Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011


ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΑΙΤΕΙ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΠ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ
ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, στο Δημοτικό Θέατρο “Ο Κέφαλος”, εκ νέου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς.
Ήταν η συνέχεια της συνεδρίασης του περασμένου Σαββάτου, η οποία είχε διακοπεί. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν -ίσως το πιο σημαντικό- ήταν η έκδοση απόφασης και ψηφίσματος για τα νέα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το Δ.Σ. κατά πλειοψηφία και μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, την οποία έκανε ο αντιδήμαρχος Λειβαθούς Β. Κεκάτος, πήρε την απόφαση να απαιτήσει από το βουλευτή του Νομού Σπ. Μοσχόπουλο να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης στη Βουλή.
Προηγήθηκε εκτεταμένη διαλογική συζήτηση όπου απ' όλους σχεδόν τους συμβούλους της πλειοψηφίας που πήραν το λόγο, αλλά και από τους συμβούλους της “Αγαπημένης Κεφαλλονιάς” και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, καταγγέλθηκε η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες στην οικονομική εξαθλίωση και στην υπαγωγή στις θελήσεις των ξένων δυνάμεων.
Μοναδική παραφωνία η παράταξη της “Νέας Εποχής” που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, η οποία κατέθεσε, ουσιαστικά, ένα “νερόβραστο” ψήφισμα, που είχε ως στόχο να αμβλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά, ότι ο Μ. Κοτσιλίνης και η παράταξή του, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την κομματική νομιμότητα στην κυβέρνηση του μνημονίου.
Μάλιστα, επιχείρησαν να παραπληροφορήσουν λέγοντας ότι για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις από το '74 μέχρι σήμερα, ξεχνώντας ότι από το '81 μέχρι το '89 κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και ο Α. Παπανδρέου, διορίστηκαν 500 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και άδειασαν όλα, σχεδόν, τα κρατικά ταμεία, φθάνοντας χαρακτηριστικά στην ιστορική φράση του Α. Παπανδρέου “Τσοβόλα, δώστα όλα”.
Ξέχασαν το ότι επί πρωθυπουργίας του “πράσινου” Κ. Σημίτη η χώρα μπήκε στην Ε.Ε. με πλαστά στοιχεία, ενώ ξέχασαν επίσης, αν και είναι πολύ πρόσφατο, ότι ο Γ. Παπανδρέου ο σημερινός πρωθυπουργός, μολονότι γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας, πριν τις εθνικές εκλογές του 2009, από τα προεκλογικά μπαλκόνια κραύγαζε προς τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ “λεφτά υπάρχουν”, κάτι που συνιστά, όπως είπε και ο αντιδήμαρχος Σ. Σαββαόγλου, τη μεγαλύτερη παραπλάνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ...

Γράφει η Σοφία Λουκέρη
Πολιτευτής Ν.Δ.

Η Κεφαλονιά μας είναι ένα πανέμορφο νησί, με αμέτρητες ομορφιές, από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και όχι μόνο, που φημίζεται για την φιλοξενία της και την καθαριότητά της. Και αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της, την έχουν κάνει περιζήτητη, από όσους επιθυμούν να περάσουν ποιοτικές διακοπές, είτε αυτοί είναι ξένοι είτε έλληνες.
Κάτι που φυσικά όλοι γνωρίζουμε και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε και να νοιώθουμε πραγματικά περήφανοι που είμαστε Κεφαλλονίτες !
Μ’ αυτά λοιπόν στο μυαλό και τη καρδιά μας, θεωρώ απαράδεκτο, κάποιοι μικρόψυχοι, σ’ αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς, να κάνουν ότι μπορούν για να μας αποδείξουν το αντίθετο, με αφορμή κάποια μικρά και ασήμαντα περιστατικά, δίνοντας τους αδικαιολόγητη δημοσιότητα, με στόχο και σκοπό , είτε την προσωπική τους προβολή είτε την πρόκληση εντυπώσεων, για λόγους μικροπολιτικούς!
Μπορεί βέβαια, κάποιες από τις παρατηρήσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (όπως πχ. αυτές που αναφέρονται στην καθαριότητα) αφού είναι γνωστό το ότι ο Νέος Δήμος Κεφαλονιάς, στερείται, αυτή τη περίοδο και πόρων και προσωπικού, οπότε είναι φυσιολογικό, δυστυχώς, να παρατηρείται κάποια μικρή καθυστέρηση στην όλη προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων. Ενώ τα όσα αναφέρονται σε συμπεριφορές και αντιδράσεις,( πέραν βεβαίως από τις γνωστές υπερβολές), αυτά δεν δημιουργήθηκαν σήμερα και είναι φυσικό να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν, από τη μια στιγμή στην άλλη, με μια απλή κίνηση ενός μαγικού ραβδιού!
Το να υπερτονίζουμε όμως και να αναπαράγουμε, αυτού του είδους τις καταγγελίες , σε μια περίοδο που το νησί μας ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του τουρισμού, προσμένοντας από τους επισκέπτες μας πολύτιμες ανάσες ζωής, είναι σαν να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας! Αφού, ότι δημοσιεύεται σε ιστότοπους, εφημερίδες και άλλα έντυπα η ηλεκτρονικά μέσα, διαβάζεται από εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πιθανούς μελλοντικούς μας επισκέπτες και είναι πολύ λογικό να επηρεάσει άμεσα την τελική τους επιλογή !
Θα ήθελα λοιπό, να καλέσω και τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και τους συμπατριώτες μας, επώνυμους και ανώνυμους, να αποφεύγουν τέτοιου είδους υπερβολές και, αν και εφ’ όσον αντιληφθούν κάτι το επιλήψιμο, να το γνωστοποιούν άμεσα στις αρμόδιες αρχές, αποφεύγοντας «αρθρογραφίες», φωτογραφικά.. ρεπορτάζ και .. κοινωνικό-οικονομικές αναλύσεις μετά προσφορών βιβλίων κλπ..!
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας προς τη Κεφαλονιά μας και της έγνοιας μας για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, βάζουμε τα δάχτυλα μας και μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Το Ληξούρι τίμησε τους Αφούς Λειχούδη

Με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου, προς τιμή των μεγάλων διαφωτιστών και διδασκάλων των Ρώσων αδελφών Ιωαννίκιου και Σοφρωνίου Λειχούδη ή Λυκούδη, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της επίσκεψης του Ρώσου αναπληρωτή Πρέσβη κ. Μιχαήλ Σάβα, στην Κεφαλλονιά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νησί μας, ο αν. Πρέσβης επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου και στο Μουσείο Λαογραφίας στο Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα στα Περατάτα.
Το μεσημέρι του Σαββάτου παρέστη σε γεύμα εργασίας στο ξενοδοχείο “White Rocks”, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες του νησιού μας, για θέματα διμερούς συνεργασίας, γενικότερης ανάπτυξης και τουρισμού.
Το απόγευμα του Σαββάτου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων στο Ληξούρι, ο αναπλ. Πρέσβης κ. Μιχ. Σάβας και ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Α. Παρίσης, προέβηκαν στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου στο Ληξούρι προς τιμήν και εις ενθύμηση των δυο διακεκριμένων Ληξουριωτών λογίων και διαφωτιστών του Ρωσικού λαού, αδελφών Λειχούδη ή Λυκούδη.
Η επίσκεψη του υψηλού καλεσμένου και εκπροσώπου της Ρωσικής ομοσπονδίας ολοκληρώθηκε με τη δεξίωση που παρέθεσε ο εφοπλιστής κ. Γεράσιμος Στρίντζης στο νεότευκτο ξενοδοχείο του, “Απολλώνειον” στο Ξι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Στρίντζης δώρισε στον αναπλ. Πρέσβη, έργο ζωγραφικής του Ληξουριώτη ζωγράφου Γεράσιμου Πυλαρινού.
Την ημερίδα για τους αδελφούς Λειχούδη τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχς Σωτήρης Κουρής, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνορωσικής Φιλίας Δημήτρης Ζαφειράτος και άλλοι επίσημοι.
Την όλη διοργάνωση είχε αναλάβει ο αεικίνητος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βαγγέλης Κεκάτος που παρά το σύντομο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, κατάφερε να τα φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Γεγονός που επιβραβεύτηκε από επαινετικά σχόλια εκ μέρους του υψηλού προσκεκλημένου και της συζύγου του.
Επίσης πρωταγωνιστής για την επιτυχία της εκδήλωσης στο Ληξούρι ήταν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γιώργος Κατσιβέλης.
Στην εκδήλωση μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ακολούθησαν οι ομιλίες του χαρισματικού Ληξουριώτη, του ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια προσπάθησε με κάθε τρόπο για την ανάδειξη των δυο αδελφών λογίων, γραμματέως του Κοργιαλενείου Ιδρύματος κ. Γεράσιμου Σταματάτου, του καθηγητή Ιστορίας κ. Π. Πετράτου, και του κ. Βασίλη Σ. Λυκούδη.
Η απουσία λόγω κωλύματος του κ. Γιώργου Μοσχόπουλου, στέρησε στην εκδήλωση την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τη ζωή των δυο διαφωτιστών των Ρώσων από τις πολύχρονες μελέτες των ιστορικών αρχείων της Κεφαλλονιάς αλλά και της Βενετίας.

Η ομιλία του Γ. Σταματάτου
Εξοχώτατε Αναπληρωτά Πρέσβυ
της Ομοσπονδίας της Ρωσίας κύριε Μιχαήλ Σάββα, μετά της εριτίμου συζύγου σας
Αιδεσιμώτατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας
Κύριε Σπυρίδων Μοσχόπουλε, Βουλευτά Κεφαλληνίας-Ιθάκης
Κύριε Αλέξανδρε Παρίση, Δήμαρχε Κεφαλονιάς
Κύριε Σωτήριε Κουρή, Αντιπεριφερειάρχα Κύριε Ευάγγελε Θεοφιλάτε, Αντιδήμαρχε Παλικής
Κύριε Δημήτριε Ζαφειράτε, Πρόεδρε Κεφαλληνιακής Εταιρείας
Ελληνορωσικής Φιλίας
Κύριε Ευάγγελε Κεκκάτε Συντονιστά της παρούσης «Ημερίδος»
Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι εκπρόσωποι των Μ. Μαζικής Ενημερώσεως
Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες
Ο ομιλών είχε την τιμήν και την χαράν, αλλά και το ηθικόν χρέος, μετέχων μιας εκλεκτής ομάδος συμπολιτών του Κεφαλλήνων, υπό την ηγεσίαν του τότε Νομάρχου Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Διονυσίου Β. Γεωργάτου, να επισκεφθώμεν την Πρωτεύουσαν της Μεγάλης Χώρας σας Μόσχαν, ως και ομοδόξου από απόψεως ορθοδοξίας Ρωσίαν, κατά τον Μάιον του έτους 2007.
Σκοπός της εκεί παρουσίας μας, ήτο η ταπεινή συμμετοχή μας, εις την πανηγυρικήν αποκάλυψιν του ιστορικού Μνημείου των Ανδριάντων των Αδελφών Ιερομονάχων Ιωαννικίου Λυκούδη ή Λειχούδη, γεννηθέντος εν Ληξουρίω κατά Μάρτιον του έτους 1633, αποθανόντος δε εις Μόσχαν κατ’ Αύγουστον 1717, ως και Σωφρονίου Λυκούδη ή Λειχούδη, γεννηθέντος και εκείνου εν Ληξουρίω το 1652 ο οποίος και αυτός απέθανεν εις Μόσχαν υπέργηρος, την 15 Ιουνίου 1730, ήτοι προ 281 ετών ακριβώς.
Οντως δι’ ημάς τους ολίγους Κεφαλλήνας, οι οποίοι μετέσχομεν της λαμπράς τελετής της αποκαλύψεως των ανδριάντων των Μεγάλων Συμπατριωτών μας, απετέλεσε μίαν συγκλονιστικήν συγκίνησιν χαράς και τιμής δοθέντος ότι αμφότεροι είδον το φως της ζωής, ο φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, εις την κοινήν γενέτειραν, οι οποίοι αφού εξεπαιδεύθησαν εις υψηλά επίπεδα επιστημών, εις τα Πανεπιστήμια της Βενετίας και της Πάδοβας, ανεδείχθησαν ως «τας των πάντων τέχνας και επιστήμας ειδότες», διά την εποχήν των.
Ούτοι αποφοιτήσαντες επιτυχώς, επέστρεψαν εις την πατρώαν Γην, αφού δε προσέφεραν τα παιδευτικά φώτα των επιστημών των εις Κεφαλληνίαν, Ελλάδα και Κωνσταντινούπολιν, ανεχώρησαν εκείθεν, το έτος 1683 εις Μόσχαν, πειθαρχήσαντες εις τας εντολάς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά των άλλων ορθοδόξων Πατριαρχείων όπου έφθασαν, εκεί μετά από λίαν σκληρόν ταξείδιον, την 6 Μαρτίου 1685 ήτοι (προ 326 ετών).
Εκεί εγκαταστaθέντες εις την Μονήν των Θεοφανείων, ίδρυσαν το πρώτον ανώτατον Πνευματικόν ιδρυμα εν Ρωσία, την «Σλαβο-Γραικο-λατινικήν Ακαδημίαν της Μόσχας».
Οι ανωτέρω ανηγορεύθησαν ως φωτισταί των Ρώσων διδάξαντες πρώτοι ζωντανάς ευρωπαϊκάς γλώσσας (νέα ελληνικά και ιταλικά) ως και κλασικάς αρχαία ελληνικά και λατινικά, οι μαθηταί των οποίων υπήρξαν από τους σημαντικοτέρους συνεργάτας του Μεγάλου Πέτρου, εν συνεχεία δε υλοποίησαν τις μεταρρυθμίσεις του, σύμφωνα με το όραμά του, διά την είσοδον της Ρωσίας εις τον ευρωπαϊκόν πολιτισμόν (κατά τον καθηγητήν Δ. Γιαλαμάν).
Αυτών των υπερόχων φωτιστών συμπολιτών μας, η ιδέα της ανεγέρσεως του μνημείου των, συλληφθείσα ενταύθα, διετυπώθη παρά του ομιλούντος, εις τον τότε Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλον, προκειμένου, εκείνος να επιζητήση τον κατάλληλον χώρον της ανεγέρσεως του Μνημείου εις Μόσχαν, κατά την επίσημον εκεί επίσκεψίν του, εκ μέρους του Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου, γεγονός όπερ και εξησφαλίσθη, ως ανεκοινώθη εις τον υποφαινόμενον, διά της από 14-5-2001 Αρχιεπισκοπικής κάρτας του.
Επειδή δε προ πολλού αμφότεροι έχουσι μεταστεί εντεύθεν, «είη αιωνία η μνήμη των, μετά των υπ’ αυτών τιμηθέντων Ιωαννικίου και Σωφρονίου αδελφών Λειχούδη».
Τα περαιτέρω επραγματοποιήθησαν λίαν επιτυχώς, αφού την μεν χρηματικήν δαπάνην της μελέτης, του υπερόχου αυτού Μνημείου ανέλαβεν η Ελληνική Κυβέρνησις την δε φιλοπονίαν του έργου ανέλαβεν ο Ρώσος διακεκριμένος γλύπτης Βιατσεσλαβ Κλικώφ, με αποτέλεσμα το ιστορικόν αυτό Μνημείον να στηθή έξωθι του Ναού της Μονής των Θεοφανείων, εις την περιοχήν της Κοκκίνης Πλατείας της Μόσχας, ένθα και η πρώτη Ακαδημία των.
Ούτω, εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ, η μικρά, έναντι της μεγάλης ρωσικής πατρίδος σας Ελλάς, ως και η ελαχίστη αυτής θυγατέρα Κεφαλληνία, προσέφεραν δύο από τα εξέχοντα διαχρονικά τέκνα των, προκειμένου να αναγάγουν εις υψηλόν επίπεδον φωτισμού Παιδείας, τους αειμνήστους προγόνους Σας,.
Όμως δεν περιωρίσθησαν εις τούτους μόνον, αλλά περί των άλλων θα ομιλήσει ο διδάκτωρ της ιστορίας κ. Πέτρος Γ. Πετράτος, ο οποίος και παρέστη κατά την λαμπράν Αποκάλυψιν του Μνημείου των, παρουσιάσας επιστημονικήν ανακοίνωσιν εις Μόσχαν, περί των ανωτέρω αδελφών, ως και ο έτερος κ. Βασίλειος Λυκούδης δημοσιογράφος, συνεπώνυμος δε των Φωτιστών-Διδασκάλων.
Πέραν τούτων όμως και δη μεταγενεστέρως, το Κοργιαλένειον Διοικητικόν Συμβούλιον Κεφαλληνίας, είχεν ωργανώσει εις την Κοργιαλένειον Βιβλιοθήκην Αργοστολίου, μορφωτικάς εκδηλώσεις, αφ’ ενός μεν επιστημονικού περιεχομένου διαλέξεις, παρά ομιλητών Ακαδημαϊκού κύρους, αφ’ ετέρου δε κινηματογραφικάς προβολάς, μάλιστα δε διαστηματικού τότε ενδιαφέροντος, διά μέσου των εις Αθήνας Πρεσβειών των διαφόρων χωρών.
Τούτου ένεκα, κύριε Πρέσβυ, μόλις έλαβε χώραν ο πρώτος περίπατος του ανθρώπου εις το διάστημα αρχάς του έτους 1965, με τον πρόδρομον συμπολίτην σας, κοσμοναύτην Αλεξέι Λεωνόφ, προσεκλήθη ο Μορφωτικός Ακόλουθος της εν Αθήναις Πρεσβείας σας Β. Γρεγκώφ, ο οποίος αφιχθείς εις Αργοστόλιον, έδωκεν εις την Κοργιαλένειον Βιβλιοθήκην, την 18 Απριλίου ημέραν Κυριακήν ενώπιον κατακλύσαντος τον χώρον ακροατηρίου, διάλεξιν με θέμα: «Αι εργασίαι διά την κατάκτησιν του κοσμικού διαστήματος» ο οποίος, αρξάμενος από τον αρχαίον Ελληνα Ίκαρον, κατέληξεν εις τον νωπόν τότε περίπατον εις το διάστημα, του Λεονώφ.
Εν συνεχεία επροβλήθησαν δύο ταινίαι, μία των οποίων έδειχνε τον αστροναύτην Λεονώφ κατά την έξοδόν του εκ του διαστημοπλοίου, την ώραν του περιπάτου του εις το διάστημα, ως και την επιστροφήν του εις το διαστημόπλοιον, μετά της επανόδου του εις την γην, καταχειροκροτηθέντων και του ομιλητού και του αστροναύτου σας, παρά του κεφαλληνιακού Λαού.
Οθεν προσφέρασαι, τα όσα προσέφεραν η ελληνική πατρίς και η Νήσος μας, εις την Μεγάλην και ομόδοξον ορθόδοξον χώραν σας, είναι νοητόν να αναμένομεν και την εκ ταύτης, από τον ευγενή Λαόν της, ευκταίαν ανταπόκρισιν.
Αυτής της αναμενομένης ανταποκρίσεως του ευγενούς Λαού Σας και της Κυβερνήσεώς σας, εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ έχει την αίσθησιν ο ομιλών, ότι αφετηριακός πρόδορμος είναι η τιμητική σημερινή επίσημος παρουσία σας εις την Νήσον μας με την ευκαιρίαν της τόσον επιτυχούς οργανώσεως «Ημερίδος», διά την οργάνωσιν της οποίας και ευχαριστώ και συγχαίρω τους υπευθύνους, αφ’ ενός μεν Συντονισμού τον κ. Ευάγγελον Κεκάτον, αφ’ ετέρου δε της οργανώσεως της, τον κ. Γεώργιον Κατσιβέλην και μάλιστα κατά την ημέραν ταύτην.
Η παρούσα ημέρα είναι παραμονή διπλών εορτών, δι’ ολόκληρον την παγκόσμιον ορθοδοξίαν μας δηλονότι της «Πεντηκοστής» από της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ήτις και θεωρείται ως γενέθλιος ημέρα του ενιαίου χριστιανισμού και της εκκλησίας του επί γης, ως και της επομένης, της εορτής του Αγίου Πνεύματος, της επιφοιτήσεως του οποίου έτυχον, οι τιμώμενοι Αδελφοί Λειχούδη, και του οποίου τον φωτισμόν έχει ανάγκην ο κάθε άνθρωπος επί γης, όπως και ημείς αυτοί.
Την περαιτέρω δημιουργίαν μιας συνεχούς αειφόρου γεφύρας τουριστικού επιστημονικού, θρησκευτικού και εμπορικού ενδιαφέροντος εις την χώραν μας και την Νήσον μας, από την μεγαλυτέραν εις ολόκληρον τον κόσμον συνορθόδοξον ρωσικήν πατρίδα σας, προσδοκώμεν, μεταξύ των υπευθύνων πολιτικών και θρησκευτικών φορέων Σας ως και των ομολόγων ιδικών μας, τούτου δε ένεκα και σας χαιρετίζομεν ενθέρμως και σας ευχαριστούμεν εγκαρδίως εξοχώτατε κύριε Πρέσβυ, μετά της εριτίμου συζύγου σας
Επίσης, σας ευχαριστώ όλους σας, κυρίες και κύριοι.
11-6-2011
Γεράσιμος Σταματάτος
Γ. Βεργωτή 26
28100 Αργοστόλιον

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της εκκλησίας Χαραλάμπους ιερέως Μαρκέτου
εξοχότατε κύριε Πρέσβη, κύριε αντιπεριφερειάρχα, εντιμότατε κύριε δήμαρχε Κεφαλλονιάς, κύριε Βουλευτά, εντιμότατοι λοιποί άρχοντες της νήσου και της πόλεως, σεβαστοί καθηγηταί και εισηγηταί της ημερίδας, αγαπητοί συμπολίτες,
Η έκφρασις της ευγνωμοσύνης αποτελεί αίτημα της ψυχής του ανθρώπου. Και τούτο διότι το όμοιον υπό του ομοίου γνωρίζεται. Το αίτημα όμως αυτό γίνεται περισσότερο επιτακτικό στην ανάγκη του, όταν πρόκειται να αποδοθεί σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επάνω από κάθε έπαινον και αξία, όπως αυτοί δια τους οποίους, εις την ημερίδα αυτή, οι ειδήμονες ιστορικοί ερευνητές, θα μας σοφίσουν κατά τον βίον και την πολιτείαν αυτών, και δεν είναι άλλοι από τους κατά τον ιστοριοδίφην Ηλίαν Τσιτσέλην, - οτρηρούς εργάτας των Μουσών και του Ευαγγελίου- τους αξιομνημονεύτους και αξιομακαρίστους διαπρεπείς ιερομένους, Ιωαννίκιον και Σοφρώνιον τους αυταδέλφους, γεννήματα και θρέμματα της μεγαλοτόκου Νήσου των Κεφαλλήνων εκ της πόλεως Ληξουρίου, οι οποίοι μετά σπουδής και επιμελείας ως φιλεργείς μέλισσαι δια πόνον και καμάτων συνήργησαν την θείαν και κοσμικήν θύραθεν παιδεία εις ένα σύστημα θεανθρωποκεντρικών γραμμάτων, το οποίον και κατέστησαν οπλοστάσιον της θεανθρωπίνης σοφίας και απολογητικής στη μεγάλη αποστολή που τους ανετέθη, κατά τα τέλη του 17ου αιώνος παρά της μεγάλης του Χριστού εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δια τον φωτισμόν του ξανθού γένους των Ρώσων, αλλά και άλλων λαών σε Ανατολή και Δύση.
Το έργον τους διαχρονικά ακατάλητον και η εξ αυτού ενεργουμένη φήμη, δίδει σε όλους εμάς την ικανοποίηση δια τον πολιτισμόν και την παράδοση που το γένος των Ελλήνων, ακόμη και στην εποχή της δουλείας κρατούσε στα σπλάχνα του.
Εργάσθησαν με αρετή και τιμιότητα τα γράμματα του Θεού και της επιστήμης αναδείξαντες την παιδεία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού εις τα Έθνη.
Γνήσιοι πνευματικοί έγγονοι των μεγάλων Διαφωτιστών Διδασκάλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και πνευματικοί υιοί του Αγιορείτου πολυμαθεστάτου και πολυπαθούς Μαξίμου του Τριβόλη ή Γραικού, με τη σοφία των λόγων τους και την γραφή των έργων τους, δοκιμασθέντες δια πυρός και σιδήρου, πολυπλόκων πειρασμών και σκανδάλων, διέχυσαν το φως του ευαγγελικού λόγου στα σκληροτράχηλα Έθνη του Βορρά και κράτησαν αναμμένη την λαμπάδα της πίστεως και της επιστήμης εκ του ανεσφαίρου φωτός της Αναστάσεως του Χριστού, θέσαντες τον λιχνοστάτην αυτού του φωτός στο κέντρον της ζωής και του βίου αυτών των λαών.
Ο κόσμος του χρεωστεί ευγνωμοσύνη και εμείς όλοι σήμερα δια της παρουσίας μας εκφράζουμε του λόγου το ασφαλές.
Ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, μεταφέρω τις μητροπολιτικές ευλογίες του Ποιμενάρχου ημών, ο οποίος επευλογεί την ημερίδα αυτήν προς τιμήν των σοφών διδασκάλων Ιωαννικίου και Σοφρωνίου των Λειχουδών και συγχαίρει θερμότατα την Οργανωτική Επιτροπή.
Στο αυριανό φύλλο θα δημοσιεύσουμε τους υπόλοιπους χαιρετισμούς και ομιλίες της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου