Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Βασιλικής Γεροστάθου

«Ο Διοικητής είναι και για να διεκδικεί, όχι μόνο για να διοικεί». Ένα από τα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως λόγω της δυναμικότητας με την οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματά και τους ασθενείς της, είναι η καρδιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι, Βασιλική Γεροστάθου.

Την συναντήσαμε στο σπίτι της και μιλήσαμε μαζί της για την καρδιολογική κλινική στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Πότε ήρθατε στο νοσοκομείο;

«Ήρθα πριν τρία χρόνια περίπου. Όταν ήρθα δεν υπήρχε άλλος καρδιολόγος επί πέντε μήνες και η καρδιολογική κλινική ήταν στην ουσία κλειστή. Κάποιοι γιατροί έρχονταν από την Πάτρα ή την Ιθάκη για μερικές μέρες, αλλά τα σοβαρά περιστατικά φυσικά διακομίζονταν εκτός Κεφαλονιάς».

Όταν ήρθατε Διοικητής του Νοσοκομείου ήταν ο κ. Κεκάτος. Μετά ανέλαβε ο κ. Πυλαρινός. Άλλαξαν καθόλου τα πράγματα προς το καλύτερο;

«Κοιτάξτε, όταν πρωτοξεκίνησα ήμουν μόνη, αλλά είχε ήδη δρομολογηθεί θέση δεύτερου καρδιολόγου κι είχε αποσπαστεί για μεγάλο διάστημα ο κ. Παξινός από την Ιθάκη και βοήθησε απεριόριστα. Έτσι αρχίσαμε σιγά-σιγά να οργανώνουμε την κλινική. Το επόμενο καλοκαίρι ήρθε και ο κ. Δρόσος και έτσι η καρδιολογική κλινική μπήκε σε πλήρη λειτουργία. Ο κ. Πυλαρινός είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, που ξέρει να αφουγκράζεται ένα οξύ πρόβλημα».

Επί Πυλαρινού λειτούργησε και η μονάδα εμφραγμάτων;

«Από χρόνια υπήρχε στα χαρτιά ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια μονάδα εμφραγμάτων. Σε συνεργασία με τον κ. Πυλαρινό έγινε διαμόρφωση κάποιων δωματίων στο νοσοκομείο και δημιουργήθηκε μια σύγχρονη μονάδα. Φανταστείτε μόνο τα μόνιτορ κόστισαν 60 χιλιάδες ευρώ. Τη χρησιμοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή και με τη βοήθειά της έχουμε αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά, χωρίς να χρειαστεί να γίνει διακομιδή ασθενών εκτός του νησιού».

Έχει προκηρυχθεί και η θέση ενός τρίτου καρδιολόγου. Τι γένεται με αυτό;

«Έχει δρομολογηθεί η θέση του Διευθυντή της καρδιολογικής κι ενός τρίτου καρδιολόγου, έτσι θα είμαστε τέσσερις καρδιολόγοι. Αυτό έχει γίνει εδώ και καιρό και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Πρόσφατα δημοσιεύσατε μια ανακοίνωση, με την οποία καταγγείλατε τον Διοικητή ότι βάζει λουκέτο στην καρδιολογική. Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή;

«Ένας γιατρός αυτή την στιγμή, στην βαθμίδα που είμαι εγώ, έχει ένα μόνιμο μισθό των 1400 ευρώ περίπου. Κάθε γιατρός πληρώνεται επιπλέον για να καλύψει με εφημερίες το νοσοκομείο από το απόγευμα μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί. Οι αμοιβές του Υπουργείου είναι 6 ευρώ μικτά. Στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων προσπαθήθηκε να βρεθεί μια φόρμουλα αλλάζοντας τον τύπο της εφημερίας. Έτσι, με λιγότερα χρήματα, εκτελούμε τις εφημερίες μας από το σπίτι και η καρδιολογική καλύπτεται από ανειδίκευτους γιατρούς. Δεκτό ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, όμως υπάρχουν ειδικότητες που αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το θέμα για μένα δεν είναι οικονομικό, δεν θίγομαι οικονομικά πάνω από 200 ευρώ. Όμως, κάτι για το οποίο έχεις κουραστεί για να το στήσεις κι έχει λειτουργήσει σωστά ή το αφήνεις να δουλέψει ή το κλείνεις. Δεν το κλείνεις όμως και δεν το ξέρει ο κόσμος, λέγοντας ότι έχεις καρδιολόγο. Θέλεις καρδιολογική κλινική; Πρέπει να έχεις καρδιολόγο μέσα. Οι ανειδίκευτοι ιατροί δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση, μπορεί να είναι εξαιρετικοί ιατροί, αλλά δεν έχουν ειδίκευση. Η οικονομία δεν μπορεί να γίνεται μόνο στην καρδιολογική».

Δηλαδή εννοείται ότι αλλού γίνονται σπατάλες;

«Το νοσοκομείο εδώ, όταν κάποιος έρχεται με παραπεμπτικό από το ΙΚΑ για να κάνει εξετάσεις δεν ζητά τα χρήματά του μετά. Δεν ξέρω γιατί, δεν υπάρχει μηχανογράφηση, δεν υπάρχει υπάλληλος να το κάνει, δεν γνωρίζω τι γίνεται. Είναι εις γνώσιν του ιατρικού συλλόγου και του Διοικητή του ΙΚΑ και αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Επίσης, μετά τις τρεις το μεσημέρι, φεύγουν οι υπάλληλοι του γραφείου κίνησης, αλλά το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και όσοι έρχονται για οποιαδήποτε εξέταση στα επείγοντα είναι δωρεάν. Έρχεται για παράδειγμα ο σφαλισμένος του ΙΚΑ για υπέρηχο και την κάνει δωρεάν. Μα υπάρχουν μέσα στο νοσοκομείο 30 διοικητικοί υπάλληλοι, άλλοι τόσοι είναι και οι μόνιμοι γιατροί. Κάνεις περικοπές από τους γιατρούς και δεν μπορείς να βάλεις ένα διοικητικό από τους 30 να εισπράττει χρήματα; Δηλαδή, η λύση στο να δουλέψει το νοσοκομείο είναι εξαθλιώνω τους γιατρούς οικονομικά και τους βάζω το πιστόλι στον κρόταφο για να δουλέψουν τσάμπα;»

Έχει τύχει να σας καλέσουν στο νοσοκομείο, ενώ έχετε φύγει;

«Δεν έχει τύχει απλώς, γίνεται συνέχεια. Έτσι κι αλλιώς και να μη δούλευα, αν με καλούσαν για έκτακτο περιστατικό θα πήγαινα, αυτή είναι η δουλειά μου. Όμως, άλλο έχω τμήμα επειγόντων περιστατικών και άλλο έχω καρδιολογική κλινική. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα τον επαναφέρω και θα τον σταθεροποιήσω, μετά το απόγευμα τι θα τον κάνω; Θα του πω ότι θα έρθω να τον δω την επόμενη μέρα πάλι; Περιμένεις λοιπόν από εμένα να δουλέψω τσάμπα. Ποιο νοσοκομείο έχει ασθενείς σε καρδιολογική κλινική και έχει τους καρδιολόγους στο σπίτι; Ας μας πει ο κ. Αυγουστάτος ένα. Είναι λοιπόν απαράδεκτο να με έχει ηθικά υπεύθυνη σε ένα τμήμα και να με έχει σπίτι μου. Δεν είναι θέμα χρημάτων, επαναλαμβάνω. Απαξιώνεις πλήρως ό,τι έχω κάνει. Ο Διοικητής δεν είναι εδώ μόνο για να διοικήσει, είναι και για να διεκδικήσει».

Τι «μέλει γενέσθαι» κα Γεροστάθου;

«Ειλικρινά δε ξέρω τι θα γίνει. Πάντως, ένας άνθρωπος που έρχεται στο νησί για να αναλάβει αυτό το νοσοκομείο, το νοσοκομείο αυτό θα έπρεπε να είναι το στολίδι του, δεν ήρθε για να το υποβιβάσει. Το ποσό που χορηγείται στην Κεφαλονιά για τα νοσοκομεία είναι αστείο και δεν υπάρχει καμιά διεκδίκηση από κανέναν. Γιατί να γίνεται αυτό μόνο στην Κεφαλονιά και σε άλλα νησιά λειτουργεί κανονικά η καρδιολογική;»

Αυτή την στιγμή πόσα καρδιολογικά επεισόδια έχουμε στο νοσοκομείο;

«Έχουμε 10 κρεβάτια, αλλά κατά μέσο όρο νοσηλεύουμε 5 με 6 ασθενείς. Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι για τα καρδιολογικά προβλήματα συνήθως απαιτούνται λιγότερες ημέρες νοσηλείας».

Μιλήσατε με τον κ. Αυγουστάτο μετά από την ανακοίνωσή σας;

«Μετά όχι, δεν μιλήσαμε. Πριν την δημοσιεύσω όμως, τον ενημέρωσα και η απάντησή του ήταν «κάνε ό,τι νομίζεις». Έπρεπε να την κοινοποιήσω γιατί εγώ έχω την ευθύνη των ασθενών μου, αν συμβεί κάτι, εγώ θα κριθώ ως γιατρός που δέχτηκα να δουλεύω από το σπίτι και να μην είμαι στην κλινική. Να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Αυγουστάτο, απλώς είναι ο θεσμός του Διοικητή που έχει παρερμηνευθεί. Διοικώ μεν ένα νοσοκομείο, αλλά ένα νοσοκομείο σημαίνει ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές, δεν σημαίνει θυρωροί και Υπουργοί. Δεν μπορεί να λες ότι απασχολείς 100 άτομα γύρω-γύρω και οι 30 γιατροί που υπάρχουν να μην μπορούν να δουλέψουν».

Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου