Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011


Ο Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΤΕΙ, Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΟ “ΛΟΥΚΕΤΟ”

“ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ”


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Όπως το περιμέναμε. Η συνάντηση της Κεφαλλονίτικης αντιπροσωπείας με την Υπουργό Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, έβγαλε ό,τι ακριβώς όλοι φοβόμασταν: Ότι δηλαδή τα τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που δεν θα δεχθούν φέτος σπουδαστές κλείνουν οριστικά. Αυτό ήταν άλλωστε και το βασικό αίτημα της Κεφαλλονίτικης Αντιπροσωπείας προς το Υπουργείο Παιδείας...Να ξαναμπούν δηλαδή τα τρία αυτά τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό. Αίτημα που απορρίφθηκε χωρίς περαιτέρω συζήτηση...Το τέλος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ξεκίνησε...
Η ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Κεφαλλονιάς για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποτελεί το μνημείο της υποκρισίας, της αλαζονείας και του θράσους. Πολύ απλά διότι η φράση ότι τμήματα ΤΕΙ που δεν δέχονται φέτος φοιτητές δεν κλείνουν και αναγκαστικά, δεν μπορεί να κοροιδέψει κανέναν. Ιδιαίτερα μάλιστα ότι λίγο αργότερα η κ. Υπουργός δήλωνε από την Λαμία ότι « Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές»!!!
Το “λουκέτο” στα τρία τμήματα αποτελεί και την αρχή του τέλους για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Μα γιατί; θα ρωτήσει κάποιος. Μα διότι μετά από την ανακοίνωση της μη εισαγωγής σπουδαστών στα τρία τμήματα του ΤΕΙ, στην οποία εμμένει η Υπουργός πιστεύει κανείς ότι τα υπόλοιπα τμήματα θα κατακλυστούν από αιτήσεις υποψηφίων, στα φετινά μηχανογραφικά;
Ποιός πλέον, γονέας ή υποψήφιος σπουδαστής θα εμπιστευθεί ένα ΤΕΙ που συρρικνώνεται και βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο;
Δεσμεύθηκε δε η κυρία Υπουργός για αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Δεν μας είπε όμως τον τρόπο. Λίγο αργότερα όμως σε δηλώσεις της από την Λαμία υπογράμμισε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση των πανεπιστημιακών τμημάτων, γιατί, όπως είπε, "υπάρχουν περιοχές, όπου συσσωρεύονται πάρα πολλά τμήματα χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες να τα φιλοξενήσουν οι πόλεις". “Το κερασάκι στην τούρτα”
Αλλά και αν ακόμη, προς χάριν του διαλόγου, δεχθούμε ότι η κ. Υπουργός θέλει να αναβαθμίσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων..
Αλήθεια οι όποιες δεσμεύσεις της Υπουργού ,θα δεσμεύουν και τον όποιο επόμενο μέχρι του χρόνου; γιατί τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση και σίγουρα όλες οι προηγούμενες, μας έχουν διδάξει ότι οι δεσμεύσεις του εκάστοτε Υπουργού δε δεσμεύουν ούτε καν τον ίδιο που τις έκανε!
Ο “ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ”
Πάμε τώρα στο “παραμύθι” του “αιφνιδιασμού” που χρησιμοποιούν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες για να “απολογηθούν” για την αδράνειά τους.
Ας θυμηθούμε ενδεικτικά κάποιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, όπως πολύ εύστοχα τις παραθέτει το blog “Πολιτικά Μεζεδάκια”:
Στις 1 Οκτωβρίου 2009, στην προεκλογική περίοδο, ο μετέπειτα Βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Μοσχόπουλος υπόσχεται πως «αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, τα ΤΕΙ στο Νομό μας θα είχαν 6 τμήματα και 4.000 φοιτητές» .
Στις 9/3/2010 ο γραμματέας της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Παλλικής κ. Π. Βλάχος θέτει το πρόβλημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων …. στην ουσία του ,απευθυνόμενος με ανοιχτή επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για τα προβλήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων « Καταλαβαίνω ότι έχετε να αναλώσετε τον πολύτιμο χρόνο σας στην ενασχόλησή σας με υπερπολυτελείς ενδυματολογικές ή στιλιστικές επενδύσεις με new styling κομμώσεις»!!!
Πριν ένα χρόνο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα για το κλείσιμο ανώτατων σχολών ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και στην παιδεία. Για παράδειγμα στις 10/5/2010 η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου εξαγγέλλοντας τη νέα χωροταξική αναδιάρθρωση των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στη χώρα με στόχο τη μείωσή τους ,ανακοινώνει πως « η συρρίκνωση των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι θέμα χρόνου»! Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να αντιληφθούν ο Βουλευτής της Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Μοσχόπουλος και όλοι οι παρατρεχάμενοι της σημερινής καταρρέουσας καθεστηκυίας τάξης …. με «έκπληξη» αυτά που είχε εξαγγείλει η κ. Υπουργός, χρησιμοποιώντας ακόμη και την ίδια ορολογία σήμερα που κλείνει το ΤΕΙ («συρρικνώνεται» το ΤΕΙ…).
Στις 22/7/2010 ο διορισμένος Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ναπ. Μαραβέγιας σε συνέντευξή του στο Kefaloniaphotonews (Σπ. Αλεβιζόπουλο) δηλώνει : ««όσες φορές έχω προσπαθήσει να εκμαιεύσω κάτι από τους υπεύθυνους του Υπουργείου πρέπει να σας πω ότι ουδείς μου είπε τίποτα, επικρέμεται κάτι ότι θα γίνει – μπορεί να μην γίνει και τίποτα – μπορεί όμως και να γίνουν διάφορα πράγματα δια τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν γίνουν, δεν θα γίνουν σύντομα, θα γίνουν σε ένα ή δυο χρόνια».
Το "Έθνος της Κυριακής" στις 18/11/2010, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, προαναγγέλλει πως ανά Περιφέρεια μελετάται να λειτουργεί ένα Ανώτατο Ίδρυμα, «ενώ από την φετινή χρονιά (σημείωση: 2011 – 2012 ) σχεδιάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός στον αριθμό των εισακτέων»!!! Λίγους μήνες μετά όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα» (με πρώτο και καλλίτερο τον Βουλευτή κ. Μοσχόπουλο) με τον … εξορθολογισμό του Υπουργείου που εισάγει από την ερχόμενη χρονιά 69 % λιγότερους φοιτητές στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στις 19/3/2011 με αφορμή την εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Βαγ. Φιορεβάντε όλοι οι Κεφαλλονίτες Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα κυκλοφορούν ως δημοσιογραφικές πληροφορίες για το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ. Τα Κεφαλλονίτικα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις πληροφορίες και ανοιχτά καλούν Βουλευτή και Πρόεδρο του ΤΕΙ να ενημερώσουν.
Στις 28/3/ 2011 δύο ερωτήσεις κατατίθενται στη Βουλή για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Μία από τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη και μία από τους ανεξάρτητους Βουλευτές κ. Δημαρά και Οικονόμου με την περιφερειακή παράταξη της «Επτανησιακής Αναγέννησης».
Στις 29/3/2011 ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ναπ. Μαραβέγιας με ιδιαίτερα απόλυτο τρόπο διαψεύδει τις φήμες για κατάργηση τμημάτων σε συνέντευξη του στο Kefaloniapress λέγοντας επί λέξει : «από την ενημέρωση που έχω εγώ από το Υπουργείο Παιδείας τόσο από την Υπουργό όσο και από τους Γραμματείς είναι ότι σε περιοχές που δεν υπάρχει άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν θα κλείσουν τα ΤΕΙ. Στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο και στην Λευκάδα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε άλλο πέρα των ΤΕΙ. Εάν προκύψει πρόβλημα περιορισμού το πιο πιθανόν είναι να γίνει σύμπτυξη. π.χ στην Ζάκυνθο που είναι δυο ομοειδή μπορεί να συμπραχθεί σε ένα.» Λίγες ημέρες μετά παραιτείται «για λόγους προσωπικής ευθιξίας» επειδή η Υπουργός τον κορόιδεψε !!! Και τμήματα κλείσανε και αυτά που δεν πειράχτηκαν είναι αυτά της Ζακύνθου.
Στις 16/4/2011 ο Βουλευτής κ. Μοσχόπουλος σε συνέντευξη του και με κατηγορηματικό τρόπο, διαψεύδει τα περί κλεισίματος τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Λίγες ημέρες μετά ….αυτοδιαψεύδεται !!!
Στις 10/5/2011 με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Παιδείας προφανώς εις γνώση της Υπουργού και του Πρωθυπουργού, «ξερά» ανακοινώνει τη μη εισαγωγή σπουδαστών σε τρία από τα οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη μείωση στα υπόλοιπα. Συνολικά μειώνεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών κατά 69% σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ!!!
Μετά τα παραπάνω, πιστεύει κανείς από εσάς ότι ο βουλευτής, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ και η οργάνωση του Κινήματος στην Κεφαλλονιά, αιφνιδιάστηκαν;

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑΦΟΡΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΕΙ “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ”


ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ

Διάσταση θέσων με την Υπουργό Άννα Διαμαντοπουλου διαπιστώνει το δελτίο τύπου του Δήμου Κεφαλλονιάς, την ώρα που ο Δήμαρχος Α. Παρίσης συστήνει “Επιτροπή Σοφών” για το θέμα του ΤΕΙ. Πιο αναλυτικά:
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, αναφορικά με το θέμα των ΤΕΙ του νησιού μας υλοποιώντας την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε διάσταση θέσεων ανάμεσα στον Δήμαρχό μας και την Υπουργό.
Ο Δήμαρχος ζήτησε την παραμονή των τμημάτων Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διοίκησης Επιχειρήσεων, θεωρώντας την συνέχιση της λειτουργίας τους επιβεβλημένη για το νησί μας και την τοπική κοινωνία.
Η Υπουργός Παιδείας, κατόπιν των έντονων πιέσεων του Δημάρχου και των υπολοίπων μελών της αντιπροσωπείας, δεσμεύτηκε σε ότι αφορά στην συνέχεια της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων άρα και των τμημάτων της Κεφαλλονιάς, προβάλλοντας όμως την άποψη ότι τα ανωτέρω τμήματα δεν είναι βιώσιμα ένεκα της μικρής συμμετοχής σπουδαστών σε αυτά, ενώ σε αντιδιαστολή πρότεινε την δημιουργία μελλοντικά νέων, ισχυρών και βιώσιμων τμημάτων .
Παρά την πίεση που ασκήθηκε στην Υπουργό, τόσο από τον Δήμαρχό μας όσο και από τον Περιφερειάρχη μας, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου επέμεινε στις απόψεις της και στις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της Παιδείας.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται συνέστησε-με πρότασή του-επιτροπή με διακεκριμένους και επιφανείς Κεφαλλονίτες, προκειμένου να βοηθήσουν στην διαχείριση, τόσο του ζητήματος των ΤΕΙ, όσο και γενικότερων προβλημάτων του νησιού μας που χρήζουν στήριξη και προώθηση στην εκάστοτε κεντρική εξουσία.
Στην Επιτροπή αποδέχθηκαν να συμμετέχουν ο πρώην Υπουργός Γ. Αρσένης, ο Καθηγητής Αθ. Φωκάς, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ν. Μαραβέγιας, ο καθηγητής ιατρός Δ. Βώρος και ο Καθηγητής Ι. Μεταξάς.
Πέραν των ανωτέρω και ανεξάρτητα με την έκβαση που αφορά στα δύο τμήματα, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και η ανωτέρω Επιτροπή θα εκπονήσουν σύντομα σχέδιο στήριξης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων του νησιού μας αφού, κοινή διαπίστωση είναι ότι μέχρι σήμερα οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου μας δεν στήριξαν δεόντως και όσο απαιτείτο τα ΤΕΙ του νησιού μας.
Η “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ”
Μεγάλη τιμή για το Δήμο Κεφαλλονιάς αποτελεί η αποδοχή εκ μέρους του πρ. Υπουργού κ. Γεράσιμου Αρσένη, της πρότασης του Δημάρχου Κεφαλλονιάς κ.Αλέξανδρου Παρίση, να ηγηθεί μίας επιτροπής επιφανών Κεφαλλονιτών με στόχο να συμβάλει στην προαγωγή των συμφερόντων του τόπου μας.
Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία για το Δήμο Κεφαλλονιάς αλλά και τη χώρα ολόκληρη, η ανάγκη συστράτευσης ισχυρών προσωπικοτήτων του νησιού από την ημεδαπή και την αλλοδαπή, ευγνωσμένου κύρους, ευρείας κοινωνικής αποδοχής και διακεκριμένου πνεύματος, είναι επιτακτική προκειμένου η κοινωνία μας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.
Με πρωτοβουλία του, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς, αναγνώνοντας τις νέες απαιτήσεις των πολιτών, με σεβασμό στους θεσμούς και στη λαϊκή βούληση, πρότεινε στον πρ. Υπουργό κ.Αρσένη να συγκροτηθεί μία επιτροπή επιφανών Κεφαλλονιτών που σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του Δήμου και της κοινωνίας της Κεφαλλονιάς να υποστηρίζει τις δίκαιες θέσεις και διεκδικήσεις του νησιού προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να προωθεί τα δίκαια συμφέροντα του τόπου μας κάθε φορά που διακυβεύονται.
Η συγκρότηση αυτής της ομάδας, πέρα από κάθε ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, αποτελεί για το νησί μας ένα νέο ισχυρό μέσο στην κοινή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Κεφαλλονιάς με κοινωνική συνοχή, κοινωνική αλληλεγγύη και ευημερία.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς απηύθυνε την ίδια πρόταση για τη συμμετοχή τους στη επιτροπή,
- στον ακαδημαϊκό Ιωάννη Αναστάσιο Μεταξά, Ομότιμο Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών,
- στον ακαδημαϊκό Αθανάσιο Φωκά, Καθηγητή Μαθηματικής του Πανεπιστημίου του Cambridge
- στον ακαδημαϊκό Ναπολέοντα Μαραβέγια, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
- στον ακαδημαϊκό Διονύσιο Βώρο , Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Αθηνών
Οι διακεκριμένοι καθηγητές απεδέχθησαν με τη σειρά τους την πρόταση και μαζί με τον πρ. Υπουργό κ. Αρσένη θα πρωτοστατήσουν στην προώθηση λύσεων σημαντικών ζητημάτων που ανακύπτουν για την Κεφαλλονιά και τα οποία πλήττουν άμεσα το συμφέρον της κοινωνίας του νησιού (παιδεία, υγεία, κ.α.).
Πρόθεση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου προσωπικά είναι αποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας να αποτελέσει εφαλτήριο και για τη συγκρότηση και άλλων αντίστοιχων ομάδων στο μέλλον για να αποκτήσει η Κεφαλονιά όλα όσα δικαιούται και όσα της αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου