Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017




Κακός χαμός στο Δ.Σ. για το «Σκάνδαλο Σικυών»
  • Δημοτική Αρχή: Εν κρυπτώ για να μην ξέρουν οι αντίπαλοι
  • Αποχώρησε η ελάσσων αντιπολίτευση και ο Γ. Τζωρτζάτος
Ο κακός χαμός έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος έφερε προς συζήτηση εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα του περιβόητου πλέον σκανδάλου «Σικυών Μπήτς».
Ο κ. Μιχαλάτος ζήτησε ο δήμαρχος να ενημερώσει το Σώμα, το κυρίαρχο Οργανο Διοίκησης του Δήμου, σχετικά με την εξέλιξη της διαχείρισης της υπόθεσης της «Κληρονομιάς Τυπάλδου» και συγκεκριμένα για την Απόφαση «της τελευταίας στιγμής» να παραιτηθεί ο Δήμος από την Δικάσιμο της 21ης/9 στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, που θα εκδικαζόταν το Αίτημα του Δήμου για την «ερμηνεία της βούλησης του Διαθέτη».
Στο αίτημα του κ. Μιχαλάτου, συστρατεύθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση:
Νίκος Γκισγκίνης: «Το θέμα για συζήτηση και ενημέρωση από το δήμαρχο θα το θέσουμε και μείς. Η παραίτηση από το Δικόγραφο της δίκης στις 21/9 είναι ένα μείζον θέμα και μεις ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ».
Γιάννης Κουρούκλης: «Ο Δήμος με απόφαση του δημάρχου έδωσε εντολή στη Νομική Υπηρεσία να παραιτηθούμε από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών. Μπορεί να είναι νόμιμο και να μπορεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις ο δήμαρχος, έχετε όμως τη νομική και πολιτική υποχρέωση σήμερα να μας εξηγήσει ο δήμαρχος τους λόγους. Οι δικονομικές ενέργειες του δημάρχου άπτονται με τα περιουσιακά θέματα του Δήμου και έχει υποχρέωση να μας ενημερώσει. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που ήρθε η έγκριση της απόφασης του δημάρχου, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τους λόγους που προέκυψε μία τέτοια απόφαση και δεν πήραμε απάντηση. Η πρόεδρος της Επιτροπής μας είπε ότι είναι απόρρητοι. Εκτιμούμε ότι οι δικονομικές ενέργειες που επιλέγετε πλήττουν τα συμφέροντα του Δήμου. Στην Οικονομική Επιτροπή αρνηθήκατε να μας παρουσιάσατε το έγγραφο με τους λόγους της παραίτησης από το Δικόγραφο».
Γιάννης Γκισγκίνης: «Επειδή αρνηθήκατε να μας δώσετε όπως οφείλατε το έγγραφο της παραίτησης, εμείς κάναμε χθες επίσημα αίτηση για να μας το δώσετε. Η πρόεδρος στην Οικονομική Επιτροπή, η κ. αντιδήμαρχος, το μόνο που μας είπε είναι ότι το Δικηγορικό Γραφείο που ανέλαβε την υπόθεση, έστειλε ένα μήνυμα την προηγούμενη της δίκης να παραιτηθούμε με το αιτιολογικό ότι διαμορφώθηκαν σοβαροί λόγοι που αφορούν σημαντικότατα ιστορικά, οικονομικά και τοπικά συμφέροντα».
Βασίλης Ρουχωτάς: «Κατ’αρχάς να πούμε, ότι ο μόνος δημοτικός σύμβουλος μέσα σ’ αυτήν αίθουσα που δεν ζήμιωσε την περιουσία του Δήμου στο ελάχιστον είμαι εγώ. Παρ’ όλα αυτά, πρόεδρε, στην προηγούμενη συνεδρίαση στήθηκε εδώ ένα Δικαστήριο και συ έκανες τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, με μόνο κατηγορούμενο εμένα…».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάκης Αλυσανδράτος διέκοψε τον κ. Ρουχωτά, αφαιρώντας του το λόγο, με αποτέλεσμα να επέλθει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο κ. Αλυσανδράτος, παρά τις εκκλήσεις του κ. Ρουχωτά να τοποθετηθεί, δεν του το επέτρεψε, οπότε δημιουργήθηκε σαματάς.
Μάκης Αλυσανδράτος: «Το θέμα δεν θα συζητηθεί γιατί θα το βλάψουμε. Τελείωσε».
Διονύσης Λυκούδης: «Σ’ ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Γκισγκίνη να πούμε ότι κατέθεσε την αίτησα χθες στο Δήμο και ακόμα το έγγραφο της αίτησής του δεν έχει χρεωθεί. Στο δικό μου γραφείο δεν έχει φθάσει ακόμα. Η νομική σύμβουλος έλειπε σήμερα (χθες) στη Σάμη και αύριο (σήμερα) που θα είναι στην Υπηρεσία θα απαντήσουμε στον κ. Γκισγκίνη. Σε ό,τι αφορά το θέμα, ως Δημοτική Αρχή δεν θα παρασυρθούμε σε κραυγές. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με τον πρέπον σεβασμό και σοβαρότητα. Το Δικηγορικό Γραφείο που αναθέσαμε την υπόθεση είναι το καλύτερο που υπάρχει και ο τρόπος που την χειρίζεται και ερευνά την υπόθεση, αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Κρίναμε ότι για το συμφέρον του Δήμου έπρεπε να αποσυρθεί το δικαστήριο της Πάτρας. Είναι απόφασή μας από δω και πέρα να μην κατακρεουργήσουμε πουθενά και για οτιδήποτε αυτήν την υπόθεση. Δεν θα ακολουθήσουμε τις κραυγές της αντιπολίτευσης. Είμαστε σε διαδικασία διερεύνησης ποιά γραμμή είναι η πρέπουσα και η δέουσα που θα ακολουθήσουμε».
Μάκης Αλυσανδράτος: «Τελείωσε. Δεν θα το συζητήσουμε. Οσο και να φωνάζετε δεν θα μου αλλάξετε γνώμη. Εφόσον η πλειοψηφία, που είναι φανερή, δεν θέλει να μπει σε συζήτηση δεν θα μπεί»!
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν να μην μπει το θεμα της «Κληρονομιάς Τυπάλδου» στο τραπέζι του Σώματος, ενώ οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, κατά την ψηφοφία, στην αιτιολογία ψήφου είπαν:
Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Επειδή αυτά τα τρία χρόνια δεν λειτουργείτε υπέρ του Δήμου, δεν σας εμπιστευόμαστε για το τρόπο που θα χειρισθείτε το θέμα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πάρθηκε μία απόφαση σχετικά, να οδηγηθεί η υπόθεση στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Πέρασε τόσος καιρός και ακόμα δεν έχετε κάνει τίποτε. Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή -και δεν εννοώ τους συμβούλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία ανάμειξη-, αλλά το δήμαρχο και τον αναπληρωτή, έχουν προσωπική ευθύνη για την υπόθεση».
Διονύσης Αραβαντινός: «Ενώ την πρώτη φορά είχατε καταλήξει ότι το θέμα που αφορά την περιουσία του Δήμου έπρεπε να συζητηθεί στο Δ.Σ., τώρα ενεργείτε εν κρυπτώ, χωρίς να θέλετε να γνωρίζει τις ενέργειές σας το Συμβούλιο. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Επρεπε να είχατε φέρει το θέμα στο Δ.Σ. να αναπτυχθούν οι απόψεις και να παρθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο για το συμφέρον της περιουσίας του Δήμου. Το Συμβούλιο έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει κατά πόσον προστατεύετε τα συμφέροντα του Δήμου. Και αφού δεν θέλετε να ενημερώστε το Δ.Σ., ενημερώστε τους αρχηγούς των παρατάξεων. Εχετε υποβαθμίσει το το Δημοτικό Συμβούλιο σε ουραγό».
Βασίλης Ρουχωτάς: «Ο Δήμαρχος αρνείται να ενημερώσει το Σώμα, όταν στη θητεία του έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο «Σικυών Μπήτς», ύψους 730.000 Ευρώ. Ο ίδιος ο δήμαρχος έχει ήδη ζημιώσει το Δήμο. Δεν γίνεται στις 18/9 ο Δήμος να αναθέτει στο δικηγόρο των Αθηνών την εκπροσώπηση στη Δίκη στις 21/9, να υπογράφει σύμβαση και στις 20/9 να ανακαλούμε να εκτελέσουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ερμηνεία του τι προέβλεπε η βούληση του διαθέτη. Τι προέκυψε μέσα σε μια μέρα; Οσα λέγατε σε δύο χρόνια, τα ανακαλέσατε σε ένα λεπτό! Είστε υπόλογοι σε όλα. Για τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στην περιουσία του Δήμου. Εχετε ήδη ζημιώσει το Δήμο κατά 730.000 Ευρώ».
Ανδρέας Ζαπάντης: «Θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή και ο κ. δήμαρχος είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες τις ενέργειές τους για την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου».
Γρηγόρης Σταμούλης: «Το γεγονός ότι κινείσθε για ένα θέμα που αφορά την περιουσία του Δήμου εν κρυπτώ, θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Θεωρώ ότι πρέπει να συζητηθεί και να ενημερωθεί το Ανώτατο Οργανο του Δήμου για τις ενέργειές σας».
Γεράσιμος Δημητράτος: «H Δημοτική Αρχή είχε δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ενημέρωση εκ μέρους της στο Δ.Σ. και ειδικά στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Ο δήμαρχος οφείλει να ενημερώσει το Δ.Σ., για να λειτουργούμε ως Συμβούλιο και να πραγματοποιείται η τήρηση των δεσμεύεσεων».
Γιάννης Κουρούκλης: «Οι πρώτοι που έπρεπε να θέλατε να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε να είσαστε εσείς! Μας ενημερώσατε για μία κατεπείγουσα απόφαση που ήρθε από το Δικηγορικό Γραφείο των Αθηνών ότι έπρεπε να αποσυρθεί το Δικόγραφο της 21ης/9 επειδή «διακυβεύονται σημαντικότατα συμφέροντα πολύ μεγάλης οικονομικής-πολιτιστικής-οικονομικής και τοπικής σημασίας». Κύριοι, δεν διαχειρίζεστε τα προσωπικά σας συμφέροντα. Διαχειρίζεστε τα συμφέροντα του Δήμου και οφείλετε να μας ενημερώσετε. Με τις ενέργειές σας αυτές παραβιάζετε προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Νίκος Γκισγκίνης: «Εχετε και ποινικές ευθύνες επειδή δεν παρέχετε στοιχεία που σας ζητάει μέρος των δημοτικών συμβούλων, αλλά και γιατί παραβιάζετε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει απόρρητο. Πρέπει να μας δώσετε τα στοιχεία που σας ζητήσαμε. Επειδή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή, σας ενημερώνουμε ότι εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Είστε υπόλογοι και μεις θα το κοιτάξουμε όπως πρέπει».
Ηλίας Παρίσης: «Επειδή εγώ δεν καλέσθηκα στην μυστική συνάντηση των επικεφαλείς με το δήμαρχο, θέλω να τοποθετηθώ για το θέμα και ναπω δυό πράγματα…»…
Μάκης Αλυσανδράτος: «Οχι, όχι δεν θα μιλήσεις. Ο,τι και να πεις δεν θα γράφονται…»…
(Στο σημείο αυτό, μεταξύ προέδρου Δ.Σ. και επικεφαλής ΦΙ.ΚΟ. δημιουργήθηκε μία πολύ μεγάλη ενταση, κατά την οποία ο κ. Παρίσης επέμενε να μιλήσει, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ., του αφαίρεσε τον λόγο).
Γιώργος Τζωρτζάτος: «Επειδή εσείς κύριοι, δεν έχετε πάει στον Εισαγγελέα, έχουν κάποιοι άλλοι τα μέντε τους. Εγώ, λοιπόν έχω ήδη πάει, και θα πάτε κατηγορούμενοι. Δεν γίνεται ο δήμαρχος από το 2016 να έχει έγγραφη επικοινωνία με τους αντίδικους και να τους λέει ότι επιφυλάσσεται για μελλοντική τους συνάντηση. Δεν θέλετε να ενημερώσετε το Δ.Σ. Αυτές είναι γκεμπελίστικες συμπεριφορές και όχι δημοκρατικές».
Ηλίας Παρίσης (ο οποίος πήρε τελικά το λόγο): «Κύριοι, εμένα δεν με καλέσατε στην ιδιωτική σας συγκέντρωση. Ομως έχω πέντε λόγους για να συζητηθεί το θέμα. 1. Μετά το θάνατο της Σουζάνας, ο Δήμος έχει στην κυριότητά του το 100% των μετοχών 2. Από το 2015, υπήρχε δημοσίευμα με συνέντευξη σε μεγάλο ΜΜΕ πανελήνιας εμβέλειας του φερόμενου ιδιοκτήτη και εγγονού του Σπύρου Τυπάλδου. Δεν γίνεται να μην πήρατε χαμπάρι. 3. Η επίθεση που έγινε στο προηγούμενο Συμβούλιο στο Βασίλη Ρουχωτά ήταν πέρα για πέρα άδικη και πρέπει να του ζητήσετε συγνώμη. 4. Πρέπει να ερευνηθεί η διοικητική ευθύνη για το πως και που παρεδόθηκε ο φάκελος «Τυπάλδου». 5. Ο δήμαρχος είναι επικεφαλής του Κληροδοτήματος Τυπάλδου και δεν δικαιολογείται να μας λέει ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι».
Τελικά το θέμα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας δεν μπήκε σε συζήτηση εκτός ημερησίας Διάταξης, παρά την πίεση που «άσκησε» η αντιπολίτευση, και κλείνοντας το θέμα, ο κ. Δ. Λυκούδης ξεκαθάρισε: «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι. Εμείς ενημερώθήκαμε για την Διαθήκη Τυπάλδου το 2016 από την Αποκεντρωμένη, όταν τόσα χρόνια, οι άλλοι το θέμα το είχανε εξαφανίσει. Δεν πρόκειται να κοινοποιήσουμε σήμερα τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο Δήμος για το πως θα χειρισθούμε το θέμα, για να ενημερωθεί και να προετοιμασθεί ο αντίδικος και να χάσουμε την υπόθεση. Οι νομικές κινήσεις της Ισχυρής Κεφαλονιάς και του Αλέξανδρου Παρίση θα είναι οι καλύτερες. Θα οδηγήσουμε την υπόθεση στην διακαστική έρευνα για τις ευθύνες των προηγούμενων, είτε είναι του Ρουχωτά, είτε της Αλεξανδροπούλου».
Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ενώ ήταν παρόν καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης που είχε πολλές φορές έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ Προεδρείου και δ.σ. της αντιπολίτευσης, δεν παρενέβη ούτε μία φορά, αλλά και ούτε «μπήκε στον κόπο» να πάρει το λόγο και να τοποθετηθεί επί του θεματος».
Η Παράταξη «Ενωμένη Τετράπολις» και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος, μετά την έκβαση που είχε η «συζήτηση» και η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Σχετικά, ο κ. Σπύρος Σαμούρης δήλωσε στο Σώμα: «Απ’ όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα για την υπόθεση της «Κληρονομιάς Τυπάλδου» είναι ξεκάθαρο ότι ο Βασίλης Ρουχωτάς δεν έχει επιφέρει καμία ζημία στο Κληροδότημα, ούτε ένα σέντ. Η άρνησή σας αυτή να συζητήσουμε και να μας ενημερώσετε σχετικά, αλλά και η προσπάθειά σας να αποκρύψετε στοιχεία αποδεικνύει τις ευθύνες σας. Αυτή η μυστικοπάθεια που σας διακατέχει, μας αναγκάζει να αποχωρήσουμε από τη σημερινή συνεδρίαση».
Ο Γιώργος Τζωρτζάτος, κατά την αποχώρησή του, δήλωσε: «Αποχωρώ από τη συνεδρίαση λόγω της μυστικοπάθειάς σας, αλλά και γιατί εμπιστεύεστε ως συνομιλητές σας τους εταίρους του «Σικυών Μπήτς»».
Δ.Δ.-




Ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης
Ο Θεόφιλος που έφερε το θέμα του σκανδάλου «Σικυών Μπήτς» στο\
 χθεσινό Δ.Σ. και τα μέλη της παράταξής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου