Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011


Ο Μ. ΦΟΡΤΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΙΣΑΕΤΟΥ

“ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ”


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Επερώτηση για το έργο στο λιμάνι του Πισαετού κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Φόρτες.
Το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:
Επερώτηση
Γεράσιμου Φόρτε, Περιφερειακού Συμβούλου Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας με την «Επτανησιακή Αναγέννηση»
Αργοστόλι 21 Ιουνίου 2011
Προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου
Κοινοποίηση:
1) Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη
2) Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Σωτήρη Κουρή
3) Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κ Σμαραγδούλα Σαρδελή
Κύριε Περιφερειάρχη
Το έργο « Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης» με προϋπολογισμό 6.990.000 ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 28 Μαΐου 2010.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2010 δημοπρατήθηκε το έργο με δικαιούχο την (πρώην) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς – Ιθάκης .
Ο προσυμβατικός έλεγχος στο Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε τον περασμένο Φλεβάρη και ακολούθησε η έγκριση από την διαχειριστική αρχή της υπογραφής της σύμβασης για τις αρχές Μαΐου.
Δυστυχώς ο μειοδότης του έργου κατέθεσε, εκπρόθεσμα τις εγγυητικές επιστολές και έτσι δεν έγινε η υπογραφή της σύμβασης.
Από τότε δεν υπάρχει καμία δημόσια ενημέρωση από τον σημερινό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και δικαιολογημένα οι Θιακοί ανησυχούν.
Εξάλλου σε λίγες ημέρες, από 1ης Ιουλίου, το ΕΣΠΑ περνάει στην ευθύνη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Επειδή η ερχόμενη 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιείται στην Ιθάκη το επόμενο Σάββατο 25 Ιουνίου και επειδή δεν προβλέπεται από την ημερησία διάταξη καμία ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο ζωής για το νησί, ούτε καν στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά αποκλειστικά την ενημέρωση για διάφορα θέματα.
Ερωτάσθε:
1. Σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης του έργου «Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης»;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε έτσι ώστε να επιταχυνθεί η υπογραφή της σύμβασης του έργου όταν η Περιφέρεια καθίσταται αρμόδια για την διαχείριση και την εφαρμογή του ΕΣΠΑ από την 1η Ιουλίου;
Ο επερωτών
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γεράσιμος Φόρτες

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Για να ανατραπεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το παλιό και τα νέα μνημόνια!
Κάτω η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το σάπιο πολιτικό σύστημα, έξω τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ
Εργάτες εργάτριες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες!
Η μαχητική, γεμάτη αυταπάρνηση και διάρκεια πολιτική παρέμβαση του εργατικού και λαϊκού κινήματος το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα η απεργία και η συγκέντρωση της Τετάρτης 15 Ιούνη, η ηρωική μάχη για την υπεράσπιση της πλατείας Συντάγματος, είναι ποιοτική συνέχεια των αγώνων του λαού μας που, εδώ και μήνες, είναι στους δρόμους!
Οι μαχόμενοι απεργοί, η νεολαία, ο λαός της Αθήνας, των μικρών και μεγάλων ελληνικών πόλεων οργανώνουν, με απαράμιλλο θάρρος επέδειξαν μια πρωτόγνωρη μαζική αντίσταση. Σπάζουν στην πράξη την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Με την αποφασιστική αντίσταση τους στο Σύνταγμα, ακύρωσαν το δολοφονικό σχέδιο της κυβέρνησης, στο οποίο συμμετείχαν προβοκάτορες «ασφαλίτες με μαύρα» και μολότοφ, ακροδεξιοί, ορδές των ΜΑΤ, τροχοφόρα της ΔΙΑΣ. Το σχέδιο αυτό διευκόλυνε μερίδα «αναρχικών», δρώντας ενάντια στο κίνημα και τους αγωνιστές του.
Η υπεραντιδραστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αιχμή του δόρατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και των ΜΜΕ έχει χρεοκοπήσει κάτω από το βάρος των εργατικών και λαϊκών αγώνων! Αυτή η αδίστακτη κυβέρνηση θα συνεχίσει και μετά τον «ανασχηματισμό» - παρωδία, μέχρι τελευταίας ανάσας, ώστε να περάσει το νέο μνημόνιο κοινωνικής φρίκης, λαϊκής εξαθλίωσης και λεηλασίας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, προς όφελος της ελληνικής και διεθνούς ολιγαρχίας. Θα επιχειρήσει, στο ξεψύχημα της, να περάσει τα μέτρα και να πάει ύστερα σε εκλογές ή σε συναινετικά αλισβερίσια με ΝΔ, ΛΑΟΣ και λοιπούς πρόθυμους, με στόχο να εκτονώσουν τους αγώνες και να συνεχίσουν από κοινού το κούρσεμα κάθε εργατικού δικαιώματος!
Αυτές τις μέρες ζούμε τα πιο παρακμιακά φαινόμενα του σάπιου πολιτικού προσωπικού του παρηκμασμένου καπιταλισμού που όλα τα πουλά και όλα τα αγοράζει! Το εργατικό κίνημα, ο μαχόμενος λαός των πλατειών, η ανυπότακτη νεολαία δεν έχουν καμιά δουλειά με τα σχέδια τους! Αντίθετα!
Η μαχητική συνάντηση και συνένωση των «πλατειών» με τα εργατικά συλλαλητήρια και τις απεργίες, της οποίας ένα πρώτο σημαντικό βήμα ζήσαμε στις 15/6, πανικοβάλλουν την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την τρόικα. Σε αυτόν το δρόμο να βαδίσουμε πιο μαζικά και αποφασιστικά τις επόμενες ημέρες με κήρυξη νέας πανεργατικής απεργίας, με απεργιακό μπλακ άουτ σε χώρους δουλειάς και κλάδους, με ταυτόχρονη κατάληψη των πλατειών και δρόμων της χώρας, με εξέγερση λαού και νεολαίας ενάντια στην τυραννία κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.
Σε αυτό το στόχο οφείλει να συμβάλλει κάθε αγωνιστική δύναμη και όλη η Αριστερά, με την αναγκαία ανατρεπτική κοινή της δράση. Για τη δημιουργία ανεξάρτητων λαϊκών - εργατικών συνελεύσεων και οργάνων πάλης και επιβολής των διεκδικήσεων του λαού και της νεολαίας σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Για τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των συνελεύσεων, των σωματείων και των πρωτοβουλιών βάσης. Για την προώθηση ενός προγράμματος αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης. Για την «Βουλή των κάτω», την πραγματική Δημοκρατία των εργαζομένων και του λαού!
Η Αριστερά πρέπει να δώσει την μάχη για την κλιμάκωση των αγώνων τώρα και όχι να αναζητά κοινοβουλευτική λύση με εκλογές. Οι εκλογές, το αστικό κοινοβούλιο, δεν μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Η απάντηση βρίσκεται σε ένα μαζικό, ταξικά ανασυγκροτημένο, ανερχόμενο πολιτικά εργατικό και λαϊκό κίνημα ανατροπής, που γεννιέται, δυναμώνει και μπορεί να παίρνει μορφή στα σημερινά πεδία της ταξικής πάλης! Γι αυτό το κίνημα το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ρίξουν όλο τους το βάρος.
Αυτό το κίνημα μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του ενάντια στις κυβερνήσεις των μνημονίων.
Ανεξάρτητη αγωνιστική λαϊκή ενότητα και όχι εθνική, «πατριωτική» και «οικουμενική» συναίνεση στην τρόικα, στην κυρίαρχη πολιτική και στο σάπιο πολιτικό τους σύστημα!
Παλλαϊκές συγκεντρώσεις, πανεργατικές απεργίες και συλλαλητήρια, κλιμάκωση των αγώνων και όχι αναμονή κοινοβουλευτικών λύσεων, για:
- Να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το Σύμφωνο για το ευρώ! Κατάργηση και όχι «επαναδιαπραγμάτευση» των Μνημονίων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
- Παύση πληρωμών-διαγραφή του χιλιοπληρωμένου τοκογλυφικού χρέους!
- Έξω απ’ το ευρώ, την ΕΕ και το ΔΝΤ και όχι αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις εντός τους.
- Φέρτε πίσω τα κλεμμένα, δραστική ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
- Γενναία αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι μείωσή του, όπως λέει η ΝΔ. Δραστική μείωση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα, τους εργάτες, τους νέους και τους ανέργους. Σταθερή δουλειά για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων.
- Καμιά ιδιωτικοποίηση – κανένα ξεπούλημα. Δημόσιες όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες. Δωρεάν υγεία, παιδεία, ασφάλιση.
- Κρατικοποίηση των τραπεζών, με εργατικό έλεγχο.
- Κατάργηση της ενίσχυσης με εκατομμύρια ευρώ των κομμάτων. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων!
Οι «κλέφτες» της ζωής και των δικαιωμάτων μας «στο σκαμνί» και τα κλεμμένα («νόμιμα» και «παράνομα») πίσω στους εργαζόμενους - παραγωγούς του πλούτου! Σε αυτό τον αγώνα, ανοίγει ο δρόμος για την αναγκαία συνολική απάντηση στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της κρίσης και της υπερεκμετάλλευσης, για την εργατική εξουσία και τη διεθνιστική κομμουνιστική απελευθέρωση!
Η επίθεση του κεφαλαίου μπορεί να σαρωθεί.
Το εργατικό κίνημα μπορεί ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
Ο μαχόμενος Λαός μπορεί να στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ,
το ΛΑΟΣ, την τρόικα και όλο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.
Αυτός ο μικρός Λαός, ο Μέγας, ο μόνος που δικαιούται να είναι ο αρχηγός στις λαϊκές εξεγέρσεις!
Νέο Αριστερό Ρεύμα

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΟΥΡΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού μας, όπου καταγγέλουν την διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, τον Αντιπεριφερειάρχη Σ. Κουρή και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφ/νίας.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Όλοι οι εργαζόμενοι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης, με αφορμή την επίθεση της ηγεσίας της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. προς την Ένωσή μας αναθέτοντας αυθαίρετα την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων των παραγωγών των Νησιών μας σε ΟΜΑΔΑ ατόμων τα οποία δεν έχουν το θάρρος και την τόλμη να δηλώσουν τα στοιχεία τους, την ιδιότητά τους και τον εντολέα τους, αδυνατούν δε, να παράσχουν οποιοδήποτε νομιμοποιητικό έγγραφο καθώς και την ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ εγκατάστασή τους στο Δημόσιο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομαρχία)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
1.Την Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ειδικά τον Γενικό Διευθυντή της Ιωάννη Τσιφόρο, ο οποίος λειτουργεί ως πληρεξούσιος της Κοινοπραξίας «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ», για την εξ΄ υπαρχής πρόσκληση των παραγωγών για την επανυποβολή των Αιτήσεων τους εκτός προθεσμιών και μετά την ολοκλήρωση του έργου «Ο.Σ.Δ.Ε. 2011», ενέργειες οι οποίες και παράνομες είναι και άλλες εποχές παραπέμπουν (ΧΟΥΝΤΑ)
2.Τον Αντιπεριφερειάρχη και «Υπηρέτη της Κοινοπραξίας ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. - NEUROPUBLIC AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΡΗ για την δίχως αρχές πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει, δεδομένου ότι ο ίδιος ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατήγγειλε ως Παράνομη, Παράτυπη, Αντιδεοντολογική, Αντισυνεταιριστική, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου για την υφαρπαγή ως πεινασμένη ύαινα έργα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας που είχε δικαιωματικά για πολλά χρόνια, συμμετέχοντας και υπερψηφίζοντας την υπ’ αριθμ. 63/5/11 ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων την οποία θέτουμε στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
3.Την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης που με αδιαφανείς διαδικασίες παραχώρησε χώρο, γραφεία, εγκαταστάσεις και λοιπές υπηρεσίες ενός Δημοσίου κτηρίου – Φορέα σε ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΜΑΔΑ ιδιωτών δίχως να αναλάβει μέτρα για την ασφάλεια του κτηρίου και του υλικού.
ΚΑΛΟΥΜΕ
- Όλους τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς Αγρότες και Κτηνοτρόφους
- Όλους τους Εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιριστικών
Οργανώσεων
- Τους Κεφαλλονίτες Υπουργούς και Βουλευτές
- Το Δήμαρχο Κεφαλλονιάς
- Το Δήμαρχο Ιθάκης
- Τους Περιφερειακούς Συμβούλους
- Τους Δημοτικούς Συμβούλους
- Το Επιμελητήριο
- Το Εργατικό Κέντρο
και γενικά όλο το Κεφαλλονίτικο και Θιακό λαό
να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ μαζί μας ενάντια στην:
1.Συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κεφαλλονίτη και Θιακού Αγρότη και Κτηνοτρόφου και την συρρίκνωση του αγροτικού του εισοδήματος εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην πληρωμή των Επιδοτήσεων έτους 2011 λόγω της επιχειρούμενης εξ αποστάσεως παρακολούθησης των αιτήσεων τους από ΑΝΩΝΥΜΑ και συνεπώς ΑΝΕΥΘΥΝΑ άτομα εκτός των Νησιών μας.
2.Συνεχιζόμενη υποβάθμιση των Νησιών μας και στην απομόνωση των Υπηρεσιών του, η οποία επιχειρείται από την νεοδημιουργηθείσα συνεργασία «Διοίκησης ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. - NEUROPUBLIC AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» και τον Αντιπεριφερειάρχη ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΡΗ.
3.Επιχειρούμενη δημιουργία ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ που θα προσπαθήσουν σύντομα να αντικαταστήσουν τις Συνεταιριστικές Συλλογικές Οργανώσεις.
4.Επιχειρούμενη υποβάθμιση των δραστηριοτήτων της ιστορικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης που δικαιωματικά είχαν καταχωρηθεί για πολλά χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα την ακόμη περισσότερο ισχυροποίηση του ιδιώτη επιχειρηματία, οδηγώντας στην εξαφάνιση τόσο της Συνεταιριστικής ιδέας όσο και της Συλλογικής προσπάθειας καθώς και στην μείωση του κύκλου εργασιών της Ενωσης και στην απώλεια θέσεων εργασίας από την Κεφαλλονιά και το Θιάκι σε μια δύσκολη εποχή που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχει ανάγκη.
Οι εργαζόμενοι της
Ενωσης Αγροτικών
Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
(υπογραφές)

---------------------------------------------------------------------------------------------------


Ψήφισμα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής


Από τους Γ. Καλούδη και Θ. Γαλιατσάτο κατατέθηκε το ακόλουθο αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο:
Προς
1.Περιφερειάρχη Ι.Ν. κ.Σπύρου
2. Πρόεδρο Π.Σ.Ι.Ν.
20 Ιούνη 2011
Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριε Πρόεδρε
Με βάση το σκεπτικό που εμπεριέχεται στο παρακάτω προτεινόμενο ψήφισμα, σας ζητάμε να εγγράψετε στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Περ.Συμβουλίου Ιονίων Νήσων (στα πρώτα θέματα) την έκδοση ψηφίσματος για τη καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος:
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ
Οι πολιτικές εξελίξεις που ζούμε το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν μια καταφανή διάσταση ανάμεσα:
στις ασκούμενες πολιτικές που θίγουν πρωτίστως τα λαϊκά στρώματα και τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις,
στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εκφράζει αυτές τις πολιτικές, και
στη λαϊκή αντίδραση που εκδηλώνεται με μαζικές κινητοποιήσεις και με το "κίνημα των πλατειών".
Καθίσταται δραματικά επίκαιρη η διαπίστωση ότι κυβερνήσεις και διοικήσεις που στηρίζουν την αυτοδυναμία τους στα εκλογικά τεχνάσματα αποδείχτηκε στη πράξη ότι δεν ήταν ούτε αυτοδύναμες είναι ισχυρές. Η σταθερότητα μιας Κυβέρνησης δεν μπορεί να στηρίζεται στην εκλογική τεχνική, όση πλειοψηφία εδρών και αν της δώσει. Μόνο πλειοψηφίες που ακολουθούν πολιτική που δεν υπηρετεί Τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους "σταθερότητα".
Όταν πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αυτό προϋποθέτει την δημοκρατική έκφραση και αντιπροσώπευσή ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ σύμφωνα, αντίστοιχα και ανάλογα με την ανόθευτη λαϊκή βούληση.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει ως πολιτική του θέση και ζητά από την Βουλή και όλες τις πολιτικές δυνάμεις την άμεση καθιέρωση της απλής, ανόθευτης και άδολης αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, τόσο στις Βουλευτικές Εκλογές όσο και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ στην επόμενη αναθεωρητική ή Συντακτική Βουλή.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα γενικευμένο αίτημα δημοκρατικής έκφρασης, που είναι πλέον αναγκαία η ικανοποίησή του, ώστε να αποκατασταθεί η γνήσια έκφραση και αντιπροσώπευση της λαϊκής βούλησης σε κάθε βαθμίδα κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής εξουσίας , στη βάση προγραμματικών θέσεων και όχι τεχνητών πλειοψηφιών και κοινοβουλευτικών "αυτοδυναμιών", οι οποίες όχι μόνον δεν επέλυσαν τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας και το λαικό πολιτικό αίτημα οι πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, αλλά, αντίθετα τα επιδείνωσαν.
Γιώργος Καλούδης
Επικεφαλής
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Θόδωρος Γαλιατσάτος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ (17ος – 18ος αι.) Μέρος δεύτερο

Toυ Πέτρου Πετράτου
ΑΔΕΛΦΟΙ ΛΕΙΧΟΥΔΗ
ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ (1633-1717) ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ (1652- 1730)
Οι αδελφοί Ιωαννίκιος (κατά κόσμον Ιωάννης) και Σωφρόνιος (κατά κόσμον Σπυρίδων) Λειχούδη έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την πνευματική αναγέννηση της Ρωσίας του τελευταίου τέταρτου του 17ου και των πρώτων δεκαετιών του 18ου αιώνα, καθώς υπήρξαν οι ιδρυτές και οι πρώτοι δάσκαλοι της Σλαβο-γραικο-λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ρωσίας. Δίδαξαν αρχαία ελληνικά και λατινικά αλλά και νέα ελληνικά και ιταλικά, θεμελίωσαν τις ανθρωπιστικές σπουδές και συνέγραψαν τα πρώτα εγχειρίδια. Ουσιαστικά μετακένωσαν στη Ρωσία το ιδεώδες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, ενώ υπερασπίστηκαν με επιμονή την ορθόδοξη πίστη απέναντι στους καθολικούς και προτεστάντες.
Γεννήθηκαν στο Ληξούρι, κοντά στο Ποτάμι, πρώτα ο Ιωαννίκιος και έπειτα από 22 χρόνια ο Σωφρόνιος. Μετά τα εγκύκλια μαθήματά τους στη γενέτειρα, σπούδασαν στη Βενετία και την Πάδοβα λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία. Επιστρέφοντας στην Κεφαλονιά, επιδόθηκαν στη διδασκαλία, ενώ ο Σωφρόνιος γύρω στο 1675 δίδαξε στη Σχολή της Άρτας και αργότερα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Το 1683 βρίσκονται στην Κων/πολη, όπου γνωρίστηκαν με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεο. Με πρωτοβουλία του τελευταίου και με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων πρεσβυγενών πατριαρχών οι αδελφοί Λειχούδη θα ξεκινήσουν για τη Μόσχα, προκειμένου να υλοποιηθεί παλαιό αίτημα των ρωσικών εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών για ίδρυση ανώτατου πνευματικού- εκπαιδευτικού ιδρύματος με τη συνδρομή λογίων από την Ορθόδοξη Ανατολή.
Μετά από πολλές περιπέτειες έφθασαν στη Μόσχα στις αρχές του 1685 και με απόφαση της τσαρικής αρχής εγκαταστάθηκαν στη Μονή Θεοφανείων, όπου άρχισαν το διδακτικό τους έργο. Η 1η Ιουλίου 1685 θεωρείται η χρονολογία έναρξης της λειτουργίας της Σλαβο-γραικο-λατινικής Ακαδημίας, παρ’ όλο που η ονομασία αυτή παρουσιάζεται αργότερα, και παρ’ όλο που μετά από δυο περίπου χρόνια, το φθινόπωρο του 1687, θα στεγαστεί στο δικό της τριώροφο πέτρινο κτίριο. Από ποικίλο αρχειακό υλικό, κυρίως χειρόγραφά τους και αντίγραφα των μαθητών τους, γνωρίζουμε τα μαθήματα που δίδασκαν: γραμματική και ποιητική στην ελληνική, ρητορική, λογική και φυσική στην ελληνική και λατινική αλλά και ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και σλαβικά. Αναμφίβολα, οι δύο Κεφαλονίτες λόγιοι μετέφεραν στην Ακαδημία της Μόσχας το πνεύμα της δυτικής πολιτιστικής παράδοσης. Μαθητές τους ήταν γόνοι πριγκίπων και βογιάρων, κληρικοί αλλά και άποροι νέοι. Αρκετοί, μάλιστα, από αυτούς υπήρξαν στη συνέχεια από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Μ. Πέτρου, που υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις του «ευρωπαϊστή», θα λέγαμε, τσάρου.
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στη Μόσχα οι αδελφοί Λειχούδη ενεπλάκησαν στη θεολογική διαμάχη, που εκείνη την περίοδο ταλάνιζε τους θεολογικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους της Ρωσίας. Η Μόσχα του 2ου μισού του 17ου αι. ήταν θέατρο θεολογικών ζυμώσεων και συγκρούσεων, καθώς ο καθολικισμός και ο προτεσταντισμός είχαν εισχωρήσει στα ορθόδοξα στρώματα, ενώ ταυτόχρονα όλη αυτή η κατάσταση έφερνε σε αντιπαράθεση τη φιλολατινική και φιλελληνική πτέρυγα των εκπροσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας. Ιδιαίτερα πολωμένη ήταν η σχέση με τους Πολωνοκαθολικούς κύκλους, οι οποίοι διαπίστωναν ότι όσο ο Ιωαννίκιος και ο Σωφρόνιος μόρφωναν και κατηχούσαν τους Ρώσους, αυτοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποσπάσουν τη Μόσχα από τον ορθόδοξο χώρο. Η αντιπαράθεση, μάλιστα, είχε φθάσει μέχρι και του σημείου να απειλείται η ζωή των δύο Κεφαλονιτών ιερωμένων. Η προσφορά τους, πάντως, στον τομέα της θεολογικής διαμάχης θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς συνέγραψαν αρκετά έργα, που αμέσως μεταφράστηκαν στα ρωσικά από τους μαθητές τους, αντιγράφηκαν από ορθόδοξους μοναχούς και χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια στον αγώνα της Ορθοδοξίας κατά των άλλων δογμάτων και θρησκευτικών ρευμάτων.
Ο νέος, όμως, πατριάρχης Μόσχας Αδριανός αλλά και η μεταστροφή εναντίον τους του πρώην προστάτη τους πατριάρχη Ιεροσολύμων οδήγησαν τους αδελφούς Λειχούδη στην απομάκρυνσή τους από την Ακαδημία και τον περιορισμό τους στη Μονή του Αγίου Υπατίου στην επαρχία Κοστρώμα το 1694, όπου βέβαια αφοσιώθηκαν στη συγγραφή απολογητικών μελετών. Το 1706 ο μητροπολίτης του Νόβγκοροντ καλεί τους Λειχούδες να τον βοηθήσουν στην ίδρυση και λειτουργία ελληνικής κατεύθυνσης σχολής κατά τα πρότυπα της Ακαδημίας της Μόσχας. Μετά, βέβαια, από μερικά χρόνια αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους με την εκκλησιαστική ηγεσία και μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Μόσχα. Ο Ιωαννίκιος πέθανε το 1717 και τάφηκε κοντά στην Ακαδημία, ο αδελφός του μάλιστα του συνέθεσε και επιτύμβιο ελληνοσλαβικό επίγραμμα. Ο Σωφρόνιος, στο μεταξύ, επανήλθε στην παλαιά θέση του δασκάλου στην Ακαδημία μέχρι το 1722 και παράλληλα συνέχισε το συγγραφικό του έργο. Να σημειωθεί εδώ ότι στη θέση του στην Ακαδημία τον διαδέχτηκε ένα άλλος λόγιος Κεφαλονίτης, ο Αθανάσιος Σκιαδάς, τον οποίο προφανώς θα υπέδειξε ο ίδιος ο Σωφρόνιος. Τιμήθηκε από τον τσάρο Μ. Πέτρο και τον πατριάρχη Μόσχας. Πέθανε το 1730 και τάφηκε στη Μονή Νοβοσπάσσκι.
Τα συγγράμματα των δύο λογίων Κεφαλονιτών κληρικών είναι πολλά. Διαιρούνται στα διδακτικά βιβλία (Γραμματική, Ποιητική, Ρητορική, Λογική, Φυσική) και στα απολογητικά έργα (μελέτες κατά των ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντικών απόψεων, κατά των Ιησουιτών , κείμενα κηρυγμάτων). Ασχολήθηκαν επίσης με τη μετάφραση έργων μεγάλης σημασίας για το ρωσικό πολιτισμό από τα ελληνικά, τα λατινικά και τα ιταλικά στα σλαβικά και τα ρωσικά, από λειτουργικά κείμενα μέχρι επιστημονικά συγγράμματα. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Σωφρόνιου στη διόρθωση της μετάφρασης της Βίβλου στα εκκλησιαστικά σλαβικά.
Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ο καθοριστικός ρόλος του Σωφρόνιου στη δημιουργία μιας ρωσικής φιλολογικής γλώσσας, η ύπαρξη της οποίας ήταν βασική προϋπόθεση για τον εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό της Ρωσίας με βάση τα αναγεννησιακά πρότυπα. Μετέφρασε από τα λατινικά στην απλή ρωσική γλώσσα τη «Γενική Γεωγραφία» του Bernardus Varenius, που αποτελεί το πρώτο έντυπο βιβλίο στη ρωσική φιλολογική γλώσσα και το πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα του Μ. Πέτρου στον τομέα της γλώσσας.
Αναμφισβήτητα η συμβολή των αδελφών Λειχούδη από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς στο ρωσικό πολιτισμό παραμένει πρωτοποριακή και καθοριστική. Γι’ αυτό δίκαια έχουν χαρακτηριστεί από τη ρωσική έρευνα δάσκαλοι και παιδαγωγοί της Ρωσίας.
Το συγγραφικό έργο των αδελφών Λειχούδη παραμένει ανέκδοτο σε δεκάδες χειρόγραφα διάσπαρτα σε όλο σχεδόν τον κόσμο (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Ιρκούτσκ, Κίεβο, Οδησσός, Αθήνα, Άγιο Όρος, Πάτμος Κοπεγχάγη κ.α.). Έχει βέβαια ξεκινήσει η μελέτη τους από Ρώσους κυρίως πανεπιστημιακούς και ερευνητές, όπως οι B. L. Fonkic, ο οποίος μάλιστα συντονίζει μια πλειάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτορικών επιστημόνων, A. I. Rogov, M. M. Kopylenko, A. M. Pancenko, ενώ σημαντικότατη παραμένει η συμβολή του διδάκτορα Δημήτρη Γιαλαμά, μορφωτικού συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την 1η Ιουνίου 2007, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος των αδελφών Λειχούδη στη ρωσική πρωτεύουσα, εμείς παρουσιάσαμε δύο ανέκδοτα χειρόγραφα φυλλάδια, τα οποία βρίσκονται στην Ιακωβάτεια Βιβλιοθήκη (στο αρχείο των Τυπάλδων-Ιακωβάτων) και αναφέρονται στη ζωή και τη δράση των δύο λογίων αδελφών στη Μόσχα, στο συγγραφικό τους έργο και σε μια γενικότερη αποτίμηση της προσφοράς τους στην παιδεία και την ορθοδοξία της Ρωσίας. Δε θα επεκταθώ περισσότερο. Επισημαίνω μόνο ότι πρόκειται για αξιολογότατο γραπτό μνημείο, το οποίο μας δίνει αρκετές νέες πληροφορίες, άγνωστες έως τώρα από άλλες πηγές, και διατυπώνει ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της περιόδου, που σχετίστηκαν με τους Λειχούδες.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πώς σκέφτονται η Πολιτεία γενικότερα και οι τοπικές πολιτικές/αυτοδιοικητικές και εκκλησιαστικές αρχές του νησιού ειδικότερα να ξανακρατήσουν το νήμα που από το 17ο αιώνα συνέδεσε την Κεφαλονιά με τη Ρωσία. Με ποιους τρόπους δηλαδή μπορούμε να ξαναβρεθούμε οι δυο αυτές πλευρές σε κοινές δράσεις και επιδιώξεις. Νομίζω, ωστόσο, ότι η λογική της ανάπτυξης ενός τόπου δε σχετίζεται μόνο ή και αποκλειστικά με οικονομικά μεγέθη, τουριστικά προγράμματα κ.λπ., αλλά υπάρχει και η δυνατότητα επενδύσεων στην υποδομή της πολιτιστικής δημιουργίας, ώστε να τεθούν οι βάσεις της συνέχειας με ένα πράγματι γόνιμο παρελθόν.
Δεν μπορώ, λοιπόν, να ξέρω, τι σκέφτονται οι αρμόδιοι. Μπορώ, όμως, να σας βεβαιώσω ότι το τοπικό επιστημονικό δυναμικό έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις και επαφές με το αντίστοιχο της Ρωσίας: Με πρόσκληση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών ήρθε στο Αργοστόλι και μίλησε στο Ε΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο (1986) ο Ρώσος πανεπιστημιακός καθηγητής B. L. Fonkic, ενώ στην επιστημονική περιοδική έκδοση της Εταιρείας «Κεφαλληνιακά Χρονικά» έχουν φιλοξενηθεί μελέτες για τους αδελφούς Λειχούδη· το περιοδικό του Σενδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης «Κυμοθόη» έχει φιλοξενήσει σε δυο του τεύχη αντίστοιχες μελέτες προερχόμενες από τη σύγχρονη Ρωσία: η μια υπογράφεται από Ρωσίδα καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, την Irina Tsesorukova, και η άλλη από μεταπτυχιακή τότε φοιτήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, την Anna Borisova. Ταυτόχρονα, τα δύο παραπάνω κεφαλονίτικα επιστημονικά περιοδικά κοσμούν τις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Είναι κι αυτό μια σύγχρονη διάσταση των σχέσεων μεταξύ Κεφαλονιάς και Ρωσίας. Λέτε να ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση αυτή εκείνο το παλαιό υπόγειο ρεύμα παιδείας και πολιτισμού του 17ου και 18ου αιώνα;
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Καραθανάσης Αθαν., «Ιωαννίκιος και Σωφρόνιος αδελφοί Λειχούδη. Βιογραφικές σημειώσεις από νεώτερες έρευνες», Κεφαλληνιακά Χρονικά, τόμ. 2 (1977), σσ. 179-194.
Λάσκαρις Αλέξανδρος, «Ιστορική έποψις περί της εν Μόσχα Ελληνικής Ακαδημίας κατά τον ΙΖ΄ και ΙΗ΄ αιώνα, ήτοι περί των αδελφών Λειχουδών Ιωαννικίου και Σωφρονίου», Περιοδικόν του εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, τόμ. Β΄ (1864), σσ. 24-44.
Λοβέρδος Κωστής Ιωάννης, Ιστορία της νήσου Κεφαλληνίας, Δοκίμιον συγγραφέν ιταλιστί. Εξελληνισθέν υπό Π. Κ. Γρατσιάτου [...], εν Κεφαλληνία 1888.
Μαζαράκης Άνθιμος, Βιογραφίαι των ενδόξων ανδρών της νήσου Κεφαλληνίας, εν Βενετία 1843.
Μοσχονάς Νίκος, «Η ρωσοτουρκική επίθεση και κατοχή. Η Επτάνησος Πολιτεία
(1800-1807)», στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΑ΄, Εκδοτική Αθηνών,
Αθήνα 1975,σσ. 389-400. Μοσχόπουλος Γεώργιος, Ιστορία της Κεφαλονιάς, τόμοι Α΄ και Β΄, Αθήνα 1985 και 1988.
Μοσχόπουλος Γεώργιος, «Εισαγωγικά – Συνοπτικό ιστορικό πλαίσιο της “Επτανήσου Πολιτείας”», στα Πρακτικά του Συνεδρίου «Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807), (Αργοστόλι, 28-31 Οκτ. 2000), Αργοστόλι 2003, σσ. 25-29.
Μοσχόπουλος Γεώργιος, «Μια ανέκδοτη επιστολή (γραμμένη στη Μόσχα) των λογίων Ιωαννικίου και Σωφρονίου Λειχουδών (1709)», Θησαυρίσματα , τόμ. 34, Βενετία 2004, σσ. 349-359.
Μπεριάτος Ηλίας, «Κεφαλονίτες ανάμεσα στους πρώτους Έλληνες τεχνικούς επιστήμονες», Η Κεφαλονίτικη πρόοδος, τχ. 39-40, σσ. 67-70.
Μπούκας Ανδρέας, «Η στυγερή δολοφονία του Μαρίνου Χαρβούρη – Από το Ημερολόγιο του Pehr Olof von Asp», Περγαμηνή, τχ. 31 (Δεκ. 2001- Φεβρ. 2002), σσ. 25-39.
Παπαστράτου Ντόρη, «Οι αδελφοί Λειχούδες στη Πολωνία», Ο Ερανιστής, τόμ. 14 (1977), σσ. 282-291.
Παπουλίδης Κων/νος, «Οι αδελφοί Λειχούδαι», Γρηγόριος Παλαμάς, τόμ. 53 (1970), σσ. 330-340.
Πεντόγαλος Γεράσιμος, «Ιωάννης (Ιωαννίκιος) και Σπυρίδων (Σωφρόνιος) Αδελφοί Λυκούδη (Λειχούδαι). Βιογραφικά και άλλα (1654-1683)», Κεφαλληνιακά Χρονικά, τόμ. 11 (2008), Αφιέρωμα στον Γεράσιμο Η. Πεντόγαλο, σσ. 37-61.
Πετράτος Πέτρος, «Ανέκδοτο χειρόγραφο από το Αρχείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων στο Ληξούρι Κεφαλονιάς για τη δράση των αδελφών Λειχούδη στη Ρωσία», Κεφαλληνιακά Χρονικά, τόμ. 11 (2008), Αφιέρωμα στον Γεράσιμο Η. Πεντόγαλο, σσ. 261-272.
Σάθας Κ., Νεοελληνική Φιλολογία. Βιογραφίαι των εν τοις Γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής Εθνεγερσίας (1453-1821), Αθήναι 1868.
Τσιτσέλης Ηλίας, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα, τόμ. Α΄, εν Αθήναις 1904.
Fonkic B., «Νέα στοιχεία για τη ζωή και το έργο των αδελφών Λειχούδη», Πρακτικά Ε΄ Πανιονίου Συνεδρίου (Αργοστόλι – Ληξούρι, 17-21 Μαΐου 1986), τόμ. 1 (1989), 227-239.
Υalamas Dimitris, «The Students of the Leichoudis Brothers at the Slavo-Graeco-Latin Academy of Moscow», Cyrillomethodianum, XV-XVI, (Θεσ/νίκη 1991-1992), σσ. 113-144.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου