Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011


ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

“ΣΤΗ ΦΑΚΑ” ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 24ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Σε νέα σύλληγη για ναρκωτικά προέβη η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Δ/νσης Κεφαλληνίας, στην περιοχή του Αργοστολίου.
Για το θέμα αυτό η Αστυνομική Δ/νση Κεφαλληνίας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:
Συνελήφθη, την Κυριακή (19-6-2011) βραδινές ώρες στο Αργοστόλι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου Κεφαλληνίας, ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 24 ετών, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, καταλήφθηκε ο ανωτέρω δράστης να έχει στην κατοχή του τα ακόλουθα:
- Μία (1) νάιλον συσκευασία η οποία περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης
- Το χρηματικό ποσό των εξακοσίων πενήντα (650) ευρώ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας.
Εξάλλου συνελήφθησαν την 16-6-2011 από αστυνομικούς Υπηρεσίας μας πέντε αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη Χώρα.
Ειδικότερα πρωινές ώρες της ιδίας ημέρας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλουν για την πρόληψη-καταστολή της εγκληματικότητας και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, πραγματοποίησαν μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Λειβαθούς κατά την διάρκεια της οποίας ελέγχθηκαν πολλά άτομα, έγιναν αρκετές προσαγωγές υπόπτων και συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί, ένας επικίνδυνος για την Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, ο οποίος είχε συλληφθεί παλαιότερα από την υπηρεσία μας, είχε απελαθεί και πρόσφατα είχε επανεισέλθει παράνομα στην Χώρα και άλλοι τέσσερεις οι οποίοι είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στην Χώρα.
Συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον και σε άλλες περιοχές του Νησιού μας, με σκοπό την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας όλων των κατοίκων των Νησιών μας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΘΕΣΗ Α. ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΤΑ “ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”


“ΟΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ”


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΑΣ του Νομού μας Α. Καλαφάτης επιτίθεται κατά “κουκουλοφόρων συντακτών” όπως αναφέρερει για “ψευδή και ανυπόστατα” δημοσιεύματα στην ιστοσελλίδα kefaloniapress και τονίζει ότι “οι κακόβουλες ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες”.
Ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης Καλαφάτη έχει ως εξής:
Επ’ αφορμής του από 18.6.2011 δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα kefaloniapress και όσον αφορά τα αποδιδόμενα σε εμένα περί «καταθέσεων 3.000 Αιτήσεων επιδότησης από αγρότες στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών» δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι τελείως ψευδή και ανυπόστατα.
Όσον δε αφορά τους μπακαλίστικους λογαριασμούς του κουκουλοφόρου συντάκτη του συγκεκριμένου δημοσιεύματος ότι «η Ένωση εισέπραξε περίπου το ποσό των 360.000 ευρώ» αποτελούν αποκυήματα της αρρωστημένης φαντασίας του συντάκτη έχοντας ως μοναδικό σκοπό την παραπλάνηση των αναγνωστών, την κατασυκοφάντηση της Ένωσής μας όσο και της Διοίκησης αυτής καθώς και την πρόσκληση δυσπιστίας και αντιπαλότητας των Κεφαλλήνων και Θιακών αγροτών και κτηνοτρόφων έναντι της ιστορικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Οι κακόβουλες ενέργειες αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ένωση Αγροτικών
Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ (17ος – 18ος αι.) Μέρος πρώτο


Του Πέτρου Πετράτου

Η Ρωσία επίσημα ως κράτος σχετίζεται με το Ιόνιο και τα νησιά του ακριβώς στο γύρισμα του 18ου προς το 19ο αιώνα (1798-1800). Ήταν τότε που για πρώτη ίσως φορά η τσαρική Ρωσία συνεργάστηκε με την Οθωμανική αυτοκρατορία για να αποκρούσουν μαζί τον επικίνδυνο στρατιωτικά και προπάντων ιδεολογικά Μ. Ναπολέοντα, καθώς είχε καταστεί με το στρατό του ο φορέας των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης έξω από τη Γαλλία. Έπρεπε, λοιπόν, τότε να απομακρυνθούν οι Γάλλοι από τα Επτάνησα, καθώς υπήρχε ο φόβος της διάδοσης των νεωτερικών ιδεών στη διπλανή τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Αλλά και καθώς ήταν τα Επτάνησα, λόγω της στρατηγικής τους σημασίας, ορμητήριο για οποιαδήποτε επακόλουθη επιχείρηση – εναντίον της Αιγύπτου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ζωτικών χώρων της σουλτανικής και τσαρικής ηγεμονίας, υπήρχε ο φόβος να αλλάξει ο Ναπολέοντας το status quo της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, εκείνη την εποχή η ρωσική αστική τάξη των εμπόρων, αν και αδύνατη πολιτικά, είχε αρχίσει να πιέζει την κρατική εξουσία για άνοιγμα προς τη μεσογειακή αγορά.
Ο Ρώσος αντιναύαρχος Φιοντόρ Φιοντόροβιτς Ουσακώφ ανέλαβε το 1798 την ευθύνη της εκστρατείας στη Μεσόγειο, έχοντας μαζί του τον κεφαλονίτικης καταγωγής υποπλοίαρχο Γρηγόρη Μεταξά, ο οποίος είχε μπει στη ρωσική υπηρεσία από το 1785. Στα Ιόνια νησιά, που τότε, παρά τις αλλαγές των Γάλλων στην πολιτικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα, ταλαιπωρούνταν από σοβαρή οικονομική κρίση, εξαπολύθηκε προπαγανδιστική κίνηση από Ρώσους πράκτορες, οι οποίοι προφανώς αξιοποίησαν και το κοινό θρησκευτικό δόγμα με τους Επτανήσιους κατακρίνοντας τους «άθεους» Γάλλους. Ο ίδιος ο Ουσακώφ κυκλοφόρησε προκήρυξη, με την οποία καλούσε τους νησιώτες να τον στηρίξουν στην «απελευθέρωση», όπως έγραφε, των νησιών τους.
Η συνεργασία των δύο στόλων, του ρωσικού και του οθωμανικού, δεν παρουσίασε δυσκολίες. Έτσι, ενωμένοι οι Ρωσότουρκοι εκδίωξαν τους δημοκρατικούς Γάλλους από τα Επτάνησα και από τους πρώτους μήνες του 1799 ανέλαβαν αυτοί ως νέοι κυρίαρχοι. Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 1798 η γαλλική φρουρά της Κεφαλονιάς είχε παραδοθεί στον Ουσακώφ και έπαιρνε στο νησί τη θέση της η νέα τάξη πραγμάτων. Σε όλα τα Επτάνησα αποκαταστάθηκε το παλιό αριστοκρατικό καθεστώς, που είχε καταργηθεί από τους Γάλλους. Τον Απρίλιο του 1799 οι αρχηγοί των δύο στόλων ανακοίνωσαν ότι τα Ιόνια νησιά θα αποτελούσαν ενιαίο κρατικό σχηματισμό με έδρα της κεντρικής κυβέρνησης την Κέρκυρα Η Γερουσία, αποτελούμενη από αντιπροσώπους όλων των νησιών, θα αναλάμβανε να συντάξει το προσωρινό Σύνταγμα της Πολιτείας, η οποία έμελλε να αποτελέσει το πρώτο αυτόνομο ελληνικό κρατικό μόρφωμα των νεότερων χρόνων. Κι αυτό ήταν το θετικό αποτέλεσμα αυτής της ρωσοτουρκικής επέμβασης. Πράγματι, το Μάρτιο του 1800 η Ρωσία και η Οθωμανική αυτοκρατορία υπόγραψαν τη Σύμβαση της Κων/πολης, με την οποία αποφασιζόταν ότι τα Ιόνια νησιά αποτελούσαν ενιαίο κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Αφού, λοιπόν, τακτοποιήθηκε η νέα κατάσταση το καλοκαίρι του 1801 απέπλευσε από το Ιόνιο ο ρωσικός στόλος του Ουσακώφ με προορισμό τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Στη συνέχεια, όμως, η Επτάνησος Πολιτεία αντιμετώπισε προβλήματα, εξεγέρσεις κ.λπ., αλλά και τα συμφέροντα των δύο μέχρι τότε συμμάχων διαφοροποιήθηκαν. Έτσι, το 1807 με τη συνθήκη του Τίλσιτ μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας καταργήθηκε η Επτάνησος Πολιτεία και τα Ιόνια νησιά παραχωρήθηκαν στους, αριστοκρατικούς, τώρα, Γάλλους.
Βέβαια, πολύ πριν ο ρωσικός στόλος του Ουσακώφ εμφανιστεί στο Ιόνιο, η Κεφαλονιά, οι Κεφαλονίτες είχαν «ανακαλύψει» τη Ρωσία. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονταν γόνιμα και δημιουργικά. Μερικές φορές η Ιστορία επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Με τα παιχνίδια της διαμορφώνει κάποιες βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς σχηματισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και της Ρωσίας. Αν και διαφορετικά μεγέθη οι δυο αυτές γεωγραφικές αλλά και πολιτισμικές ενότητες - ένα νησί στα δυτικά όρια του ελληνισμού, κατακτημένο από τους Βενετούς, και στην άλλη άκρη μια αυτοκρατορία με επεκτατική πολιτική αλλά και ανοικτή σε νέες ιδέες και πρακτικές – βρήκαν ευκαιρίες να συναντηθούν.
Αρκετοί Κεφαλονίτες έφθασαν στη νότια Ρωσία, άλλοι προχώρησαν μέχρι τη Μόσχα και την Πετρούπολη. Θα αναφέρουμε σχεδόν επιγραμματικά κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που δείχνουν το εύρος των σχέσεων (βρισκόμαστε στο 17ο και 18ο αι.).
● ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ (1659-1718)
Γεννήθηκε στο Ληξούρι και σπούδασε δίκαιο και ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβας στην Ιταλία. Συνδύασε το ιατρικό επάγγελμα με την περιήγηση. Ταξίδεψε στην τουρκοκρατούμενη τότε Ελλάδα, στην Κρήτη, όπου διορίστηκε αρχίατρος του Ισμαήλ πασά, στην Κων/πολη, όπου τοποθετήθηκε γιατρός του ηγεμόνα της Βλαχίας Καντακουζηνού, στη Ρωσία, όπου διορίστηκε αρχίατρος του Μ. Πέτρου. Εκεί γρήγορα εντάχθηκε στον κύκλο των διανοουμένων και γνωρίστηκε με τους αδελφούς Λειχούδη. Μετά τη Ρωσία επέστρεψε στη γενέτειρα, για να ξαναφύγει περιπλανώμενος στη Σερβία, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και να καταλήξει στη Βενετία και την Πάντοβα, όπου και πέθανε, έχοντας αφήσει αξιόλογα συγγράμματα. Υπογραμμίζουμε εδώ τη συμβολή του στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, μιας μεθόδου εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.
● ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ (1698-1796)
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι, πήγε στην Ιταλία για νομικές και φιλοσοφικές σπουδές, ενώ ασχολήθηκε ο ίδιος και με την ιστορία και φιλολογία.. Γι’ αυτό και επισκέφθηκε βιβλιοθήκες και αρχεία στην Ιταλία, Γερμανία, Δανία και Δακία. Στην τελευταία συναντήθηκε με τον Μ. Πέτρο, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Ρωσία. Εκεί διαδέχτηκε τον Σωφρόνιο Λειχούδη στη διδασκαλία στη Σλαβο-γραικο-λατινική Ακαδημία της Μόσχας, ερεύνησε ρωσικά αρχεία και διατύπωσε αναμορφωτικά υπέρ της ρωσικής παιδείας μέτρα. Παντρεύτηκε ρωσίδα πριγκίπισσα και πέθανε στη Μόσχα.
● ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΗΝΟΣ (1726-1796)
Γεννημένος στη Ρωσία, όπου ήταν εγκατεστημένος ο πατέρας του, σπούδασε μηχανική στη Μόσχα και φυσική και μαθηματικά στο Παρίσι, αλλά τελικά ακολούθησε τη στρατιωτική σταδιοδρομία. Πήρε μέρος σε αρκετούς πολέμους, αναδιοργάνωσε το πυροβολικό και ασχολήθηκε με οχυρωματικά έργα. Έφθασε μέχρι το βαθμό του στρατηγού του ρωσικού πυροβολικού. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του παραγκωνίστηκε από τον τσάρο. Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συμβολή του, όταν μαζί με τον Μαρίνο Χαρμπούρη βοήθησε τον ελληνικής καταγωγής αξιωματικό του ρωσικού στρατού Γεώργιο Παπαζώλη να πείσει τους αδελφούς Ορλώφ για το ενδεχόμενο επανάστασης στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. – Πρόκειται για τα λεγόμενα Ορλωφικά το 1770, που ναι μεν κατέληξαν σε στρατιωτική αποτυχία και σε άγριες σφαγές των επαναστατημένων Πελοποννησίων από τους Τουρκαλβανούς, κατέστρεψαν όμως οι Ρώσοι τον οθωμανικό στόλο του Αιγαίου και διπλωματικά ευνοήθηκαν οι υπόδουλοι Έλληνες τέσσερα χρόνια αργότερα με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774).
Και τώρα θα σταθούμε περισσότερο σε δυο σημαντικότατες περιπτώσεις, στον Μαρίνο Χαρμπούρη και στους αδελφούς Λειχούδη. Χρονολογικά προηγούνται οι Λειχούδες, αλλά εμείς θα τους αφήσουμε για το τέλος, μια και σε αυτούς είναι αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση.
● ΜΑΡΙΝΟΣ ΧΑΡΜΠΟΥΡΗΣ (1729-1782)
Πρόκειται για το μεγαλοφυή Κεφαλονίτη μηχανικό, ο οποίος το 1770 μετέφερε βράχο 2000 τόνων σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τους βάλτους της Φιλανδίας στην Πετρούπολη, πάνω στον οποίο ο διάσημος Γάλλος γλύπτης Falconet τοποθέτησε το περίφημο άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Πέτρου στην πλατεία της Αγίας Πετρούπολης.
Γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Μαζί με τον αδελφό του Μάρκο (μετέπειτα σπουδαίο χημικό) ακολούθησαν στη Βενετία τον κατά επτά έτη μεγαλύτερο αδελφό τους Ιωάννη-Βαπτιστή, διάσημο γιατρό και ερευνητή. Σπούδασε μαθηματικά στην Μπολώνια, αλλά όντας ο ίδιος αυθόρμητος και ενθουσιώδης, οδηγήθηκε σε νεανικό παραστράτημα, γι’ αυτό και έφυγε κυνηγημένος από την Ιταλία για τη Βιέννη. Όταν όμως έμαθε ότι επικηρύχθηκε από τη βενετική διοίκηση, άλλαξε όνομα (δηλωνόταν ως Λάσκαρης), περιπλανήθηκε και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη.
Με τη στήριξη του Κεφαλονίτη στρατηγού Πέτρου Μελισσηνού τοποθετήθηκε αξιωματικός στο σώμα Μηχανικών της Αικατερίνης της Μεγάλης. Εκείνη την περίοδο η τσαρίνα Αικατερίνη, μέσα στο πνεύμα του αναγεννημένου ρωσικού εθνικισμού, συνέλαβε την ιδέα ενός μεγαλόπρεπου αγάλματος του Μεγάλου Πέτρου, με γλύπτη τον Γάλλο Falconet – «εφάμιλλον του Φειδία» τον είχε χαρακτηρίσει ο Diderot. O γλύπτης υποστήριζε ότι καθετί σε αυτό το μνημείο έπρεπε να είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο: ο τσάρος έπρεπε να φαντάζει μεγαλειώδης και έφιππος, καλπάζοντας πάνω σ’ έναν τεράστιο βράχο-λόφο και ποδοπατώντας ένα φίδι, να συγκρατεί με στιβαρότητα και αυτοπεποίθηση το άλογο, ενώ με το άλλο χέρι να χαιρετά με μια καθησυχαστική κίνηση το λαό του.
Το πρόβλημα, βέβαια, ήταν η πέτρινη βάση του αγάλματος: ο Falconet σκεφτόταν να συνδέσει 6-10 κομμάτια μεγάλων βράχων μεταξύ τους με σιδερένιους ή μπρούντζινους συνδέσμους, αλλά ο Χαρμπούρης αντέτεινε, και εύλογα, ότι σε σύντομο διάστημα, λόγω της διάβρωσης των συνδέσμων, η βάση του αγάλματος θα παρουσίαζε άθλια εικόνα, ασυμβίβαστη προς το μεγαλόπρεπο άγαλμα. Αλλά πού να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος ενιαίος βράχος, και κυρίως πώς να μεταφερθεί στην Πετρούπολη;
Στο πρόβλημα, λοιπόν, αυτό ήρθε να δώσει τη λύση ο Χαρμπούρης. Ευτυχώς, η Μ. Αικατερίνη φάνηκε διορατική και του έδωσε την εντολή να λύσει το πρόβλημα. Εντοπίστηκε ο κατάλληλος ογκόλιθος, ένας γρανίτης στους βάλτους της Φιλανδίας, και ο Χαρμπούρης, επιστρατεύοντας βέβαια εκατοντάδες εργάτες και δαπανώντας σοβαρά χρηματικά ποσά, επινόησε μεγαλοφυείς τεχνικές και έδωσε πρωτότυπες λύσεις, πραγματώνοντας έτσι κάτι που υπερέβαινε τις ανθρώπινες δυνάμεις και ήταν ανώτερο των μέσων της τότε μηχανικής επιστήμης. Δε θα σταθώ στις λεπτομέρειες αυτού του εγχειρήματος. Θα αφήσω να τα πει η βιντεοταινία που θα δούμε αμέσως τώρα. Είναι μια αναπαράσταση, μετά από σοβαρή μελέτη όλων των δεδομένων, που έγινε από τον ομότιμο σήμερα καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιο. [Προβάλλεται η ταινία].
Εφτά χρόνια μετά το επίτευγμά του και αφού πέθανε η γυναίκα του, αποφάσισε ο Χαρμπούρης να φύγει μαζί με τα παιδιά του από τη Ρωσία. Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε στη Βαλτική και όχι μόνο έχασε όλα τα υπάρχοντά του αλλά πνίγηκε και το ένα του παιδί. Έφθασε στο Παρίσι, όπου φιλοξενήθηκε από το μεγαλύτερο αδελφό του. Εκεί έγραψε ένα βιβλίο για το ζήτημα της μεταφοράς του βράχου. Στο μεταξύ, γνώρισε μια Γαλλίδα εταίρα, σπούδασε αγρονομία, γεωπονική δηλαδή, και συνδέθηκε φιλικά με ένα Γάλλο γεωπόνο.
Αν και είναι ήδη 50 χρονών, τολμά και κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του. Επιστρέφει το 1779 στην Κεφαλονιά με τη νέα σύζυγό του και το φίλο του γεωπόνο και σχεδιάζει τώρα να εφαρμόσει πρότυπες καλλιέργειες στο Λιβάδι. Αφού του παραχωρήθηκε η έκταση από τις βενετσιάνικες αρχές, την αποξήρανε με πρωτοποριακές μεθόδους, έφερε και εγκατάστησε εργάτες από τη Μάνη και άρχισε να καλλιεργεί βαμβάκι, λουλάκι και ζαχαροκάλαμο με επιτυχία. Δεν είχαν συμπληρωθεί τρία χρόνια καλλιέργειας του Λιβαδιού, όταν μια μεταμεσονύκτια ώρα του Απριλίου του 1782 ο Χαρμπούρης, το υπηρετικό προσωπικό και ο φίλος του γεωπόνος δολοφονήθηκαν μέσα στις κατοικίες τους στο Λιβάδι, ενώ από τύχη επέζησε η σύζυγός του, η οποία μετά από την ανάρρωσή της εγκατέλειψε την Κεφαλονιά και εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα. Έχει καταγραφεί η περιγραφή της δολοφονίας από τον Σουηδό διπλωμάτη Pehr Olof von Asp, στον οποίο 14 χρόνια μετά από το γεγονός την αφηγήθηκε η χήρα του Χαρμπούρη.
Ποιοι, αλήθεια, ήταν οι δολοφόνοι; Ποιοι και γιατί έφθασαν στην ενέργεια αυτή; Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις: ήταν, λέει μια άποψη, οι Μανιάτες εργάτες του Χαρμπούρη, που είχαν αγανακτήσει εναντίον του, επειδή τους καθυστερούσε τις πληρωμές τους· ήταν, ισχυρίζεται μια δεύτερη άποψη, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι, εξοργισμένοι λόγω της αξιοποίησης του Λιβαδιού, έβλεπαν να αχρηστεύεται η έκταση εκείνη για τη βόσκηση των ζωντανών τους· ήταν, αναφέρει μια τρίτη άποψη, πράκτορες της βενετικής διοίκησης, καθώς η τελευταία δυσανασχετούσε με τη συμπεριφορά του Χαρμπούρη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τη συμπάθειά του και τη στήριξή του στη Ρωσία. Έφταιγε ίσως και ο κακότροπος χαρακτήρας του Χαρμπούρη, έφταιγε και η απόσυρση της φρουράς που η τοπική διοίκηση είχε εγκαταστήσει το προηγούμενο διάστημα στο Λιβάδι, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί χαρακτηρίστηκαν και κάποιοι γειτονικοί κτηματίες. Πάντως, η τότε εισαγγελική αρχή θεώρησε ως δολοφόνους τους Μανιάτες εργάτες, επειδή προσπάθησαν να αναχωρήσουν από την περιοχή αμέσως μετά την αποτρόπαια εκείνη πράξη. Αυτοί, τελικά, θα συλληφθούν, θα δικαστούν και θα καταδικαστούν, η Κεφαλονιά όμως θα έχει χάσει μια μεγαλοφυΐα, που θα έδινε μια άλλη όψη στο Λιβάδι. Μετά τη δολοφονία του Χαρμπούρη το Λιβάδι επέστρεψε στην προγενέστερη βαλτώδη μορφή του.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

TI ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ


Επίθεση της ηγεσίας της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.
στις μη προσκείμενες σ’ αυτή
Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού μας εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σε σχέση με δημοσιεύματα χωρίς διακριτικό τίτλο, χωρίς σφραγίδα, χωρίς ημερομηνία και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και δήθεν προερχόμενα από την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., τα οποία παραπλανούν τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς αγρότες και κτηνοτρόφους και με σαφείς συμπληρωματικές οδηγίες τους ωθούν στην διάπραξη αξιόποινων πράξεων, και τα οποία «φιλοξενούνται» στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα kefaloniapress, οι υπεύθυνοι της οποίας αύριο κιόλας θα κληθούν να δώσουν λόγω στην Δικαιοσύνη, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επισημαίνει τα παρακάτω :
1) Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με το υπ’ αριθμ. 197/7.02.11 έγγραφό της προς την ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., ανέλαβε την υποχρέωση για την συγκέντρωση, συμπλήρωση και καταχώριση στην βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011, θέτοντας στην διάθεση της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. την υλικοτεχνική υποδομή, το άρτιο εκπαιδευμένο προσωπικό και τα συνεργεία τα οποία διαθέτει και συντέλεσε με τον τρόπο αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, στην ανάληψη του εν λόγω Εργου από την «ονομαζόμενη» Ένωση Νομικών Προσώπων «ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. – NEUROPUBLIC A.E.». Χωρίς την συμμετοχή αυτή όλων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, η «ΠΑΣΕΓΕΣ – NEUROPUBLIC A.E.» δεν θα μπορούσε καν να συμμετέχει στον διαγωνισμό.
2) Στα πλαίσια των υποχρεώσεών της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, από την κατακύρωση του διαγωνισμού στην «ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. – NEUROPUBLIC A.E.» έχει σχεδόν ολοκληρώσει την παραλαβή, διόρθωση, συμπλήρωση, αρχειοθέτηση και επεξεργασία των Αιτήσεων τόσο με τα λειτουργήσαντα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες συνεργεία της αλλά και στα γραφεία της Ενωσης, πάντοτε με την πλήρη αγαστή συνεργασία και ανταπόκριση των παραγωγών, οι οποίοι για άλλη μια φορά έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους προς την Ένωση. Οι Αιτήσεις αυτές αποτελούν ήδη πνευματική ιδιοκτησία της Ενωσης την οποία και θα προστατέψει με κάθε νόμιμο μέσο.
3) Δηλώνουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι η ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 έγινε ΔΩΡΕΑΝ από τα συνεργεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών βάση ομόφωνης Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. Επ’ ευκαιρία της υποβολής της Αίτησης και όχι ως αντίτιμο της συγκεκριμένης εργασίας ενεργοποίησης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης ζητήθηκε από τους παραγωγούς η καταβολή μικρής επιβάρυνσης ανάλογα με την κλίμακα δικαιωμάτων τους, για όλες τις επιπλέον ετήσιες παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτούς όπως :
Μεταβολές – διορθώσεις στοιχείων, υποχρεώσεών τους που έχουν ήδη γίνει και εκ παραδρομής γίνονται για την καταβολή επιδοτήσεών τους και οι οποίες αναφέρονται σε προηγούμενα έτη αλλά και στο 2011.
Τροποποιήσεις δηλώσεων που προκύπτουν ολοχρονικά λόγω της εδαφολογικής ιδιομορφίας του Νομού μας αφενός και αφετέρου των σοβαρών προβλημάτων που έχει επιφέρει η ελλιπής κατάρτιση του Κτηματολογίου συντελώντας έτσι στην διαφοροποίηση των στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους και δηλώνουν οι παραγωγοί.
Παροχή, πέραν του ενός, αντιγράφου της Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.
Ολοχρονική πολλαπλή έκδοση φωτοαντιγράφων δικαιολογητικών παραγωγών απαραίτητων για την υποστήριξη των Αγροτικών Επιδοτήσεών τους.
Διάθεση, σε ετήσια βάση, εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού της Οργάνωσής μας για υποστήριξη και εκτέλεση εργασιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Πάτρα σχετικά με τις ενισχύσεις παραγωγών, μετά από αίτημα της εν λόγω Διεύθυνσης.
Παροχή, σε καθημερινή βάση, συμβουλών και στήριξης προς τους παραγωγούς αναφορικά με τις Αγροτικές Επιδοτήσεις τους από εξειδικευμένα άτομα του τακτικού ανθρώπινου δυναμικού της Ένωσής μας.
Το κάτωθι κοστολόγιο δεν έχει καμία σχέση με την Δήλωση Επιδότησης
Κλίμακα Δικαιωμάτων €
Χωρίς Δικαιώματα 10
200-500 20
500-1000 40
1000-3000 50
3000 και άνω 70
Εξισωτική 30 Βιολογικά 30
Νέα δήλωση 50
Διορθώσεις μετά από υποβολή σε άλλο φορέα 70Διορθώσεις μετά από υποβολή σε άλλο φορέα 70
Ανάλογο κοστολόγιο Παροχής Υπηρεσιών τηρείται από όλες ανεξαιρέτως τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, μέλη της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., με την σύμφωνη γνώμη, όπως πάντα, της Διοίκησής της.
4) Με τα δεδομένα αυτά αδυνατούμε να εξηγήσουμε την επιλεκτική εναντίον των Ενώσεων, Κοζάνης και Σερβίων, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, και Λάρισας, συμπεριφορά της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., τον κατ’ αυθαίρετο, απολυταρχικό και με παράνομο τρόπο αποκλεισμό τους και την φραγή του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. θα όφειλε, προτού λάβει την πραξικοπηματική, παράνομη και αυθαίρετη απόφασή της να καλέσει τον νόμιμο εκλεγμένο εκπρόσωπο της Ένωσης μας σε αυτήν , να εκθέσει τις απόψεις της Ενωσης και όχι να αποφασίσει μόνη της και χωρίς διαφάνεια. Η εν λόγω συμπεριφορά της Διοίκησης της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και ειδικά του Προέδρου αυτής θα κριθεί τόσο από την Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων στην ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., όσο και με ανάλογες προσφυγές σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο.
5) Καλούμε πρώτιστα τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς αγρότες και κτηνοτρόφους να μην παραπλανηθούν από ανυπόστατα δημοσιεύματα, να μην ενδώσουν σε παράνομα καλέσματα, ανεύθυνων και «άγνωστων» προσώπων που δεν έχουν ούτε το θάρρος με τη υπογραφή τους να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των πράξεων, αλλά να σταθούν δίπλα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών όπως αυτή τους στήριζε και συνεχίζει να είναι αρωγός σε ολοχρονική βάση. Επίσης καλούμε όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του Νομού (Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Δήμο Κεφαλλονιάς, Δήμο Ιθάκης, εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο κ.α.) να συμπαρασταθούν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στην άδικη και απρόκλητη επίθεση που δέχεται από τους καρεκλοκένταυρους της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. και ειδικά τον Πρόεδρο αυτής Καραμίχα.
6) Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιασμούς και αντιμετωπίζει την εν λόγω ενορχηστρωμένη επίθεση με την συμπαράσταση της πλειοψηφίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας
& Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
Από την ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω της Αντιπεριφέρειας εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Καλούνται οι Αγρότες (παραγωγοί, κτηνοτρόφοι) της Κεφαλονιάς
κάτοχοι δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης,
ενταγμένοι στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα
εξισωτικής αποζημίωσης,
βιολογικής γεωργίας,
βιολογικής κτηνοτροφίας
να προσέρχονται στο χώρο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (πρώην Νομαρχία), στο Αργοστόλι, για:
Υποβολή και έλεγχος αίτησης επιδότηση ΟΣΔΕ 2011
Υποβολή και έλεγχος Καλλιέργειας / Εκτροφής ΕΛ.Γ.Α. Έτους 2011
Υποβολή και έλεγχος Μητρώου Αγροτών.
Έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τις επιδοτήσεις
Διευκρινήσεις και ενστάσεις για τυχόν εκκρεμότητες σε πληρωμές
Αντίγραφα πρωτοκολλημένων αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες αλλά και για καθορισμό ραντεβού: 2671360500, 2671360605


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου