Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011


Έμφραγμα στην αγορά του Αργοστολίου

Στην Εφορία έστειλε ο Τσιλιμιδός τα χρέη των επαγγελματιών. Ο κακός χαμός επικρατεί στα γραφεία του Δήμου Κεφαλονιάς και στη ΔΟΥ Αργοστολίου. Αιτία είναι οι ουρές που έχουν σχηματίσει πολλοί επαγγελματίες του Αργοστολίου, μια και δεν μπορούν να ενημερωθούν φορολογικά και βέβαια θέλουν να δουν τον Δήμαρχο.

Το πρόβλημα έχει προκύψει από το τέλος του περασμένου έτους, αλλά τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα. Ο τελευταίος Δήμαρχος Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός, έστειλε στην Εφορία το «σημείωμα» για όσους δεν είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους στο Δήμο το 2010. Αυτές οι υποχρεώσεις αφορούσαν κυρίως χρέη νερού, αλλά και δημοτικά τέλη καταστημάτων, που χρησιμοποιούν είτε την πλατεία είτε το Λιθόστρωτο και την παραλιακή για να βάλουν καρέκλες και τραπέζια.

Πηγαίνουν οι επαγγελματίες στην Εφορία να θεωρήσουν τιμολόγια και να πάρουν βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας για να κινηθούν και οι υπάλληλοι τους είπαν ότι αυτό δεν γίνεται, διότι χρωστούν στο Δήμο Αργοστολίου και κατ΄επέκταση πλέον στο Δήμο Κεφαλονιάς. Καταλαβαίνετε τι μπάχαλο έχει δημιουργήσει αυτή η ιστορία. Η φορολογική ενημερότητα για τους επαγγελματίες είναι το «οξυγόνο» της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και ο ρυθμιστής των σχέσεων τους με τις τράπεζες και κυρίως την ίδια την Οικονομική Υπηρεσία. Επιχειρηματίας που δεν έχει φορολογική ενημερότητα βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση έναντι όλων, αφού ούτε καν τιμολόγια μπορεί να ανανεώσει, με συνέπεια να μην μπορεί να δουλέψει η επιχείρησή του.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η πρόθεση του Γιώργου Τσιλιμιδού ήταν να… τιμωρήσει κατά κάποιο τρόπο το νικητή των εκλογών, Αλέξανδρο Παρίση και να του βάλει στην πλάτη του ένα ακόμη σοβαρό και ακανθώδες θέμα. Ωστόσο, σύμφωνα πάλι με κάποιους «έξυπνους» όλο αυτό το σκηνικό δυστυχώς κατέληξε στην «τιμωρία» μεγάλης μερίδας επιχειρηματιών της πόλης. Κανείς δεν ξέρει πως και αν μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση. Μπορεί να δοθεί παράταση στα χρέη ή έστω εξόφληση με δόσεις; Αυτό που ξέρουν οι επιχειρηματίες είναι ότι ένα ακόμα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην ήδη άσχημη κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεών τους.

Η εφημερίδα «Κεφαλονιά» είχε μια σειρά από επαφές, προκειμένου να κάνει ολοκληρωμένο ρεπορτάζ και βέβαια η αρχή έγινε από τον Γιώργο Τσιλιμιδό, που δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις και απορίες μας. «Αυτό που έγινε έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι κάτι το φυσιολογικό», μας είπε ο κ. Τσιλιμιδός και συνέχισε. «Είναι υποχρέωση του Δήμου να διασφαλίσει τα οφειλόμενα από τους πολίτες. Όποιος λέει ότι αυτό το έκανα για λόγους εκδίκησης είναι το λιγότερο αστείος. Ως Δημοτική Αρχή πράξαμε αυτό που πράττουμε κάθε τέλος της χρονιάς. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί, κυρίως στο Αργοστόλι, είναι χρονίζουσα και δεν ευθύνεται για αυτό ο Δήμος. Δείξαμε μεγάλη ανοχή από την αρχή της χρονιάς. Επανειλλημένως είχαμε ενημερώσει τους εμπλεκόμενους να περάσουν να κάνουν διακανονισμό ή να εξοφλήσουν το χρέος τους. Σχεδόν κανένας δεν ήρθε. Αν δεν ενημέρωνα την Εφορία για τα χρέη τότε θα με κατηγορούσαν για παράβαση καθήκοντος και θα μου ζητούσαν να πληρώσω από την τσέπη μου αυτά τα χρήματα».

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Αργοστολίου και υπεύθυνο για την Ποιότητα Ζωής, Σάββα Σαββαόγλου, ο οποίος ουσιαστικά πήρε το μέρος του πρώην Δημάρχου. «Καλώς έπραξε ο κ. Τσιλιμιδός, ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Οι διακανονισμοί τελείωσαν χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να δείξουν ότι μπορούσαν να διεκπεραιώσουν με κάποιο τρόπο τις οφειλές τους. Όλοι τους είχαν λάβει ειδοποίηση πολύ νωρίτερα και φυσικά πριν λήξει η προθεσμία. Από εδώ και πέρα όποιος δεν πληρώνει θα πηγαίνει κατηγορούμενος».

Ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, Μιχάλης Μαρκάτος προσπάθησε να έρθει σε επαφή χθες με τον Δήμαρχο, όμως αυτό κατέστη αδύνατο, λόγω της ημέρας του… πολίτη, που έχει εγκαινιάσει ο Αλέξανδρος Παρίσης. Το ραντεβού τελικά θα γίνει σήμερα στις 13:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Ωστόσο, αυτό που έχει κάνει εντύπωση σε όλους είναι η στάση που κρατάει η «ΚΡΑΝΗ», αφού ο κ. Σπαθής δεν έχει λάβει ακόμη καμία πρωτοβουλία για το θέμα. Το μόνο που έκανε, πριν ξεσπάσει το πρόβλημα, ήταν να εκδώσει μια ανακοίνωση γενικού περιεχομένου και μέσα από αυτή να ζητάει κάποια πράγματα για τα μέλη του όπως:

-Άμεση παράταση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων.

-Άμεση αναδιάρθρωση των τραπεζικών μας υποχρεώσεων σε βάθος δεκαετίας με ευνοϊκούς και εφικτούς όρους.

-Άμεση απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος σε ευρωπαϊκά και σύγχρονα πρότυπα.

-Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και εφαρμογή όλων των εξαγγελθέντων προγραμμάτων.

-Άμεσα αναπτυξιακά κίνητρα για την αναδόμηση και ανακαίνιση του εμπορίου, των υπηρεσιών και της παραγωγής και εφαρμογής τους με συνοπτικές διαδικασίες.

-Άμεση μείωση των ενοικίων σε βιώσιμα επίπεδα, με αντίστοιχη μείωση των αντικειμενικών αξιών, για αντίστοιχη φορολογική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

-Άμεση πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας.

-Επιτέλους, ένα ήρεμο επιχειρηματικό και καταναλωτικό περιβάλλον, με όρους και κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος «ΚΡΑΝΗ» κατηγορήθηκε ότι δεν κάνει τίποτε για το παραπάνω θέμα που προέκυψε. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι πολλοί από τους επαγγελματίες που έχουν πρόβλημα είναι μέλη του Συλλόγου.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου