Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

O τ. NOMAPXHΣ MIΛHΣE ΣTHN EPZ

O τ. NOMAPXHΣ MIΛHΣE ΣTHN EPZ

Eκπληκτικό! ο τ. νομάρχης κ. Διονύσης Γεωργάτος δέχθηκε προχθές να μιλήσει στη ΕΡΖ για το σκάνδαλο της Νομαρχίας που συγκλονίζει τον τόπο, τονίζοντας ότι επιζητεί έλεγχο σε βάθος από οικονομικούς επιθεωρητές, αφού, όπως λέει, οι ορκωτοί λογιστές κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Μιλώντας τηλεφωνικά στον μιντιάρχη της Ζακύνθου κ. Σπύρο Καμπιώτη, δήλωσε ανήξερος για το πως μπορεί να σπάει το “διπλογραφικό σύστημα” που, όπως είπε, παρέχει εγγυήσεις και ασφάλεια και υπογράμμισε ότι επιδιώκει περισσότερη ενημέρωση και δέχθηκε ότι έχει πολιτική ευθύνη.

Ειδικότερα μεταξύ των κ.κ. Γεωργάτου και Καμπιώτη αναπτύχθηκε ο ακόλουθος διάλογος (Σ.Σ.: Εχουν γίνει ελάχιστες μικροπαρεμβάσεις για καλύτερη “ροή” από τον προφορικό λόγο στον γραπτό”):

KAMΠIΩTHΣ: -Κυρίες και κύριοι, θα μείνουμε στην Κεφαλονιά και σ’ ένα θέμα το οποίο έχει ταράξει το γειτονικό μας νησί το τελευταίο διάστημα και αφορά τους περιβόητους ελέγχους που γίνονται στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σχετικά με κάποια χρήματα που λείπουν από τα Ταμεία και με επίκεντρο την κατάχρηση από δύο συγκεκριμένα υπαλλήλους, σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο έχει βγεί για το τελευταίο δίμηνο του 2010. Η υπόθεση πλέον έχει παραδοθεί από τον κ. Κουρή στον Εισαγγελέα της Κεφαλονιάς εφόσον τελείωσε η 1η φάση του ελέγχου από τους δύο ορκωτούς λογιστές. Μαζί με το πόριμα, ο εισαγγελέας Κεφαλονιάς παρέλαβε και το αίτημα του αντιπεριφερειάρχη για παραπομπή δύο υπαλλήλων της οικονομικής Διεύθυνσης της πρώην Νομαρχίας, του διευθυντή και μίας υπαλλήλου της οικονομικής Υπηρεσίας που υπογράφουν κάποιες επιταγές των υπαλλήλων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εμείς όμως στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε για πρώτη φορά απ’ τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο την Κεφαλονιά τον πρώην νομάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη στην γειτονική μας Κεφαλονιά, τον κ. Διονύση Γεωργάτο. Kύριε Γεωργάτε, να σας καλησπερίσουμε.

Καλησπέρα κ. Καμπιώτη, καλησπέρα και στους τηλεθεατές σας.

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να ακούσουμε τη δική σας άποψη δεδομένου ότι παρακολουθήσατε όλο αυτό το διάστημα τις εξελίξεις, απ’ την πρώτη στιγμή αποφεύγατε κάποιες δημόσιες δηλώσεις μέχρι να καταλάβετε και εσείς τι ακριβώς έχει συμβεί και είναι ενδιαφέρον να σας ακούσουμε σήμερα, να δούμε πως ακριβώς βλέπετε εσείς αυτήν την εξέλιξη, τι ακριβώς έχει γίνει. Αυτοί οι υπάλληλοι δρούσαν ουσιαστικά στις οικονομικές υπηρεσίες χωρίς να δίνουν και να παίρνουν λογαριασμό από κανέναν;
Προφανώς κάπως έτσι έγινε, δηλαδή αυτό που είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα επαναλάβω επομένως κάποια πράγματο που είπα.

Είχατε τοποθετηθεί, βεβαίως.
Oτι παρά το ότι το δημόσιο συμφέρον έχει δημιουργήσει μιά δεδαλώδη διαδικασία εγκρίσεων πληρωμών με επιτροπές παραλαβής, ελεγκτικά συνέδρια και λοιπά, δηλαδή κάθε πληρωμή μας ακολουθούσε μιά δεδαλώδη διαδικασία ελέγχου. Το δημόσιο δεν έχει προστατευθεί, απ’ αυτή την απλή διαδικασία, δηλαδή μπορεί ένας οικονομικός υπάλληλος να υπογράφει για επιταγές να πλαστογραφεί ενδεχομένως μιά υπογραφή ενός άλλου και να καταχράζεται αυτό το ποσό που συνήθως είναι μικρά ποσά, γιατί αυτές οι επιταγές είναι μικροποσά, αλλά είναι πολλές.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι επιταγές, πηγαίνοντας, κ. Γεωργάτε, στο γκισέ μιάς τράπεζας, ιδιωτικής προφανώς που συνεργαζόταν ή δεν έχει σημασία αν είναι κρατική, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πηγαίνοντας στον γκισέ τα χρήματα αυτά ο υπάλληλος της τράπεζας πως τα έδινε έτσι ας πούμε;
Η διακίνηση των επιταγών και μέσω των τραπεζών είναι μιά διαδικασία αρκετά ελεύθερη. Δηλαδή κάποιος προσκομίζει μιά επιταγή που ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι και μιά επιταγή που νομίμως έχει εκδοθεί, την είχε γυρίσει την επιταγή στο όνομα κάποιου άλλου και ο άλλος την εισέπραττε. Πραγματικά είναι αρκετά ενδιαφέρον πως ο υπάλληλος, γιατί υποθέτω ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών έχει και μιά πραγματική υπόσταση γιατί ασφαλώς το θέμα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη όπως είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υπόθεση πρέπει να την αναλάβει πια, όχι το Σώμα Oρκωτών Λογιστών, γιατί το Σώμα αυτό κάνει ένα δειγματοληπτικό έλεγχο, θα πρέπει να την αναλάβει το Σώμα Oικονομικών Επιθεωρητών. Αυτοί θα επιληφθούν όταν σταλεί το πόρισμα στο Υπουργείο Oικονομικών και αυτοί θα ερευνήσουν, όχι απλά δειγματοληπτικά όπως έγινε τώρα, αλλά θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και θα καταλάβουν τι ακριβώς έγινε, από πότε έγινε, γιατί αν όντως τα πράγματα έτσι έχουν, εγώ το πόρισμα πρέπει να πω δεν το πήρα στα χέρια μου. Δυστυχώς ο διάδοχός μου και σημερινός αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρής δεν με ενημέρωσε, όπως θεωρώ τουλάχιστον ότι όφειλε. Ενημέρωσε απευθείας το Περιφερειακό Συμβούλιο, άρα δεν έχω το πόρισμα. Ακουσα και εγώ αυτά που είπε ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή λοιπόν η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με πληρέστερο έλεγχο, να δούμε από πότε γινόταν αυτό το οποίο έγινε το τελευταίο διάστημα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν. Η άποψή μου πάντα ήτανε ότι όποιος έχει καταχραστεί ακόμα και ένα Ευρώ δημοσίου χρήματος θα πρέπει να τιμωρηθεί όπως πρέπει να τιμωρείται ένας τέτοιος υπάλληλος.

Κύριε Γεωργάτε, αυτές οι επιταγές όσο μικρές ή μεγάλες κι’ αν ήταν, οπωσδήποτε είχαν έναν αποδέκτη. Ετσι κόβονται οι επιταγές ακόμα και του Δημοσίου. Στις περιπτώσεις αυτές από την Υπηρεσία των Oικονομικών και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κοβόντουσαν οι επιταγές σε κάποιους προμηθευτές, πραγματικούς προμηθευτές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, απλά τα χρήματα δεν έφταναν ποτέ στους προμηθευτές, παρά τα εισέπρατταν αυτοί οι υπάλληλοι; Κάτι τέτοιο συνέβαινε;
Θα πρέπει να σας ομολογήσω, ότι δεν γνωρίζω, γιατί δεν έχω ενημερωθεί με επίσημη ενημέρωση τι ακριβώς γινόταν, δηλαδή οι επιταγές κοβόντουσαν απευθείας στο όνομα κάποιου που ενδιέφερε τον υπάλληλο, ή ήταν χρήματα τα οποία ήταν κάποιου προμηθευτή και μέχρι να φτάσουν στα χέρια του προμηθευτή, ξέρω εγώ πως τα χρησιμοποιούσαν; ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πως έχει πάει το θέμα μέχρι τώρα και μάλιστα είναι απορίας άξιον, σας λέω, πως έσπαγε το διπλογραφικό σύστημα, το οποίο είναι ένα λογιστικό σύστημα που σου παρέχει πολλές εγγυήσεις και ασφάλεια.

Η πρώην Νομαρχία λειτουργούσε με διπλογραφικό σύστημα;
Βεβαίως υπήρχε διπλογραφικό σύστημα, όπως λίγες Νομαρχίες στην Ελλάδα. Ετσι, δεν είχαν όλες οι Νομαρχίες, μη μιλάμε για τους Δήμους γιατί ελάχιστοι είχαν διπλογραφικό σύστημα.

Ενα τελευταίο κ. Γεωργάτε. ο υπάλληλος αυτός ο οποίος είχε το δικαίωμα να υπογράφει ή οι υπαλληλοι, για επιταγές, είχε καθοριστεί τι ύψος από το νομάρχη, δηλαδή από σας ή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, μέχρι ποιό ύψος θα μπορούσε να διαχειριστή ο υπάλληλος αυτές τις επιταγές;
Κοιτάξτε το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει 4 οικονομικούς υπολόγους, δηλαδή υπαλλήλους της Δ/νσης οικονομικών οι οποίοι μπορούσαν να υπογράφουν επιταγές.

Και υποθέτω κανείς από μόνος του. Επρεπε να υπάρχουν δύο υπογραφές πάνω.
Τουλάχιστον δύο υπογραφές.

Και πάλι βρέθηκε ο τρόπος.
Ναι, ναι, βεβαίως εκεί φαίνεται ότι υπήρχε πιθανότητα για πλαστογραφία. Δε ξέρω τώρα αν φταίει ένας υπάλληλος, φταίνε δύο υπάλληλοι; Δεν το ξέρω και γι’ αυτό λέω χρίζει βαθύτερου ελέγχου για να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες.

Μάλιστα, το καταδικάζετε και εσείς απ’ την πλευρά σας αυτό το γεγονός.
Δεν το συζητάμε κ. Καμπιώτη, γιατί επαναλαμβάνω ότι το δημόσιο χρήμα, είναι χρήμα το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε πολύ πολύ πιο προσεκτικά απ’ ότι διαχειριζόμαστε το χρήμα το οικογενειακό ή το ατομικό μας.

Τώρα εκτός από αυτό το τελευταίο 2μηνο του 2010 το οποίο έχει δει, ότι έχει δει στο φως της δημοσιότητας, υπάρχουν υποψίες ότι και πιο πριν υπήρχε αυτή η ιστορία;
Κανείς δε μπορεί να το αποκλείσει βέβαια. Γι’ αυτό σας λέω ότι πρέπει να γίνει ένας έλεγχος και να φανεί από πότε γινόταν αυτή η δουλειά.

Μάλιστα κ. Γεωργάτε, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας στο δελτίο μας.
Να ‘στε καλά κ. Καμπιώτη. Θέλω να ελπίζω πως όταν ενημερωθώ βαθύτερα και πληρέστερα μιά και αν μη τι άλλο, με ενδιαφέρει κι’ εμένα, γιατί όπως και να είχε το θέμα, δεν παύει να έχω την πολιτική ευθύνη καθότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, ήταν υπάλληλοί μου, όπως ενδεχομένως και ο πριν από μένα ή και ο μετά από μένα να φέρουν την ίδια πολιτική ευθύνη. Θέλω να ελπίζω λοιπόν ότι θα ενημερωθώ πληρέστερα και βαθύτερα για να έχω και εγώ μιά εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη μέχρι τώρα.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί, ας παρακολουθήσουμε την εξέλιξη, για να μπορούμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα κυρίως τον κόσμο.
Ακριβώς.

Σας ευχαριστούμε κ. Γεωργάτε.
Να ‘στε καλά κ. Καμπιώτη. Γειά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου