Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011


ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ “ΟΠΕΡΕΤΑ”

ΜΕ ΜΟΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ “ΚΑΨΙΜΟ” ΤΟΥ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΚΤΟΣ Η ΛΟΥΚΑ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Σε ανασχηματισμό “οπερέτα” προχώρησε τελικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καθώς μια πρώτη ματιά στο νέο σχήμα δείχνει ότι ήταν ένας ανασχηματισμός διατήρησης των λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών ενόψει της ψήφισης του μεσοπροθέσμου προγράμματος στη Βουλή, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε νέα οδυνηρά οικονομικά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ένας ανασχηματισμός που οδηγεί στην παρουσία δυο αντιπροέδρων στην κυβέρνηση, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ευαγ. Βενιζέλου για να εξασφαλιστεί πολιτική εσωκομματική ειρήνη, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Ιουνίου, που η Βουλή θα κληθεί να επικυρώσει τα νέα μέτρα.
Παράλληλα όμως, επιχειρείται με “χειρουργική επιχείρηση” να “καεί” πολιτικά ο Ευαγ. Βενιζέλος, αφού του δόθηκε και αυτός την αποδέχτηκε, η “ηλεκτρική καρέκλα” του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι κορυφαίοι υπουργοί απλά φαίνεται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους χαρτοφυλάκια, ενώ όσον αφορά την αλλαγή πολιτικής που ουσιαστικά είναι το ζητούμενο της αντίδρασης του ελληνικού λαού, δεν φαίνεται να βγαίνει μέσα από το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, η νέα κυβέρνηση να αλλάξει τις επιταγές που επιβάλουν η τρόικα και το μνημόνιο.
Τώρα, όσον αφορά, τους Κεφαλλονίτες που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους, τόσο ο Π. Γερουλάνος, ο Α. Λοβέρδος, όσο και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ παρελθόν αποτελεί η Λ. Κατσέλη, η οποία αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:
Η νέα κυβέρνηση
Πρωθυπουργός:
Γιώργος Παπανδρέου
Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου
Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος
Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιωργός Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Χρήστος Αΐδόνης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Όθωνας
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλιας Μόσιαλος
Κυβερνητική Επιτροπή: Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.
Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης:
Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 41 μέλη (7 λιγότερα μέλη από την προηγούμενη).
Σε επίπεδο υπουργών, από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν η Λούκα Κατσέλη, η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Δημήτρης Δρούτσας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Γιάννης Διαμαντίδης.
Από το υπουργείο Παιδείας απομακρύνθηκε ο Γιάννης Πανάρετος, από το υπουργείο Εξωτερικών ο Σπύρος Κουβέλης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Μιλένα Αποστολάκη, από το υπουργείο Εργασίας η Αννα Νταλάρα, από το υπουργείο Εσωτερικών η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Ντόλιος, από το υπουργείο Υποδομών ο Σπύρος Βούγιας, από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η Ελπίδα Τσουρή, από το υπουργείο Οικονομικών ο Δημήτρης Κουσελάς, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας και από το υπουργείο Εργασίας. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Μεταξύ των νέων προσώπων στην κυβέρνηση είναι οι: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Σταύρος Λαμπρινίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Παντελής Οικονόμου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παντελής Τζωρτζάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Κώστας Σπηλιόπουλος.
Αναβάθμιση για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, που από αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εργασίας.
Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που ζητά ο πρωθυπουργός θα αρχίσει στη Βουλή την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


To Δ.Σ. καλεί τον Σπ. Μοσχόπουλο να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Την έκδοση ψηφίσματος κατά των νέων οικονομικών μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συζήτησε την περασμένη Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής που εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Ε. Κεκάτος και το οποίο, μεταξύ άλλων, καλεί τον βουλευτή του Νομού Σπύρο Μοσχόπουλο να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς, με το παρών ψήφισμα, συντάσσεται στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα που ταπεινώνεται καθημερινά ως πολιτική, κοινωνική και οικονομική ύπαρξη.
Η χώρα μας και η κοινωνία μας βρίσκονται σε μια κατάσταση παρατεταμένης εντροπίας και οδεύουν προς τη σύνθλιψή της. Τους τελευταίους 20 μήνες, οι Έλληνες γίνονται αντικείμενο διεθνούς χλεύης, ως λαός διεφθαρμένος και ανίκανος. Το γενικό πρόσταγμα αυτής της απαξίωσης, έδωσαν με περισσή παρισεία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη (CNN, BBC, κ.α.) μόλις ανέλαβαν την εξουσία, προκαλώντας την πρωτοφανή εκτόξευση των spreads και την τιμωριτική συμπεριφορά των αγορών. Έκτοτε στην ελληνική κοινωνία επιβάλλονται διαρκώς ψευτοδιλήμματα, προκειμένου να τεθεί υπό την χειραγώγηση των κυβερνητικών επιλογών.
Με διεθνείς μεθοδεύσεις και αμφισβητούμενες τακτικές, η κυβέρνηση επέβαλε στη χώρα την ισοπεδωτική μηχανή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και επειδή εντάσσεται στα μέλη της Ευρωζώνης, εξελίχθηκε σε ένα κοινωνικό πειραματόζωο, πάνω στο οποίο δοκιμάζονται νέες συνταγές και θα δοκιμάζονται μέχρι το πειραματόζωο να εκπνεύσει.
Αυτή η τραγική, δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε έχει συνένοχους τους δήθεν ισχυρούς φίλους και εταίρους μας στην Ευρώπη. Αυτούς από τους οποίους αναγκαζόμαστε ως έθνος να αγοράζουμε τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα για να οχυρώσουμε τα σύνορά που έπρεπε να διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνους που στηρίζουν τα πλεονάσματά τους στα δικά μας ελλείμματα. (βλ. τη θέση του Νομπελίστα Οικονομολόγου Joseph Stiglitz). Εκείνους που δεν λογοδότησαν ποτέ για τα εγκλήματά τους και δεν δαπάνησαν ούτε λεπτό για να μας αποζημιώσουν ως όφειλαν. Άλλωστε στα μνημόνιά τους, τα οποία εν λευκώ υπογράφει η κυβέρνηση, απαγορεύουν οποιοδήποτε συμψηφισμό των πολεμικών αποζημιώσεων και διεκδικήσεων με τα νέα επαχθή δάνεια που μας δίνουν αφού μας ταπεινώσουν ως έθνος και κοινωνία.
Η δανειακή σύμβαση Ελλάδας - κρατών Ευρωζώνης (πλην της Γερμανίας για την οποία υπογράφει όχι το κράτος αλλά η κρατική γερμανική τράπεζα KfW), στο άρθρο 7 (1) αναφέρει ότι "όλες οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν από το δανειολήπτη καταβάλλονται στο ακέραιο, χωρίς μείωση λόγω συμψηφισμού ή ύπαρξης ανταπαίτησης…."
Συγκεκριμένα, οι συνολικές οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης», ξεπερνούν σε σημερινή αξία τα 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους και προκύπτουν από τις πολεμικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα γερμανικά στρατεύματα, από το κατοχικό δάνειο, από τις αποζημιώσεις των θηριωδιών του γερμανικού στρατού όπως στη περίπτωση του Διστόμου και από τις απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους ναζί.
Δεν απαιτείται ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να αντιληφθεί κανείς ότι, στόχος της στρατηγικής των ξένων δυνάμεων και των συμμάχων τους στην ελληνική κυβέρνηση, είναι η πλήρης απαξίωση της κοινωνίας, η διάλυση κάθε σπιθαμής του κεκτημένου κοινωνικού ιστού, η μόνιμη οικονομική ομηρία της ελληνικής οικογένειας που δυσκολεύεται να επιβιώσει, η υποδούλωση της νέας γενιάς προκειμένου να μην σηκώσει ποτέ κεφάλι, η καταλήστευση του εθνικού μας πλούτου και εν κατακλείδι η κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Χωρίς ίχνος υπευθυνότητας, χωρίς ίχνος πολιτικού πολιτισμού, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, η κυβέρνηση όχι μόνον εθελοτυφλεί μπροστά στο κύκνειο άσμα των Ελλήνων, αλλά αντιθέτως επιχειρεί με νέους επικοινωνιακούς τραγέλαφους να μας πείσει ότι ζούμε ήδη στη Δανία του Νότου. (βλέπε το διαφημιστικό σποτ που έχει αναρτήσει ο Πρωθυπουργός στην ιστοσελίδα του).
Σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, που είναι πρωτίστως πολιτική και πολιτισμική, η κυβέρνηση βλέπει μόνον αριθμούς και μονάδες. Μία κοινωνία όμως δεν είναι αποθήκη με εμπορεύματα. Θέλουν να προβάλλουν μόνον επιλεκτικά οικονομικά στοιχεία, και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τα κοινωνικά δεδομένα που υποδεικνύουν το εύρος και το βάθος της εξαθλίωσης της ελληνικής οικογένειας.
Ο πληθωρισμός έχει τετραπλασιαστεί σε έναν χρόνο. Η ανεργία ξεπερνά επισήμως το 14% , ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το 30%. Το 1/4 του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από το κατώφλι στη φτώχειας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει βάλει λουκέτο. Οι δομές παιδείας και υγείας συρρικνώνονται δραματικά.
Η παταγώδης αποτυχία της φερέφωνης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, 20 μήνες τώρα δεν αμφισβητείται από κανέναν, παρά μόνον από τη στενή ομάδα συμβουλατόρων της κυβερνητικής ηγεσίας που φαντάζουν να ζουν σε άλλον πλανήτη. Και το μέλλον, για το οποίο δεν μιλούν οι κυβερνώντες, διαγράφεται μελανό. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι τα παιδιά μας θα έχουν στην πλάτη τους δημόσιο χρέος της τάξεως του 562,8% έως το 2050, ενώ θα έχει ξεπουληθεί έναντι πινακίου φακής οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας. Χωρίς δικαίωμα στο όνειρο, χωρίς ελπίδα, χωρίς ασφάλεια, η νέα Ελλάδα θα είναι ένα οικονομικό προτεκτοράτο στην υπηρεσία των σύγχρονων αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Ασπαζόμενοι τη θλίψη την οργή και την αγανάκτηση της Ελληνίδας και του Έλληνα, κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικής καταβολής, καταδικάζουμε την αναλγησία της κυβέρνησης, καταδικάζουμε και αντιστεκόμαστε σε κάθε νέο μέτρο αφαίμαξης του ελληνικού νοικοκυριού, και καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας να πρωτοστατήσουν με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, δημοκρατικότητα και ιστορική ευθύνη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί τον βουλευτή του Νομού Σπύρο Μοσχόπουλο να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην Βουλή, που φέρνει νέα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για τους πολίτες του νησιού αλλά και όλους τους Έλληνες.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

“ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΟΣΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ”

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, απευθύνει ο Δήμος Κεφαλλονιάς, ζητώντας από την Ένωση να εφαρμόσει όσα ρητά ορίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητά από την Ένωση να επιστρέψει τα ποσά που έχει εισπράξει από τους αγρότες. υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων και καταδικάζει κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των συμφερόντων τους.
Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Κεφαλλονιάς έχει ως εξής:
Η Δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι η παραχώρηση των δημοτικών καταστημάτων σε συνεργεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης για τη συμπλήρωση των αιτήσεων έγινε αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ για την εξυπηρέτηση των παραγωγών έτσι ώστε σε συνδυασμό με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ να μπορούν οι ίδιοι οι παραγωγοί να επιλέξουν τον τρόπο που θα έδιναν τις αιτήσεις τους, όπως σε ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ο Αντιδήμαρχος του Πρωτογενή Τομέα κ. Γεράσιμος Βαγιωνίτης.
Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δήμος συμφωνεί με την πρακτική της Ε.Α.Σ.Κ.Ι. να εισπράττει ποσά και “πρόσθετες παροχές” εκτός προβλεπόμενης διαδικασίας όπως έχει ήδη κριθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία με εξώδικη διαδικασία προς την Ε.Α.Σ.Κ.Ι. επισημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνον.
Καλούμε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης να επιστρέψει άμεσα όλα τα ποσά που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα και να διακόψει κάθε τακτική που δεν συμβαδίζει με τις ρητές επιταγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ καλυπτόμενη πίσω από προσχήματα περί “προσθέτων παροχών”.
Ο Δήμος Κεφαλλονιάς στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στον απλό αγρότη και κτηνοτρόφο του νησιού και καταδικάζει κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των συμφερόντων του..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥΣ ΛΕΙΧΟΥΔΗ

Οι χαιρετισμοί του Δ. Ζαφειράτου, του Β. Θεοφιλάτου, του Σ. Μοσχόπουλου και η ομιλία του Β. Λυκούδη
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ κ. Δ. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ
Οι προλαλήσαντες είπαν αρκετά για τους αδελφούς Λειχούδη. Εγώ το μόνο που έχω να πω ως ένας μικρός και ταπεινός Κεφαλονίτης σ' ένα ταξίδι μου στη Μόσχα και ευρισκόμενος μπροστά στο άγαλμα των Αδελφών Λειχούδη κατάλαβα για ακόμη μια φορά την αξία των τέκνων του νησιού αυτού.
Είμαστε περήφανοι που είμαστε Κεφαλονίτες. Δεν είμαι σοβινιστής αλλά είμαστε μοναδικοί και πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την αγάπη μας, τη λατρεία μας για τον τόπο μας.
Δοθείσης της ευκαιρίας με πλήρη συμπαράσταση από τη Ρώσικη Πρεσβεία από όλους της Πρέσβεις, από όλο το προσωπικό μπορέσαμε και φτάσαμε σήμερα σ' αυτή την εκδήλωση.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι χωρίς τους διπλωμάτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενδεχομένως και χωρίς την καλοσύνη που επέδειξαν δεν θα είχαμε κάνει πολλά βήματα. Θέλω να τους ευχαριστήσω δια μέσω του κυρίου Πρέσβη άλλη μια φορά. Η βοήθειά σας (κύριε πρέσβη) είναι καθοριστική, προσδοκούμε στο μέλλον ότι θα σταθείτε στο πλευρό μας. Σας αγαπούμε ιδιαίτερα, υπάρχουν αδελφικές σχέσεις μακροχρόνιες από αιώνες και θα ήθελα να σας παρακαλέσω για άλλη μια φορά να σταθείτε κοντά μας και εμείς κοντά σας και με αμοιβαίο όφελος να δώσουμε ώθηση σ' αυτό που ξεκινάμε. Αυτά είχα να πω και να ευχαριστήσω όλους τους Κεφαλλήνες και τους παρόντες και τους απόντες για την καλοσύνη και τη βοήθεια που έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΙΚΗΣ Β. ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ
Η σημερινή βραδιά είναι μια ιδιαίτερη βραδιά για το Ληξούρι.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας το Ληξούρι τολμά και ονειρεύεται λαμπρές στιγμές όπως αυτές των δυο εντίμων τότε μορφωμένων παιδιών της, των Αδελφών Λειχούδη που όπως λέει ο Τσιτσέλης ήταν μιας βυζαντινής οικογενείας που μετά την άλωση διωγμένοι σκορπίστηκαν στην Ελλάδα και ήρθαν και στην Κεφαλλονιά οι οικογένειές τους. Δίδαξαν αφού σπούδασαν στην Ιταλία και σε διάφορες πόλεις της τότε Ενετικής επικυριαρχίας στο κέντρο της, στο πνευματικό της κέντρο και επέστρεψαν στο Ληξούρι για να διδάξουν σε σχολείο. Σχολείο κοντά σ' ένα μικρό ναίσκο της περιοχής ποταμίου των Τριών Ιεραρχών και με χαρά ανακαλύπτουμε και σήμερα ότι αυτός ο Ναός υπάρχει σε ιδιωτική περιουσία, ιδιοκτησίας του αειμνήστου πάλαι ποτέ Στέφανου Τζουγανάτου. Είναι ένα μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός προφανώς ο παλιός Ναός θα ήταν στην περιοχή αυτή.
Μεγάλη τιμή γι' αυτούς ότι γύρισαν πίσω στις ρίζες, τους. Προφανώς όμως κάτι θα τους καλούσε στην Κωνσταντινούπολη κοντά στο Πατριαρχείο που ήταν εξάλλου το γνωστό κέντρο πνευματικότητας της Ελλάδος. Εκεί κλήθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή όταν η ανάγκη το έφερε η Ρωσία να πολεμήσει τις λατινικές επιρροές να κληθούν από τον τότε Πατριάρχη της εποχής εκείνης της Ρωσίας και από τους Πατριάρχες της λοιπής επικρατείας για βοήθεια προς την ορθοδοξία. Έτυχε ο κλήρος να πέσει στους Αδελφούς Λειχούδη, με επιστολές συστατικές εφοδιασμένοι προσέφυγαν, θα έλεγε κανείς, στο διαγωνισμό επιλογής τέτοιων στελεχών κύρους.
Να διδάξουν την ελληνική και να αντιστρέψουν τους όρους της λατινικής επιρροής. Μεγάλη τιμή για το Ληξούρι, μεγάλη τιμή για τους ιδίους, μεγάλη τιμή για όλη την Κεφαλλονιά. Χαίρομαι για ακόμη μια φορά που το Ληξούρι έχει τέτοια άξια τέκνα. Όντως είναι και οι δυο ξεχασμένοι και οι δυο θα έλεγε κανείς αφανείς σε σχέση με άλλους πνευματικούς άντρες της περιοχής.
Τιμή στον κ. Σταματάτο, που απ' ότι ακούω, είναι ο πατέρας αυτής της “ανασκαφής” των σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων και χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχω την τιμή στη συγκυρία αυτή, να γίνεται μια τέτοια εκδήλωση για τους
Αδελφούς Λειχούδη. Χρέος όλων μας είναι να μην μείνουμε εκεί, αλλά να εμβαθύνουμε στις νεότερες γενιές, μέσα από τα Σχολεία και την εκπαίδευση, να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Τους το χρωστάμε οπωσδήποτε. Σας ευχαριστώ όλους.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ κ. Σ. ΜΟΣΧΠΟΥΛΟΥ
Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκδήλωση τιμής στους Αδελφούς Λειχούδη, που πιστεύω ότι μέσα από τις ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών θα αναδειχθεί η προσωπικότητά τους, αλλά και η μεγάλη προσφορά του έργου τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στον πολιτισμό. Δυο Κεφαλονίτες που ξεκίνησαν από εδώ και μετά από αρκετές περιπέτειες και φυλακίσεις έφτασαν στη Μόσχα το 1685 και εκεί προσέφεραν με τις γνώσεις τους στο ρωσικό λαό. Και δεν είναι μόνο αυτοί πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι και με την ομιλία του κ. Σταματάτου και από την ομιλία του κ. Πετράτου θα αναδειχθούν και άλλες προσωπικότητες Κεφαλονίτες οι οποίοι πρόσφεραν στην παγκόσμια κοινότητα και στον πολιτισμό μας.
Οι Αδελφοί Λειχούδη, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, έχουν γράψει τις δικές τους σελίδες στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι γεγονός ότι σε πολλούς, ακόμη και Κεφαλονίτες είναι άγνωστη αυτή η ιστορία και έχουμε χρέος, εμείς οι νεότεροι όπως πριν από 3-4 χρόνια η Νομαρχία Κεφαλονιάς μαζί με τον Δήμο Παλικής και την καθημερινή προτροπή, θυμάμαι τότε ως αντινομάρχης, του κ. Γερ. Σταματάτου, επισκέφθηκαν τη Μόσχα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος των δυο αδελφών Λειχούδη. Έχουμε χρέος λοιπόν και εμείς από τους θεσμικούς ρόλους που έχουμε και που συνεχίζει σήμερα ο Δήμος Κεφαλλονιάς και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους καθώς επίσης και η Ρώσικη κυβέρνηση εδώ δια του αντιπροσώπου της, του κ. Πρέσβη να τιμούμε αυτούς τους αδελφούς Λειχούδη και άλλους που θα αναφερθούν στη συνέχεια.
Θέλω λοιπόν να συγχαρώ γι' αυτή την πρωτοβουλία και γι' αυτή την εκδήλωση να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή συνέχεια για την ανάδειξη και αυτών αλλά και άλλων Κεφαλονιτών που πρόσφεραν και στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο όλο. Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣ. Σ. ΛΥΚΟΥΔΗ
Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αιδεσιμότατε, κ. Δήμαρχε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Πρόεδρε της Κεφαλληνιακής ‘Εταιρείας Ελληνορωσικής Φιλίας, Κυρίες και Κύριοι,
Δεν είναι εύκολο να μην νοιώσει κάποιος βαθιά συγκίνηση αναφερόμενος σε δύο ογκόλιθους της Eλληνορωσικής διανόησης, της επιστήμης και του πνεύματος, όπως τους αδελφούς Λυκούδη, που πριν τρεις και πλέον αιώνες, φώτισαν τα μονοπάτια φιλίας που ένωσαν το ελληνικό πνεύμα με τη φωτισμένη κοινωνία της Μεγάλης Ρωσίας του τέλους του 17ου και των αρχών του 18ου αιώνος.
Πριν τρία χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2007, στη Μόσχα, εκεί που χτυπά η καρδιά της Μεγάλης Ρωσίας, είχα την εξαιρετική τιμή να παραστώ σε ανάλογη εκδήλωση, στη Κόκκινη Πλατεία, εκεί που συμπυκνώνεται και ζει αρμονικά το ένδοξο Αυτοκρατορικό χθες με το λαμπρό σήμερα, της πάντα μεγάλης μας φίλης Ρωσίας.
Πως να μη νοιώσω και πάλι να με διαπερνά εξαιρετική συγκίνηση, αναφερόμενος στα φωτισμένα παιδιά του Μάρκου Λυκούδη και της Τρουζιάννας Χαλκωματά, δηλαδή στα παιδιά του Μισέρ Μάρκου, του κυβερνήτη του μικρού ιστιοφόρου πλοίου που με τακτικά και για την εποχή του παράτολμα δρομολόγια, έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στην Κεφαλονιά μας και στις ιστορικές πόλεις της Πάντοβα των επιστημών και της διανόησης , αλλά και της μήτρας του εμπορίου της χρυσοποίκιλτης Βενετίας.
Δυο παιδιά που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν δίπλα στο μικρό κανάλι του Ληξουριού στο ποτάμι , που τότε και σήμερα διέσχιζε και διασχίζει τη γραφική Χωροπούλα.
Μπορεί ο πατέρας των δύο λογίων διδασκάλων και αδελφών Λυκούδη, Μάρκος, να μην ήξερε να γράφει και να διαβάζει, γνώριζε όμως πολύ καλά πως τα δυο του παιδιά , ο Σπυρίδων και ο Ιωάννης, έπρεπε να λάβουν ελληνική παιδεία και να σφυρηλατηθεί ο πνευματικός τους κόσμος με το αξιακό υλικό της ορθόδοξης πίστης.
Ήταν τα στοιχεία εκείνα που αποτέλεσαν το αυτονόητο διαβατήριο, ώστε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Δοσίθεος (Νοταράς ) αλλά και άλλοι τέσσερεις Πρεσβυγενείς Πατριάρχες, να προτείνουν στο Μέγα Τσάρο και εκείνος με τη σειρά του να τους εμπιστευθεί εντυπωσιασμένος, τη θρησκευτική και επιστημονική δόμηση της μεγάλης και κραταιάς Ρωσίας.
Η ζωή στάθηκε απέναντί μου γενναιόδωρη, αφού μου έδωσε την ευκαιρία να παραστώ στην εντυπωσιακή αποκάλυψη του μνημείου των δύο Κεφαλλήνων λογίων αδελφών που η Μεγάλη Ρωσία ευγνωμονούσα και αναγνωρίζουσα, δέχτηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση και τοποθέτηση του μνημείου στην ιστορική Κόκκινη Πλατεία, αποδίδουσα σε αυτούς τη δέουσα και οφειλόμενη τιμή εκ μέρους ολόκληρης της Ρωσικής κοινωνίας, ακριβώς μπροστά από το χώρο που δίδασκαν και φωτοδοτούσαν πριν αρκετά χρόνια, τη μεγάλη Ρωσική κοινωνία.
Μάλιστα, αποδίδοντας την αρμόζουσα σημασία στις προσωπικότητές τους, αλλά και στη σημασία που έχει για τη σύγχρονη Ελλάδα η διατήρηση σχέσεων ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας, στη μεγαλειώδη εκείνη εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, και με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ από Ρωσικής πλευράς ο Δήμαρχος της Μόσχας κ. Γιούρι Λουζκώφ, ο Α/Πρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης και ο Μακαριστός Αγιότατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄, και πλήθος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
Το νησί μας εκπροσώπησαν ο τότε νομάρχης κ. Διονύσιος Γεωργάτος, ο τότε αντιδήμαρχος Παλλικής κ. Σπύρος Παγώνης και η τότε αντιδήμαρχος Λειβαθούς κ.Κατερίνα Ζησιμάτου – Λαμπράκη.
Οφείλω επίσης να σημειώσω ότι μέχρι σήμερα έχει μείνει ανεκπλήρωτη η επιθυμία του μεγάλου γλύπτη Βιατσεσλάβ Κλίκωφ και των συνεργατών του που φιλοτέχνησαν το μνημείο των Αδελφών Λυκούδη στη Μόσχα να φιλοτεχνήσουν αντίστοιχο που θα ετοποθετείτο στη γενέτειρα των δύο Αδελφών στο Ληξούρι.
Φεύγοντας τους αφήσαμε μία υπόσχεση που ποτέ δεν υλοποιήσαμε…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βιατσεσλάβ Κλίκωφ και η ομάδα του έχουν φιλοτεχνήσει δεκάδες έργα που κοσμούν κεντρικές πλατείες της Μόσχας και πολλών άλλων ρωσικών μεγαλουπόλεων, αλλά και άλλων χωρών. Μνημεία αφιερωμένα στους ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, στο Μεγάλο Πέτρο, στον Ιωάννη Καποδίστρια, στον στρατάρχη Ζούκωφ και άλλους.
Την επομένη των αποκαλυπτηρίων του μνημείου δηλαδή την 1η Ιουνίου του 2007, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργάνωσε Ελληνορωσική επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη του έργου των Κεφαλλήνων λογίων στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο στην Κόκκινη Πλατεία με θέμα: < Οι Έλληνες Λόγιοι και Διδάσκαλοι Αδελφοί Λειχούδη και ο Ρωσικός Πολιτισμός ( τέλη 17ου – αρχές 18ου αιώνα ).
Στη επιστημονική ημερίδα συμμετείχαν διαπρεπείς Ελληνες και Ρώσοι επιστήμονες με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων με νεότερα στοιχεία σχετικά με το έργο και τη ζωή των δύο αδελφών.
Κεντρικό πρόσωπο της επιστημονικής ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Γιαλαμάς καθηγητής Πανεπιστημίου και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Μόσχα. Πολυγραφότατος σχετικά με τους αδελφούς Λειχούδη και συγγραφέας ενός σύγχρονου αξιολογότατου πονήματος που αφορά στη δράση και τη ζωή των δύο αδελφών, που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στη ελληνική γλώσσα.
Την Κεφαλονιά στη ημερίδα εκπροσώπησε ο Διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Πετράτος, που παρουσίασε ένα ανέκδοτο χειρόγραφο από το αρχείο, των Τυπάλδων – Ιακωβάτων, στο Ληξούρι για τη δράση των αδελφών Λειχούδη στη Ρωσία. Ενώ, λόγω της απουσίας του συμπατριώτη μας καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργου Μοσχόπουλου, που ματαίωσε το ταξίδι του ένεκα σοβαρού κωλύματος την τελευταία στιγμή, μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω την επιστημονική του ανακοίνωση. Μια ανακοίνωση η οποία στηρίχθηκε σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, από τα ιστορικά αρχεία του νησιού μας. Εξάλλου ο ίδιος λίγα χρόνια πριν, είχε δημοσιεύσει επιστολή των αδελφών Λειχούδη από τη Μόσχα προς το Ληξούρι σε επιστημονικό περιοδικό της Βενετίας.
Αποδίδοντας τα δέοντα σε όσους τους αναλογούν και τους αξίζουν, είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω με τον πλέον έντονο τρόπο τις άοκνες και φωτισμένες προσπάθειες της φωτεινής προσωπικότητας της σύγχρονης Κεφαλονιάς του κ. Γεράσιμου Σταματάτου, που επίμονα και ακούραστα εργάστηκε για τη ιστορική αποκατάσταση των δύο μεγάλων Κεφαλλήνων Αδελφών Λυκούδη.
Αγαπητοί και αξιοσέβαστοι φίλοι!
Έχοντας μια μακρά και βαθιά φιλική σχέση οι λαοί της Ρωσίας και της χώρας μας, αλλά ειδικότερα με το ιστορικό φορτίο της Κεφαλονιάς, στις διακρατικές μας σχέσεις το νησί μας έχει τη δυνατότητα, την επιθυμία αλλά και την ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψει η δοκιμασμένη αυτή ιστορική σχέση να τελματωθεί.
Αντίθετα νοιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση αυτή η ιστορική μας σχέση να ενδυναμωθεί, να τονωθεί, να αναγεννηθεί και να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Στην ιστορική έρευνα, στη σύγχρονη επιστήμη, στο εμπόριο και στον τουρισμό.
Καλώ λοιπόν κι εγώ από τούτο εδώ το βήμα να συσφιχθούν οι ιστορικοί μας δεσμοί ακόμη πιο βαθειά, αποτελεσματικότερα, γονιμότερα, για το καλό όλων μας και ημών σήμερα και των παιδιών μας στο διηνεκές.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου