Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011


Στο ...πορτοκαλί της επιτήρησης

«Μνημόνιο» -δηλαδή επιτήρηση- για 58 Δήμους, μεταξύ των οποίων είναι και ο Δήμος Κεφαλονιάς (καθώς και της Ζακύνθου και της Κέρκυρας) προετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών και το «πρόγραμμα εξυγίανσης» που θα επιβληθεί θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή, δηλαδή «Τρόϊκα»!

Ωστόσο ο Δήμος Κεφαλονιάς βρίσκεται στο «πορτοκαλί», δηλαδή στην 3η κατηγορία επιτήρησης, με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣATA.

Η Τρόϊκα θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: Τους «κόκκινους», τους «ανοιχτούς κόκκινους» και τους «πορτοκαλί» στους οποίους εντάσσεται και ο Δήμος Κεφαλονιάς.

«Kόκκινοι Δήμοι», (με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ), οι οποίοι είναι κατά σειρά: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Oλύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Διάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.

«Ανοικτοί κόκκινοι» (με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.

«Πορτοκαλί» (με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ) οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Oρχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.

Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%, που είναι μάλλον στο πράσινο. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140 μέχρι 50%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου