Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Μαΐου 2011


Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

“ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ”

“Οι πολιτικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη είναι γεγονός ότι πέφτουν βαριές στα κεφάλια κάποιων συμπατριωτών μας, που οδήγησαν το νησί μας σε αυτή την κατάσταση και με αυτά τα αποτελέσματα.”

Με μία δραματική τοποθέτηση στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης ανακοίνωσε στο σώμα τις άσχημες εξελίξεις, τις σχετικές με την ένταξη του Δήμου Κεφαλλονιάς σε καθεστώς επιτήρησης & εξυγίανσης.
Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Δημάρχου έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κανένας Δήμαρχος σε κανένα μέρος της Ελλάδας, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα στην θέση που βρίσκεται ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς.
Αναφέρομαι στις γνωστές σε όλους σας εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την ένταξη του Δήμου μας στο καθεστώς της επιτήρησης και του ορισμού τρόικας που θα μας διευθύνει τα επόμενα χρόνια.
Η απόφαση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έλαβε χώρα στο νησί μας τις προηγούμενες τετραετίες και δεκαετίες και που σήμερα καλούμαστε εμείς ως Δημοτική Αρχή και οι πολίτες του Δήμου μας ως κοινωνία, να πληρώσουμε τα σπασμένα του μεγάλου «πάρτυ» της κακοδιαχείρισης.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις θα επιφέρουν «ποινές» για τον Δήμο μας, μέσω του προγράμματος εξυγίανσης που αναγκαστικά θα ακολουθήσουμε, οι οποίες δεν είναι ακόμη σαφείς και οριστικές αφού προς ώρας τις γνωρίζουμε μόνο από πληροφορίες.
Όμως, γεγονός είναι ότι μπαίνουμε σε ένα μεγάλο, βαθύ και σκοτεινό τούνελ, ενώ η έξοδος από αυτό είναι αβέβαιη τόσο χρονικά όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας
Θέλω να γνωρίζετε όλοι, θέλω να γνωρίζει η τοπική κοινωνία, ότι το αύριο του Δήμου Κεφαλλονιάς δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το χθες.
Ήδη μαθαίνουμε ότι βασικές λειτουργίες του Δήμου, με την ένταξή του στο «μνημόνιο», θα ανασταλούν αναγκαστικά.
Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ορισμένες:
-Θα ανασταλεί κάθε πρόσληψη προσωπικού.
-Θα ματαιωθούν ή θα ελαχιστοποιηθούν οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού που γίνονταν κάθε χρόνο.
-Θα ματαιωθεί ή θα περιοριστεί δραματικά, κάθε κονδύλι αναφορικά με τους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, των εκδηλώσεων και διαφόρων μορφών κοινωνικών δράσεων.
-Θα καταργηθούν κονδύλια που έρχονταν στον Δήμο μας από την λεγόμενη ΣΑΤΑ που αφορούσαν έργα για το νησί μας.
- Επειδή η οικονομική συμμετοχή του Δήμου είναι προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση και διεκδίκηση έργων, είναι πολύ πιθανό να τεθεί ο Δήμος μας εκτός αυτής της διαδικασίας.
-Συζητείται ότι ο Δήμος μπορεί να βρεθεί εκτός και από τα προγράμματα που προβλέπουν συγχρηματοδοτούμενα έργα με την Ευρωπαική Ένωση.
-Είναι βέβαιο ότι πλέον, σε κάθε βήμα ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος μας συνολικά, για κάθε του δράση, για κάθε του απόφαση, θα βρίσκεται κάτω από την «Δαμόκλεια Σπάθη» της Τρόικας που θα τον ελέγχει, μιας Τρόικας που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έναν εκπρόσωπο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτό αγαπητοί συνάδελφοι με απλά λόγια σημαίνει ότι, ένα μεγάλο κομμάτι της εξουσίας που ασκούσε στον τόπο μας η αυτοδιοίκηση, σήμερα περνάει στα χέρια άλλων, σε μία προσπάθεια να αποφασίζουν πλέον άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.
Δεν κινδυνολογώ, αλλά φοβάμαι ότι αυτές οι εξελίξεις πρόκειται σύντομα να μετατρέψουν τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το Δημοτικό Συμβούλιο, από κυρίαρχα όργανα που ήταν μέχρι σήμερα, σε απλούς εντολοδόχους και σε απλούς διεκπεραιωτές αποφάσεων, που θα λαμβάνονται έξω από αυτή την αίθουσα.
Δεν σας κρύβω ότι για μένα η χθεσινή ημέρα, που ανακοινώθηκε η ένταξη του Δήμου μας στο μνημόνιο, ήταν μία «μαύρη ημέρα», δεν σας κρύβω ότι έτσι θα καταγραφεί και στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.
Οι πολιτικές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη είναι γεγονός ότι πέφτουν βαριές στα κεφάλια κάποιων συμπατριωτών μας, που οδήγησαν το νησί μας σε αυτή την κατάσταση και με αυτά τα αποτελέσματα.
Αυτές τις ευθύνες δεν πρόκειται εγώ σήμερα, ούτε να τις αναμοχλεύσω, ούτε να τις καταλογίσω.
Τουλάχιστον δεν έχω αυτή την πρόθεση.
Αυτό είναι δουλειά του κάθε πολίτη ξεχωριστά και να είστε σίγουροι ότι ξέρουν να κάνουν καλά την δουλειά τους οι παραπάνω τελικοί κριτές όλων μας.
Δουλειά και υποχρέωση δική μου σήμερα, είναι να πω, τόσο σε εσάς όσο και σε όλους τους πολίτες του νησιού μας ότι, όποιες και να είναι αύριο οι συνθήκες, εγώ και οι συνεργάτες μου, ολόκληρη η παράταξη της «Ισχυρής Κεφαλλονιάς», δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να μας πάρουν τα γεγονότα από κάτω.
Είμαστε αποφασισμένοι, οποιοδήποτε εμπόδιο και αν βρεθεί μπροστά μας, να δώσουμε μάχη για να το ξεπεράσουμε.
Είμαστε αποφασισμένοι, να νοικοκυρέψουμε τον Δήμο μας, κάνοντας τις λιγότερες εκπτώσεις στο πρόγραμμά μας και στους στόχους μας.
Όμως θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι σε αυτή την δύσκολη πορεία, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που μπαίνουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια της φαγωμάρας και του διχασμού.
Αν κάποιοι πιστεύουν και πράττουν τα αντίθετα, το μόνο που καταφέρνουν πλέον είναι να κάνουν ζημιά στο νησί μας.
Σας καλώ όλους, κάτω από αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις και μπροστά στις δύσκολες στιγμές που έρχονται, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και μαζί με την δημοτική αρχή, να δώσουμε την μάχη για την αναγκαία αναγέννηση και επανίδρυση του Δήμου μας σε στέρεες και σωστές βάσεις.
Το οφείλουμε στην κοινωνία, το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται.
Το οφείλουμε στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανα την παρούσα τοποθέτηση στην αρχή του δημοτικού μας συμβουλίου διότι την θεωρούσα επιβεβλημένη.
Δεν θεωρώ ότι πρέπει επί της ανακοινώσεως να υπάρξει συζήτηση, η οποία άλλωστε δεν έχει να προσφέρει τίποτε αφού ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και επίσημα δεδομένα για το τι ακριβώς σημαίνει η ένταξη του Δήμου μας στο καθεστώς της επιτήρησης.
Όμως, όπως τα πράγματα δείχνουν, πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα μας αναγκάσουν να τεθεί το θέμα σε προσεχές συμβούλιο για συζήτηση.
Ας ελπίσουμε ότι η Τρόικα τουλάχιστον, δεν θα μας απαγορεύσει να συζητάμε.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Πάνω στα ερείπια που δημιούργησαν, αγορεύουν και συμβουλεύουν!


Aπό το kefallonitika.gr

Οπως συνήθως, καουμπόικο ροντέο θύμισε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο σε κάποιες στιγμές με πρωταγωνιστή και πάλι τον αντιδήμαρχο Παλλικής Βαγγέλη Θεοφιλάτο και συμπρωταγωνιστές του, τον Διονύση Αραβαντινό (παλαιότερα συμμαθητές στο σχολείο σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ και πάντα φίλοι) και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Ανουσάκη.
Αυτό όμως που θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να χαρακτηρίσει την πολιτική συμπεριφορά της συμπολίτευσης του δήμου μας είναι η ωριμότητα και η ψυχραιμία γιατί η απώλεια της τελευταίας , τους κάνει να χάνουν τις εντυπώσεις από την ΚΑΣΤΑ των πολιτικών δραγουμάνων της ντόπιας πολιτικής σκηνής από το 1980 και εντεύθεν.Κι αν ο καλός φίλος Διονύσης Αραβαντινός έχει μείνει ουσιαστικά εκτός των κεντρικών μαγειρίων της ντόπιας πολιτικής βδέλλας που ήταν το γνωστό σε όλους μας κατεστημένο που πτώχευσε το Δήμο Κεφαλλονιάς,δηλαδή που πτώχευσε εμάς,αφού εμείς όλοι είμαστε ο πτωχευμένος Δήμος.
Σε όσους πολίτες παρακολουθούν άφωνοι τις έσχατες αποκαλύψεις για τη πολιτική του προσωπικού εισοδισμού του καταρρεύσαντος τοπικού πολιτικού κατεστημένου της τελευταίας 30ετίας και το χρέος που κληροδότησαν σε εμάς και στα παιδιά μας, τους καλούμε να γκρεμίσουν κάθε μορφή παρασιτισμού που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚικό κατεστημένο.
Οχι βέβαια των απλών πολιτών αλλά όλων εκείνων των γνωστών σε όλους μας,που εκμεταλευόμενοι ιδεολογίες και αγνούς οραματισμούς, παγίδεψαν το λαό μας και οδήγησαν στο μνημόνιο και τη Κεφαλλονιά.Στόχος ο προσωπικός τους,ο πλουτισμός και η νομή της τοπικής εξουσίας.
Και τώρα? Τώρα,εδώ που φτάσαμε, καλείστε όλοι εσείς οι πολίτες,όλοι εμείς να γκρεμίσουμε κάθε μορφή παρασιτισμού,να γκρεμίσουμε τις ανίκανες πολιτικές βδέλλες που έφεραν το μνημόνιο,τους αδούλευτους δήθεν τοπικούς αριστοκράτες,τους πρωταθλητές της μίζας και τους έρποντες γύρω από κάθε εξουσία σαλτιμπάγκους των δήμων που χαρακτηρίζονται από «αγραμματοσύνη» και καιροσκοπισμό.
Βαρέθηκε ο κόσμος τους νονούς της πολιτικής που διαφεντεύον τριάντα χρόνια τη πολιτική και κοινωνική μας ζωή στη Κεφαλλονιά παριστάνοντας ταυτόχρονα τους αδιάφθορους. Αυτοί που εκπόρθησαν τα όνειρα ενός προοδευτικού και φίλεργου λαού έχουν τώρα θράσος και μιλάνε.
Εχουν μούτρα και κυκλοφορούνε και μιλάνε αυτοί που ασώτευσαν τον ιδρώτα των εργαζομένων,που υπεξαίρεσαν τα πάντα,τη γνώση, την ανάπτυξη,που μας καταδίκασαν σε συνεχή εξαθλίωση,σε οικονομική οπισθοχώρηση και σε αυξάνουσα οικονομική κατάρευση.Αυτοί οι μέτριοι σε ικανότητες και σε παραγωγή έργου γόνιμου αλλά συγχρόνως άριστοι σε συγκεκαλυμένα «ριφιφί» σε κάθε δημοτικό,κρατικό,κοινοτικό κονδύλι.
Χθες λοιπόν,ενώ ο Δήμαρχος κάλεσε όλους μας να ακούσουμε τον επιθανάτιο ρόγχο της Κεφαλλονιάς μας και να συστρατευθούμε σε μια πανκεφαλληνιακή προσπάθεια αποτροπής της συνολικής κατάρευσης,να συστρατευθούν ακόμη κι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια γλεντοκοπούσαν με τα χρήματα του κάθε Κεφαλλονίτη, αυτοί,με έπαρση και αλλαζονεία,όχι μόνο δεν βρήκαν την πολιτική εντιμότητα να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες που εξαπατούσαν και των οποίων λήστευαν τα χρήματα,το παρόν και το μέλλον,πήραν το λόγο ανερυθρίαστα,να δώσουν μαθήματα … διαφυγής από τη μνημονιακή αγχόνη και σωτηρίας της Κεφαλλονιάς που οι ίδιοι δολίως οδήγησαν εδώ!!!
Υπάρχουν άραγε λόγια που μπορούν να περιγράψουν τη πρόκληση και το θράσος ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------

"Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει"




Του Παναγή Φωκά
Από το e-kefalonia.net

Στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος LEADER από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ζακύνθου παρατηρείται κατανομή αρμοδιοτήτων σε διάφορα άτομα, τα οποία εργάζονται και για ίδιο όφελος στο αναφερόμενο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν καταρτίσει μελέτες ιδιωτών, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις κατά την τελευταία προκήρυξη και αυτά τα άτομα είναι συγχρόνως, οι ίδιοι αξιολογητές των προτάσεων ή συμμετέχουν στην επιτροπή του προγράμματος.
Αυτή η συμπεριφορά θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα κρίσεως, αξιολόγησης, επιλογής και ελέγχου καθώς πολλάκις τα ίδια άτομα εμπλέκονται σε πλειάδα διαδικασιών στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος.
Είναι απορίας άξιον πως τελικά μπορεί να εξασφαλιστεί η διαφάνεια μέσα από τέτοια κατανομή ρόλων και ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα. Αλήθεια θα αναρωτηθείτε αγαπητοί αναγνώστες από ποιους τοποθετήθηκαν; Μπορείτε για πληροφορίες ν’ απευθυνθείτε σε πρώην αιρετούς της τοπική μας αυτοδιοίκησης.
Είναι προφανές ότι όταν διατίθεται δημόσιο χρήμα –από το ελάχιστο υπάρχον-για την υλοποίηση έργων ανάπτυξης και δει σε περίοδο οικονομικά δυσβάστακτη για όλους μας, είναι προκλητικό να ακολουθείται η λογική του «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», για όλους όσους τολμούμε να προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο.
Ως εκ τούτου θα ήταν σκόπιμο να αναθεωρηθούν οι δομές εργασίας που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ως άνω προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται το αποτελεσματικότερο και αδιάβλητο στις υπό εκτέλεση δράσεις.
Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε αυτή τη φορά με στοιχεία που θα κόψουν την ανάσα για αυτούς που τους θεωρούσαμε «άξιους και ικανούς» της τοπικής μας αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου