Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ

“ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ”


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

“ Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα πρέπει πλέον να πάρει την ιστορική απόφαση”. Αυτό τονίζει με αφορμή την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στην Κοργιαλένειο ο Πέτρος Πετράτος.
Μία απόφαση η οποία δεν είναι άλλη κατά τον κ. Πετράτο “από την μετατροπή της σε Δημόσια”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Πετράτου έχει ως εξής:
Η επίσχεση των εργαζομένων (απλήρωτων για 7 ½ μήνες) στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα - πράξη αναγκαία και νόμιμη αλλά, κατά τη γνώμη μας, αρκετά καθυστερημένη - μπορεί να σταματά ουσιαστικά τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου – όχι ευχάριστο γεγονός για μας, για τους επισκέπτες του νησιού αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους - μπορεί όμως και πρέπει να αποτελέσει επιτέλους αφορμή για να δοθεί η σωστή λύση στο όλο πρόβλημα.
Είχα προσπαθήσει πριν από τρία περίπου χρόνια (τέλη Απριλίου έως αρχές Ιουνίου 2008) να ανοίξει ένας διάλογος για την τύχη της Κοργιαλένειας Βιβλιοθήκης μέσα από τη δημοσίευση/ανάρτηση στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο μιας σειράς σχετικών κειμένων μου. Με τα κείμενα εκείνα κατέθετα τις εκτιμήσεις και τις απόψεις μου αρκετά, πιστεύω, τεκμηριωμένα για τη λειτουργία και γενικότερα το μέλλον της Βιβλιοθήκης. Υποστήριζα τότε ότι ο μόνος δρόμος για να διασφαλιστεί σε μόνιμη και σταθερή βάση η απρόσκοπτη λειτουργία της ήταν η μετατροπή της σε Δημόσια. Τώρα, με την επίσχεση των εργαζομένων, τίθεται θέμα και για το Μουσείο.
Πιστεύω ότι επιτέλους το Κοργιαλένειο Ίδρυμα οφείλει «με αρετή και τόλμη» να πάρει την ιστορική απόφαση, δεδομένου ότι, όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη, «δεν υπάρχει προοπτική οικονομικής ανάκαμψης του Ιδρύματος» και «δεν μπορεί κανείς να χαράζει στρατηγική ή να διατυπώνει κάποιο όραμα για το Ίδρυμα χωρίς εξασφάλιση των λειτουργικών αναγκών και της μισθοδοσίας».
Είναι καιρός, λοιπόν, να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων μας για την άρση του προβλήματος. Οι πρωτοβουλίες, όμως, ανήκουν στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να μην ακούσει τούτη τη φορά, με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλει η περίσταση, τη φωνή διεκδίκησης αλλά και φωνή απόγνωσης των εργαζομένων του: «Διεκδικούμε τη δική μας αξιοπρέπεια αλλά και τη σωτηρία του Ιδρύματος που όλοι υπηρετούμε. [...] Διεκδικούμε μια οριστική και μόνιμη λύση, που θα βάλει τέρμα στη σημερινή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και κυριολεκτική απόγνωση».
ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Eπαφές του Γ. Κουρή στην Αθήνα για την υποψηφιότητά του

Από τον κ. Γ. Κουρή, εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο πολιτευτής της Ν.Δ. στο Νομό μας ιατρός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ την περασμένη Παρασκευή 29/07/2011 επεσκέφθη τα γραφεία της Ν.Δ. στην λεωφόρο Συγγρού και είχε συναντήσεις με τις Γραμματείες του Κόμματος και την πολιτική ηγεσία.
Ιδιαίτερα θερμή και κατατοπιστική ήταν η συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ.
Συναντήσεις επίσης είχε με το στελεχιακό δυναμικό του γραφείου του Προέδρου κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ιδιαίτερα δε με τον διευθυντήν του κ. Δημήτριον Κανελλόπουλον.
Τόσον ο Πρόεδρος όσο και ο διευθυντής του θα επισκεφθούν την Κεφαλονιά στις θερινές διακοπές τους εντός του Αυγούστου. Εξέφρασαν δε την επιθυμία τους να ανανεώσουν την συνάντηση με τον πολιτευτή Ν.Δ. ιατρό κ. Γ. ΚΟΥΡΗ.
Ο Πρόεδρος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της χώρας, θεωρεί ότι η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και πιστεύει ότι η λύση είναι μόνον οι εκλογές.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Από το ΠΑΜΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και μήνα με το μήνα προστίθενται και χιλιάδες άλλοι.
Τα επιδόματα ανεργίας είναι στο εξευτελιστικό ποσό των 450 ευρώ, οι δικαιούχοι μειώνονται κατακόρυφα, εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βαφτίζει πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας ένα ακόμα πρόγραμμα παροχής κρατικού χρήματος στους εργοδότες και ενίσχυσης της ολιγαρχίας με δεκάδες δις ευρώ, που προέρχονται από τον κλεμμένο πλούτο και τις άγριες στερήσεις των εργαζομένων.
Ποια θα είναι τα αποτελέσματα και αυτού του προγράμματος μερικής ανακύκλωσης της ανεργίας (60.000 θέσεις για 1 εκατομμύριο άνεργους) είναι γνωστά και από τα προηγούμενα ανάλογα προγράμματα. Νέες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με δικαιώματα και σταθερή δουλειά για να εξασφαλίσουν οι εργοδότες επιδοτούμενη – τσάμπα εργατική δύναμη.
«Τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα» για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ότι επιδοτείται η εργασία, ότι επιδοτείται η ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας θα αποδειχτούν για μια ακόμα φορά παραμύθια.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη το μόνο που μπορεί πια να προσφέρει είναι μερικές προσωρινές κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή για το σύστημα, το οποίο τη γεννά και την αναπαράγει.
Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης Λαϊκής Οικονομίας, με τα μέσα παραγωγής Λαϊκή Περιουσία.
Για αυτό το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, ώστε αποφασιστικά και αταλάντευτα να διεκδικήσουν τα δικά τους χρήματα να γίνουν επιδόματα προστασίας των ανέργων αξιοπρεπή (1.120 ευρώ) για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Να έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα όλοι. Να μην κόβουν στους ανέργους το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό. Να έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς κ.α.
Να αλλάξουν τους συσχετισμούς, συνδικαλιστικούς και πολιτικούς, σε βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ για να γίνει αποτελεσματικότερη η πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων και να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες δυνάμεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία των εργαζομένων, που θα κατοχυρώσει και θα διευρύνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να γίνουν αφέντες του πλούτου που παράγουν.
Αύγουστος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου