Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011


Δηλώσεις για το κλείσιμο των δυο τμημάτων του ΤΕΙ σε Αργοστόλι και Ληξούρι.
Σπ. Σπύρου: «Ντροπή και αίσχος!»
Ντροπή και Αίσχος! Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

«Χθες», δήλωσε ο κ. Σπύρου, «παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βάζει «μαχαίρι» σε 25 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ αυτών:
Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα).
Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πλήττει όχι μόνο την Παιδεία στη χώρα μας, που, συνεχώς και με κάθε τρόπο συρρικνώνεται, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούσαν τα τμήματα αυτά.

Σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, τέθηκε στο στόχαστρο των περικοπών τμημάτων του, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα Κυβέρνηση.

Πρόσφατα», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «κατά τη διάρκεια συνάντησής μου με τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπ. Μαραβέγια, συζητήσαμε τον τρόπο ανάπτυξης του ΤΕΙ και τη συνεργασία που μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των νησιών μεταξύ τους, καθώς και ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
«Θεωρώ», σημείωσε επιτακτικά ο Περιφερειάρχης, «ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πέρα απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειάς μας, ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και είναι η λειτουργία του μια τονωτική «ένεση» τους χειμερινούς μήνες.
Αποφάσεις, «κατέληξε, που σχεδιάζονται στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, που δε λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των πολιτών και των αιρετών του κάθε τόπου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Στέκομαι στο πλευρό της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσουμε από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει την απόφαση αυτή που πλήττει την Περιφέρειά μας και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

TEI IONIΩΝ ΝΗΣΩΝ

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε την καταστροφική της πορεία. O Βουλευτής του Νομού μας φάνηκε ανακόλουθος των πρόσφατων διαβεβαιώσεων του, -προς όλους εμάς που βασιζόμαστε στην ειλικρίνεια και φερεγγυότητά των δηλώσεών του-, περί της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας.
Η κατάργηση των τμημάτων της Βιολογικής Γεωργίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων συμπίπτει δυστυχώς με μια ζοφερή περίοδο για την χώρα μας και κατ΄ επέκταση για την κοινωνία των νησιών μας, για την οποία τα εν λόγω τμήματα πέραν της ανάδειξης της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής μας φυσιογνωμίας, προσέφεραν σημαντικότατα οφέλη στον τόπο μας.
Ήδη η περικοπή των μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η ύφεση σε όλα τα επίπεδα έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό σε όλους τους πολίτες για τους οποίους οι σπουδαστές παρείχαν υποστήριξη, μια ανάσα ζωής, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στην περιοχή μας.
Η αύξηση της φορολογίας, οι συνεχής άνοδος των τιμών και τέλος οι ασφυκτικοί και άδικοι πολλές φορές έλεγχοι των Κρατικών Υπηρεσιών δημιουργούν ένα κλίμα αφενός αβάστακτο και καταστροφικό, αφετέρου αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά μας.
Τα ΤΕΙ και δει στην περιφέρεια μας, προσέδιδαν ελπίδα σε όλους, μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και μια εν δυνάμει «υπόσχεση» για την βιώσιμη ανάπτυξη του νομού μας. Το κλείσιμο των τμημάτων του αναμφισβήτητα αποτελεί το τελειωτικό κτύπημα για την κοινωνία μας. Αντίθετα θα έπρεπε στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής στήριξης και ενδυνάμωσης της περιφέρειας να περικοπούν τμήματα ΤΕΙ από τις μεγαλουπόλεις. Αντί αυτού ακολουθείται μια παράλογη, ακατανόητη πολιτική, ασύγγνωστης στόχευσης, η οποία προωθεί την ισοπέδωση, τον εκμηδενισμό της Περιφέρειας, συντηρώντας την αστυφιλία και ενισχύοντας το ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ Κράτος.
Λυπάμαι ειλικρινά που πέντε Κεφαλλονίτες Υπουργοί δεν τόλμησαν, δεν αγωνίστηκαν, προκειμένου να στηρίξουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Λυπάμαι που δεν αναγνώρισαν την πολύ-επίπεδη αξία ενός αξιόλογου εκπαιδευτικού ιδρύματος που είχαμε την τύχη και την εύνοια να λειτουργήσει στην περιοχή μας. Λυπάμαι που στα πλαίσια πολωμένων πολιτικών αντιλήψεων και στρατευμένων σχεδιασμών δεν κατάφεραν να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες στις διεκδικήσεις τους.
Ακόμη και τώρα στον επιθανάτιο ρόγχο, θεωρώ ότι μια μάχη ακόμη οφείλει να δοθεί, έστω και αν είναι η ύστερη. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας και στα παιδιά μας. Για να έχουμε την δυνατότητα, το θάρρος, να τους κοιτάμε κατάματα.
Ως εκ τούτου καλώ τον Βουλευτή, τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς, τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους σε κοινή σύσκεψη προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, έστω και τώρα, έστω και με τόση καθυστέρηση, προτού να είναι αργά, πριν χαθεί ολοκληρωτικά και η τελευταία ελπίδα!
Ας δείξουμε για μια φορά, ομόνοια, σύμπνοια, μαχητικότητα!

Ζούμε την ώρα μηδέν !

του Μάκη Φόρτε

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ πολιτικά, με βάση την ξεκάθαρη διαχρονικά θέση μου για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σχετικά με την ίδρυση και στη συνέχεια για την διεύρυνση και το στέριωμά του, να πω τούτη τη δύσκολη στιγμή κάποια πράγματα.

ΠΡΩΤΟΝ. Λυπάμαι ειλικρινά που το ΠΑΣΟΚ του Γεωργίου Παπανδρέου και του μνημονίου, επιβάλει άλλο ένα αντιλαϊκό μέτρο (ανάμεσα στα τόσα άλλα) που δεν είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα με τη δόλια μέθοδο του αιφνιδιασμού, δίχως μάλιστα να ληφθεί υπόψη καμία ορθολογική διαχείριση της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιφέρεια μας. Υποβαθμίζουν την περιφέρεια με μία ακόμη ενέργεια και στερούν τις τοπικές κοινωνίες από ένα κύτταρο δημιουργίας γνώσης και ζωής.
Τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από τα οχτώ λειτουργούντα (ένα στο Αργοστόλι, ένα στο Ληξούρι και ένα στην Λευκάδα) ανακοινώθηκε ότι δεν θα δεχτούν φοιτητές, οπότε και κλείνουν, δύο μόλις ημέρες πριν το ξεκίνημα των εισαγωγικών εξετάσεων!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Ζητώ ένα μεγάλο συγνώμη από τους συμπολίτες μου γιατί στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν μίλησα για κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά αντίθετα όλοι οι υποψήφιοι μιλούσαμε για διεύρυνσή του.

ΤΡΙΤΟΝ.
Μου προκαλεί θλίψη που η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ, μαζί με την τοπική κοινωνία Αργοστολίου, Ληξουρίου και Λευκάδας, πληρώνουν την ανυποληψία της πολιτικής και των πολιτικών της, παρόλο που μέχρι χθες εισέπρατταν διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Τούτη την ώρα που αποδομείται «το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Κεφαλονιάς», έχει ιδιαίτερη αξία ο σημερινός Βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος να σταθεί στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης, για ό,τι παρέλαβε από τους Γεράσιμο Αρσένη, Πέτρο Ευθυμίου και Αλέκο Καλαφάτη και γι’αυτό που τον προστάζουν σήμερα να παραδώσει.
Με τρομάζει η ιδέα ό,τι έπεται συνέχεια και ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, τα Επτάνησα, βιώνουν την πιο σκληρή περίοδο αποδόμησης ιστορικών και κοινωνικών κατακτήσεων.

ΠΕΜΠΤΟΝ. Η ιστορία δεν γράφεται με προθέσεις.
Γι’αυτό και οι πολιτικοί, την ιστορία την δική τους και την ιστορία της πολιτικής των ημερών τους, την γράφουν με τις πράξεις τους.
Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το δεύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των Επτανήσων, δεν ανήκει στην ιστορία όπως «αποφάσισε και διέταξε» η Κυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση δείχνει να τελεί εν αγνοία της ιστορικής ευθύνης να κλείσει μια εστία παιδείας στην πατρίδα του Ριζοσπαστισμού και του πρώτου Ελληνικού Πανεπιστημίου, της Ιόνιας Ακαδημίας.
Τα νησιά μας δεν ήταν ποτέ επαίτες της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και
δεν έγραψαν την ιστορία τους ως παρίες.
Ζούμε την ώρα μηδέν!
Γιαυτό και σήμερα απαιτείται αφύπνιση και διεκδίκηση!
Η πολιτική του «συ κύριε» οδηγεί (οδήγησε) στην υποτέλεια και την διάλυση των κοινωνιών μας – σε πρωτοφανείς ιστορικές διαστάσεις.
Η εγκατάλειψη των νησιών μας από τις δημόσιες επενδύσεις και η εξαφάνιση του ΕΣΠΑ χθες, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σήμερα, αύριο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, οι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες, τα σχολεία στην ύπαιθρο, πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε !


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΑΖΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Σε μία ακόμη απόφαση-σοκ για την τοπική μας κοινωνία προχώρησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας δεν θα δεχθούν νέους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012!

Πρόκειται για το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Ληξούρι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συρρικνώνεται επικίνδυνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ως αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας έτσι το σχέδιο «Καλλικράτης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ» και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και των τοπικών «πράσινων» παραγόντων, προχωράει «υπόγεια» και μεθοδικά στο οριστικό «λουκέτο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, διαμέσου της μεθόδου της μη εισαγωγής σπουδαστών στο φετινό ακαδημαϊκό έτος, κάτι που θα έχει σοβαρότατο και αρνητικό αντίχτυπο στην ήδη ασθμαίνουσα-λόγω κρίσης-τοπική οικονομία.

Την ίδια ώρα που το νησί μας δέχεται ένα ακόμη «ύπουλο» χτύπημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο «πράσινος» Μάρκος Κοτσιλίνης και η παρέα του ασχολούνται με το να «λαϊκίζουν» υποκριτικά για τις παραλίες του νησιού μας. Προτιμότερο θα ήταν να απολογηθούν στην τοπική μας κοινωνία για την παντελή απουσία αντίστασης εκ μέρους τους στις εντολές της κεντρικής τους κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Ζάκυνθο παραμένουν ως έχουν παρόλο που συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό εισαχθέντων σπουδαστών.


Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου


Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αννας Διαμαντοπούλου, της υπουργού που καταργησε την εθνικότητα της παιδείας, που τολμησε να προτείνει ως δευτερη επίσημη γλώσσα στα Ελληνικά Σχολεία την Αγγλική, που υπηρετεί με τον δουλικότερο τρόπο τα κελευσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαθλίωση της Ελλάδας, με την οποια εξαγγέλεται ουσιαστικά το κλείσιμο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και του τμήματος Βιολογικής Καλλιέργειας στο Αργοστόλι αποτελεί το προανάκρουσμα για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Είναι πλέον προφανές οτι καθε μέρα παραμονής του Γεωργίου Παπανδρέου και της ομάδας που τον στηρίζει στην εξουσία οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση και την Κεφαλονιά στην καταστροφή, αφού μετα το μνημόνιο, το φαλιμέντο του Δήμου, επιδαψιλευει τώρα στο Νησί μας και το κλείσιμο του ΤΕΙ.
Ως Δημοτική Αρχή της Παλικής απο το 2003 μέχρι σήμερα αγωνιστήκαμε με διεκδικητικό πνεύμα αλλά και θετικές πρωτοβουλίες και κατορθώσαμε να στηρίξουμε το τμήμα μουσικών οργάνων που κατέρεε, αλλά και να συμβάλλουμε κατα μέγιστο ποσοστό άμεσως στη δημιουργία του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι, και εμμέσως του Δεύτερου τμήματος στο Αργοστόλι
¨Ολοι όσοι λοιπόν εργαστήκαμε στο Ληξούρι για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ στη πόλη μας, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου και είμαι βέβαιος οτι τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και οργής διακατέχουν όλους τους φίλους και συναδέλφους στο Αργοστόλι που συμπορευτήκαμε σε αυτή τη προσπάθεια.
Καλούμε , με το Δικαίωμα που μας δίνουν όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας, το Βουλευτή, το Δήμαρχο, το Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους επέτρεψαν στην Αννα Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να την υποχρεώσουν να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που πρεπει, όχι μόνο για να αποτραπεί το κλείσιμό των τμηματων, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ουσιαστική λειτουργία τους.

Ζητάμε απο όλους τους Κεφαλλονίτες Βουλευτές και Υπουργούς να παραδειγματισθούν απο το επίκαιρο πνεύμα των Ριζοσπαστων Βουλευτών και να απαιτήσουν την συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Προσκαλούμε όλες της πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της Κεφαλονιάς να συστρατευθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια και τις επιλογές σε Εθνικό και τοπικο επίπεδο των νεοκαταχθόνιων της κυβερνητικής ομάδας, οι οποίοι σε αναντιστοιχία ακόμα και με το ίδιο τους το κόμα, οδηγούν τη Χώρα και τη Κεφαλονιά στη καταστροφή.

Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Συμβουλος
τ. Δήμαρχος Παλικής


ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ


Ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο δυστυχώς είναι εξόφθαλμα πλασματικός και εκτός πραγματικότητας.
Παρά την έμφαση που έδωσε η δημοτική αρχή αυτούς τους 5 πρώτους μήνες της θητείας της στα οικονομικά προσπαθώντας να χρεώσει με ανικανότητα αλλά και δολιότητα στην διαχείριση των δημοτικών οικονομικών όλους ανεξαιρέτως τους υπηρετήσαντες την προηγούμενη περίοδο τους πρώην Δήμους η ίδια δια του προϋπολογισμού της αποδεικνύεται ανεπαρκής.
Ο προϋπολογισμός είναι ανέφικτος ως προς τα έσοδα.
Στα τακτικά έσοδα, ομάδα 0 του προϋπολογισμού, υπολογίζονται να εισπραχθούν 33 εκ € το 2011 ενώ εισπράχθηκαν 18,6 εκ € το 2010. Αν αφαιρεθούν από τα προβλεπόμενα του 2011, 3 εκ € για τα προνοιακά επιδόματα και 2 εκ € για μισθοδοσία μεταφερόμενων υπαλλήλων που θα αποδοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό , υπολογίζονται 9,4 εκ € περισσότερα τακτικά έσοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά, ποσοστιαία αύξηση 50%!!!
Ειδικότερα υπολογίζονται να εισπραχθούν
2,5 εκ € περισσότερα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού + 48% ,χωρίς να έχει επιβληθεί καμία αύξηση και παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων εισπράττεται το σχετικό τέλος.
2,7 εκ € περισσότερα από τους ΚΑΠ για γενικές και λειτουργικές ανάγκες +36%, ενώ οι περικοπές λόγω μνημονίου συνεχώς διευρύνονται.
1,4εκ € περισσότερα από την υπηρεσία Ύδρευσης και αποχέτευσης για τις 5 δημοτικές ενότητες που δεν είχαν ΔΕΥΑ +108%, παρότι στο πρώτο πεντάμηνο οι μέχρι σήμερα εισπράξεις υπολείπονται των αντίστοιχων περσινών.
Άραγε εντός του 2011 δεν θα μεταβιβαστεί το έσοδο αυτό στην ΔΕΥΑ;
0,8 εκ € περισσότερα σε σχέση με τα περσινά από τα τέλη ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και τέλη ΚΧ +77%, όταν είναι γνωστό ότι ο τζίρος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων έχει πέσει δραματικά.
0,36 εκ € περισσότερα από μισθώματα +57% όταν σε περιπτώσεις όπως δημοτική αγορά υπάρχουν υποσχέσεις μείωσης ενοικίου.
Στο σκέλος των δαπανών εδώ τα πράγματα είναι τραγικά.
Είναι τερατώδες το προϋπολογιζόμενο κόστος της μισθοδοσίας των υπηρεσιών, ενώ τα πραγματοποιηθέντα έξοδα σε όλους τους σχετικούς κωδικούς το 2010 ήταν περίπου 11 εκ € τα προϋπολογιζόμενα το 2011 ανέρχονται στα 29 εκ € (μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές)!!
Η δαπάνη για τους επιπλέον υπαλλήλους που εντάσσονται στο μισθολόγιο του Δήμου ( Διαδημοτική, ΤΥΔΚ, Πολεοδομία κλπ) δεν υπερβαίνει τα 5εκ € και κάποια από αυτά θα καταβληθούν από το κράτος, τα επιπλέον 13εκ € του μισθοδοτικού κόστους σε τι οφείλονται; Θα προσληφθούν νέοι υπάλληλοι, θα αυξηθούν οι μισθοί η θέλουμε να δείξουμε τι τεράστιο κόστος μας χρέωσαν οι προηγούμενοι;
Σίγουρα η πρόθεση για πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων είναι εμφανής από τους σχετικούς κωδικούς της υπηρεσίας 70 στην οποία προβλέπονται οι έκτακτοι, όπου η μισθοδοσία από 300χιλ € το 2010 υπολογίζεται σε 1,4 εκ € για το 2011. Άλλωστε έχει υποβάλλει και σχετικό αίτημα ο Δήμος να του εγκριθεί πρόσληψη 150 εκτάκτων αποδεικνύοντας ότι άλλα λέμε και άλλα προτιθέμεθα να κάνουμε.
Αλλά και οι δαπάνες των γενικών υπηρεσιών (κωδικός 00) στις οποίες προβλέπονται οι αποζημιώσεις των αιρετών, ειδικών συμβούλων, επιχορηγήσεις ΝΠ, δαπάνες δημοσίων σχέσεων, τηλεφωνικά, τηλεγραφικά κλπ εκτινάσσονται από πραγματοποιηθείσες 9εκ € το 2010 σε προβλεπόμενες 11,7εκ € το 2011 +30%, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η επιχορήγηση, περί τα 2εκ €, πλέον της Διαδημοτικής σε αυτές αφού εντάσσεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Πώς θα μπορούσε να εκληφθεί η πρόβλεψη 350χιλ € το 2011 για ενημέρωση και προβολή δραστηριοτήτων του Δήμου έναντι των 42 χιλ του 2010 και των πρώην ΟΤΑ ως πνεύμα οικονομίας;
Αυτές οι δαπάνες είναι ομολογία αποτυχίας του Καλλικράτη στην Κεφαλονιά, αφού είναι από τα κύρια κόστη που η διοικητική μεταρρύθμιση υποτίθεται θα μείωνε καθοριστικά.
Όσον αφορά τις επενδύσεις – έργα εδώ δεν χρειάζεται να σταθούμε ιδιαίτερα αφού προβλέπονται χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο που δεν θα υπάρξουν όπως 3,5 εκ € από το Γ΄ΚΠΣ που έκλεισε, 3,5 εκ € από εθνικούς πόρους για έκτακτες ανάγκες έργων η 1εκ € από Υπουργεία χρήματα που δεν διατίθενται ρητά και κατηγορηματικά σε αυτήν την πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση.

Συμπερασματικά
1. Ο προϋπολογισμός είναι ναυάγιο, απέχει παρασάγγας από το να αποτελεί ασφαλή οδηγό οικονομικής πορείας και θα έχει μεγάλες αποκλίσεις αφού στερείται λογικής.
2. Είναι ασυλλόγιστα σπάταλος αφού πουθενά δεν γίνεται εξοικονόμηση πόρων υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δαπάνες των προηγούμενων ΟΤΑ σε αντίστοιχους κωδικούς.
3. Τα όποια επιχειρήματα του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής σε πολιτικό επίπεδο για τους πρώην στρέφονται ευθέως και πολλαπλώς εναντίον τους και καταρρίπτονται δια των αριθμών.
4. Δεν δημιουργεί ενιαία δημοτική συνείδηση αφού έπρεπε να εξομοιώσει τα τέλη των υπηρεσιών για ίδιες παροχές υπηρεσιών. Ίδια τέλη στις δύο πόλεις ίδια τέλη στα χωριά.
5. Δεν αποτυπώνεται καμία τόλμη η άλλη φιλοσοφία για αλλαγή πιθανών κακώς κειμένων καταστάσεων που σίγουρα υπάρχουν, ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο όπως δισυπόστατο στην ύδρευση, μη ενσωμάτωση όλων των ΝΠ σε ένα παρά το νόμο.
6. Η πρόβλεψη μας είναι τον Δεκέμβρη 2011 η κατάσταση θα είναι χειρότερη από την σημερινή γιατί αυτού του είδους η διαχείριση που καθορίζεται με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό θα δημιουργήσει επιπλέον μεγάλα ελλείμματα, εάν δεν αλλάξει.

Όμως υπάρχει πλέον ένα επαχθές δεδομένο που θα επιφέρει αλλαγές και αυτό είναι η επιτήρηση. Ένα γεγονός που φαίνεται να επεδίωκε η δημοτική αρχή αφού εξάντλησε κάθε προσπάθεια κατά την απογραφή να διογκώσει δαπάνες μέχρι και με υποχρεώσεις που ανήκουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Επειδή συντηρείται ένα ομιχλώδες τοπίο περί απογραφής και επιτήρησης υποχρεούμαι να το διασαφηνίσω μιας και δεν το πράττουν οι υπεύθυνοι.
Η απογραφή έδωσε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ενέκρινε το ΔΣ (και όχι το «πολιτικό χρέος» που απέδωσε ο Δήμαρχος στις συνεντεύξεις του)μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος όλων των ΟΤΑ 25.261.307€.
Τα τακτικά έσοδα και ΣΑΤΑ κωδικοί 0, 1311, 1312, 21, 321 (σύμφωνα με την εγκύκλιο 15 ΥΠ.ΕΣ.Η.Α.Δ. 45352/9-8-10) όπως καταγράφηκαν στην στήλη βεβαιωθέντα 2010 του προϋπολογισμού είναι 25.535.963 €.
Με τα δεδομένα αυτά η σχέση χρέους εσόδων για το Δήμο Κεφαλονιάς θα ήταν 99% και θα κατατάσσονταν εκτός οποιασδήποτε ζώνης επιτήρησης.
Όμως υπάρχει το ταμειακό άνοιγμα του πρώην Δήμου Λειβαθούς που είναι 3.104.077€ και πρέπει να ληφθεί δάνειο ισόποσο από το ΤΠΔ, άρα το χρέος ανεβαίνει στα 28.365.384€ έτσι η σχέση χρέους εσόδων γίνεται 111% έτσι μας κατέταξαν στην κατηγορία χρέους 100-120%.
Σε ότι αφορά τον πρώην Δήμο Αργοστολίου το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος του ήταν σύμφωνα με την απογραφή 7.243.180€, τα τακτικά του έσοδα και ΣΑΤΑ 7.908.000€. (συνολικά έσοδα πλην των χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις 10 εκ €) το αντίστοιχο ποσοστό χρέους εσόδων είναι 92%.
Αυτή είναι η ξεκάθαρη αλήθεια που επιχειρείται να διαστρεβλωθεί μέσα από την θολούρα, αοριστολογία και εξομοίωση όλων με υπονοούμενα περί …ρεμούλας που διοχετεύονται έντεχνα από τους επίσημους δημοτικούς κύκλους.
Τι οφείλει να πράξει η Δημοτική αρχή είναι αυτονόητο. Να προσπαθήσει να πείσει να μην ενταχθεί σε καθεστώς επιτήρησης όλος ο Δήμος αλλά μόνο η δημοτική ενότητα Λειβαθούς ένεκα της οποίας δημιουργείται το πρόβλημα, υπάρχει δυνατότητα.
Έτσι θα έχει περιθώρια ελευθερίας να κινηθεί να απελευθερώσει πόρους από την δέσμευση για το καλό του τόπου, αλλά και η Λειβαθώς θα μπορέσει να καρπωθεί από την δραστηριότητα του υπόλοιπου Δήμου που δεν θα είναι στο σύνολο του δέσμιος.
Εξυπακούεται δε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΥΓ: Ανάμεσα στις κατηγορίες του κ Δημάρχου για τα οικονομικά ειδικά προς τον πρώην Δήμο Αργοστολίου είναι και για την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ως επιχειρηματίας θα γνωρίζει ότι μια επένδυση κρίνεται επιτυχής αν η πώληση της αποφέρει περισσότερα από την αγορά της, σαν πολιτικός γιατί το ξεχνάει;


ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, Ο ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΝΟΣΤΑΛΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ.Μ. ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τεράστιο θέμα έχει εγερθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την καθυστέρηση της λειτουργίας ορισμένων παραλιών του νησιού μας.

Το θέμα αυτό έχει εκτεταμένες αναφορές, τόσο στα Μέσα Ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου με υποκριτικές αναφορές της Αντιπολίτευσης. Επειδή όμως το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και επειδή η αλήθεια είναι σκληρή για αυτούς που χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα», η Δημοτική Αρχή κάνει γνωστά τα εξής:

1. Το 60% των παραλιών του νησιού μας είναι ήδη ανοιχτές με συμβάσεις του Δήμου με ιδιώτες, οι οποίες είναι σε ισχύ και λήγουν την 31/12/2012.

2. Σε ότι αφορά στις παραλίες που πρέπει να δημοπρατηθούν από τον Δήμο (Σκάλα, Πόρος κλπ), οι δημοπρασίες δεν μπορούσαν να γίνουν μέχρι σήμερα διότι άλλαξε το Νομικό καθεστώς και οι αυθαιρεσίες που γίνονταν τόσα χρόνια δεν μπορούν να συνεχιστούν, αφού η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με έγγραφό της απαγορεύει στον Δήμο την συνέχιση της αυθαιρεσίας. Ήδη, τόσο οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όσο και οι Οικονομικές εργάζονται στην κατεύθυνση των εναρμονισμένων με την νομοθεσία συμβάσεων και αυτές θα είναι έτοιμες εντός 15 ημερών. Ωστόσο, για το άναρχο καθεστώς που υπήρχε και απαιτεί θεραπεία-ΟΠΩΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ- υπεύθυνοι είναι οι πρώην Δήμοι και όχι η παρούσα δημοτική αρχή.


3. Αναφορικά με τις δημοτικές παραλίες του Μύρτου και του Πλατύ Γιαλού: Για να δουλέψουν οι παραπάνω παραλίες χρειάζονται εποχιακό προσωπικό. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς από τις 26/2 έχει αιτηθεί την έγκριση της πρόσληψης εποχιακού προσωπικού από την κεντρική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών και καμία έγκριση δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα. Άρα πως προτείνει ο κ. Κοτσιλίνης και οι λαλίστατοι σύμβουλοί του να ανοίξουν οι παραλίες; Μήπως, αντί υποκριτικά να φωνασκούν, θα ήταν καλύτερο να πιέσουν την κυβέρνηση που υπερασπίζονται έτσι ώστε να λύσει το πρόβλημα;

4. Εκτός των παραπάνω, οι δημοτικές παραλίες του Μύρτου και του Πλατύ Γιαλού αντιμετωπίζουν τεράστιο φορολογικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο επί δύο μήνες αγωνίζονται να λύσουν η οικονομική μας υπηρεσία και η δημοτική αρχή. Το φορολογικό πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις παραλίες έναρξη στην εφορία με δεδομένο ότι υπάρχουν χρέη προηγούμενων ετών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφορία κ.ο.κ.

Δεύτερον, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα με χρέη στους προμηθευτές που αρνούνται να προμηθεύσουν εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Τρίτον, υπάρχει πρόβλημα-όπως ανωτέρω αναφέρθηκε-με το προσωπικό που απαγορεύεται προς ώρας ο Δήμος να προσλάβει.


Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Μ. Κοτσιλίνης αλλά και όσοι από την δημοτική του παράταξη στήνουν θέατρο σχετικά με τις παραλίες. Ας βρουν λοιπόν ένα νέο, σύγχρονο και αληθινό μοντέλο αντιπολίτευσης, διότι το παλαιό του υποκριτή, του φαρισαίου και του δήθεν αγανακτισμένου δεν «πουλάει» πια στην τοπική μας κοινωνία.

Άλλωστε σε ότι αφορά στο οικονομικό, στο φορολογικό, στις άνομες παραχωρήσεις του παρελθόντος, έχουν ευθύνη αποκλειστικά οι πρώην «πράσινοι» Δήμαρχοι ενώ, σε ότι αφορά στην πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού για την λειτουργία τους έχει ευθύνη η «πράσινη» κυβέρνηση από την οποία ο Δήμος Κεφαλλονιάς αναμένει (δεν ξέρουμε πόσο) την έγκριση.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας…


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χωρίς τα παραπάνω προβλήματα, πέρυσι ο Πλατύς Γιαλός άνοιξε τέλη Μαΐου, πρόπερσι μέσα Ιουνίου. Κάθε χρόνο ο Μύρτος ανοίγει μεταξύ 20-30 Μαΐου. Όταν λοιπόν η παρέα του Μ. Κοτσιλίνη κραυγάζει από τις 5 Μαΐου…Αφήνουμε τους πολίτες να βγάλουν αυτοί τα συμπεράσματα για τους υποκριτές…


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ.Μ. ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Ο κ. Μ. Κοτσιλίνης εξέδωσε σήμερα 10/5/2011 δελτίο τύπου σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα όσα συζητήθηκαν και τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτό.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η ανακοίνωση του Μ. Κοτσιλίνη απευθυνόταν μάλλον προς το εσωτερικό της παράταξής του, προκειμένου να πείσει ότι αυτός είναι επικεφαλής αφού πριν από αυτόν κάθε φορά, σύμβουλοί του εκδίδουν ανακοινώσεις για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε μία πορεία αμφισβήτησής του με φόντο τις επόμενες τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, όποια και αν ήταν η «αποστολή» του δελτίου τύπου, οφείλουμε να απαντήσουμε τα εξής:

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλλονιάς ήταν και είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, ένας προϋπολογισμός κρίσης, ένας προϋπολογισμός που στηρίχθηκε σε κάποια δεδομένα υποθετικά για τα οποία πλέον δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στο νέο καθεστώς επιτήρησης που μπαίνει ο Δήμος μας, με σαφή συνευθύνη και του κ. Μ. Κοτσιλίνη.

Συμφωνούμε με τον κ.Μ. Κοτσιλίνη ότι δεν έχει-ως προϋπολογισμός-όραμα. Άλλωστε πως θα μπορούσε να διαθέτει όραμα ένας προϋπολογισμός άδειων ταμείων, ένας προϋπολογισμός ενός Δήμου που είναι καταχρεωμένος με 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ;

Το όποιο όραμά του πνίγηκε στον ωκεανό των τεράστιων χρεών και της ουσιαστικής διάλυσης του Δήμου μας.

Άρα, μάλλον ο κ. Μ. Κοτσιλίνης θα πρέπει να απολογηθεί στην τοπική κοινωνία για την έλλειψη οράματος και όχι ο σημερινός Δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ Δ/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Πολλά λόγια στην ανακοίνωση του κ. Μ. Κοτσιλίνη σχετικά με την απόφαση του Δ/Σ να μην συζητηθεί το θέμα, παρά μόνο να ακουστεί η ανακοίνωση του Δημάρχου.

Φαίνεται ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης (αλήθεια είναι ακόμη επικοινωνιολόγος του κ. Μ. Κοτσιλίνη ο τ. Δήμαρχος Λειβαθούς Ν. Φραντζής;), θέλησε να «ρίξει την μπάλα στην εξέδρα» και αντί να απαντήσει στην ουσία της ανακοίνωσης του Δημάρχου για την επιτήρηση, ασχολείται με το γεγονός του ότι δεν τέθηκε ως κανονικό θέμα για συζήτηση στο Δ/Σ.

Διερωτόμαστε λοιπόν τα εξής:

Τι θα έλεγε ο κ. Κοτσιλίνης αν συζητιόταν το θέμα στο Δ/Σ;

- Ότι είναι ψέματα τα περί επιτήρησης;
- Ότι δεν είναι στις πρώτες θέσεις των χρεωμένων δήμων της Ελλάδας η Κεφαλλονιά;
- Ότι δεν είναι «ταφόπλακα» το «μνημόνιο» για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας;
- Ότι δεν έχει βαριά ευθύνη αυτός και η υπόλοιπη «πράσινη» παρέα της Αυτοδιοίκησης του νησιού μας για αυτή την κατάληξη;


Βεβαίως η «πράσινη» ομάδα που διακυβέρνησε το νησί μας τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει τίποτε να πει γι’αυτά.

Δεν έχει καμία απάντηση για την τοπική κοινωνία που σύσσωμη διερωτάται «Πως φτάσαμε ως εδώ;»

Η παραπάνω αδυναμία τους, τους οδηγεί λοιπόν να ασχολούνται με το άθλημα του λαϊκισμού φτάνοντας στο σημείο να είναι έτοιμοι για τον τίτλο των Ολυμπιονικών της υποκρισίας και του άκρατου λαϊκισμού, σε μία προσπάθεια πολιτικής διάσωσής τους.

Τους αφήνουμε, λοιπόν, μόνους τους να παλεύουν με τις ενοχές τους για το κατάντημα του τόπου μας και του Δήμου μας.

Ο Α. Παρίσης, εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος, συνεχίζει μπροστά με όποια προβλήματα και αν υπάρχουν, έχοντας στο μυαλό του και στους στόχους τους την τελική νίκη για μία ισχυρή-σύγχρονη και νοικοκυρεμένη Κεφαλλονιά.


Ο κ.ΠΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ

Σαν από καιρό έτοιμος να “θρηνήσει” ήταν ο Δήμαρχος κ.Παρίσης και η ευκαιρία δόθηκε με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα εξυγίανσης των Δήμων .
Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κεφαλλονιάς δεν είναι στην πρώτη κατηγορία των «κόκκινων» Δήμων , ο κ.Παρίσης με ένα διάγγελμα κινδυνολογίας και απελπισίας, προσπαθεί να καλλιεργήσει μια ζοφερή εικόνα για τα απερίγραπτα δεινά που θα επιπέσουν επί των κεφαλών μας επειδή δεν τον είχαμε ανακαλύψει πιο νωρίς ως σωτήρα μας .
Ψέγεται και εγκαλείται , ουσιαστικά , ο Λαός της Κεφαλλονιάς που τα τελευταία τριάντα χρόνια επέλεγε ελεύθερα και δημοκρατικά τους εκπροσώπους του χωρίς να ζητά τη γνώμη του κ. Παρίση .
Στην Κεφαλλονιά που αναπτύχθηκε και που σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εικόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης του 1981 , ο κ. Παρίσης προσπαθεί με απεγνωσμένες και μάταιες τελικά προσπάθειες να μας πείσει ότι δεν έχει γίνει τίποτε καλό .
Μάλιστα προσπάθησε να αποφύγει κάθε διαφορετική άποψη και κριτική σε αυτά που ισχυρίστηκε “φιμώνοντας” την αντιπολίτευση και μη επιτρέποντας να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Ο συντάκτης του διαγγέλματος του κ.Παρίση αναφέρει χαρακτηριστικά σε αυτό , με περισσή υποκρισία , ότι « άς ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα μας απαγορεύσουν να συζητάμε » . Όμως ό ίδιος ο κ. Παρίσης έρχεται , πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο διάγγελμα του , και απαγορεύει τη συζήτηση για το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί λοιπόν αυτό το διάγγελμα της “απελπισίας” όταν ο ίδιος ο κ. Παρίσης αναφέρει ότι “ακόμα δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και επίσημα δεδομένα” για το πρόγραμμα εξυγίανσης ;
Είναι φανερό ότι αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος κινδυνολογίας και καταστροφής για να καλυφθούν ουσιαστικά οι αργοί ρυθμοί , η ολιγωρία και η ανεπάρκεια του Δήμου σε πολλούς τομείς , κάτι που φάνηκε άλλωστε καθαρά και στη συζήτηση που ακολούθησε για τον προϋπολογισμό .

ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Με περισσότερο από ένα μήνα καθυστέρηση ήρθε τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση ο προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλλονιάς .
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι τελικά μια συρραφή στοιχείων από τους πρώην Δήμους με αναφορά σε έσοδα και δαπάνες και με προσπάθεια καταγραφής των υποχρεώσεων του Δήμου .
Διατυπώθηκαν αμφιβολίες ακόμα και από Συμβούλους της πλειοψηφίας κατά πόσον ορισμένα στοιχεία ήσαν ακριβή και τελικά χαρακτήρισαν πλασματικό τον προϋπολογισμό οι ίδιοι οι εισηγητές του.
Μάλιστα διατυπώθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους επιφυλάξεις κατά πόσο αυτός ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τη νομιμότητα των ενεργειών του Δήμου .
Ουσιαστικά με αυτό τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει περιορισμός από περιττές δαπάνες αντίθετα περιλαμβάνονται και δαπάνες που είναι πολυτέλεια και σπατάλη για τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που περνά ο τόπος .
Επίσης παρατηρήθηκε ότι ακόμα και η προσπάθεια να εισπραχθούν έσοδα δεν έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά και μάλιστα χάνονται σημαντικά έσοδα από το Δήμο όπως για παράδειγμα από την καθυστέρηση να μισθωθούν οι παραλίες .
Δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για την σύνταξη και την επικαιροποίηση μελετών για μεγαλύτερα έργα τα οποία θα είναι δυνατόν με αυτό τον τρόπο να ενταχθούν σε προγράμματα και έτσι να έρθουν χρηματοδοτήσεις στην Κεφαλλονιά που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας .
Καμία αναπτυξιακή λογική δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον προϋπολογισμό , ο οποίος αντί να αποτελεί τον οδηγό για τη δυναμική παρουσία και τη δράση του Δήμου φαίνεται να είναι για τη Δημοτική αρχή απλά μια διοικητική και γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς όραμα και χωρίς πνοή.
Η καθυστέρηση στην ψήφιση του , η απουσία αναπτυξιακής λογικής , ή έλλειψη οράματος , οι δαπάνες που στις σημερινές συνθήκες αποτελούν σπατάλη είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Σύμβουλοι της Δημοτική παράταξης “ Νέα Εποχή για την Κεφαλλονιά ” άσκησαν σκληρή κριτική και τελικά δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό .


Κύριε Δήμαρχε, ακούτε μελέτες και σας πιάνει σύγκρυο

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν δυο δημοτικά συμβούλια σε πρώτο και δεύτερο … ημίχρονο, όπου συζητήθηκαν στο μεν πρώτο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 και στο δεύτερο ο Προϋπολογισμός.
Στο πρώτο τέθηκαν ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή από τον συνδυασμό της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. Όπως π.χ. η λειτουργία της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης, ένα σοβαρότατο θέμα διαχείρισης δημοσίων εσόδων, που μέχρι τώρα γίνεται από τρίτους και άσχετους και όχι από τα επίσημα όργανα του Δήμου Κεφαλλονιάς. Δυστυχώς, για μια καραμπινάτη παρανομία δεν υπήρξε απάντηση εμπεριστατωμένη, ενώ από τα ΜΜΕ πέρασε στα … ψιλά.
Σε ερώτηση-θέση που τέθηκε σχετικά με το πώς πληρώνεται αριθμός υπαλλήλων ανά την Κεφαλλονιά, η σιωπή ήταν … η απάντηση. Επίσης, ερωτήσεις που αφορούσαν στον πρώην Δήμο Παλικής, έπεσαν στο κενό και εξανέστη ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοφιλάτος. Αναφορικά δε με τις μισθώσεις παραλιών, και με δεδομένο ότι η πηγή της οικονομικής ζωής στην Κεφαλλονιά είναι ο Τουρισμός, δεν έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία δημοπράτησης ούτως ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για την υποδοχή των ξένων – παραλία Σκάλας, κ.α. είναι στις καλένδες. Έχουμε φθάσει ήδη στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός έχει αρχίσει. Ακόμη, η καθαριότητα και η προετοιμασία του Πλατύ Γιαλού δεν έχει πραγματοποιηθεί-.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικές αναφορές για το πώς βαδίζει η νέα Δημοτική Αρχή.
Όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα η θέση μας, και με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι να εξοφληθεί μεγάλο τμήμα προγενέστερων οφειλών και ένα άλλο ποσό να διατεθεί για ολοκλήρωση μελετών έργων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, τη μόνη πηγή χρηματοδότησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων. (Χρήματα που δεν τα βγάζουμε από την «τσέπη» μας, απλώς συμμετέχουμε). Και εδώ όμως φαίνεται η φιλοσοφία του κ. Δημάρχου όσον αφορά στις μελέτες! Ακούει «μελέτες» και τον πιάνει σύγκρυο! Λες και υπάρχει κανένας άλλος μαγικός τρόπος να εκτελέσει έργο. Βεβαίως κατηγορεί συλλήβδην όλους τους προηγούμενους για τις μελέτες έργων, ενώ ήδη μελέτη (αλλαγή σωληνώσεων ύδρευσης) που είχε συνταχθεί από την πρώην Δημοτική Αρχή Αργοστολίου είναι προς έγκριση στην Π.Ι.Ν.
Με τέτοιες πρακτικές και τέτοια φιλοσοφία προβλέπω δυστυχώς ότι για το νησί μας δεν θα υπάρξει καμιά προοπτική αισιόδοξη για το αύριο.
Εύχομαι όμως τελικά να διαψευστώ.

Σπύρος Σαμούρης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου