Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011



“ΛΟΥΚΕΤΟ” ΑΠΟ ΤΗΝ “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ 3 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ



Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ


Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Ο “Α” είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες! Κανένας όμως δεν άκουσε...Όλοι επαναπαύθηκαν στις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΤΕΙ Ν. Μαραβέγια και των τοπικών “πράσινων” παραγόντων... “Μην ανησυχείτε, κανένα τμήμα δεν θα κλείσει”...
Και την Τρίτη το απόγευμα έσκασε η “βόμβα”...Η “πράσινη” κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του μνημονίου, βρήκε έναν “υπόγειο” όσο και “ύπουλο” τρόπο να προχωρήσει στην αρχική συρρίκνωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που βαθμιαία οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό του. Με την μέθοδο της ΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012, βάζουν “λουκέτο” δύο τμήματα στην Κεφαλλονιά και ένα στην Λευκάδα. Πρόκειται για τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι και το τμήμα Πληροφορικής στην Λευκάδα.
Πρόκειται για μία ακόμη απόφαση-σοκ για την τοπική κοινωνία. Οι ευθύνες πέφτουν βαριές στις πλάτες των “άξιων, έμπειρων και ικανών”. Και πλέον ούτε καν οι παραιτήσεις τους φαντάζουν ικανές να ικανοποιήσουν την δικαιολογημένη οργή μιας ολόκληρης κοινωνίας που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
Για το θέμα αυτό άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Κεφαλλονιάς που εξέδωσε το κάτωθι δελτίο τύπου:
ΘΕΜΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΒΑΖΕΙ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
Σε μία ακόμη απόφαση-σοκ για την τοπική μας κοινωνία προχώρησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που εδρεύουν στο νησί μας δεν θα δεχθούν νέους σπουδαστές το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012!
Πρόκειται για το τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων με έδρα το Αργοστόλι και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Ληξούρι. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ένα ακόμη τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με έδρα την Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συρρικνώνεται επικίνδυνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ως αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας έτσι το σχέδιο «Καλλικράτης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ» και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και των τοπικών «πράσινων» παραγόντων, προχωράει «υπόγεια» και μεθοδικά στο οριστικό «λουκέτο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, διαμέσου της μεθόδου της μη εισαγωγής σπουδαστών στο φετινό ακαδημαϊκό έτος, κάτι που θα έχει σοβαρότατο και αρνητικό αντίχτυπο στην ήδη ασθμαίνουσα-λόγω κρίσης-τοπική οικονομία.
Την ίδια ώρα που το νησί μας δέχεται ένα ακόμη «ύπουλο» χτύπημα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο «πράσινος» Μάρκος Κοτσιλίνης και η παρέα του ασχολούνται με το να «λαϊκίζουν» υποκριτικά για τις παραλίες του νησιού μας. Προτιμότερο θα ήταν να απολογηθούν στην τοπική μας κοινωνία για την παντελή απουσία αντίστασης εκ μέρους τους στις εντολές της κεντρικής τους κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Ζάκυνθο παραμένουν ως έχουν παρόλο που συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό εισαχθέντων σπουδαστών.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Δελτίο τύπου εξέδωσε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
Καταργούνται τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Σπ. Σπύρου: «Ντροπή και αίσχος!»
Ντροπή και Αίσχος! Με αυτές τις λέξεις χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
«Χθες», δήλωσε ο κ. Σπύρου, «παραμονές των πανελληνίων εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βάζει «μαχαίρι» σε 25 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, μεταξύ αυτών:
Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κεφαλλονιά).
Στο Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα τη Λευκάδα).
Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πλήττει όχι μόνο την Παιδεία στη χώρα μας, που, συνεχώς και με κάθε τρόπο συρρικνώνεται, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούσαν τα τμήματα αυτά.
Σε ότι αφορά στην Περιφέρειά μας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ιδρύθηκε το 2004 και βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, τέθηκε στο στόχαστρο των περικοπών τμημάτων του, κάτω από τις επιταγές του Μνημονίου και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η παρούσα Κυβέρνηση.
Πρόσφατα», πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, «κατά τη διάρκεια συνάντησής μου με τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ναπ. Μαραβέγια, συζητήσαμε τον τρόπο ανάπτυξης του ΤΕΙ και τη συνεργασία που μπορεί να καλλιεργηθεί ανάμεσα σε αυτό και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των νησιών μεταξύ τους, καθώς και ενίσχυση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
«Θεωρώ», σημείωσε επιτακτικά ο Περιφερειάρχης, «ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πέρα απ’ ότι συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των σπουδαστών τους όσο και των νέων γενικότερα, διατηρώντας αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της Περιφέρειάς μας, ενδυναμώνει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και είναι η λειτουργία του μια τονωτική «ένεση» τους χειμερινούς μήνες.
Αποφάσεις, «κατέληξε, που σχεδιάζονται στα κεντρικά γραφεία των υπουργείων, που δε λαβαίνουν υπόψη τη θέληση των πολιτών και των αιρετών του κάθε τόπου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Στέκομαι στο πλευρό της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα ζητήσουμε από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας, να καταργήσει την απόφαση αυτή που πλήττει την Περιφέρειά μας και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.
Ο Β. ΡΟΥΧΩΤΑΣ
Δελτίο τύπου εξέδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ρουχωτάς:
Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αννας Διαμαντοπούλου, της υπουργού που καταργησε την εθνικότητα της παιδείας, που τολμησε να προτείνει ως δευτερη επίσημη γλώσσα στα Ελληνικά Σχολεία την Αγγλική, που υπηρετεί με τον δουλικότερο τρόπο τα κελευσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εξαθλίωση της Ελλάδας, με την οποια εξαγγέλεται ουσιαστικά το κλείσιμο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και του τμήματος Βιολογικής Καλλιέργειας στο Αργοστόλι αποτελεί το προανάκρουσμα για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Είναι πλέον προφανές οτι καθε μέρα παραμονής του Γεωργίου Παπανδρέου και της ομάδας που τον στηρίζει στην εξουσία οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση και την Κεφαλονιά στην καταστροφή, αφού μετα το μνημόνιο, το φαλιμέντο του Δήμου, επιδαψιλευει τώρα στο Νησί μας και το κλείσιμο του ΤΕΙ.
Ως Δημοτική Αρχή της Παλικής απο το 2003 μέχρι σήμερα αγωνιστήκαμε με διεκδικητικό πνεύμα αλλά και θετικές πρωτοβουλίες και κατορθώσαμε να στηρίξουμε το τμήμα μουσικών οργάνων που κατέρεε, αλλά και να συμβάλλουμε κατα μέγιστο ποσοστό άμεσως στη δημιουργία του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι, και εμμέσως του Δεύτερου τμήματος στο Αργοστόλι
Ολοι όσοι λοιπόν εργαστήκαμε στο Ληξούρι για τη διατήρηση των τμημάτων του ΤΕΙ στη πόλη μας, καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Αννας Διαμαντοπούλου και είμαι βέβαιος οτι τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης και οργής διακατέχουν όλους τους φίλους και συναδέλφους στο Αργοστόλι που συμπορευτήκαμε σε αυτή τη προσπάθεια.
Καλούμε , με το Δικαίωμα που μας δίνουν όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας, το Βουλευτή, το Δήμαρχο, το Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους επέτρεψαν στην Αννα Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ, να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να την υποχρεώσουν να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που πρεπει, όχι μόνο για να αποτραπεί το κλείσιμό των τμηματων, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ουσιαστική λειτουργία τους.
Ζητάμε απο όλους τους Κεφαλλονίτες Βουλευτές και Υπουργούς να παραδειγματισθούν απο το επίκαιρο πνεύμα των Ριζοσπαστων Βουλευτών και να απαιτήσουν την συνέχιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Προσκαλούμε όλες της πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της Κεφαλονιάς να συστρατευθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια και τις επιλογές σε Εθνικό και τοπικο επίπεδο των νεοκαταχθόνιων της κυβερνητικής ομάδας, οι οποίοι σε αναντιστοιχία ακόμα και με το ίδιο τους το κόμα, οδηγούν τη Χώρα και τη Κεφαλονιά στη καταστροφή.
Ληξούρι 10 Μαίου 2011
Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Δημοτικός Συμβουλος
τ. Δήμαρχος Παλικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου