Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

H ΣΠΙΘΑ έγινε «φλόγα» και στο Ληξούρι

Σε μια αίθουσα, που αποδείχτηκε τελικά μικρή, του Δημοτικού Θεάτρου Ληξουρίου, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής η συντονιστική επιτροπή της ΣΠΙΘΑΣ και απλός κόσμος.

Η συζήτηση κράτησε κάπου τρεις ώρες, ενώ την παράσταση έκλεψε η παρουσία ενός μαθητή στο κεντρικό πάνελ και οι τοποθετήσεις του για την παιδεία και τους στόχους της ΣΠΙΘΑΣ. Την συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Μιχαλάκος με αναφορές στο μνημόνιο. Διάβασε σχετικό χωρίο για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τα μέλη της «τρόικας» και επέστησε την προσοχή, καθώς, όπως τόνισε, θίγονται τα δικαιώματα της χώρας μας ως προς την εθνική της κυριαρχία. Σημαντική στιγμή της ομιλίας του ήταν όταν χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ουγγαρίας για να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλη λύση πέρα από το μνημόνιο. Κλείνοντας, διάβασε ένα τμήμα από τη διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη «Δεν ανήκω πουθενά, πάρα μόνο στη Ελλάδα και η μόνη μου έγνοια είναι το καλό της χώρας μου».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο 16χρονος Ανδρέας, μαθητής Λυκείου. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν υπήρχε η συμμετοχή άλλων μαθητών στην συγκέντρωση και τόνισε πως «όλοι έχουν θέση στη ΣΠΙΘΑ και από μόνος του ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει τι πρέπει να κάνει». Έκλεισε, παροτρύνοντας όλους να μην επιτρέψουν την υποδούλωση της Ελλάδας και την υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού. Ο Δημήτρης Μεσσάρης ήταν ο επόμενος ομιλητής, που με την απλότητα και τον κοινωνικό χαρακτήρα που έδωσε στα λεγόμενά του έκανε τους ακροατές να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα. «Λέμε όχι σε μια Κοινωνία όπου οι πολλοί δεν ζουν καλά και οι λίγοι καλοπερνούν», τόνισε και συνέχισε: «Υπάρχει το πρόβλημα της κατάπτωσης των ηθικών αξιών και πρέπει όλοι μας να δώσουμε το περιθώριο στον εαυτό μας να συλλογιστεί και να βρει τις λύσεις μέσα στο σεβασμό, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία».

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Μιχάλη Μαρκάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική των τραπεζών και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η ΣΠΙΘΑ, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι με προβλήματα οικονομικά και δανειακές υποχρεώσεις. Πρότεινε τη δημιουργία τριών ή τεσσάρων επιτροπών, οι οποίες θα ασχοληθούν με τις τράπεζες, την εφορία ή το ΤΕΒΕ και ενημέρωσε για την πορεία της ΣΠΙΘΑΣ σε όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Παυλάτος, μίλησε αμέσως μετά, κάνοντας μια αναφορά στη γενιά των 50άρηδων. «Αποτύχαμε εντελώς και παραδώσαμε στα παιδιά μας μια κόλαση», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει «Στη θέση του Δεξιού και του Αριστερού μπαίνει ο άνθρωπος. Η προσέγγιση της ΣΠΙΘΑΣ, σε ό,τι αφορά την απόπειρα, έχει να κάνει με το συναίσθημα, τα κοινά μας όνειρα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνικής μας ανεξαρτησία. Απαιτείται να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και να δείξουμε αλληλεγγύη ο ένας στο άλλον».

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις τοποθετήσεις των κεντρικών ομιλητών, απλός κόσμος εξέφρασε ελεύθερα την άποψή του, έκανε ερωτήσεις και έθεσε προτάσεις. Οι περισσότεροι ήθελαν να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα δράσει η ΣΠΙΘΑ, ποιοι είναι οι ακριβείς στόχοι της και ποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν από δω και στο εξής, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα και έργο και όχι μόνο συζήτηση. Έτσι λοιπόν, συμφωνήθηκε να δηλώσουν συμμετοχή όσοι ήθελαν να βρίσκονται στη συντονιστική επιτροπή την επόμενη φορά που θα συνεδριάσει η ΣΠΙΘΑ, όταν και θα παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία της.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, η εφημερίδα «Κεφαλονιά» μίλησε με μέλη της ΣΠΙΘΑΣ. Ο Κώστας Μιχαλάκος μας είπε: «Ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ του και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι μόνο με την αλληλεγγύη, τη συνεχή συζήτηση, τις νέες ιδέες και τη ζύμωση των ιδεών μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Για την Ευρώπη η Ελλάδα είναι η αιχμή του δόρατος και θα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί αν μπορέσουμε μέσα από τη δύναμη που δίνεται από τη ΣΠΙΘΑ να δυναμώσουμε αυτό το δόρυ, έτσι ώστε, όταν χτυπήσει, το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δυνατό».

Ο Νίκος Παυλάτος σχολίασε: «Αυτό που διεκδικούμε στα πρώτα βήματα της ΣΠΙΘΑΣ είναι να παραγάγουμε δημοκρατία και αλληλεγγύη, να επικοινωνήσουμε. Σήμερα βάλαμε τα θεμέλια για να προχωρήσουμε και να καταθέσουμε συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις». Σε σχετική ερώτησή μας, ο κ. Παυλάτος απάντησε: «Η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα και θα έχουμε ακόμη πιο πολλά να πούμε και να κάνουμε». Ο Δημητράτος Γεράσιμος δήλωσε: «Θέλουμε κάτι διαφορετικό και πέρα από το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα και το οποίο μας έχει φέρει σε τέλμα και ξεπούλημα στους ξένους. Θέλουμε συνθήκες άμεσης Δημοκρατίας, όπου ο πολίτης σαν μονάδα θα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ζητάω δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ζητάω μια καλύτερη ζωή για εμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει οικονομική ευμάρεια, αλλά κυρίως ποιότητα ζωής, ποιότητα σκέψης, υψηλής στάθμης παιδεία και ένα πολιτικό πολιτισμό, αντάξιο των πολιτών αυτής της χώρας».

Κλείνοντας, παραθέτουμε τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στους Κεφαλονίτες φίλους της ΣΠΙΘΑΣ: «Χαιρετίζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τους κοινούς φίλους και συναγωνιστές της Κεφαλονιάς, όλοι οι φίλοι της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών η ΣΠΙΘΑ, από την Ελλάδα και όλον τον απόδημο Ελληνισμό. Συνεχίστε την προσπάθεια σας και να είστε βέβαιοι ότι επιτελείτε ύψιστο έργο για να μη χαθεί ο τόπος μας, η ψυχή μας, η ιστορία μας… Ο στόχος όλων μας δεν είναι μια απλή, αδικαιολόγητη και εγωκεντρική ανυπακοή για κάποιες παρανομίες της εξουσίας και κάποιων ανθρωποφάγων συγκροτημάτων. Είναι μια πανελλήνια άρνηση να υποταχτούμε στις εντολές των ξένων κέντρων που θέλουν να μετατρέψουν την πατρίδα μας σε έναν πιστό υπηρέτη τους. Στην ιστορία των δημοκρατιών η πολιτική ανυπακοή υπήρξε το μέσο μη βίαιης και διαφανούς αντίστασης του συνειδητού πολίτη απέναντι στις αποφάσεις μιας κυβέρνησης που παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης. Η πολιτική ανυπακοή δεν είναι μια αυθαίρετη έννοια. Είναι μια ολόκληρη θεωρία της πολιτικής επιστήμης και του Συνταγματικού Δικαίου και κεκτημένο του πολιτικού και συνταγματικού μας πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματός μας: Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Αυτό είναι το πιστεύω μας κάθε μέρα, κάθε ώρα.

Καλή Δύναμη».

Ρεπορτάζ Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου