Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΣTOXOΣ TA I.X. ΣTH ΓEΦYPA

Tης Mαρτίνας Γκομέζ

«Oσον αφορά τη Γέφυρα όλα κινούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες, οι εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις. Εμείς αυτό που ελπίζουμε είναι τελικά η Γέφυρα να αποκτήσει ανάδοχο, να αρχίσει να εκτελείται το έργο και να αποκατασταθεί η στατικότητα της, που είναι το κύριο. Στη συνέχεια θα βρούμε τρόπο, εφ’ όσον δεν έχει δοθεί λύση στο κυκλοφορικό πρόβλημα του Αργοστολίου, να συνδεθεί με τον κυκλοφοριακό ιστό, προς διευκόλυνση και όχι προς επιβάρυνση».

Αυτά είπε ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α. κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, σε ερώτηση του «Η» για την ένσταση που έγινε στην ανάδοχο εταιρεία του έργου της Γέφυρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη προς τα τοπικά MME.

Αντίθετος από την αρχή δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος στη μετατροπή του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος σε Δημαρχείο, καθώς, όπως ανέφερε, το κτίριο θα έπρεπε να δοθεί στην πόλη για την Τέχνη, αφού αυτός ήταν και ο σκοπός της αγοράς του αρχικά.

Αντίθετος τάσσεται όχι μόνο στην αλλαγή χρήσης του κτιρίου, αλλά και στον τρόπο που έγινε η αλλαγή, χαρακτηρίζοντας τον «πραξικοπηματικό» από πολιτικές, πολεοδομικές, νομικές παραμέτρους και παραμέτρους διαφάνειας. Προσδιορίζοντας ότι η διαφάνεια έχει να κάνει με το ότι οι αλλαγές έγιναν χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση από τα αρμόδια δημοτικά όργανα, προσθέτοντας όμως ότι προχωράει στο μέλλον και δεν μένει στο γεγονός αυτό.

Aλλά και το θέμα της τοποθέτησης της κεραίας στα Βλαχάτα βρίσκει τον κ. Γαλιατσάτο άκρως αντίθετο. «Η θέση μας, είπε, είναι μακριά οι κεραίες από κατοικημένες περιοχές 500 μ. τουλάχιστον. Θα στηρίξουμε τον αγώνα των κατοίκων, η κεραία αυτή δεν θα τοποθετηθεί».

Νύξη έγινε επίσης και για την ΚΥΑ που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές και που στην Κεφαλονιά χαρακτηρίστηκαν ζώνες υψηλής παραγωγικότητας αρκετές περιοχές (θαλάσσιες και μη), με περίμετρο προστασίας 300μ. O κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι η δεδομένη ΚΥΑ, ως έχει, θα υποβαθμίσει τις περιοχές αυτές και θα τις οδηγήσει σταδικά σε απαλλοτρίωση. Διευκρίνησε ότι το θέμα το έχει συζητήσει με τον βουλευτή κ. Σπύρο Μοσχόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι γίνονται ενέργειες μεταροπής της ΚΥΑ και αλλαγής των 300μ. σε 70μ.

Σε ερώτηση του «Η» για την ευελιξία του Περιφερειακού Συμβουλίου, και για το αν το Περιφερειακό Συμβούλιο θα λειτουργήσει θετικά ή θα δημιουργήσει προβλήματα, ο κ. Θ.

Γαλιατσάτος απάντησε:

«Θα είναι δύσκολο λόγω της δομής του να παρθούν αποφάσεις, θα πρέπει 41+4 αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες να συνενοηθούν, να φανταστείτε, μόνο η εκλογή του Προεδρείου μας πήρε 9 ώρες. Μέλλει λοιπόν να δούμε, δεν θα αφήσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταντήσει άλλο ένα περιφερειακό όργανο».

Τόνισε επίσης ότι: «Γενικότερα η Περιφέρεια και το Π.Σ. των Ιονίων Νήσων πρέπει να είναι σε ετοιμότητα δράσης γιατί αυτήν την περίοδο προωθούνται ζητήματα πολύ μεγάλης σημασίας για την περιοχή μας, όπως το νομοσχέδιο για τις περιοχές NATURA, αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου κ.ά.».

Στη δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, θα πρέπει να τεθούν τα παρακάτω θέματα για συζήτηση:

1. Η εξομοίωση ΦΠΑ με καθεστώς Αιγαίου και ο καθορισμός απαραίτητων ενεργειών.

2. Η ΚΥΑ 168040 και οι επιπτώσεις της στα Ιόνια Νησιά.

3. Η Επιτροπή για την νησιωτική πολιτική, την ακτοπλοϊα και τον θαλάσσιο Τουρισμό.

4. Η πορεία του έργου: Υδρευση Κέρκυρας και Παξών και

5. O κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

O κ. Θ. Γαλιατσάτος έκανε για άλλη μια φορά γνωστή την στάση του για τον Καλλικράτη λέγοντας ότι «o “Καλλικράτης” δομήθηκε όχι στην βάση των ώριμων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας για αποκέντρωση με δημοκρατία, αρμοδιότητες και πόρους, αλλά στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και της ενσωμάτωσης στις τρέχουσες πολιτικές της “τρόϊκας” και του μνημονίου. O “Καλλικράτης” πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα αποκεντρωτικό σύστημα που θα συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων πολιτών και θα πιστοποιεί την αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας».

Στο πλαίσιο για την βελτίωση της λειτουργίας του Καλλικράτη, κατατέθηκαν ήδη στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι ακόλουθες προτάσεις:

1. Aμεση σύσταση επιτροπής για την διατύπωση Δημοκρατικού Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ., χωρίς να περιμένουμε τους «πρότυπους» κανονισμούς του Yπουργείου.

Με τον Κανονισμό αυτό μπορεί μεταξύ άλλων να προβλέπονται τα εξής:

  • Μετά τον εισηγητή του κάθε θέματος και τον Περιφερειάρχη, τον λόγο να λαμβάνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ή οι ορισμένοι από αυτούς σύμβουλοι.
  • Στην αρχή κάθε συνεδρίασης να απαντώνται οι ερωτήσεις και επερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί.
  • Κάθε περιφερειακή παράταξη που εκπροσωπείται στο συμβούλιο να έχει την δυνατότητα να προτείνει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να υποχρεούται ο πρόεδρος να τα περιλαμβάνει σε αυτή.
  • Να προβλεφθεί η δυνατότητα των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών να λαμβάνουν τον λόγο και να εκθέτουν τις απόψεις τους

2. Στις επιτροπές του Π.Σ :

  • Να καλούνται με δικαίωμα λόγου οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο συμβούλιο.
  • Να προβλεφθεί ως στοιχειώδης δημοκρατικός όρος λειτουργίας η υποχρέωση του Π.Σ κάθε περιφερειακή παράταξη να συμμετέχει με τακτικό μέλος της σε μία τουλάχιστον από το σύνολο των τριών επιτροπών που ορίζει την σύνθεση τους το ίδιο το συμβούλιο.

3. Aντιμετώπιση του φαινόμενου της «ενός ανδρός αρχή».

  • Με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει συλλογικά περιφερειακά όργανα σε κάθε Nομό, ενώ αντιθέτως υπάρχει αναλογικά σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα, να αποφασισθεί, με πολιτική συμφωνία, η λειτουργία σε κάθε νομό ενός άτυπου συλλογικού συμβουλευτικού και ελεγκτικού προς τον αντιπεριφερειάρχη οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των παρατάξεων που δεν έχουν εκλέξει σύμβουλο στον συγκεκριμένο νομό.

4. Aμεση εξασφάλιση της τεχνικής διευκόλυνσης της απρόσκοπτης λειτουργίας των περιφερειακών παρατάξεων.

«Το Κολυμβητήριο είναι ένα από τα θύματα του Καλλικράτη», είπε ο κ. Γαλιατσάτος αναφερόμενος στην παύση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, συμπληρώνοντας ότι η νέα Δημαρχιακή Αρχή, θα έπρεπε να είχε βάλει το θέμα αυτό σαν οικονομική προτεραιότητα αντί άλλων και «να μην κλαίγεται γαι το ποιός και τι έφταιξε».

«Στην εποχή του μνημονίου η υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός και στην τριετία, σύμφωνα με το “μνημόνιο 3”, θα περικοπούν περίπου 3 δισ. Ευρώ!», είπε τοποθετούμενος και στο θέμα της συγχώνευσης των Σχολείων που προωθούνται, δηλώνοντας ότι και αυτό είναι μια από τις επιπτώσεις του μνημονίου. O κ. Γαλιατσάτος στάθηκε στο πλευρό των ΕΛΜΕ (Eνώσεις Λειτουργών M¨έσης Eκπαίδευσης), λέγοντας: «Είμαστε τελείως αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των Σχολείων και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου