Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011


ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ.ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ
"ΑΠΟΔΟΜΕΙΤΑΙ & ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ"

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Αποδομείται και απαξιώνεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τις καταργήσεις των Στρατολογικών Γραφείων και την μεταφορά τους σε αναντιστοιχεία με την “Καλικράτεια” Μεταρρύθμιση, λέει, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου σε δηλώσεις του για την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στα Στρατολογικά Γραφεία. Θυμίζουμε ότι το Στρατολογικό Γραφείο Αργοστολίου καταργείται οριστικά στις 3 Σεπτεμβρίου και μεταφέρεται στην Πάτρα.
«Η επιχειρούμενη προσπάθεια αποδόμησης και αποψίλωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από διοικητικές δομές, βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην απαξίωση της ίδιας της Περιφέρειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να καταργήσει το Στρατολογικό Γραφείο Αργοστολίου, όπως και τα στρατολογικά γραφεία Ζακύνθου και Λευκάδας, από τις 3 Σεπτεμβρίου 2011 και να τα συγχωνεύσει με τη νέα Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα.
Σπ. Σπύρου: Μεταφέρονται οι υπηρεσίες σε αναντιστοιχία με την «καλλικράτεια» μεταρρύθμιση
«Για μια ακόμα φορά», πρόσθεσε, «παρατηρούμε, δυστυχώς, την προσπάθεια της κρατικής διοίκησης να διαμελίσει τις υπηρεσίες που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά τη βούληση του Επτανησιακού λαού, ο οποίος εξέλεξε προσφάτως την πρώτη Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της Καλλικράτειας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Το μήνυμα το οποίο πρέπει να φύγει προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «είναι ότι, αυτά τα σχέδια μέσω των οποίων αποδυναμώνεται η Περιφέρειά μας, θα προσκρούσουν στη σθεναρή βούληση τόσο του Επτανησιακού λαού όσο και της Αιρετής Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει παρελθόν, έχει παρόν και κυρίως έχει μέλλον το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε.
Ζητάμε εντός των ορίων της Περιφέρειας τη Στρατολογική Υπηρεσία
Αντιθέτως, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εργαζόμαστε αόκνως για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα της Περιφέρειάς μας και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, για μια ισχυρή, σύγχρονη και λειτουργική περιφέρεια.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους εκάστοτε γραφειοκράτες των Υπουργείων και τους «υποτακτικούς» των αθηναϊκών κέντρων ότι, στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες η διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας υφίσταται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την οποία, διοικητική μεταρρύθμιση, οφείλουν με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, να σέβονται και να μην την ακυρώνουν.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΓΕΕΘΑ», καταλήγει ο κ. Σπύρου, «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νομοθέτη που όρισε ως δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης της χώρας μας, την Αιρετή Περιφέρεια.
Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και τη λειτουργία της Στρατολογικής Υπηρεσίας εντός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ...

Γράφει ο Γεράσιμος Ιλινόιου-Τσουρούφλης

Πολιτικός Επιστήμων και τ. Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου

Από το e-kefalonia.net

Ήταν Αύγουστος του 2007. Με υπομονή και αγωνία περίμενα όπως χιλιάδες άλλοι μαθητές την ανακοίνωση των βάσεων και την Πανεπιστημιακή Σχολή επιτυχίας μου. Το ρολόι έδειχνε 12.00 π.μ. και ο τοίχος του 2ου Λυκείου Αργοστολίου έγραφε με μικρά- ίσα που τα διέκρινες- γράμματα “Σχολή Επιτυχίας: Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πελοποννήσου (Κόρινθος)”. Η καρδιά μου φτερούγιζε. Συναισθήματα ανάμικτα. Χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία, περιέργεια. Σαν κάτι να μου έλεγε μέσα μου “Μπράβο” ! Πολιτική Επιστήμη να ‘ναι κι ας πάω σε όποια πόλη τύχει. Τίποτ’ άλλο δεν μ΄ένοιαζε παρά μόνο αυτό: η φοιτητική ζωή!
Με τα πολλά, ετοίμασα βαλίτσες για Κόρινθο. Είχα πληροφορηθεί για όλα όσα απαιτούσε η περίσταση. Πώς θα πάω στη πόλη, σε ποια διεύθυνση θα ψάξω για να βρω τις εγκαταστάσεις του Τμήματος (παρεπιπτόντως, Δερβενακίων 47 & Αδειμάντου !) και το σημαντικότερο όλων: πως θα γραφτώ στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ! Με μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν – αν και κάτι είχα υποψιαστεί- μαθαίνω πως επειδή το τμήμα λειτουργούσε για πρώτη φορά φοιτητικές παρατάξεις δεν δραστηριοποιούνταν και συνεπώς άνοιγε μπροστά μου πεδίον δόξης λαμπρό!
Πώς όμως έπρεπε να ξεκινήσω όταν δεν είχα κανέναν να μου εξηγήσει τι και πώς πρέπει να πράξω; Το χέρι πήγε αυτομάτως. Google, αναζήτηση για “ΟΝΝΕΔ Κορινθίας” και ώ του Θαύματος τα πράγματα πήραν τη δική τους πορεία. Επικοινώνησα με τα παιδιά, διάβασα την πρόταση παιδείας και έφτιαξα τον πρώτο οδηγό πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου (μια κόλλα αναφοράς για να είμαι ειλικρινής !)
Στη συνέχεια η καθημερινότητα ενός “πρωτοεμφανιζόμενου” συνδικαλιστή ήταν ομολογουμένως δύσκολη. Άντε να βρείς συμφοιτητές να ενισχυθεί η προσπάθεια, άντε να μαζέψεις υπογραφές για την δημιουργία Φοιτητικού Συλλόγου ενώ παράλληλα έπρεπε να σταθείς όρθιος απένταντι στις φωνασκίες στελεχών των ΕΑΑΚ, της ΠΑΣΠ, των “ανεξαρτήτων” και λοιπών “αγνώστων- απολιτίκ” του αδελφού τμήματος της Κορίνθου που προσπαθούσε να σου επιβληθεί πολιτικά (;). Τρεις λέξεις όμως ήταν που κράτησαν την παράταξη και την έφεραν πρώτη και αυτοδύναμη. Δουλειά, Παρουσία, Συνέπεια. Αποτέλεσμα των παραπάνω οι αριθμοί επι τοις εκατό. 43%, 55%, 66%, 70% και τέσσερα χρόνια μετά αυτοδυναμία και στα δύο τμήματα της Κορίνθου. Η παρουσία μας στα όργανα συνδιοίκησης , ο λόγος και οι προτάσεις μας στις Γενικές Συνελεύσεις, η αρωγή στο φοιτητή για κάθε του απορία ή πρόβλημα επιβραβεύτηκαν όχι μόνο εκλογικά αλλά κυρίως στην συνείδηση των συμφοιτητών μας ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ όμως δεν είναι μόνο πολιτική. Είναι παράλληλα μια μεγάλη παρέα που μέσα απο χαρές, λύπες, αντιδράσεις, διαφωνίες γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Μαθαίνεις να ακούς. Να σκέφτεσαι. Να “περνάς καλά”. Πώς μπορώ άλλωστε να ξεχάσω τα ταξίδια σε Αγρίνιο, Πάτρα, Τρίπολη, Αθήνα, Άρτα, Πρέβεζα και Αρχαία Ολυμπία; Πώς κατάφερνες δηλαδή να διασκεδάζεις σαν παρέα την ώρα που άκουγες μια πολιτική ή προεκλογική ομιλία;
Όποιος πέρασε απο τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ με καταλαβαίνει. Πιο πολύ όμως καταλαβαίνει την πληγή που ανοίγει στα σπλάχνα της οργάνωσης το ΝΑΙ σε ένα νομοσχέδιο που φιμώνει τον λόγο και την παρουσία μας. Αντί να ενισχυθεί η πολιτική μας παρέμβαση, καταπιέζεται. Φταίνε μετά τα “παρτυ”; Φταίνε οι “χουλιγανισμοί”; Όχι ! Φταίμε οι ίδιο που αυτοακυρωνόμαστε για κάθε καλό και άξιο λόγου που έχουμε προσφέρει με τις προτάσεις μας. Μεταπτυχιακά προγράμματα, Αξιολόγηση, έρευνα, erasmus, άσυλο είναι λίγες μόνο παράμετροι που η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ επέβαλε όταν όλοι οι άλλοι ήταν στα “κεραμίδια”.
Κι ερχόμαστε στην επόμενη μέρα. Οι αποφάσεις θα είναι πράγματι δύσκολες και ο ρόλος που οφείλουμε να διαδραματίσουμε καθοριστικός. Κανείς δεν είπε οτι η Παιδεία σήμερα δεν χρειάζεται αλλαγές. Κανείς δεν συμφωνεί πως το “όχι σε όλα” μπορεί να σταθεί ως λύση. Αντίθετα. Όλοι διακρίνουμε θετικά στοιχεία στο νέο αυτό νομοσχέδιο. Όλοι πιστεύουμε πως το αυτοδιοίκητο επιβάλλεται απο τις περιστάσεις. Και δεν είναι κάτι που το λέμε σήμερα. Δεκαπέντε και πλέον χρόνια πρίν η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ήταν η μόνη παράταξη που προέβλεψε την ανάγκη αυτών των αλλαγών χωρίς όμως να προβλέψει πως θα έφτανε η στιγμή που κάποιοι -ηθελημένα ή μη- θα προσπαθήσουν να της επιβληθούν. Με την ευρεία πλειοψηφία που το νέο νομοσχέδιο “πέρασε” η κα Διαμαντοπούλου, οι φοιτητές θα έχουν πλέον τον ελάχιστο λόγο. Δίνεται με άλλα λόγια η ευκαιρία σε τρίτους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Θέλω να πιστεύω πως ό,τι έγινε δεν υπέκρυπτε συμφέροντα και υπόγειες συμφωνίες. Γνωρίζω επίσης πως ο Πρόεδρος μας, αγαπά την οργάνωση που ο ίδιος έκτισε και θα μας ακούσει με προσοχή. Ελπίζω πως η ηγεσία της Μεγάλης Φιλελεύθερης Παράταξης (όσοι τουλάχιστον υπηρέτησαν πράγματι την ΔΑΠ- ΝΔΦΚ) θα συμφωνήσει με τις ανησυχίες που πολλοί ΔΑΠίτες εκφράζουν. Έστω επι της Αρχής … .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου