Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ “Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ”(από την εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ)
Από τον τ.Δήμαρχο Πυλάρου Μ. Αλυσσανδράτο εστάλη η ακόλουθη ανακοίνωση:
Πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ανέστειλα την πολιτική μου δραστηριότητα και αφοσιώθηκα στα Επαγγελματικά καθήκοντα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι θεώρησα ότι ήταν σωστό να πράξω. Όμως σε καμία περίπτωση δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι, να ενημερώνομαι και να έχω άποψη για όσα συμβαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Πύλαρο αλλά και στο Νομό γενικότερα.
Ήρθε η ώρα της αποχώρησης μου από την ενεργό υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και νιώθω πως δε μπορώ να μείνω αμέτοχος μπροστά στις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται. Εκτιμώ ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει θετικά στο κτίσιμο της νέας εποχής, δεν πρέπει να παραμένει θεατής.
Αφορμή για την παρέμβαση μου, τούτη τη στιγμή, στάθηκε η αναφορά με κολακευτικά λόγια του συντοπίτη μου υποψήφιου για υποψηφιότητα Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Μάρκου Κοτσιλίνη στα πεπραγμένα της πρώτης τετραετίας του Δήμου Πυλαρέων.
Αυτό για μένα ήταν μια έκπληξη γιατί όχι μόνο δεν είχε γίνει ποτέ θετική αναφορά στο σημαντικότατο έργο εκείνης της περιόδου, αλλά απεναντίας τόσο από τον ίδιο το Δήμαρχο όσο και από τους Συμβούλους του κατ’ επανάληψη είχε κατηγορηθεί και υποβαθμιστεί αυτό το έργο.
Άραγε αυτή η αναφορά επέχει τη θέση αυτοκριτικής ή τώρα οι περιστάσεις απαιτούν να εμφανιστούμε με άλλο πρόσωπο που να αποπνέει ενότητα και θετική αύρα;
Εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός και υποψιασμένος αφού οι πράξεις πάντοτε επιβεβαιώνουν αναφορές και προθέσεις. Και εδώ οι πράξεις συμφωνούν μόνο με τη συγκυρία και πολιτική σκοπιμότητα των παραπάνω αναφορών. Προς επιπλέον απόδειξη αυτών, καλώ οποιονδήποτε καλόπιστο να ανοίξει την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πυλαρέων τούτη τη στιγμή (www.pylaros.gr) όπου θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στο έργο της τετραετίας 95-98. Το σημαντικότατο γεγονός της επανίδρυσης του Δήμου Πυλαρέων μετά από 90 περίπου χρόνια εντέχνως προσπερνάται το δε όνομα του πρώτου Δημάρχου Πυλαρέων που ανέλαβε κατ΄εντολήν του λαού της Πυλάρου την οργάνωση και λειτουργία του νεοσυσταθέντος Δήμου δεν αναφέρεται πουθενά. Αναφέρονται και καλώς τα ονόματα των πρώην Προέδρων των Κοινοτήτων και του επόμενου Δημάρχου.
Βεβαίως ο κ. Κοτσιλίνης εξελέγη τρεις φορές Δήμαρχος Πυλαρέων και πολιτικά φαίνεται δικαιωμένος. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Υπάρχουν σχεδιασμοί και πολιτικές σκοπιμότητες που αλλοιώνουν και κατευθύνουν τη λαϊκή βούληση ιδιαίτερα σε ένα μικρό Δήμο. Σκοπός του κ. Κοτσιλίνη ήταν κυρίως να εκλέγεται Δήμαρχος γι’ αυτό χωρίς να μηδενίζω τίποτα, είναι γεγονός ότι τα έργα που έγιναν στη θητεία του, ήταν κυρίως έργα βιτρίνας προσωπικών εξυπηρετήσεων, «χαμηλής» απόδοσης και υψηλής σκοπιμότητας. Δόθηκε έμφαση στις δημόσιες σχέσεις, στις συνεστιάσεις και στην επικοινωνία.
Θεωρώ πως 12 χρόνια θητείας είναι αρκετά για να κάνεις ένα τουλάχιστον μεγάλο αναπτυξιακό έργο στο Δήμο σου. Κανένα από τα καταγεγραμμένα μεγάλα έργα αναπτυξιακής πνοής για την Πύλαρο δεν έγινε τα 12 αυτά χρόνια. Αναφέρομαι στον περιφερειακό δρόμο Αγίας Ευφημίας, στην Αναθεώρηση και Επέκταση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγ. Ευφημίας, στην Αποχέτευση και στο Βιολογικό Καθαρισμό, στην επαρχιακή οδό Σάμης – Πυλάρου κλπ. Είμαι σίγουρος πως αν επιλεγεί για υποψήφιος τα παραπάνω έργα θα είναι για τέταρτη φορά στο Προεκλογικό του πρόγραμμα.
Τολμώ να πω ότι στα 16 χρόνια λειτουργίας του Δήμου Πυλαρέων το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο που δημιούργησε δουλειές, έφερε χρήματα και αναβάθμισε τουριστικά και όχι μόνον την Πύλαρο ήταν η διαπλάτυνση του Λιμανιού της Αγίας Ευφημίας και η επέκταση του Λιμενοβραχίονα. Το έργο αυτό ήταν έργο της πρώτης τετραετίας 95-98.
Όμως παρ’ όλα αυτά ο κ. Κοτσιλίνης όντας μακριά από την πρωτεύουσα του Νομού και τις μεγάλες συγκρούσεις με απουσία δημόσιου αντιπολιτευτικού λόγου στο χώρο Πολιτικής δράσης του, εμφανίζεται πολιτικά άτρωτος και αναβαθμισμένος.
Αναφέρθηκα σε όλα τα παραπάνω διότι πιστεύω πως πάμε σε μία νέα εποχή, τα μεγέθη είναι διαφορετικά και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πολύπλευρα τις ικανότητες και τα αποτελέσματα των δράσεων του καθενός μας. Κάποτε πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο είναι και όχι στο φαίνεσθαι.
Σίγουρα ένας Δήμος για όλο το νησί είναι η μεταρρύθμιση που απαντά στα δεδομένα των νέων καιρών. Μακριά από μικροανταγωνισμούς, με ένα Αναπτυξιακό σχέδιο για όλη την Κεφαλονιά μία ισχυρή προσωπικότητα για Δήμαρχο και ένα Δημοτικό Συμβούλιο κύρους θα βαδίσουμε διεκδικητικά και ελπιδοφόρα μπροστά.
Πρέπει να ξεχάσουμε τους μέχρι τώρα τρόπους της Πολιτικής (μικροπολιτικής θα έλεγα) δράσης μας. Παίρνουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια και δεν έχουμε περιθώριο να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Είναι βέβαια λίγο δύσκολο να κατανοήσουμε πως μπορεί να επιλεγούν ή και να εκλεγούν ακόμα να υπηρετήσουν ως Δήμαρχοι το νέο Δήμο πολίτες στη δημιουργία του οποίου με σθένος αντιστάθηκαν είτε διότι έτσι τους βόλευε είτε διότι ένοιωθαν ένα δέος μπροστά σε αυτή την εξέλιξη.
Η αυταρχικότητα, η αλαζονεία και η έλλειψη συλλογικότητας και συνεννόησης πρέπει να απουσιάζουν από το χαρακτήρα ενός Πολιτικού Άρχοντα που θέλει να αντιπροσωπεύει το Νησί.
Η γνώση, οι εμπειρίες, η συνεννόηση, η συναίνεση, τα επικοινωνιακά χαρίσματα και η αποφασιστικότητα πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στη φαρέτρα του νέου Δήμαρχου Κεφαλονιάς.
Η δουλεία που πρέπει να γίνει είναι πολλή, οι ευθύνες μεγάλες και οι καιροί δύσκολοι. Ίδωμεν…
Μάκης Αλυσανδράτος
τ. Δήμαρχος Πυλαρέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου