Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Oμιλία του Βουλευτή Κεφαλληνίας - Ιθάκης Σπύρου Μοσχόπουλου στην Ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα 14/6/2010 για τη συζήτηση επι του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής "για την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου" που ανακοινώθηκε στη Βουλή στις 8/6/2010.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε με ομόφωνη απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Ιανουαρίου του 2010 και στην οποία είχα την τιμή να ήμουν μέλος.

Θα ήθελα πριν προχωρήσω σε κάποια στοιχεία στον λίγο χρόνο που έχω, να πω λίγα λόγια για τη λειτουργία της Επιτροπής.

Η εντολή που πήραμε, ήταν να διερευνήσουμε σε βάθος και να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες τις πτυχές αυτού του Σκανδάλου, του μεγαλύτερου στη νεότερη ελληνική ιστορία. Είναι ένα σκάνδαλο:

Που ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια την Ελληνική Κοινωνία,

Που έβλαψε την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών

Που κλόνισε το θρησκευτικό συναίσθημα αρκετών, γιατί έβλεπαν τον Οίκο του Θεού να μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου, οικονομικών και χρηματιστηριακών συναλλαγών με off shore εταιρίες και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Αυτή η εντολή ετηρήθη και προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε σημαντικά το Προεδρείο, που πρέπει να το συγχαρούμε και να το ευχαριστήσουμε.

Λειτουργήσαμε με δημοκρατικό τρόπο, ακολουθώντας πάντοτε ομόφωνες αποφάσεις, με σεβασμό και στους 64 μάρτυρες που εξετάσαμε, άσχετα αν κάποιοι από αυτούς δεν μας έπεισαν. Συμπληρώσαμε έτσι στις 42 συνεδριάσεις μας 143 ώρες εργασίας και 6.615 σελίδες πρακτικών.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αλήθεια ότι δεν ξεκινήσαμε από την αρχή.

Γνωρίζαμε από την προηγούμενη Εξεταστική ότι με κατάλληλους χειρισμούς και υπουργικές αποφάσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε μέσα σε χρόνο ρεκόρ (20-4-2004 έως 25-6-2004) ένα μήνα, να αναγνωρισθεί η ιδιοκτησία της λιμνοθάλασσας στη Μονή Βατοπεδίου, που σήμερα γνωρίζουμε και δεχόμαστε όλοι ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν γνωρίζαμε όμως το τηλεφώνημα του Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γιάννη Αγγέλου στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό κ. Δούκα , που «φαίνεται» ότι βοήθησε σ’ αυτή την πρωτοφανή για το δημόσιο ταχύτητα, γεγονότων και ενεργειών.

Γνωρίζαμε την αίτηση του Γέροντα Εφραίμ στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιτουρίδη 15 μέρες μετά την αναγνώριση της ιδιοκτησίας (10 Ιουλίου 2004), για ανταλλαγή αυτής της έκτασης με άλλα οικόπεδα.

Δε γνωρίζαμε όμως ότι σύρθηκαν στις ανταλλαγές, όπως μας ανέφεραν στην κατάθεση τους οι Γέροντες Εφραίμ και Αρσένιος. Τι τραγική, αλήθεια, γι’ αυτούς αντίθεση!

Επίσης, δε γνωρίζαμε την προσχηματική πρόταση της Μονής Βατοπεδίου με νομικές διευθετήσεις, επιφυλασσόμενη όμως των δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας της επί της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.


Γνωρίζαμε την ανυπαρξία αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων στα εμπλεκόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα με το Σκάνδαλο και σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή συγκρότησης 14 ειδικών συνεργείων ελέγχου, που ήδη διενεργούν ελέγχους σε αυτά.

Έγινε εμφανής πλέον η παράκαμψη των αρμοδίων οργάνων της ΚΕΔ στην σύνταξη των συμβολαίων και η μη τήρηση των προαπαιτούμενων εγγράφων που είναι απαραίτητα πριν τη σύνταξη τους.

Έγινε γνωστό στην Επιτροπή ότι η κρατική μηχανή ξαφνικά λειτούργησε άψογα αφού μέσα σε δυόμισι χρόνια υπέγραψε 31 συμβόλαια και αντάλλαξε συνολικά 260 υποτιμημένα οικόπεδα «φιλέτα» σε Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας με το υπερτιμημένο νερό της Λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας, ενώ τα προηγούμενα 23 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μόλις εννέα.

Διαπιστώθηκε το απολεσθέν ποσόν, συμβολαίου ανταλλαγής, των 24.625€. Είναι μικρό ποσό σε σχέση με τα τεράστια ποσά, που διακινήθηκαν και που αυτή η μεθοδευμένη εν κρυπτώ σχεδόν τότε πορεία ανταλλαγών στοίχησε στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 1 δις ευρώ.

Ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Τσιτουρίδη από τον κ. Μπασιάκο και μετά «το ενδιαφέρον» που έδειξε ο τότε ισχυρός Υπουργός κ. Ρουσσόπουλος (δεξί χέρι του κ. Καραμανλή) δρομολόγησε μέσα σε 56 ημέρες το θέμα των ανταλλαγών με Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο κ. Μπασιάκος και το όλο έργο αναλαμβάνει η ΚΕΔ με απόφαση του κ. Δούκα και πολιτικό προϊστάμενο τον Υπουργό κ.Αλογοσκούφη. Έτσι εξασφαλίζεται ο κεντρικός έλεγχος, η μυστικότητα και η ταχύτητα.

Φάνηκε καθαρά η παρεμπόδιση τρεις φορές της διαβίβασης της ποινικής δικογραφίας στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008. Αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις δύο ακέραιων εισαγγελικών λειτουργών για το κλίμα, που αντιμετώπισαν από την ηγεσία της Δικαιοσύνης όταν μάλιστα είχαν ετοιμάσει το σχετικό έγγραφο για τη διαβίβαση της δικογραφίας.

Ο κ. Ηλίας Κολιούσης στην κατάθεση του αναφέρει: «Άλλαξε η ζωή μου. Προτίμησα να παραιτηθώ από το να παραβώ το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δεν μετανιώνω.»

Η κα. Ελένη Σωτηροπούλου στην κατάθεση της λέει: «Προτίμησα να παραιτηθώ από το να ενδώσω στις πιέσεις που μας ασκήθηκαν από τον κ. Σανιδά.»

Η διακίνηση μετρητών, οι λογαριασμοί, οι περίεργες δανειακές συμβάσεις με γνωστές τράπεζες, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, του ομίλου εταιριών του Πάπιστα και των παρένθετων προσώπων Κοιρανίδη και Παπαϊωάννου, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και συσχέτιση αυτών των στοιχείων με τους παράλληλους φορολογικούς ελέγχους που διενεργούν τα ειδικά φορολογικά συνεργεία.

Αξίζει να αναφέρω ότι έχουν καταγραφεί από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι τώρα 7.100 εγγραφές πάνω από 100.000€. Οι 841 αναλήψεις μετρητών άνω των 100.000€ δηλαδή πάνω από 85 εκατομμύρια ευρώ κινήθηκαν με ύποπτο ή ελεγχόμενο τρόπο.

Αξίζει επίσης να αναφέρω:

Την για δεύτερη φορά -από σύμπτωση, άραγε, πάλι αλλαγή- του Υπουργού κ. Τσιτουρίδη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου των Ολυμπιακών Ακινήτων, για να προχωρήσει απρόσκοπτα και σύντομα η ανταλλαγή του Ολυμπιακού Ακίνητου εμβαδού 25.000m2 με ποσό 39,5 εκατ. € και που αμέσως μετά πωλείται από την Μονή 50 εκατ. € στην Κυπριακή Εταιρία Noliden Limited.

Τη σκόπιμη μη δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση 4,5 χρόνων. Μέσα σ’ αυτό το χρόνο εξελίσσεται αυτό το μεγάλο Σκάνδαλο.

Την απόπειρα εμπλοκής για καθαρά θέματα εντυπώσεων του συναδέλφου Βουλευτή και Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σωκράτη Ξυνίδη, που, μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή βγήκε γι’ αυτούς που την επινόησαν «άνθρακες ο θησαυρός».

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Γίνεται εμφανής η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασμού με συντονιστές και επισπεύδοντες Υπουργούς και Υφυπουργούς. Δηλαδή μια ολόκληρη κυβέρνηση που δεν διστάζει να αλλάξει και Υπουργούς ακόμη προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα και σύντομα οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές, όπως αποκαλεί τις ανταλλαγές το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος αρχηγός της Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης σε επιστολή που στέλνει τότε σε εννιά Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση.

Από όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, που υπέγραψαν οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λιμνοθάλασσας, των παραλίμνιων εκτάσεων και των ανταλλαγών.

Τέλος είναι προφανές ότι προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών των κ. Ρουσσόπουλου, Βουλγαράκη, Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα και Κιλτίδη, πρώην Υπουργών και Υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα που κατατέθηκε στη Βουλή και σήμερα συζητάμε.

Γι’ αυτό απαιτείται η σύσταση από τη Βουλή προανακριτικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου