Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η Διαθήκη του εφοπλιστή Σπύρου Τυπάλδου ήτανε γνωστή στη Δημοτική Αρχή εδώ και 20 μήνες

 
Παρατηρήσεις για την υπόθεση της Κληρονομιάς του Σπύρου Τυπάλδου:
Πρώτη: Σύμφωνα με όσα είπε δημόσια κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης και η νομική σύμβουλος του Δήμου Νίκη Χριστοφοράτου, ο Δήμος Κεφαλονιάς έλαβε γνώση ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ για την ύπαρξη των μετοχών και της Διαθήκης ΤΥΠΑΛΔΟΥ τον Ιανουνάριο του 2016, από έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Δηλαδή πριν 20 μήνες!
Από τα παραπάνω, προκύπτουν τα ερωτήματα:
• Γιατί η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, δεν κάλεσαν την επόμενη κιόλας μέρα τους πρώην δημάρχους Ληξουρίου και Παλικής να ενημερωθούν ΥΠΕΥΘΥΝΑ και ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ, αλλά προέβησαν “ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ” σε σειρά διαδικασιών έρευνας α λα “Σέρλοκ Χόλμς” με περίσσια μυστικοπάθεια;
• Γιατί δεν ανέτρεξαν στο αρμόδιο Τμήμα Διαθηκών του Πρωτοδικείου Πειραιά που δημοσιεύθηκε η Διαθήκη Τυπάλδου και υπάρχει ο φάκελος της εκκαθάρισής της από το 1993-94;
• Γιατί δεν ενημέρωσαν ΑΜΕΣΩΣ το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο Οργανο του Δήμου;
• Γιατί ενημερώθηκαν μόλις ΠΡΙΝ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ, πάλι ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ και με …”ΟΡΚΟ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ” οι αρχηγοί των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και μάλιστα εξαιρέθηκε ο Ηλίας Παρίσης;
Δεύτερη: Το σοβαρότατο αυτό θέμα αφορά τα συμφέροντα του Δήμου και ΔΕΝ είχε το δικαίωμα η Δημοτική Αρχή να το χειρισθεί σχεδόν δύο χρόνια, σαν προσωπικό θέμα οποιουδήποτε, όταν μάλιστα, το Μάρτιο του 2017 θα εκδικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Πατρών αίτηση του Δήμου Κεφαλονιάς για την «ερμηνεία της αληθούς βούλησης του Σπύρου Τυπάλδου στην ιδιόγραφη από 8-4-1987 διαθήκης του». Η συζήτηση μάλιστα αναβλήθηκε και πρόκειται να εκδικασθεί στις 21 τρ. μηνός.
Τρίτη: Η Δημοτική Αρχή δρούσε τόσο καιρό με ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΑ, με «αιτιολογικό» όπως είπε ο κ. Λυκούδης στο Δημοτικό Συμβούλιο να «μην λάβει γνώση για την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Δήμος στην διεκδίκηση των συμφερόντων του η άλλη μεριά, δηλαδή αυτοί που διαχειρίζονται το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στο Ξυλόκαστρο». Αυτό και αν είναι ανέκδοτο, αφού, η προαναφερόμενη Αίτηση προς το Τριμελές Εφετείο Πατρών κατατέθηκε στις 21/12/2016 και ένας από τους αποδέκτες είναι οι «νόμιμοι εκπρόσωποι του Συκεών Μπητς Α.Ε.».
Τέταρτη: Στις 14/7 /2016 στην Οικονομική Επιτροπή Δήμου (Αρ. Απ. 195/2016) συζητήθηκε η «κατάθεση αίτησης εκούσιας δικαιοδοσίας ενώπιον του Εφετείου Πατρών και ορισµό δικηγόρου» με εισηγήτρια τη νομική σύμβουλο του Δήμου Νίκη Χριστοφοράτου, η οποία ενημέρωσε για όλο το στόρι του επίμαχου θέματος των μετοχών του “Συκεών Μπητς Α.Ε.”.
Στην εισήγηση η κ. Χριστοφοράτου ενημερώνει ότι:
• O Δήμος θα Αιτηθεί στο Εφετείο Πατρών την «ερμηνεία  της δήλωσης βούλησης του διαθέτη Σπυρογεράσιμου Τυπάλδου» επειδή το ζητάει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση-∆ιεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών, η οποία Διεύθυνση υποστηρίζει ότι «ο ∆ήµος Κεφαλονιάς, µετά το θάνατο της Σουζάνας χήρας Σπυρογεράσιµου Τυπάλδου λόγω απόσβεσης επικαρπίας, έχει στην αποκλειστική του κυριότητα 14.574 αρχικών µετοχών της “Εταιρίας Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Σικυών Μπητς ΑΕ”».
• Με την Απόφαση του Εφετείου Πατρών θα επιλυθεί η αµφιβολία περί του περιεχόµενου της βούλησης του διαθέτη ως προς την καταληφθείσα κληροδοσία.
• O Δήμος έχει ήδη ανταλλάξει σχετική αλληλογραφία με την εταιρία “Συκεών Μπητς Α.Ε.”. και το Διοικητικό Συμβούλιό της µέσω του Προέδρου της ενηµέρωσε το ∆ήµο ότι «προτίθεται να υλοποιήσει την επιθυµία του διαθέτη να σπουδάζουν δύο νέοι από την Κεφαλονιά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ερµηνεία της διαθήκης που θα ταυτίζει τη Κτήµα της Συκιάς που αναφέρεται σε αυτή µε τις 14.574 µετοχές».
• Ως ιδιοκτήτες του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος «Sicyon Coast Hotel & Resort», αλλά και ως εγγόνια του αρχικού ιδιοκτήτη Σπύρου Τυπάλδου, εμφανίζονται οι Αδελφοί Λεωνίδας και Ιωάννης Τυπάλδου.
Σχετικά με τα παραπάνω, θέτουμε το ερώτημα: Από τις 14/7/2016 γιατί κατατέθηκε η Αίτηση στο Πρωτοδικείο στις 21/12/2016, μετά από έξι μήνες σχεδόν και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την διερεύνηση της συγγενικής σχέσης των Αφών Λεωνίδα και Ιωάννη Τυπάλδου με τον αείμνηστο Σπύρο Τυπάλδο, οι οποίοι αναφέρουν ότι είναι εγγόνια του, ενώ όπως όλοι γνωρίζουν, ο εφοπλιστής δεν είχε παιδιά.
Πέμπτη: Στις 30/8/2017 το θέμα ξανασυζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή (Αρ. ΑΠ. 212/2017), αυτή τη φορά για να ανατεθεί η υπόθεση, λόγω της πολυπλοκότητάς της, στο Δικηγορικό Γραφείο «Κ.Μ. Πετούµενος και ∆.Κ. Μηχιώτης (ΚΜΡLa)», που έχει ειδική γνώση και εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις. Δηλαδή, η Δημοτική Αρχή, χρειάσθηκε σχεδόν δύο χρόνια για να …καταλάβει την σοβαρότητα και την …πολυπλοκότητα της υπόθεσης και να αναζητήσει εξειδικευμένο Δικηγορικό Γραφείο. Στην αρχή φαίνεται θα της φάνηκε …εύκολο, το ενδεχόμενο ότι μπορεί να γίνει και …Ξενοδόχος!
Εκτη: Μετά από δική μας έρευνα του και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο τ. Δήμος Ληξουρίου με δήμαρχο το Γιώργο Φιλιππάτο, μόλις ενημερώθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά για την ύπαρξη της Διαθήκης Τυπάλδου, έδρασε «αστραπιαία» για την εκκαθάρισή της.
Την υπόθεση την ανέθεσε στο δικηγόρο Αθηνών και τότε δικηγόρο των Κληροδοτημάτων Παλικής Μπάμπη Αναλυτή, ο οποίος, εντελώς αφιλοκερδώς, μερίμνησε και “εκκαθάρισε” την Διαθήκη. Ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στο τ. Δήμο Ληξουρίου και στον κ. Φιλιππάτο, αλλά υπάρχει και στο Τμήμα Διαθηκών του Πρωτοδικείου Πειραιά. Μάλιστα, ο κ. Αναλυτής είχε επισκεφθεί το «Συκεών Μπητς» στο Ξυλόκαστρο για την διευθέτηση των επίμαχων μετοχών.
Μετά, επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έτρεξαν και άλλα νομικά και δικαστικά ζητήματα σχετικά με τη διαθήκη, την υπόθεση είχε αναλάβει το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Ιωάννη Δελλαπόρτα.
Στον τ. Δήμο Παλικής υπήρχε ογκωδέστατος φάκελος με όλα τα στοιχεία (στον οποίο αναφέρθηκε και η κ. Χριστοφοράτου στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο) τόσο της Διαθήκης Τυπάλδου για τις επίμαχες μετοχές, αλλά και όλα τα στοιχεία που αφορά το Ιδρυμα των Αφών Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου (Υποτροφίες, κτίριο Τυπάλδου στο Πειραιά), τη Βίλα Τυπάλδου στο Ληξούρι κ.λπ.
Μάλιστα, η Σουζάνα Τυπάλδου, είχε καταφύγει στα Δικαστήρια Πειραιά, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει την βούληση του συζύγου της για την Βίλα Τυπάλδου στο Ληξούρι, την οποία ο αείμνηστος διαθέτης είχε αφήσει κατά 50% στο Δήμο Ληξουρίου και κατά 50% στο Γηροκομείο Ληξουρίου, υπόθεση που κέρδισε ο Δήμος Παλικής επί θητείας Βασίλη Ρουχωτά.

Τι λέει το Δικόγραφο του Δήμου για την διαθήκη του Τυπάλδου

Ο Δήμος Kεφαλονιάς από τις 21-12-2016 έχει κατεθέσει προς το Τριμελές Εφετείο Πατρών Αίτηση για την «ερμηνεία της αληθούς βούλησης του Σπύρου Τυπάλδου στην ιδιόγραφη από 8-4-1987 διαθήκης του». Η συζήτηση ανεβλήθηκε το Μάρτιο και πρόκειται να εκδικασθεί στις 21 τρ. μηνός.
Η Αίτηση του Δήμου αναφέρει:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΙΔΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ: ΑΙΤΗΣΗ του άρθρου 10 του N. 4182/2013.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ: 48/2016.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.
ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ: 16 Μαρτίου 2017.
ΑΙΤΩΝ: Δήμος Κεφαλλονιάς.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Στον κατοικοεδρεύοντα στην Αθήνα Υπουργό Οικονομικών.
2. Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δ/νση Κοινωφελων Περιουσιών.
3. Σικυών Μπητς Α.Ε., Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση.
Να ερμηνευθεί η αληθής βούληση του αποβιώσαντος στις 13-5-1993 στο Μαρούσι Αττικής Σπυρογεράσιμου Στυλιανού Τυπάλδου, στη διάταξη της από 8-4-1987 ιδιόγραφης διαθήκης του σύμφωνα με την οποία «Το κτήμα της Συκιάς όπου έχω κάνει τις τουριστικές εγκαταστάσεις υπό την εμπορική επωνυμία Σικυών Μπητς της αφήνω (της συζύγου του δηλαδή) εφ’όρου ζωής την επικαρπία και μετά το θάνατό της αφήνω να περιέρχεται εις το Δήμο Ληξουρίου και με τα έσοδά του να σπουδάζουν δύο νέοι προερχόμενοι από Κεφαλληνίας», δεδομένου ότι το ανωτέρω κτήμα δεν υπήρχε αυτούσιο κατά το θάνατό του διότι εισφέρθηκε στις 22-11-1988 ως ατομική επιχείρηση του διαθέτη στην ανωτέρω ανώνυμη εταιρεία που συστήθηκε με το υπ’ αριθ. 10083/22-11-1988 καταστατικό της Συμβολαιογράφου Πειραιώς Αλεξάνδρας Μίχου-Αποστολάτου και ως ανταλλαγμα του δόθηκαν 14.574 μετοχες επί συνολου 17.500 μετοχών.
Να αναγνωρισθεί ότι οι 14.574 μετοχές συνιστούν κληροδοσία υπο τη μορφή Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης, υπαγόμενο στο Δήμο Κεφαλλονιάς ταγμένο προς υλοποίηση του σκοπού που όρισε ο διαθέτης.
Να αναγνωρισθεί  το κληρονομικό δικαίωμα του Δήμου Κεφαλλονιάς ως οιονεί καθολικου διαδόχου του πρώην Δήμου Παλικής στις 14.574 μετοχές επί συνόλου 17.500.
Αργοστόλι, 21-12-2016
Η επί παγία αντιμισθία
πληρεξούσια δικηγόρος
ΝΙΚΗ Χρ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΆΤΟΥ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου