Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011


ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ “ΦΟΡΤΩΣΑΝ” ΤΟΝ ΔΗΜΟ “ΕΝΑ ΚΑΡΟ” ΧΡΕΗ,

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!

ΤΟ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ
ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ & “ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ”
ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Το θράσος του Μάρκου Κοτσιλίνη και “της παρέας του” ξεπέρασε πλέον κάθε όριο! Δεν φτάνει που η η για περίπου 30 χρόνια διακυβέρνηση του νησιού μας από τους “άξιους, έμπειρους και ικανούς” “φόρτωσε” τον Δήμο Κεφαλλονιάς με “ένα κάρο” χρέη, οδηγώντας τον στο χείλος της Αβύσσου, ο Μάρκος και η παράταξή του, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχουν πολιτικά αποφάσισαν να εγκαλέσουν την Δημοτική Αρχή για τα χρέη των Κοινωφελών επιχειρήσεων που κάποιοι από αυτούς δημιούργησαν και κληρονόμησαν στην συνέχεια στον σημερινό Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση!
Είναι πλάον φανερό ότι ο Μάρκος “και η παρέα του” έχουν πλέον “εκτροχιαστεί” αφού αντι να κρύβονται για τα χρέη που δημιούργησαν, θέλουν να βγουν και από πάνω.
Άμεση και ιδιαίτερα σκληρή όμως είναι η απάντηση του Δημάρχου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στα χρέη που βρήκε η Δημοτική Αρχή υπάρχουν και αρκετά που δεν έχουν καν παραστατικά όπως ορίζει ο Νόμος!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Σε σύγχυση βρίσκεται πλέον, μετά μαθηματικής βεβαιότητας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, από τη μια αντικρίζοντας τη μοναξιά του ενδοπαραταξιακά και από την άλλη βλέποντας ότι δεν μπορεί να κατανοήσει, ούτε να ερμηνεύσει έστω και μία διάταξη νόμου σωστά, υποπίπτοντας διαρκώς σε τραγικά ολισθήματα, σε βαθμό που να τον διορθώνουμε κατ’ ιδίαν και δημοσίως.
Μην έχοντας κανένα άλλο πρόσχημα να κυκλοφορήσει κάτι, τέλος πάντων στη δημοσιότητα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να επιβεβαιώσει τον πριονισμένο του παραταξιακό θώκο, άρχισε να ασχολείται με την ΚΕΔΗΚΕ εγκαλώντας τη δημοτική αρχή για την καθυστέρηση της πληρωμής υπαλλήλων των πρώην Κοινωφελών επιχειρήσεων.
Θέλουμε να βοηθήσουμε τον Κ. Κοτσιλίνη να βάλει σε μία τάξη τη σύγχυση του μυαλού του. Γιαυτό κ. Κοτσιλίνη ακούστε προσεκτικά διότι δεν θα τα επαναλάβουμε:
-Τα χρέη των 9 συγχωνευόμενων κοινωφελών επιχειρήσεων, είναι εκατομμυριάκια, όχι μαρουλόφυλλα αλλά ευρώ. Έχει διαφορά.
-Τα χρέη αυτά (μεταξύ αυτών και της κοινωφελούς της Πυλάρου) έχουν συσσωρευτεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και μάλιστα μερικά όπως διαπιστώνουμε κατά τη συγκέντρωση των ισοζυγίων (άκουσον – άκουσον) είναι δια λόγου, ούτε ένα παραστατικό. Τέτοιες περιπτώσεις επισημαίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για την κεντρική διοίκηση του ελληνικού κράτους (!)
-Μήπως μπορεί ο πολυπράγμων κ. Κοτσιλίνης να μας υποδείξει έναν σύννομο και εύκολο τρόπο να ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΘΟΥΝ αυτά τα εκατομμυριάκια στον προϋπολογισμό της ΚΕΔΗΚΕ? Ή μήπως να πούμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ότι τα ισοσκελίζουμε ….δια λόγου?
-Οι Κοινωφελείς επιχειρήσεις όφειλαν και μάλιστα κλήθηκαν εγγράφως από το ΥΠΕΣΑΗΔ έστω και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να συντάξουν διετή προγράμματα δράσης προκειμένου μπορούν να χρηματοδοτούνται από τους ΟΤΑ μέχρι τη συγχώνευσή τους. Ξέρει ο κ. Κοτσιλίνης αν η παρέα του που σήμερα (δήθεν) συμπαρατάσσεται μαζί του έκαναν αυτό που έπρεπε ώστε να μην βρίσκονται σήμερα απλήρωτοι οι εργαζόμενοι?
-Ξέρει ο κ. Κοτσιλίνης ότι άρον – άρον έσπευσε ασθμαίνοντας τον Δεκέμβριο του 2010 να προσαρμόσει κατά τη νομοθεσία την δημοτική επιχείρηση Πυλάρου σε Κοινωφελή? Μήπως δεν προλάβαινε να το κάνει από το 2007 που κλήθηκε να το κάνει?
-Μήπως γνωρίζει ο κ. Κοτσιλίνης ότι η πλειοψηφία των πρώην κοινωφελών τηρούσαν την λογιστική τους κατάσταση σε εξωτερικούς λογιστές οι οποίοι είναι απλήρωτοι από την εποχή του Νώε και τώρα δικαίως αρνούνται να κλείσουν ισοζύγια διότι είναι δύσπιστοι απέναντι σε οποιονδήποτε αιρετό?
-Ξεχνά ο κ. Κοτσιλίνης ότι εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, κουνάμενος- συνάμενος για να επιδείξει τις νομικές του γνώσεις και υποδείξει στη δημοτική αρχή ότι μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους των πρώην κοινωφελών και χωρίς προϋπολογισμό, βάσει του άρθρου 43 παρ. 5 του Ν. 3979/2011, νομίζοντας ότι θα ανακηρυχθεί σε Μεσσία, αλλά του διέφυγε μία απλή λεπτομέρεια (!), η διάταξη αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν λυθεί και όχι συγχωνευθεί. Ευτυχώς τον διορθώσαμε αμέσως, πριν εκτεθεί ευρέως.
Τέλος προτείνουμε στον κ. Κοτσιλίνη αλλά και σε όλους όσους ψάχνουν σήμερα απεγνωσμένα ρόλο τιμητή ή τέλος πάντων κάποιο ρολάκι στη δημόσια ζωή, να ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ θα τις χρειαστούν…….. Έρχεται “ΜΠΟΥΡΙΝΙ” που θα σαρώσει τον ανέξοδο και ανεύθυνο αντιπολιτευτικό τους λόγο, που μόνο στόχο έχει τις εντυπώσεις και σε καμία περίπτωση να βοηθήσει τον Δήμο μας και να τον βγάλει από την Άβυσσο που τον έριξε η “Πολιτεία τους” , επί τριάντα χρόνια τώρα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ. ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΤΗΛΗ

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ. ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ

ΤΑ ΓΝΗΣΙΑ ΧΡΕΗ.….Η …..ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ

Δημοσιεύουμε σήμερα τις οφειλές που είχαν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις στο ΙΚΑ έως την 31-12-2010 καθώς και εκείνες που δημιουργήθηκαν φέτος μέχρι 30-6-2011.

Απουσιάζει η Δημοτική Επιχείρηση της Παλικής διότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη στοιχεία από το εκεί υποκατάστημα!!

Η δημοσίευση γίνεται, αφ ενός για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αφ ετέρου διότι διάφοροι «αρμόδιοι» αποκρύπτουν την αλήθεια και διαδίδουν ότι οι υπάλληλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων-που είναι απλήρωτοι τουλάχιστον από τον περυσινό Δεκέμβριο- δεν πληρώνονται αφού οι παλιοί Δήμοι είχαν οφειλές.

ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΥΠΟΛΟΙΠΟ 31/12/2010

ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30/06/2011

ΣΥΝΟΛΟ

1

ΔHM. ΕΠ. ΚΟΙΝ. ΑΝΑΠΤ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Δ.Ε.Κ.Α.Α.)

10.554,74 €

27.865,83 €

38.420,57 €

2

ΔΗΜ. ΚΟΙN. ΕΠ. ΠΟΛΙΤ.- ΑΝΑΨ.- ΨΥΧ. (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ψ.)

37.115,86 €

24.989,75 €

62.105,61 €

3

ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΠ. ΠΑΛΙΚΗΣ (ΔΗ.Κ.Ε.Π.)


4

ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΠ. ΠΥΛΑΡΕΩΝ

37.677,95 €

37.677,95 €

5

ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΠ. ΕΛΕΙΟΥ- ΠΡΟΝΩΝ

4.829,05 €

20.569,44 €

25.398,49 €

6

ΚΟΙΝ. ΕΠ . ΤΟΥΡ.- ΑΝΑΠΤ.- ΠΟΛ. ΣΑΜΗΣ (Κ.Ε.Τ.Α.Π. Σ.)

54.503,31 €

16.421,63 €

70.924,94 €

7

ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΠ. ΕΡΙΣΟΥ

16.658,48 €

21.378,96 €

38.037,44 €

8

ΚΟΙΝ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

0,00 €

9

ΔΗΜ. ΚΟΙΝ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΥ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

88.132,85 €

27.456,59 €

115.589,44 €


ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ

211.794,29 €

176.360,15 €

388.154,44 €


Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η νέα δημοτική αρχή κατάφερε μέσα σε έξι -6- μήνες να δημιουργήσει - ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΙΚΑ- οφειλές περισσότερες από όσες είχαν όλες οι Δημοτ. Επιχειρήσεις σε όλη τους τη ζωή !

Το γεγονός αυτό ,σε συνδυασμό με το ότι, για να πληρωθούν οι υπάλληλοι πρέπει –όπως λένε- να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός της νέας Δημοτικής Επιχείρησης ( και ο οποίος ΔΕΝ έχει ακόμη συνταχθεί ) , οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι στο νέο Δήμο τα προβλήματα διογκώνονται και δημιουργούν αδιέξοδα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αντιμετώπιση τα οικονομικά, κυρίως, ζητήματα με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα ,έχοντας υπ όψιν ότι θέματα εισφοροδιαφυγής δεν αφορούν μόνο τους πολίτες αλλά και τα νομικά πρόσωπα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» ΤΟ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αποδείχνετε περίτρανα στην ζωή αυτό που χρόνια το ταξικό κίνημα υποστηρίζει, ότι οι επιδοματικές πολιτικές τόσο στις αποδοχές των εργαζομένων όσο και στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των κυβερνήσεων, αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» και το μέσο για το παραπέρα χτύπημα των μισθών και των συντάξεων.

Χτες η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε τις νέες κλίμακες καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2011. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος μέσα από αυτή την διαδικασία αποκλείονται πάνω από 15.000 συνταξιούχοι να λάβουν το ΕΚΑΣ, όταν οι πενιχρές συντάξιμες αποδοχές τους ή όποιο άλλο βοήθημα ή άλλες αποδοχές ξεπερνούν τις 8.472,09 ευρώ τον χρόνο.

Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει χιλιάδες μικροσυνταξιούχους που υποφέρουν να λάβουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Πέρα από αυτό η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της για το επόμενο διάστημα έχει ως στόχο τον παραπέρα περιορισμό του ΕΚΑΣ. Δηλαδή αν κάποιος απόκτησε ένα μικρό περιουσιακό στοιχείο αυτό θα λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον περιορισμό ή και την αφαίρεση του ΕΚΑΣ.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει της αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν καθώς επίσης των ρόλων των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έβαλαν και βάζουν πλάτη για να περάσουν.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους από κοινού να αντιπαλέψουν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, τις επιδοματικές λογικές και από κοινού να αγωνιστούν για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις βασικές τους ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου όσο και από τον ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών και να δώσουν την μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ανατροπή των αντεργατικών , αντιλαϊκών πολιτικών.

===========================================================

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Τα ίδια τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ αποδεικνύουν ποιος πληρώνει την καπιταλιστική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης. To μεγάλο μακελειό γίνεται ιδιαίτερα στη νεολαία, στις γυναίκες και από την άλλη μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν το Μάη του 2011 σε σχέση με τον Μάη του 2010 κατά 220.534 και κατά 36.260 σε σχέση με τον Απρίλη του 2011.


Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, της ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις άθλιες μορφές απασχόλησης κλπ.

Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όσο η οικονομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνει.


Οι άνεργοι, να μην αποδεχτούν την θυσία των δικαιωμάτων της για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ούτε είναι λύση τα δίκτυα «φιλανθρωπίας» που ενισχύουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές για να ωραιοποιήσουν το προφίλ της. Ούτε τα διάφορα προγράμματα που δίνουν ζεστό χρήμα της τσέπες της εργοδοσίας.

Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασία της. Ο δρόμος για της ανέργους είναι η οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την προστασία της με την διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν της ανάγκες της. Για να αποτινάξουν από πάνω της τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος που της κάνει τη ζωή μαρτύριο.


Το ΠΑΜΕ καλεί της εργάτες και της εργάτριες, το κάθε σωματείο των εργαζομένων και την κάθε οργάνωση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε συνεχή αγωνιστικό πόλεμο μέχρι να συντρίψουν την αντεργατική πολιτική. Να δυναμώσουν πιο πολύ της δεσμούς της με της ανέργους, της γυναίκες, τη νεολαία δίνοντας βάρος στην οργάνωσή της στους τόπους δουλειάς, της εργατικές λαϊκές συνοικίες. Να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων.

Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών – κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών της.

  1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

  2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών της.

  3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

  4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

  5. Να δοθεί επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους με μοναδική προϋπόθεση την απόλυσή τους, καθώς και στους νέους που ψάχνουν για δουλειά και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

  6. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

  7. Το επίδομα ανεργίας να δίνεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

  8. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).

  9. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

  10. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

  11. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

  12. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

  13. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

  14. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  15. Προσλήψεις της τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

Αύγουστος 2011
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΦΟΡΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

“Ερήμην των πολιτών και του περιφερειακού συμβουλίου η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ;”
Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Επερώτηση για την πορεία του ΕΣΠΑ κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Μ. Φόρτες, το κείμενο της οποίας είναι το ακόλουθο:
Προς: Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου
Κοινοποίηση: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Άνθη
Κύριε Περιφερειάρχη
Στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου είχατε ενημερώσει για το ΕΣΠΑ με αφορμή την ανάληψη από την Περιφέρεια της ευθύνης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Η ενημέρωση συνέπεσε με την αύξηση του ποσοστού της Κοινοτικής Συνδρομής από 80% σε 85% στους άξονες 3 και 9 του προγράμματος και την εξ αυτής μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος από 303 εκατ. ευρώ σε 284.705.589.
Μετά από λίγες ημέρες (την 1η Αυγούστου) ανακοινώθηκε η αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής στο 95%, οπότε και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Ιόνια Νησιά διαμορφώνεται (περίπου) στα 259 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελληνική οικονομία αφού θα αυξηθεί η απορρόφηση και κατ’ επέκταση η εισροή κοινοτικών πόρων, όμως για την πραγματική οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αρνητική αφού τα συνολικά διαθέσιμα ποσά του ΕΣΠΑ μειώνονται από 303 εκατ. σε 259 εκατ. ευρώ.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης έχει εξαγγείλει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με την απένταξη των «νεκρών» έργων (ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση), την ένταξη νέων ώριμων έργων, τον εντοπισμό των έργων «σημαία» (flagships) για κάθε Περιφέρεια και τους Δήμους (των έργων δηλαδή που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής και στην ανταγωνιστικότητά τους δημιουργώντας προοπτικές για νέα θέσεις απασχόλησης) και το άνοιγμα όλων των κωδικών έως το τέλος Αυγούστου με την δημοσίευση ανοιχτών προσκλήσεων.
Ταυτόχρονα ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την υποχρέωση κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (44 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), θα κατευθυνθούν σε δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι δημιουργείται μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που παρουσιάσατε κύριε Περιφερειάρχη, πριν ένα μήνα και φυσικά οι προτεραιότητες που θέσατε εν πολλοίς ξεπεράστηκαν από τις νέες εξελίξεις.
Για παράδειγμα σας αναφέρω πως στην εισήγηση σας είχατε μιλήσει για υπόλοιπο 10 εκατ. ευρώ, ενώ με την αύξηση της Κοινοτικής Συνδρομής το πρόγραμμα μειώνεται πλέον κατά 26 εκατ. ευρώ!
Επίσης θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να επισημάνω ότι κρίσιμοι τομείς για την τοπική ανάπτυξη, όπως οι δρόμοι, η διαχείριση του νερού και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, σχεδόν μηδενίζουνε τα διαθέσιμά τους, ενώ άλλοι τομείς υποδομών, όπως τα λιμάνια, οι τουριστικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικές υποδομές, η πολιτιστική κληρονομιά και η υγεία, έχουν ήδη υπερδεσμεύσεις ακόμη και πριν την μείωση της εθνικής συμμετοχής.
Ιδιαίτερα πάντως πρέπει να προβληματίσει ο μηδενισμός του προϋπολογισμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όταν έχει ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και φυσικά απαιτείται πιεστικά η υλοποίησή του.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων πρέπει να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη και ενώ την ίδια ώρα αποκεντρώθηκαν οι αρμοδιότητες διαχείρισης και μεταφοράς πόρων από Κωδικό σε Κωδικό στις Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, διαφαίνεται ως πρόθεση της Περιφερειακής αρχής η κρίσιμη αναθεώρηση του προγράμματος να γίνει ερήμην του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας, αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων στις 27 και 28 Αυγούστου και η επόμενη τακτική συνεδρίαση θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη όταν θα έχουν παρέλθει οι προθεσμίες.
Όμως η σημερινή Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοικείται από αιρετές αρχές και ως εκ τούτου κανένα τεχνοκρατικό όργανο ή φορέας δεν νομιμοποιείται πολιτικά να καθορίζει τις τύχες των πολιτών της Περιφέρειας.
Συνεπώς μόνο ως έλλειμμα Δημοκρατίας μπορεί να θεωρεί η μη ενημέρωση των πολιτών για το πλαίσιο της ανάπτυξης των νησιών τους, όπως και η παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη
Προτίθεστε να συγκληθεί άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την λήψη απόφασης από το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου