Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

 Εφημερίδα Κεφαλονιά

«Σταυρώστε» τον ή μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα;

By on September 1, 2017 

 DSC07143

Σφοδρή επίθεση, που ξεπέρασε κατά πολύ τα πολιτικά πλαίσια δέχθηκε χθες στο βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε κατηγηρούμενος, με την Δημοτική Αρχή να τον στέλνει να ανέβει τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου.
Αιτία, το ξενοδοχείο στο Ξυλόκαστρο, το οποίο έως και στο τέλος της δικής του θητείας ως Δήμαρχος Παλλικής, το 2006, άνηκε κατά πλειοψηφία 75% στον τότε Δήμο Παλλικής και νυν Δήμο Κεφαλονιάς. Το θέμα έφερε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως στο Συμβούλιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Μιχαλάτος, με την Δημοτική Αρχή να μην θέλει στην αρχή να το συζητήσει, ωστόσο ο Αναπληρωτής του Δημάρχου, Διονύσης Λυκούδης, «σήκωσε το γάντι», και αποφασίστηκε το θέμα να πέσει στο τραπέζι της κουβέντας. Η ιστορία ξεκινάει το 1987 όταν ο αείμνηστος Σπύρος Τυπάλδος έφτιαξε τη διαθήκη του όπου άφηνε στον τότε Δήμο Ληξουρίου, μετέπειτα Παλλικής και νυν Κεφαλονιάς το 75% των μετοχών ήτοι 14.500 από 17.500 στο σύνολο από μια ανώνυμη εταιρία στην περιουσία της οποίας περιλαμβανόταν ένα τεράστιο οικόπεδο στο Ξυλόκαστρο, που μέσα υπήρχαν τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά και το σπίτι του ποιητή μας, Άγγελου Σικιελιανού. Η διαθήκη ανέφερε ότι την υψηλή κυριότητα των μετοχών έχει ο Δήμος Ληξουρίου και την επικαρπία η σύζυγος του Σπύρου Τυπάλδου, Σουζάνα, έως τον θάνατό της.
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εν αγνοία του Δήμου
Η παραπάνω διαθήκη συντάχθηκε από τον Σπύρο Τυπάλδο μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του αδελφού του, Χαράλαμπου Τυπάλδου, από την γνωστή εταιρία δολοφόνων, που τότε αποκαλύφθηκε η δράση της, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Από τον Ιούλιο του 2006 και μετά (τελευταίοι μήνες ως Δημάρχου Παλλικής του Βασίλη Ρουχωτά) άρχισε να πέφτει στην υπόθεση της διαθήκης του Ξυλόκαστρου ένα πέπλο μυστηρίου, χωρίς ο Δήμος Παλλικής να γνωρίζει τίποτε για τις μεγάλες αλλαγές που γίνονταν εν αγνοία του. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2006 οι μετοχές της εταιρίας από ονομαστικές έγιναν ανώνυμες και παράλληλα έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150.000 ευρώ περίπου. Από εκεί και πέρα, ως το 2014, με εξαίρεση το 2012 γινόταν κάθε χρόνο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα σήμερα οι 17.500 μετοχές του 1987 να έχουν γίνει 55.500 μετοχές και το ποσοστό του Δήμου από το 75% να έχει κατρακυλλήσει περίπου στο 25%. Ο Δήμος Παλλικής έως το 2010 και ο Δήμος Κεφαλονιάς στη συνέχεια δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετάσχει στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ο τότε Δήμαρχος Παλλικής (2006) Βασίλης Ρουχωτάς ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ήταν γνώστης της κληρονομιάς του Σπύρου Τυπάλδου, ωστόσο δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου, που έγιναν εν αγνοία του Δήμου. Το μυστικό κλειδί της υπόθεσης ήταν ότι τις Γενικές Συνελεύσεις τις εταιρίας της καλούσε η Σουζάνα Τυπάλδου, η επικαρπώτρια, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί δικαστικά αν είχε το δικαίωμα να το κάνει, αφού δεν είχε την κυριότητα των μετοχών.
Τα σκαλιά του Εισαγγελέα θα ανέβει ο Βασίλης Ρουχωτάς
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έγινε γνώστης της υπόθεσης για την περιουσία του στο Ξυλόκαστρο τον Φεβρουάριο του 2016 μετά από έγγραφο που έλαβε από την Αποκεντρωμένη και αφού στο μεταξύ είχε πεθάνει η Σουζάνα Τυπάλδου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου, Διονύση Λυκούδη και την μαρτυρία της Νομικής Συμβούλου του Δήμου, Νίκης Χριστοφοράτου, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, από τότε ξεκίνησε ο αγώνας του Δήμου για να μάθει επί τέλους τι γίνεται με την διαθήκη του Σπύρου Τυπάλδου. Προσέφυγε στο Εφετείο της Πάτρας, προκειμένου αυτό να βγάλει απόφαση και να ξεκαθαριστεί η βούληση του διαθέτη. Από το σημείο αυτό και μετά άρχισε το γαϊτανάκι των αντεγλήσεων μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων για το ποιος ευθύνες που έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο. Τα πυρά της Δημοτικής Αρχής συγκέντρωσε ο Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος δεχόταν επιθέσεις κατά βούληση από μερικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης, αφού στην αρχή της κουβέντας παραδέχθηκε ότι ήταν ενημερωμένος για την ύπαρξη της διαθήκης του Σπύρου Τυπάλδου. Ο πρώην Δήμαρχος Παλλικής υπέστη καταιγισμό ερωτήσεων και στη συνέχεια κατηγοριών για πλημελλή άσκηση των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Παλλικής και αργότερα ως Αντιδήμαρχος Παλλικής για το γεγονός ότι δεν εγράφηκε ποτέ στο περιουσιολόγιο του Δήμου η συγκεκριμένη περιουσία στο Ξυλόκαστρο. Η πρόταση και… ετυμηγορία της Δημοτικής Αρχής ήταν να αναλάβει την υπόθεση Ελεγκτική Εταιρία και παράλληλα, μέσω του Εισαγγελέα και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες για τη μη καταγραφή της συγκεκριμένης περιουσίας από τον Δήμο Παλλικής, την στιγμή που ο Βασίλης Ρουχωτάς ήξερε την ύπαρξή της.
Σημείωση: Στα ρεπορτάζ που θα ακολουθήσουν θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε κατά το δυνατόν καλύτερα το τι ακούστηκε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ξεχωριστά από τον κάθε Σύμβουλο, ενώ ελέγχεται αν θα πρέπει να… σταυρωθεί μόνο ο πρώην Δήμαρχος Παλλικής.
Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου