Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011



(από kefaloniaphotonews)

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
"Ορέ, πάλι τα καταφέραμε εμείς οι κουρλοκεφαλονίτες....."

Είναι αλήθεια ότι η απόφαση του νέου Δημάρχου κ. Α. Παρίση, και η υλοποίησή της φυσικά, να μετατραπεί το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας σε Δημαρχείο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες ίσως να μην εκφράστηκαν εγγράφως και επωνύμως στην έκταση που αυτές υφίστανται, όμως οι συζητήσεις είναι εντονότατες. Και σίγουρα αυτό θα το γνωρίζουν οι συνεργάτες του Δημάρχου.
Είχα διατυπώσει κάποιες σκέψεις πριν από λίγες μέρες. Σήμερα θέλω να κλείσω μ’ αυτό το σημείωμά μου, απατώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Α. ΠΙΝΑΚΟ-ΘΗΚΗ, ΠΕΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ή ΠΛΟΥΤΟ-ΘΗΚΗ;

Σχετικά με το κείμενο που δημοσιεύτηκε στον «Ανεξάρτητο», γραμμένο προφανώς από τους υπεύθυνους της εφημερίδας, με τον τίτλο «Πινακο-θήκη ή Πεινα-κοθήκη», το οποίο χαρακτηρίζεται από διάθεση διαλόγου, ηπιότητα και επιχειρηματολογία, έχουμε να πούμε τα εξής:
- Είναι γενικά σωστά όσα γράφονται για τις ευθύνες «της γενιάς μας», σωστό είναι να γίνει, όπως γράφεται, μια «νέα αρχή». Αυτή όμως η «νέα αρχή» ταυτίστηκε δυστυχώς με ένα «πραξικόπημα» (αποδέχομαι πλήρως τα χαρακτηρισμό του κ. Πέτρου Πετράτου) και πολύ θα ήθελα να το αντιληφθούν αυτό οι συντάκτες του κειμένου του «Ανεξάρτητου».
- Προφανώς κανείς δεν θέλει να επιβάλει νέα χρέη στους πολίτες. Ποιος όμως μπορεί να πείσει τους Κεφαλονίτες ότι αυτό ήταν το κίνητρο του νέου Δημάρχου, όταν αντικρύζει τα γραφεία και παρα-γραφεία του νέου Δημαρχείου; Πολύς κόσμος αναρωτιέται: Γιατί αυτή η πολυτέλεια; Μα θα πει κάποιος: Δεν χρέωσε το Δήμο ο κ. Παρίσης (θα γράψω παρακάτω γι’ αυτό), και επομένως δεν έχουν βάση οι διαμαρτυρίες. Αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει.
- Κανείς δε θα ήθελε να καταρρεύσει λόγω αχρηστίας το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Κι αν ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Τσιλιμιδός δεν κατάφερε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, ας τα εύρισκε ο κ. Παρίσης, ας ξεκινούσε σιγά-σιγά να το διαμορφώνει σε Πινακοθήκη. Άλλωστε στο τελευταίο «απειλητικό» Δελτίο Τύπου από το γραφείο του μας γνωστοποιείται ότι ο Δήμαρχος θα κινηθεί γρήγορα και δραστήρια για την προώθηση χρονιζόντων ζητημάτων. Άρα, δεν ήταν ανάγκη να μετατραπεί σε Δημαρχείο, για να μην καταρρεύσει το κτίριο. Δεν νομίζω να θεωρούν πειστικό το επιχείρημά τους οι υπεύθυνοι του «Ανεξάρτητου».
- Έπρεπε να γίνει αυτό, ισχυρίζεται ο «Ανεξάρτητος», γιατί έπρεπε να καλυφθούν οι νέες στεγαστικές ανάγκες του «Καλλικράτη» κλπ. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι προκύπτουν νέα στεγαστικά προβλήματα, που ίσως ακόμη να μην έχουν συλλάβει και οι ίδιοι οι αρμόδιοι το μέγεθός τους. Αλλά, αλήθεια, ποιες ανάγκες καλύπτει το νέο Δημαρχείο; Όλη η εκτεταμένη ισόγεια αίθουσα του κτιρίου έγινε ένα και μόνο γραφείο, γραφείο δηλαδή του Δήμαρχου, με το γραφείο προφανώς του ή της γραμματέως του. Βλέπετε, εσείς του «Ανεξάρτητου», να στεγάστηκε κάποια άλλη υπηρεσία του νέου «καλλικράτειου» Δήμου στην πελώρια αίθουσα του ισογείου; Αλήθεια, πιστεύετε ότι δεν μπορούσε αυτή η ανάγκη να ικανοποιηθεί με το δημαρχιακό γραφείο του παλιού Δημαρχείου, ίσως και με μια μικρή μετατροπή του εκεί χώρου; Δηλαδή ποιος κοροϊδεύει ποιον... Δέχεστε ότι με τέτοιες λογικές και πρακτικές θα καλύψει η νέα δημοτική αρχή τις νέες στεγαστικές ανάγκες;
- Επομένως, κατά τη γνώμη μου, άλλα ήταν τα κίνητρα του κ. Δήμαρχου: μια μεγαλομανία, μια τάση επίδειξης και μάλιστα σε καιρούς σκληρότατης λιτότητας. Και για να μην παρεξηγηθώ: άλλο πράγμα ένα γραφείο αξιοπρεπές, που θα στεγάσει το νέο Δήμαρχο και άλλο αυτό που με προφανή εγωπάθεια και με χαμόγελα επιδεικνύει ο κ. Παρίσης στους δημοσιογράφους... Κοντολογής, δεν μπαίνει το δίλημμα «Πινακο-θήκη ή Πεινα-κοθήκη», αλλά «Πινακο-θήκη ή Πλουτο-θήκη».

Β. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ Η «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ κ. Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ;

Με ανοικτή επιστολή του ο εξαίρετος κατά τα άλλα συμπατριώτης μας ζωγράφος κ. Κώστας Ευαγγελάτος έρχεται ουσιαστικά να στηρίξει το πραξικόπημα του κ. Παρίση. Αλλά ας δούμε τι θέλει να μας πει με την επιστολή του.
-Καταρχάς αναθεωρεί παλιότερη άποψή του, αποσύρει μ’ άλλα λόγια την υπογραφή του από το κείμενο-πρόταση αγοράς από το Δήμο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει Πινακοθήκη. Οπωσδήποτε δεν είναι κατακριτέο το να αναθεωρούμε μια άποψή μας, όταν μάλιστα διαπιστώνουμε το λάθος μας ή το ανέφικτο της αρχικής μας σκέψης. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το πράγμα είναι .... λιγάκι πιο σύνθετο. Αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος πότε έπραττε σωστά ο κ. Ευαγγελάτος, ο οποίος εξάλλου διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, πείρα κλπ. κλπ. για τέτοια ζητήματα τέχνης, όπως διευκρινίζει σε κάποιο σημείο της επιστολής του: Τότε, που ήθελε να στηρίξει την πρωτοβουλία Τσιλιμιδού ή τώρα που προσπαθεί (αυτό τουλάχιστο αποπνέει η βαθιά μελέτη της επιστολής του) να στηρίξει το πραξικόπημα Παρίση; (Ευκαιρία είναι, φίλοι αναγνώστες, να διαβάσετε τι έγραφε ο Μαρξ, ο Λένιν, ο Αλτουσέρ, ο Γκράμσι κ.ά. για το ρόλο των διανοουμένων και καλλιτεχνών και τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς).
- Πότε αντιλήφθηκε ότι το κτίριο δεν κάνει για Πινακοθήκη: Όταν ο κ. Τσιλιμιδός δεν του απάντησε (αλήθεια, γιατί αυτό το «καρφί»;) στην επιστολή του; Όταν δεν τον «αξιοποίησε» για την ίδρυση και λειτουργία της Πινακοθήκης; Αν του είχε απαντήσει τότε ο κ. Τσιλιμιδός, αν τον είχε τοποθετήσει σε κάποια (έστω) προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της υπό δημιουργία Πινακοθήκης δεν θα ερχόταν σήμερα να μας επιχειρηματολογεί (αυτό συμπεραίνεται από μια προσεκτική ανάγνωση της πρόσφατης ανοικτής επιστολής του)για το ακατάλληλο του κτιρίου. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
- Συμφωνώ μαζί του ότι ο κ. Τσιλιμιδός δεν προχώρησε (λόγω ενδεχομένως αντικειμενικών δυσκολιών)τις διαδικασίες και ενέργειες που έπρεπε, για να πάρει σάρκα και οστά ο στόχος της Πινακοθήκης. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να βγάζει ακατάλληλο το κτίριο και να συμφωνεί με τη μετατροπή του σε Δημαρχείο. Προτείνει μάλιστα – ακούστε τον – να μετατραπεί το παλιό Δημαρχείο σε Πινακοθήκη!! Κάποτε είχε ριχτεί αυτή η σκέψη, αλλά σε περίπτωση που χτιζόταν ένα σύγχρονο δημαρχιακό κατάστημα κάπου αλλού, που θα στέγαζε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Δήμου, και όχι μόνο το γραφείο και τα παρα-γραφεία του Δημάρχου, όπως τώρα έγινε με το κτίριο της Τράπεζας.
- Φυσικά δεν στέκει το επιχείρημά του ότι δηλαδή δεν υπάρχει πλούσια συλλογή πινάκων και γλυπτών και άρα δεν υπάρχει λόγος να χαραμίζεται ολόκληρο κτίριο... Μπράβο λογική. Πάρτε τον και στον γάμο σας, να σας πει και του χρόνου. Επιτρέπεται να λέγονται τέτοια λόγια από έναν εννοείται ειδικό; Και ο Δήμος Αργοστολιού διαθέτει σοβαρό αριθμό πινάκων ζωγραφικής (μετά από πετυχημένες προσπάθειες και επί Φόρτε και επί Τσιλιμιδού) αλλά και είναι σίγουρο (που θα το ξέρει και ο ίδιος ο κ. Ευαγγελάτος, αλλά το αποκρύπτει) ότι καθώς θα ετοιμάζεται ο χώρος είναι πολλοί εκείνοι που θα προσφέρουν και πίνακες και γλυπτά καταξιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων Κεφαλλήνων καλλιτεχνών. (Δηλαδή όταν υπέγραφε το κείμενο για τη μετατροπή της Τράπεζας σε Πινακοθήκη ήξερε ή δεν ήξερε πως υπήρχαν τα κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα εκθέματα;).

Γ. ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ «ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»...

Παρόλο που το τελευταίο Δελτίο Τύπου από το Γραφείο του Δημάρχου επιτίθεται στους «νοσταλγούς του παρελθόντος», ενώ εγώ ανήκω στην κατηγορία των « νοσταλγών του μέλλοντος», θα μου επιτρέψετε να προβώ σ’ ένα σύντομο σχολιασμό του.
- Αισθάνθηκε (και σωστά) επιτέλους την ανάγκη ο Δήμαρχος κ. Παρίσης να εξηγήσει τι γίνεται με το κόστος των παρεμβάσεων στο νέο δημαρχείο. Αλλά είναι χρήσιμο εδώ να υπογραμμιστεί ότι έφτασε σ’ αυτό το σημείο κάτω από την πίεση των δημοσιευμάτων. Όλοι θυμούνται την αρχική κουβέντα του κ. Τσιλιμιδού: οι εργασίες θα γίνουν με χορηγίες, όπως τον είχε ενημερώσει ο κ. Παρίσης. Μετά διαβάζουμε σε κείμενο από το περιβάλλον του Δημάρχου: έχουν τηρηθεί σωστά οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (δηλαδή είχαν σκεφτεί το κόστος να βάραινε το Δήμο). Διαβάζουμε κάπου αλλού ότι ειδικά η επίπλωση του γραφείου θα προερχόταν από τα έπιπλα του προσωπικού γραφείου του κ. Παρίση, άρα δεν θα χρεωνόταν ο Δήμος. Επειδή όμως οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, αναγκάστηκε ο κ. Δήμαρχος με το τελευταίο Δελτίο Τύπου να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος των εργασιών. ..
- Γενικά δεν μου άρεσε καθόλου το ύφος αυτού του κειμένου. Το έχει ήδη επισημάνει το site του κ. Αλεβιζόπουλου. Ενδιαφέρον θα είχε να μας κατονομάσουν οι συντάκτες του δελτίου ποιοι είναι οι «νοσταλγοί του παρελθόντος». Δεν θα ήταν χωρίς νόημα να μας εξηγήσουν αν σκοπεύουν να ξεκινήσουν κάποιον εμφύλιο. Τι σήμαινε η τελική φράση του Δελτίου «Αυτά προς το παρόν»; Ας τα προσέξουν όλα αυτά οι πιο ψύχραιμοι του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού. Το κείμενο το ένιωσα πάντως πολύ απειλητικό. Δεν θέλω να προχωρήσω σε άλλο χαρακτηρισμό.

Δ. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ Ή ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Είναι ανάγκη όσο γίνεται ταχύτερα να διορθωθεί η ορθογραφία της λέξης ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Τίνος ήταν η φαεινή ιδέα για το διπλό –λ- στη λέξη ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ; Από πού προέκυψε το διπλό –λ-; Υπάρχει Σύνδεσμος Φιλολόγων στο νησί μας που μπορούσαν να τον συμβουλευτούν. Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίων στο νησί μας που μπορούσαν να τους ρωτήσουν. (Αν δεν με απατά η μνήμη μου έχουν στο παρελθόν δημοσιευτεί άρθρα για την ορθογραφία της λέξης). Είναι λάθος, μεγάλο λάθος το διπλό –λ-. Γρήγορα πρέπει να διορθωθεί, γιατί θα μας διασύρει πανελληνίως.
Πάντως, μέχρι να διορθωθεί θα ξέρουμε ότι, όταν διαβάζουμε τη λέξη με δύο –λ- , το κείμενο θα προέρχεται από το Δήμαρχο Κεφαλονιάς, ενώ όταν τη διαβάζουμε με ένα –λ-. θα προέρχεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς !!! Ορέ, πάλι τα καταφέραμε εμείς οι κουρλοκεφαλονίτες.....
Αυτά και δεν σκοπεύω να επανέλθω στο θέμα του Δημαρχείου. Καλή μας χρονιά, συμπολίτες.

Ε. Ρ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου