Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Σκάνδαλο μεγατόνων συγκλονίζει το Δήμο Κεφαλονιάς προερχόμενο «εξ αναντακλάσεως» από τους παλιούς Δήμους Ληξουρίου και Παλικής και φέρνει στο φως ένα τεράστιο θέμα που η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να κρατήσει κρυφό, ώστε «να υπάρξουν ευνοϊκότερες εξελίξεις για το Δήμο», πλην όμως βγήκε στον αέρα και τώρα ο φάκελός του οδηγείται στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης!
Πρόκειται για την μη αποδοχή κληρονομιάς μετοχών κατά 75% της περιουσίας του αείμνηστου Εφοπλιστή Σπύρου Τυπάλδου (αρχικά από το Δήμο Ληξουρίου -μετέπειτα Παλικής, και τώρα από το Δήμο Κεφαλονιάς), βάσει των οποίων κτίστηκε το πολυτελές ξενοδοχείο «Συκεών Μπήτς», στο Ξυλόκαστρο.
Ο πρώην Δήμος Παλικής, αν και εγνώριζε το θέμα, δεν πήρε ποτέ μέρος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας που αντιπροσωπεύει το ξενοδοχείο και ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση για τις επενδύσεις που έκανε η εν λόγω εταιρεία (δάνεια, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, κ.λπ.), με αποτέλεσμα ο Δήμος Κεφαλονιάς να κινδυνεύει να χάσει σήμερα τεράστια ποσά, τόσο από τη λειτουργία του προαναφερθέντος ξενοδοχείου, όσο και από τη ιστορική βίλα του ποιητή Αγγελου Σικελιανού, η οποία σήμερα είναι μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και στη βεράντα της δημιουργήθηκε ιταλικό εστιατόριο με μοναδικές γεύσεις.

Σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Δημαρχιακό Μέγαρο


Το καυτό αυτό θέμα συζητήθηκε πρόσφατα κεκλεισμένων των θυρών, σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, μεταξύ των αρχηγών όλων των πολιτικών παρατάξεων, που κλήθηκαν από το δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε «να μην βγει τίποτα προς τα έξω», πλην όμως το θέμα διέρρευσε κι έτσι, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, απουσιάζοντος του δημάρχου, ο αναπληρωτής του Διονύσης Λυκούδης πρότεινε να μην συζητηθεί το θέμα κατά τη συνεδρίαση «για το συμφέρον του Δήμου», πλην όμως ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος ζήτησε να γίνει η συζήτηση και ο κ. Λυκούδης «του πέταξε το γάντι», όπως είπε.

Aπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 75% έγινε 25%…


Σύμφωνα με όσα είπε στη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης, «ο αείμνηστος εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος άφησε στην διαθήκη του τις 14.500 μετοχές στον πρώην Δήμο Ληξουρίου. Ο Δήμος είχε την κυριότητα και την επικαρπία η σύζυγος του εφοπλιστή Σουζάνα. Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό των μετοχών του Δήμου από το 75%, έχει πέσει πλέον το 25%. Υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα που ακόμα δεν έχουν λυθεί. Στην απογραφή του 2011 δεν υπήρχε πουθενά αυτό το ακίνητο και ενεμφανίσθη τον Μάρτιο του 2016 όταν απεβίωσε η Σουζάνα Τυπάλδου και μετά από ερώτηση της Αποκεντρωμένης. Υπάρχουν ευθύνες, όταν το 2006 έγινε η πρώτη αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου. Το δικαστήριο για την υπόθεση είναι να γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα», αναφέρει ο κ. Λυκούδης.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι από το Δήμο Παλικής ουδέποτε έγινε αποδοχή της Κληρονομιάς Τυπάλδου και ότι το θέμα «δεν πέρασε» από το Δήμο Παλικής στο Δήμο Κεφαλονιάς (διάδοχος Καλλικρατικός Δήμος), κατά την απογραφή του 2010.
Μετά από αυτά και ύστερα από 5 ώρες συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ο «φάκελος» του θέματος να αποσταλεί στον Εισαγγελέα και στους Ελεγκτές Δημόσιας Δίοικησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ «Η».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου