Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017


kefaloniapress.gr

Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου: Ποιός θα ζήσει να το χαρεί;;

 
Για το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου το kefalonia press έχει κάνει δεκάδες δημοσιεύσεις. Όμως θα μου επιτρέψετε ακόμα μία καθώς σαν άνθρωπος που λόγω οικογενειακών συνθηκών έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους γέροντες και στις γιαγιάδες των ιδρυμάτων, να θέσω και εγώ κάποια στοιχεία και προβληματισμούς.
Είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μοναδικός πολίτης σε αυτό το νησί που χρόνια τώρα περνάει έξω από το δημοτικό γηροκομείο, που χρόνια φτιάχνεται και ποτέ δεν τελειώνει , και δεν αναρωτιέται τι στο διάολο συμβαίνει με αυτό το έργο.
Η  Α΄ Φάση του έργου με την σύμβαση του έργου θα έπρεπε να έχει τελειώσει …..εδώ και 5 ½  χρόνια στις 23/4/2012 !!!
Έκτοτε σκότος…. !
Και ξαφνικά πριν λίγες ημέρες με την 28/7-9-2017 απόφασή του (ΑΔΑ: 6Β6Π4691ΗΨ-7ΨΨ) το ΔΣ του Γηροκομείου εγκρίνει τον 6ο Α.Π.Ε. (Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών) του έργου ο οποίος είναι και τακτοποιητικός που σημαίνει ότι το έργο (επιτέλους) έχει ολοκληρωθεί και απομένει η παραλαβή του.
Ο 6ος ΑΠΕ κλείνει οριστικά στα 4.198.372,67 ευρώ που σημαίνει ότι τόσο στοίχισε η Α΄ Φάση του νέου κτιρίου.
Η δε Β΄ Φάση του έργου με την σύμβαση του έργου θα έπρεπε να έχει τελειώσει…..εδώ και δύο χρόνια στις 3/8/2015 !!!
Θυμάστε την ιστορία του;
Το έργο μετά από περιπέτειες λόγω λαθεμένων χειρισμών αρχικά απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και στη συνέχεια εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ από τον σημερινό Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο !!!
Θυσιάζεται στο βωμό της πρόταξης της ολοκλήρωσης του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Βαλλιάνου σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του Αντιδημάρχου έργων Διονυσίου Λυκούδη (!) και τελικά στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. παίρνει παράταση για ολοκλήρωση των εργασιών στις 26/10/2017 (απόφαση 260/2017 με ΑΔΑ: 72ΗΙΩΕ5-Ω2Τ).
Όμως
Για να λειτουργήσει το κτίριο φυσικά θα πρέπει …..να διαθέτει εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης – αποχέτευσης φυσικά. Και όμως η δαπάνη αυτών (1.070,570,97 ευρώ) όπως θα δούμε στη συνέχεια, δεν έχει πηγή χρηματοδότησης αφού εδώ και 1 ½ χρόνο εκκρεμεί η ένταξή της στο ΕΣΠΑ !!!
Ψάχνοντας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  οι απορίες μου πολλαπλασιάστηκαν. Καταγράφω τι μου έκανε περισσότερο εντύπωση:
Οι παρατάσεις …
Η τελευταία παράταση της εργολαβίας που εμφανίζεται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι προ…..τριών ετών με την 42/11-11-2014 απόφαση του ΔΣ και αυτή μέχρι την 15η  Φεβρουαρίου 2015 (ΑΔΑ: 67ΧΞ4691ΗΨ-39Χ).
Από τις 16/2/2015 μέχρι σήμερα τι γίνεται με το έργο και γιατί τόσο καιρό δεν έχει παραληφθεί αφού σήμερα κατατίθεται ο τελικός ΑΠΕ; Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι το έργο από τις 18/5/2015
με την 15582 & 15311 / 2015 απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας βρίσκεται σε διακοπή εργασιών;
Τα εκατομμύρια του “αδελφού” που ήρθαν δεν  ήρθαν..
Το 2009 που ο σημερινός Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης  ήταν Βουλευτής είχε ανακοινώσει ότι ο τότε Υπουργός Υγείας – Πρόνοιας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε υπογράψει 3.000.000 ευρώ για το έργο. Αυτή η επιχορήγηση ακόμα και σήμερα επαναλαμβάνεται από τον κ. Παρίση στα επιτεύγματα του.
 Από τα 4.198.372,67 ευρώ που στοίχισε η Α΄ Φάση του νέου Γηροκομείου πόσα λεφτά έδωσε τελικά το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας (από τα 3.000.000 που είχε εξασφαλίσει ο τότε Βουλευτής και σημερινός Δήμαρχος;)
Tα δίκτυα και η σύνδεσή τους
Με την 183/14-6-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 71ΥΚΩΕ5-18Ο) με θέμα «έγκριση υποβολής τροποποιητικής αίτησης χρηματοδότησης του έργου: “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (B΄ ΦΑΣΗ)” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά», ΕΣΠΑ 2014-2020» ζητείται συμπληρωματικά στην εγκεκριμένη πίστωση των 5.136.906,54 ευρώ να προστεθεί επί πλέον ποσό 1.070,570,97 ευρώ για τον εξοπλισμό και τις συνδέσεις με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
Ενάμιση χρόνο μετά και μέχρι σήμερα όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά», ΕΣΠΑ 2014-2020» η τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν έχει γίνει !
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να ολοκληρωθούν όλες οι υπόλοιπες εργασίες τόσο της Α΄ Φάσης όσο και της Β΄ Φάσης   , το έργο…..δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού δεν είναι δρομολογημένη η εγκατάσταση του εξοπλισμού του κτιρίου !
Ο εξοπλισμός στο ΕΣΠΑ .Ποιό ΕΣΠΑ;
Με την 39/3-6-2015 απόφαση του ΔΣ του Γηροκομείου (ΑΔΑ: 6Ζ7Λ4691ΗΨ-ΜΨΖ) αφαιρείται από την εργολαβία του έργου της Α΄ Φάσης το σύνολο του εξοπλισμού και μηχανημάτων που προβλεπόταν στην εργολαβία το κόστος του οποίου υπολογίζεται «περί τις 250.000 ευρώ».
Το ποσό των 250.000 ευρώ αφαιρέθηκε από την δαπάνη της εργολαβίας; Αναρωτιέμαι  γιατί ο 5ος ΑΠΕ (απόφαση 63/13-11-2015 με ΑΔΑ: ΩΓΜΦ4691ΗΨ-ΚΩΙ) που ακολούθησε την αφαίρεση του εξοπλισμού είναι …… ίδιος (4.673.2111,11 ευρώ) με τον προηγούμενο 4ο ΑΠΕ (απόφαση 51/4-11-2013 με ΑΔΑ: ΒΛ1Ο4691ΗΨ-8ΦΒ) που λογικά περιελάμβανε την δαπάνη του εξοπλισμού ;
Το καυτό, το τεράστιο πρόβλημα του εξοπλισμού δίχως τον οποίο το Γηροκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει, η ηγεσία του Δήμου το γνωρίζει ;
Ρωτάω  όχι για τίποτε άλλο αλλά γιατί κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνεται πως τη μία   γίνονται τα εγκαίνια τον ερχόμενο Μάρτιο (προς αποφυγή παρεξηγήσεων εννοούσαν …..του 2017) και αφού πέρασε ο Μάρτιος η υπόσχεση μετατέθηκε για ….τον Σεπτέμβριο (του ….2017 βεβαίως).
Λογικό δεν είναι να αναρωτιέμαι τι πρόβλημα υπάρχει και 1 ½ χρόνο τώρα δεν υπογράφει ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος την ένταξή του εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ;
Όμως
Και αύριο το πρωί να τελειώσουν όλες οι άλλες δουλειές στο κτίριο,  αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότησή του…. «ζήσε Μάη μου» για το πότε θα μπούνε στο νέο κτίριο  οι παππούδες και οι γιαγιάδες,
Γιατί ,  θα πρέπει να γίνει αποδοχή της ένταξης από το ΔΣ, να δημοπρατηθεί το έργο, να βγει ο εργολάβος και να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό !!!! Σε πόσους μήνες λέτε να γίνουν όλα αυτά;
Μέχρι τότε υπομονή και όποιος αντέξει…. Mπορεί να μη το χαρεί ο παππούς μου αλλά να το χαρώ εγώ σε καμιά 35έτια..
Γιατί ότι και να γίνει μια μέρα των ημερών το νέο Γηροκομείο θα εγκαινιαστεί.
Και γιατί να μην εγκαινιαστεί κοντά στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Το φθινόπωρο –κατά Σκουρλέτη- του 2019; Kαλύτερα δεν θα είναι για τη δημοτική αρχή; Τράβηξε που τράβηξε , δυο χρονάκια ακόμα τι πειράζουν;
Τα βάσανα του Γηροκομείου όμως δεν σταματούν στο κτίριο..
 Το Διοικητικό Συμβούλιό του  υπολειτουργεί, αφού  από τις αρχές Ιουλίου για λόγους που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Ζησιμάτος και το μέλος αντιδήμαρχος Σοφία Γαρμπή έχουν παραιτηθεί και δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ και τρεις μήνες τώρα δεν έχουν αντικατασταθεί (γιατί άραγε;;;;;), ενώ ένα τουλάχιστον μέλος του ΔΣ απουσιάζει εδώ και πολύ καιρό συστηματικά από τις συνεδριάσεις του ΔΣ.
Με τόσα και άλλα πολλά προβλήματα δεν θα ήταν υπερβολή η εκτίμησή μου ότι το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες και ηρωικές προσπάθειες του  προσωπικού του (που όσο πάει μειώνεται),   και του Προέδρου του  κ. Γεράσιμου Αποστολάτου.  Kαι αυτό το έχω πει πολλές φορές στον κ. Αποστολάτο κατ’ ιδίαν, το λέω τώρα και δημόσια.
Ενας μέλλον τρόφιμος
Γιάννης Κοσμετάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου