Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011


KOYPHΣ: KANENAΣ ATIMΩPHTOΣ

KOYPHΣ: KANENAΣ ATIMΩPHTOΣ

Σάλος έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία, μετά τις πληροφορίες για τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου από τους Oρκωτούς Λογιστές για υπεξαιρέσεις υπαλλήλων στην θητεία της πρώην «Νομαρχίας Γεωργάτου».

Τα πρώτα στοιχεία εστιάζονται σε διευθυντικό στέλεχος, που οι πληροφορίες τον φέρουν να μην μπορεί να ελέγξει προσωπικές του αδυναμίες. Το διευθυντικό αυτό στέλεχος τοποθετήθηκε και αναβαθμίσθηκε σε θέση-κλειδί όταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αξιολογήσεις του συγκεκριμένου υπαλλήλου από προηγούμενη Υπηρεσία που είχε εργασθεί, συνιστούσαν «να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ ως διευθυντικό στέλεχος σε καμιά Δημόσια Υπηρεσία».

O συγκεκριμένος υπάλληλος ήρθε στη Νομαρχία με δυσμενή μετάθεση από άλλη Υπηρεσία επί Νομαρχίας του κ. Μάκη Μεταξά και έχει παραδεχθεί -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι έχει καταχραστεί 100.000 Ε, ενώ ο έλεγχος έχει εντοπίσει υπεξαίρεση γύρω στις 600.000 Ε και δεν αποκλείεται το ποσό να φθάσει στα 3.000.000 Ευρώ.

Τα περισσότερα από τα ποσά της υπεξαίρεσης έχουν δοθεί στο παιχνίδι “Στοίχημα”.

Σχετικά ο κ. Μεταξάς που ρωτήθηκε για το θέμα, μας είπε: «Είμαι πολύ στεναχωρημένος για όλα αυτά που ακούγονται για συγκεκριμένο υπάλληλο της Νομαρχίας. οταν ήρθε στην Κεφαλονιά με δυσμενή μετάθεση και λόγω εντοπιότητας, αξιολόγησα προσεκτικά την περίπτωσή του, σύμφωνα με στοιχεία που μου κοινοποιήθηκαν από προηγούμενη Υπηρεσία του και έκρινα ότι δεν έπρεπε να τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης, χάριν και της δικής του προσωπικής προστασίας. Επρεπε ο άνθρωπος αυτός να είχε προστατευθεί από την ηγεσία της Νομαρχίας, γιατί όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε πρόβλημα».

Παρ’ όλα αυτά, ο εν λόγω υπάλληλος τοποθετήθηκε σε «θέση-κλειδί», χωρίς προφανώς να μπούν ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις δράσεις του.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και συνάδελφοι του υπαλλήλου αυτού, αλλά και ονόματα διαφόρων προμηθευτών της Νομαρχίας, που έχουν «χρησιμοποιηθεί» σε έγγραφα και εντάλματα.

Για την διαπίστωση του μεγέθους της όλης υπεξαίρεσης, οι εκτιμήσεις από κύκλους της Περιφέρειας είναι ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί και το τελευταίο ευρώ που λείπει από το πρώην νομαρχιακό ταμείο.

Το σημαντικό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι για να προχωρήσει ο έλεγχος από τους κ.κ. Σπύρου και Κουρή στην πρώην Νομαρχία για την λογιστική διαφορά των 5,1 περίπου εκατ. Ευρώ, που προέκυψε από την απογραφή, ήλθαν στην επιφάνεια οι υπεξαιρέσεις υπαλλήλων, με κυρίαρχη, μέχρι στιγμής, τη δράση του υπαλλήλου με το “Στοίχημα”.

Σχετικά με το σοβαρότατο αυτό θέμα, ο «Η» επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή, ο οποίος μας δήλωσε: «Δεν θα μπω στην διαδικασία να ενισχύσω καμία φημολογία σχετικά με αποτελέσματα του ελέγχου των Oρκωτών Λογιστών που συνεχίζεται να διεξάγεται στα πεπραγμένα της πρώην Νομαρχίας του κ. Γεωργάτου. οπως ξέρετε, εφόσον ο έλεγχος συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα, είμαι υποχρεωμένος να περιμένω να ολοκληρωθεί να μας παραδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να σας πω ότι όσον αφορά την Περιφέρεια και μένα προσωπικά, έχουμε απαιτήσει ο έλεγχος να φθάσει μέχρι τέλους. Επιμένω σ’ αυτό. Επίσης, αν υπάρχουν τα όποια ευρήματα-αποτελέσματα που πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, είμαι αποφασισμένος να αποδοθούν επίσης όπου δεί. Στην περίπτωση επιλήψιμων αποτελεσμάτων, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν πρέπει να μείνει κανένας ατιμώρητος, αν το πόρισμα των Oρκωτών Λογιστών καταλήξει σε ενόχους».


Eτσι ξετυλίχτηκε το ...κουβάρι


Oι πρώτες υπόνοιες για την υπεξαίρεση στα Ταμεία της πρώην Νομαρχίας, άρχισαν να διαφαίνονται όταν η Νομαρχία πήρε προσφορές για καλύτερα επιτόκια από άλλες Τράπεζες, εκτός από εκείνη που συνεργαζόταν. Κι’ ενώ η Νομαρχιακή Αρχή άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα καλύτερα προσφερόμενα επιτόκια, υπάλληλοι της Νομαρχίας που ήταν στο «κόλπο» αντέδρασαν για την αλλαγή αυτή και η αντίδραση αυτή κράτησε για καιρό. Τελικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο απεφάσισε την αλλαγή Τράπεζας, οπότε άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της υπεξαίρεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου