Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πράξη ευθύνης και νομιμότητας

Η Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Αργοστολίου πορεύθηκε στη διάρκεια της θητείας της με γνώμονα τη νομιμότητα και τη διασφάλιση του δημοσίου-δημοτικού συμφέροντος. Οι πρακτικές που ακολούθησε ως προς την είσπραξη των εσόδων ήταν πάγιες και διαρκείς.

Μια από αυτές, που έγινε πολλές φορές σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας της ήταν και η βεβαίωση στη ΔΟΥ, αφού εξαντλούσε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης και όχλησης προς τους υπόχρεους. Αυτό έπραξε και στο τέλος της δημοτικής περιόδου για υποχρεώσεις επαγγελματιών προς τον Δήμο που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Δεν αντιλαμβανόμαστε δημοσιεύματα που κατακρίνουν μια συνήθη πράξη ευθύνης και σεβασμού προς τους κανόνες ορθής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Ούτε νέοι φόροι επεβλήθησαν, ούτε χαράτσια, αλλά απαιτήθηκαν οι νόμιμες υποχρεώσεις για τις οποίες μάλιστα δεν υπήρξε καμιά αύξηση το 2010 σε σχέση με το 2009.

Η βεβαίωση στη ΔΟΥ δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο για κανέναν υπόχρεο, αίρεται εφόσον καταβάλλει τις υποχρεώσεις του ή τις διακανονίσει με τους όποιους όρους προσδιορίσει η δημοτική αρχή (προφανώς τώρα η νέα), ενέργειες που απέφευγαν ή αμελούσαν όσοι όφειλαν. Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες της οικονομικής συγκυρίας και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες από την συναλλαγή τους με τον πρώην Δήμο Αργοστολίου. Όμως δεν μπορεί το γεγονός αυτό να επιφέρει παραίτηση από τις απαιτήσεις γιατί αφενός θα ήταν παράνομο και ταυτόχρονα άδικο προς τους συνεπείς, αφετέρου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις προς τα δημοτικά οικονομικά στα οποία υπάρχουν τόσες περικοπές κρατικών χρηματοδοτήσεων.

Το εύκολο για εμάς θα ήταν να ακολουθήσουμε την λογική, αφού φεύγουμε «γαία πυρί μιχθήτω», όμως μας διακατέχει η συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος και όχι ο λαϊκισμός. Είναι αυτονόητο ότι για τον νέο Δήμο Κεφαλονιάς όχι μόνο δεν αποτελεί καυτή πατάτα, αλλά δείγμα σεβασμού των απερχομένων για τη συνέχεια της διοίκησης. Φυσικά αν θέλει μπορεί να άρει την εκ της τήρησης του νόμου ενέργειά μας αυτή. Αριθμητικά δε είναι μικρή μειοψηφία των επαγγελματιών και των πολιτών αυτοί που βεβαιώθηκαν στην ΔΟΥ άρα διαπιστώσεις περί «εμφράγματος στην αγορά» εκλαμβάνονται επιεικώς ως δημοσιογραφική υπερβολή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ

Τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου