Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας του Νομόυ Κεφαλονιάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα στον τομέα της υγείας στο Νομό Κεφαλονιάς, στα Νοσοκομεία της Κεφαλονιάς καθώς και στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης.
Στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου υπάρχουν περίπου 60 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Το ακτινολογικό και νεφρολογικό τμήμα υπολειτουργεί δεν καλύπτονται καν οι βάρδιες ενώ άμεση είναι και η ανάγκη οδηγών ασθενοφόρων. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό υπάρχουν ελλείψεις σε συνολικά 22 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων όπως: νεφρολόγος , μικροβιολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος κ.α.
Στο Νοσοκομείο του Ληξουρίου υπάρχουν 52 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό (παρασκευαστές, φυσικοθεραπευτές), ενώ δεν υπηρετεί γιατρός μικροβιολόγος. Επίσης προβλήματα αντιμετωπίζει στον τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, ενδεικτικό είναι ότι δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μάγειρας.
Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης, η κατάσταση είναι εξίσου τραγική με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει παιδίατρος, με αποτέλεσμα μια φορά την εβδομάδα να έρχεται παιδίατρος από το Αργοστόλι.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για την υγεία της λαϊκής οικογένειας τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.
Η ευθύνη για την παραπάνω απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση βαραίνει τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Μόνη λύση είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, και πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ενώ προβλήματα με τις ελλείψεις υλικού στα νοσοκομεία, τη δράση των εταιρειών και τις σχέσεις τους με το κράτος επιβεβαιώνουν τη θέση που επανειλημμένα έχουμε προβάλει ως κόμα: προστασία και προαγωγή της υγείας του Ελληνικού λαού και επιχειρηματική δράση στην υγεία την πρόνοια και την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου, του υγειονομικού υλικού δεν συμβιβάζονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να καλυφτούν όλες οι ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες υγείας με βάση τις ανάγκες των 2 νησιών του νομού.
Να μην γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου ή επικουρικού εργαζόμενου ή γιατρού, και
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι επικουρικοί και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή δουλεύουν σε εργολάβους.
Να διασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η προμήθεια μέσα στο 2010 όλου του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των νοσοκομείων και του Κ. Υ, Ιθάκης. Βεβαίως να υπάρξει και η ανάλογη μέριμνα για την συντήρησή του ώστε εξυπηρετούντα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Οι Βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης
Μπάμπης Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου