Σε διαβούλευση οι συγχωνεύσεις σχολείων
Editorial Ιαν 21, 2011Ερωτηματικά για τα σχολεία της Κεφαλονιάς. Από χθες Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου και για τέσσερις συνολικά ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.
Αναμφίβολα, είναι ένα θέμα που προκαλεί προβληματισμό και στο νησί μας, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με δεδομένη την ομολογουμένως «αρνητική» κτιριακή υποδομή στα σχολεία μας, αλλά και τις απομακρυσμένες από τα κέντρα περιοχές. Το κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση θέτει ως κριτήριο για τη συγχώνευση σχολείων τις κτιριακές υποδομές, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας και άλλων βοηθητικών χώρων. Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει επίσης ότι θα τηρείται ο αριθμός των 30 μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και το οδικό δίκτυο, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες και η διάρκεια της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο. Μάλιστα, για τις δυσπρόσιτες περιοχές, η διάρκεια της διαδρομής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και τα 45 λεπτά για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αν δούμε το πράγμα λίγο πιο σφαιρικά και αν διαβάσουμε λεπτομερώς τα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο, θα διαπιστώσουμε ότι στην ουσία θέλουν να φτιάξουν σχολεία των 150 μαθητών το λιγότερο, με τάξεις των 30 μαθητών. Από αυτό, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σίγουρα υπάρχει «κίνδυνος» για τα συστεγαζόμενα σχολεία του 2ου και 3ου Γυμνασίου στο Αργοστόλι. Εκεί, άνετα μπορεί να γίνει ένα σχολείο, με ένα λιγότερο Διευθυντή φυσικά, αλλά και έναν Υποδιευθυντή… Όσο αφορά στο θέμα των τάξεων με 30 μαθητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όφελος δεν υπάρχει, αφού ήδη τα σχολεία αυτά έχουν γεμάτες αίθουσες. Άλλα δύο σχολεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτά των Γυμνασίων και Λυκείων των απομακρυσμένων Μεσοβουνίων και της Σάμης. Εδώ το ενδεχόμενο συγχώνευσης είναι έντονο, καθώς στις περισσότερες τάξεις της Σάμης οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 15-20 και στα Μεσοβούνια τους 5-10. Φυσικά εδώ το κέρδος είναι μεγάλο, καθώς το Υπουργείο γλιτώνει και τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου Μεσοβουνίων και τις ανάγκες σε προσωπικό.
Οι μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο της Πάστρας μάλλον μεταφέρονται στις Κεραμειές ή ακόμα και στη Σάμη, σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων πιο έμπειρων στο θέμα αυτό, ενώ τα παιδιά από το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης πάνε στο Γυμνάσιο Ληξουρίου. Η τελευταία περίπτωση είναι ιδιάζουσα και προκαλεί ερωτηματικά, καθώς για πολλούς το Γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης είναι η εύκολη λύση για όσους θέλουν να «διώξουν» τα «άτακτα» παιδιά του Γυμνασίου Ληξουρίου… Ένας «χρόνιος ρατσισμός» δηλαδή, με τις πλάτες όλων μας, αλλά ας μη «ξύνουμε πληγές» τέτοια ώρα.
Ας πάμε όμως τώρα κάπου αλλού. Τι θα συμβεί με τη μεταφορά των μαθητών και πόσο θα κοστίσει αυτή; Μήπως τελικά το όλο σχέδιο δεν συμφέρει; Και το πιο σημαντικό, σκεφτείτε πόσα παιδιά θα είναι μέσα στους δρόμους και θα μεταφέρονται στα νέα τους σχολεία. Μήπως τα θέτουμε σε κίνδυνο; Η Υπουργός Παιδείας προφανώς και δεν έχει οδηγήσει στους δρόμους της Ερύσου το χειμώνα και δεν γνωρίζει την επικινδυνότητά τους. Ένα παράδειγμα έδωσα, όχι ότι το οδικό δίκτυο είναι καλύτερο στις άλλες περιοχές, απλώς η Έρυσος είναι το βορειότερο τμήμα του νησιού και με χειρότερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με άλλα μέρη. Όπως και να έχει το πράγμα, αξίζει να περιμένουμε τις κινήσεις του Υπουργείου Παιδείας σε αυτό το θέμα, για να δούμε τι και πως τελικά θα υλοποιήσει το σχέδιό του.
Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή
Τί έχει να πει ο κ. Νικόλαος Βαλλιανάτος για την κατάργηση σχολείων; Τον αφήνει το κόμμα να μιλήσει;
ΑπάντησηΔιαγραφή