Η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση σχολών ΤΕΙ στο νομό μας αλλά και σε όλη την επικράτεια η προωθούμενη «χωροταξική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ», σε συνδυασμό με το διοικητική διάρθρωση του «Καλλικράτη» και την «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων αποτελεί στρατηγικό στόχο και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που χρόνια τώρα επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ
Με τον σχεδιασμό αυτό επιδιώκεται να προσαρμοστούν ΑΕΙ -ΤΕΙ καλύτερα στις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο "εξορθολογισμός" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις Τμημάτων, είναι στην ουσία πλευρά της δυσκολίας σήμερα του κεφαλαίου να αυξήσει τα κέρδη του, να βγει από την κρίση του.
Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, σχεδιάζουν να συντηρήσουν και να αναδιατάξουν τα Τμήματα που είναι "ανταποδοτικά" στην εμπορία εκπαιδευτικών προϊόντων, να διατηρήσουν εκείνα τα Τμήματα που ήδη είναι καλοστημένες επιχειρήσεις στα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό και μόνο αυτό είναι το κριτήριό τους. Οι συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα Τμημάτων είναι βάση για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα (όχι διάσπαρτα) στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Πολλά από αυτά τα Τμήματα θα δεχτούν την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων για την επιβίωσή τους, τον προσανατολισμό τους.Τα κόμματα, οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ευρωμονόδρομου, αφού στην πρώτη φάση του σχεδίου «έπαιξαν» έντεχνα με την «σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις τοπικές κοινωνίες» την «αποκέντρωση» και την «αυτοτέλεια», προώθησαν και έφτιαξαν σε κάθε χωριό και πόλη Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτά χρόνια τώρα λειτουργούσαν χωρίς επιστημονικά αντικείμενα, χωρίς υποδομές, εργαστήρια λέσχες, εστίες, βιβλία καθηγητές (κατά κανόνα συμβασιούχους και απλήρωτους), επαγγελματικά δικαιώματα που είναι ήδη «καπνός» στα πλαίσια της ΕΕ, στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας που διαμορφώνεται και που θέλει ένα φθηνό, μισθωτό επιστημονικό δυναμικό που είναι απαραίτητο στις επιχειρήσεις, κ.α. Σήμερα και σε δεύτερη φάση, εκφράζοντας τα νέα δεδομένα στο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων να αναπτύξουν τη δράση τους στην περιφέρεια, αξιοποιώντας τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, προωθούν καταργήσεις, συγχωνεύσεις και συμπτύξεις Τμημάτων, για να φτιάξουν ιδρύματα δια βίου ψευτοκατάρτισης, που θα βγάζουν ακόμα πιο φτηνούς απόφοιτους-χειριστές δεξιοτήτων. Αυτή η πολιτική θα φέρει σε έκταση και ένταση την κατηγοριοποίηση σπουδών, πτυχίων και Τμημάτων, τα οποία θα διαμορφώνουν κριτήρια πρόσβασης για τους φοιτητές-πελάτες, ανάλογα με το βαλάντιο. Το πτυχίο των περισσότερων Τμημάτων, ιδιαίτερα των ΤΕΙ, γίνεται και με τη βούλα «κουρελόχαρτο» και αντικαθίσταται με υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες καταρτίσεις και πιστοποιητικά..
Σε αυτήν την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΛΑΟΣ έχουν συμφωνήσει και χρόνια τώρα έπαιξαν στις πλάτες εκατοντάδων φοιτητών και λαϊκών οικογενειών. Στην ίδια όμως ρότα και ο ΣΥΝ- ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που με τις θέσεις του στήριξαν την πολιτική της αυτοτέλειας, της αξιολόγησης, της λεγόμενης ελεύθερης πρόσβασης, και της «τοπικής ανάπτυξης» θολώνοντας τα νερά και αποπροσανατολίζοντας από την ουσία των αντιλαϊκών αλλαγών στην Παιδεία.
Σήμερα όλοι τους κουβέντα δεν βγάζουν για όλα τα παραπάνω προβλήματα και τους νέους σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ, παρά μόνο κομπορρημονούν ότι έκαναν «μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο» στο νομό, αφού στην ουσία ενδιαφέρονται για την λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος μόνο ως παράγοντα για να τονώσουν την «τοπική ανάπτυξη». Σήμερα «με κραυγές και αγώνες» επιδεικνύουν υποκριτικά ενδιαφέρον, αφού θα είναι αυτές που θα παραδώσουν τα ΤΕΙ στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών συμφερόντων με το δίλημμα να μην κλείσουν. Αυτές οι δυνάμεις και μέσα από την Τοπική Διοίκηση έπαιξαν και θα παίξουν ενεργό ρόλο στην υπηρέτηση των νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου (πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια κλπ.), με πίεση για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τμημάτων, σχολών, σεμινάρια, επιμόρφωση, μοιράζοντας «με το αζημίωτο» πιστοποιητικά. Ο τέως υπουργός παιδείας κ. Αρσένης το ομολογεί απροκάλυπτα σε σχετική ανακοίνωση.
Η Ν.Ε Κεφαλονιάς –Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας.
Επισημαίνει επίσης ότι η υπόθεση της επιστήμης που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. Όσο η εξουσία ανήκει στο κεφάλαιο, η επιστήμη, η εκπαίδευση θα είναι εργαλεία του, θα μένουν περιορισμένες στα μέτρα και σταθμά της κερδοφορίας. Η πρόσβαση στην ολόπλευρη γνώση θα είναι προνόμιο των πλουσίων, τα Πανεπιστήμια θα κλείνουν τις πόρτες τους στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, θα τους δίνουν πιστοποιητικά κατάρτισης για εισιτήρια ανεργίας.
Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πλέρια ανάπτυξη της επιστήμης, τη συγκρότηση πραγματικά επιστημονικών αντικειμένων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας άλλης παραγωγής, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Έτσι, μόνο η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να βάλει στη θέση κάθε είδους ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών πεδίων που γέννησε ο καπιταλισμός, τις πραγματικές βάσεις μιας επιστήμης και γνώσης που θα αναπτύσσεται πραγματικά ελεύθερα και ταυτόχρονα θα υποτάσσεται στις ανάγκες ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού».
Aπό ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Η Δημοσιογραφική Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Κεφαλονιάς & Ιθάκης Οι είδησεις μέσα από τα έμπειρα μάτια του Σάκη Βούτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου