τους ξενοδόχους του νησιού

…και όχι μόνο!!!
Aπό την Ν.Ε. του ΚΚΕ εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:Η Ν.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ καταδικάζει την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων να πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμή του συγγραφέα του βιβλίου «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» Louis De Bernieres. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτός των άλλων έχει στόχο να υποβαθμίσει την πολιτική ουσία της ωμής, προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας και του απροκάλυπτου αντικομμουνισμού. Αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους για ξαναγράψιμο της ιστορίας στα πλαίσια της νέας τάξης. Προσπαθούν να εμφανίσουν ένα κοινό συκοφάντη του λαού μας και των αγώνων του σαν «ευεργέτη» που «βοηθάει» την τουριστική προβολή των νησιών μας. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας  τα ντόπια συμφέροντα και η τοπική εξουσία έκαναν υποκλίσεις στους «χολυγουντιανούς παραχαράκτες της Ιστορίας». Έτσι και τώρα συνεχίζουν αποβλέποντας σε κέρδη και τουριστική προβολή –όπως αυτοί την εννοούν για τους λίγους.
Το έργο αυτό του Μπερνιέ είναι μια μεθοδευμένη μελέτη υπό μορφή μυθιστορήματος που στοχεύει να καλύψει τα εγκλήματα του φασισμού να διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια. Να διασύρει, να συκοφαντήσει την Εθνική μας Αντίσταση και να εκμηδενίσει το μοναδικό ιστορικό γεγονός της συνεργασίας των αντιφασιστών Ιταλών με την ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στο γερμανικό ναζισμό, με την ολόπλευρη συμπαράσταση και θυσία του λαού της Κεφαλονιάς και συνολικά των Επτανήσων. Ο τότε λοχαγός του πυροβολικού Άμο Παμπαλόνι (Amo Pampaloni) υπήρξε ο πρωτεργάτης, η ψυχή αυτού του αντιφασιστικού μετώπου.
Τους αφιερώνουμε τα λόγια του: «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι από πλευράς πολιτικής και όχι από λογοτεχνικής είναι ένα ρατσιστικό βιβλίο, είτε όταν αναφέρεται στους Ιταλούς είτε όταν αναφέρεται στους Έλληνες. Αναφορικά με τους Ιταλούς το βιβλίο είναι ρατσιστικό γιατί παρουσιάζει ένα λοχαγό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, άλλο δεν κάνει από το να παίζει μαντολίνο από το πρωί μέχρι το βράδυ και ότι η συμπεριφορά των Ιταλών στρατιωτών και αξιωματικών ήταν συμπεριφορά κτηνών. Αναφορικά με τους Έλληνες, περιγράφει τους αντάρτες, δηλαδή τους Έλληνες κομμουνιστές, σαν βιαστές των γυναικών και σαν ληστές των χωρικών. Σ' αυτούς τους 14 μήνες που έμεινα στον ΕΛΑΣ, δεν έγινε καμία τέτοια κίνηση από την πλευρά τους. Ξέρω πολύ καλά ότι ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε στην Ελλάδα την Εθνική Αντίσταση, ήταν πόλεμος σκληρός - αφού πρόκειται για εμφύλιο - αλλά οπωσδήποτε, ήταν οι Εγγλέζοι που κατά κάποιον τρόπο στήριζαν και τον επίσημο στρατό και τη μοναρχία. Άρα, αυτή η βία ήταν που γέννησε την απαντητική βία, από την πλευρά των Ελλήνων ανταρτών. Από τις δύο αυτές απόψεις, είναι ένα βιβλίο βαθιά ρατσιστικό».
Όπως τότε ο «πατριωτισμός» για την άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο και  τους επιχειρηματίες πήρε το περιεχόμενο της εξασφάλισης των συμφερόντων της, είτε με την άμεση συνεργασία με τους κατακτητές, είτε με την απόδραση από τη χώρα, είτε με την ένοχη σιωπή της στις κατοχικές δυνάμεις, έτσι και τώρα χαρακτηρίζουν πατριωτισμό την εξασφάλιση των κερδών τους, τσακίζοντας το λαό.
 Ζούμε την εποχή που κάθε τι μεγάλο και αληθινό, κάθε τι που ανήκει στο λαό και όχι στην άρχουσα τάξη γίνεται προσπάθεια είτε να σκεπαστεί, είτε να παραποιηθεί, ώστε να επιβάλλεται ευκολότερα η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Ο λαός της Κεφαλονιάς όμως αντιστάθηκε τότε, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του. Έχει χρέος να αντισταθεί και τώρα ενάντια σε αυτούς που «λερώνουν» αυτή την Ιστορία και είναι οι ίδιοι που συμφωνούν σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ενάντια στην εργατική τάξη.
 Το ΚΚΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, στον «πόλεμο» που έχει κηρυχτεί σήμερα ενάντια στο λαό, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και η οικονομία. Μόνο οι  θυσίες στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του καπιταλισμού μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο λαός θα ζήσει καλύτερα με σύγχρονα δικαιώματα. Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και η γενίκευση της ιστορικής πείρας πρέπει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης της εργατικής τάξης στις σύγχρονες συνθήκες.
Αργοστόλι 27/9/2011                                       
 ΝΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Προτάσεις και Αποστάσεις

Γράφει η Σοφία Λουκέρη
Υποψήφια Βουλευτής Κεφ/νιας & Ιθάκης

Πέντε υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατάγονται ή καυχιόνται ότι κατάγονται από την Κεφαλλονιά & ένας Κεφαλλονίτης βουλευτής που ζει με την οικογένεια του στη Κεφαλλονιά! Καιρός είναι να δείξουν όλοι μαζί την αγάπη τους για το νησί! Είναι εντυπωσιακό ότι σε μία εποχή που ο άξονας ανάπτυξης για όλη τη χώρα είναι ο τουρισμός, στο συγκεκριμένο νησί τα αρμόδια υπουργεία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να εισηγηθούν δημιουργία νέων ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα πανέμορφο και προικισμένο από τη φύση νησί, τη Κεφαλλονιά & επίσης σε ένα παγκόσμιο προορισμό την Ιθάκη.
Το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων νήσων αδιαφόρησε; Έκανε λάθος;Άλλοι ισχυρίζονται το μεν άλλοι το δε.
Για τους κατοίκους και των δύο νησιών όμως είναι  παντελώς αδιάφορο.
Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απόφασης αυτής.  Που ήταν άραγε ο Βουλευτής μας όταν τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης έκαναν μελέτες για την επέκταση ιχθυοκαλλιεργειών στην Κεφαλλονιά & στην Ιθάκη; Μήπως έπινε καφέ με τον κ. Γερουλάνο όπου ως γνωστόν πολλές από τις υπάρχουσες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών στη Κεφαλονιά του ανήκουν;Η  απόφαση αυτή του περιφερειακού συμβουλίου, που ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση του ΔΣ της Κεφαλλονιάς όσον αφορά την ανάπτυξη νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί της Ιθάκης & της Κεφαλλονιάς, είναι το λιγότερο απαράδεκτη, καθώς πέρα από το ότι αποτελεί και προσωπική μου άποψη, είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω στην πρόσφατη συνέλευση που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πόρου κ. Κουστουμπάρδης Επαμεινώνδας με παρουσία πολλών πολιτών από το νησί της Κεφαλλονιάς, αντιδημάρχων καθώς και του ίδιου του δημάρχου & του βουλευτή.
Δύο στοιχεία προκαλούν ερωτηματικά για την υπόθεση αυτή:
1)   Γιατί στα υπόλοιπα νησιά των Ιονίων νήσων δεν υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες πλην μίας που λειτουργεί στη Κέρκυρα;
2) Ποιοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο αυτά πανέμορφα νησιά «σηκώνουν» και άλλη μόλυνση;
Στη συνέλευση που παρεβρέθηκα
δίπλα μου κάθισε για κάποια στιγμή ένας μεγάλης ηλικίας κύριος, που μου ψιθύρισε με απογοητευμένο ύφος ότι είναι ψαράς τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του. Μου είπε λοιπόν ότι και μέχρι πριν 8 με 10 χρόνια όσο βαθειά και αν ανοιγόταν μπορούσε να δεί λεπτομέρειες από το βυθό. Τώρα πλέον δεν βλέπει τίποτα, ούτε στα τρία μέτρα.  Αυτό κρίνετε το όσοι το διαβάσετε με την ψυχή σας & όχι με την ψυχρή λογική.
Αν αντισταθμίσει κανείς τα έσοδα από αυτές τις μονάδες σε σχέση με την υποβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης καθώς επίσης και το ποιοί θα είναι οι λαμβάνοντες (ξένα συμφέροντα) & ποιοί από την τουριστική ανάπτυξη (επιχειρηματίες των νησιών μας) η απάντηση είναι πολύ απλή...
Το ανησυχητικό είναι ότι παρόλο την αρνητική στάση όλων, για το ζήτημα αυτό, εκείνος ο οποίος θα μπορούσε πραγματικά να σταματήσει κάτι τέτοιο πλέον είναι αποκλειστικά και μόνο, ο βουλευτής των νησιών μας. Αναμένοντας όλοι την ομιλία του διαπιστώσαμε ότι παρόλο την αρνητική του στάση ως προς την απόφαση αυτή οι προτάσεις του ήταν αδιάφορες & απαθείς.
Επειδή όμως στην Ελλάδα συνήθως αρκούμαστε μόνο να κρίνουμε και δεν προτείνουμε, στην περίπτωση αυτή, μίας ειλημμένης λάθος απόφασης, θα περίμενα και εγώ όσο και οι υπόλοιποι από τον βουλευτή μας (μιας και είναι βουλευτής της κυβέρνησης) μια και το θέμα αυτό το έφεραν στο περιφερειακό συμβούλιο τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης όπου ανήκει, να επέμβει δυναμικά στους συναδέρφους του (υπουργούς του ΠΑΣΟΚ), να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα νησιά μας όπου έχει την τιμή να είναι βουλευτής & να ακυρώσει την απόφαση αυτή.
Είναι σίγουρο ότι όλοι κρίνουμε την απόφαση αυτή επιβλαβή για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.
Η μόνη λύση που θα μπορούσε πλέον να δοθεί θα ήταν αποκλειστικά από τη θέληση του βουλευτή, τη πυγμή & την επιρροή του. Καιρός είναι, για ένα έστω τόσο σοβαρό θέμα μίας και είχε την ευκαιρία να το αντιληφθεί και μόνος του την ημέρα της συνέλευσης των κατοίκων στον Πόρο, να ενεργοποιηθεί και να δείξει στους κατοίκους των νησιών μας πόσο ενδιαφέρεται για αυτά. Άλλωστε είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έστω και σε τοπικό επίπεδο. Να δείξει επιτέλους ότι ενδιαφέρεται για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας & για τους κατοίκους της.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρέμβαση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου,

για χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Να μη χωροθετηθούν νέες περιοχές υδατοκαλλιεργειών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

“Να μην χωροθετηθούν νέες περιοχές υδατοκαλλιεργειών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη” λέει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρο. Για το θέμα αυτό η ΠΙΝ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:Μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των Τοπικών Συμβουλίων Κεφαλονιάς και Ιθάκης καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλληνίας, που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, έκρινε σκόπιμο να παρέμβει προς κάθε αρμόδια αρχή, με αίτημα   την τροποποίηση της απόφασης χωροθέτησης μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή των Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρου, με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχο Περγαντά, αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ζητεί στο Χάρτη «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης της Υδατοκαλλιεργητικής Δραστηριότητας», που αφορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα τις Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, να μη χωροθετηθούν νέες περιοχές υδατοκαλλιεργειών πέρα των υφισταμένων.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"



Από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Είμαστε οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  των δημοτικών ενοτήτων Αργοστολίου, Παλικής,  Λειβαθούς, Ελειού - Προννων και Ερίσσου, που τελούμε σε επίσχεση εργασίας από 26/8/11 και θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε  τα ακόλουθα:
Ένας μήνας πέρασε από την ημέρα που αναγκαστήκαμε να προβούμε τελικά σε επίσχεση εργασίας. Οι πολύμηνες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση λύσης και την καταβολή  των δεδουλευμένων μας απέβησαν άκαρπες,με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν εργαζόμενοι  απλήρωτοι από 5 μέχρι  και 13 μήνες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον τελευταίο καιρό μας κοινοποιήθηκε το ενδεχόμενο-απειλή να μην πληρωθούμε για το χρονικό διάστημα της νόμιμης επίσχεσης εργασίας, αν και αυτό είναι αντίθετο με την ρητή υποχρέωση του υπερήμερου εργοδότη να αποδόσει τις οφειλές και για το διάστημα αυτό.
Οι εργαζόμενοι στα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κάναμε ήδη μεγάλη υπομονή πηγαίνοντας στην εργασία μας και επιτελώντας το έργο μας χωρίς αντάλλαγμα βιώνοντας καταστάσεις ανασφάλειας , άγχους, υπερμετρης γραφειοκρατείας και οικονομικής ανέχειας που τελικά μας γονάτισε.
Την περασμένη εβδομάδα, ενημερωθήκαμε πως τα χρήματα για το α' εξαμηνο του 2011 είναι  στην Περιφέρεια και  ήδη από χθες αποστέλλονται στους Δήμους. Είναι  ο Δημος Κεφαλλονιάς και τα νομικά του πρόσωπα έτοιμα να εκταμιεύσουν τα χρήματα ή μήπως υπάρχουν διοικητικές ή αλλες εκρεμμότητες που θα καθυστερήσουν κι άλλο την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων μας και θα μας οδηγήσουν στην συνέχεια της επίσχεσης εργασίας και της στέρησης των υπηρεσιών μας από τους ηλικιωμένους;
Τα ηλικιωμένα μέλη και τα ΑμεΑ των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ έχουν εκφράσει επανειλημμένα στη Δημοτική Αρχή και τους κατά τόπους αρμόδιους  τόσο τη δυσαρέσκειά τους για την διακοπή των υπηρεσιών όσο  και την αγωνία τους για εμάς, τους ανθρώπους για τους οποίους ανοίγουν καθημερινά τα σπίτια τους. Επίσης καθε χρόνο τέτοια εποχή αγωνιούν και ζουν με το άγχος τι θα απογίνουν, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν μερίμνησε ώστε οι υπηρεσίες των προγραμμάτων να παγιωθούν. Έχουν και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια στο προσωπικό τους χώρο, παρ' όλες τις δυσκολίες αποφεύγοντας τον εγκλεισμό τους στα ψυχρά ιδρύματα.
Σ' αυτό το σημείο, ζητάμε άλλη μια φορά συγγνώμη από τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ, μέλη των δομών μας, καθώς και από τις οικογένειες τους που ζουν μακρυά και αγωνιούν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν την απρόσκοπτη δωρεάν παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ χωρίς να αμφισβητούνται από κανέναν. Δυστυχώς  αντ' αυτου, ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι την καθ' όλα φυσιολογική αδυναμία των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ να αντιδράσουν και να βγουν στο δρόμο, προσπάθησαν να απαξιώσουν την εργασία  και τον αγώνα μας.
Ως γνωστόν το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αποτελεί την πλέον κοινωνικά αποδεκτή και αναγνωρισμένη μορφή άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας , όπου επί σειρά ετών κοινωνικοί επιστήμονες , νοσηλευτές και οικογενειακοί βοηθοί παρέχουν κατ΄οικον υπηρεσίες στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.
Εντούτοις , εδώ και δέκα χρόνια που υλοποιούνται τα προγράμματα, χωρίς την παραμικρή παύση δεν επιχειρήθηκε από κανέναν ούτε η  θεσμική κατοχύρωση  των δράσεων αυτών αλλά ουτε και η εργασιακή καταξίωση των εργαζομένων που απασχολούνται αδιάλειπτα με συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Για άλλη μια φορά φθάσαμε στο σημείο να πλησιάζει το Πρόγραμμα στη λήξη του και να μην υπάρχει απο πουθενά μια σαφής δέσμευση για το μέλλον των δομών και των εργαζομένων σε αυτές. Η χρηματοδότηση λήγει 31/12 , και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) και αδιαμφισβήτητα καλύπτουν εδω και 10 χρόνια πάγιες και διαρκείς αναγκές , ακόμη μια φορά βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμμενοι.
Το επικείμενο νομοσχέδιο των κοινωνικών επιχειρήσεων που προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας και το οποίο η πολιτεία σχεδιάζει να εφαρμόσει μετά το 2011 δεν συνάδει με το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους πρόνοιας που αφορά στην δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη, ούτε με την επιτυχημένη μεχρι σήμερα  λειτουργεία των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, τα οποία οδηγεί στα όρια της κατάργησής τους.
Μετά όμως από τόσα χρόνια συνεχούς προσφοράς, οι εργαζόμενοι παρέχουμε μόνιμο έργο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί και αύριο.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
-ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
-ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ
-ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΕΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΣΤΙς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΒΣΣ Αργοστολίου, Παλικής,  Λειβαθούς,
Ελειού - Προννων και Ερίσσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου