Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ας μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (του «Καλλικράτη»)
Είναι γεγονός ότι όσοι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί δημόσια , με γραπτό η προφορικό λόγο, για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση που καθιέρωσε ο «Καλλικράτης» και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων ,κανείς δεν έκανε τον κόπο να αναφερθεί στην εικόνα της Περιφέρειας μετά την 1-1-2011.
Ποια θα είναι η νέα διοικητική ιεραρχία στα Ιόνια νησιά ;
Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας και πώς θα ασκούνται;
Πως θα εκπροσωπείται η Περιφέρεια σε κάθε ένα από τα νησιά;
Πως θα επιδράσει εν τέλει η νέα αυτή διοικητική δομή στην καθημερινότητα αλλά και στο μέλλον των συμπολιτών μας στα Ιόνια νησιά;
Αυτά τα ερωτήματα ζητούν ,κατά την γνώμη μας, απαντήσεις!

Αυτά είναι που απασχολούν τους συμπολίτες μας και σίγουρα όχι αν ο κάθε υποψήφιος για την θέση του περιφερειάρχη πρέπει να είναι ….κάτι σαν ερωτευμένος με την έννοια της ΠΙΝ (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων) ώστε να παλέψει για την διατήρηση της.
Αυτά είναι για τα οποία αγωνιούν οι συμπολίτες μας και σίγουρα όχι αν ο νέος περιφερειάρχης θα είναι ΠΑΣΟΚ η ΝΔ, η κάποιος που είναι λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο ΝΔ, γιατί τόσο η γενικότερη πολιτική του δικομματισμού όσο και η πολιτική τους για την αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να στηρίξει τον δύσκολο αγώνα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων ,των νέων ,των ανέργων, των οικονομικών μεταναστών, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά αρνητική συγκυρία της επέλασης του ΔΝΤ και της ΕΕ στην χώρα μας.

- Αλήθεια δεν θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι πάρα πολλές από τις αρμοδιότητες που χορηγούνται στον νέο θεσμό ,δεν ενεργοποιούνται από 1-1-2011 αλλά πολύ αργότερα;
- Η αρμοδιότητα για τον Προγραμματισμό και την Ανάπτυξη ενεργοποιείται μετά την 1-7-2011.Μήπως γιατί μέχρι τότε θα έχει μάλλον ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ;
- Άλλες αρμοδιότητες ,πολύ σημαντικές, ενεργοποιούνται μετά την 1-1-2013!
- Ακόμη και η εξαιρετικά σημαντική αρμοδιότητα της Ενδοπεριφερειακής συγκοινωνίας, θέμα κλειδί για την συνοχή της ίδιας της ΠΙΝ, θα ασκείται μετά την 1-7-2011 και μάλιστα με χρήση πόρων που θα καθορισθούν με Προεδρικό Διάταγμα!
- Αλήθεια δεν θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι από τα 41 μέλη του Π.Σ (Περιφερειακού Συμβουλίου) πάνω από τα μισά ,τα 21, θα προέρχονται από ένα μόνο νομό με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ισόρροπη ανάπτυξη της ΠΙΝ;
- Αλήθεια δεν θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι σε κάθε νομό η ΠΙΝ θα εκπροσωπείται μονοπρόσωπα ,δηλ. μόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη; Αντί ενός συλλογικού οργάνου ,όπου θα εκφράζονται όλες οι απόψεις, επιλέχτηκε η …εξόχως δημοκρατική «του ενός ανδρός αρχή »!
- Αλήθεια δεν θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι δίπλα στις αιρετές Περιφέρειες θα υπάρχουν οι Γενικοί Διοικητές ,δηλ. οι σημερινοί περιφερειάρχες με νέα ονομασία, που θα είναι το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους και που ουσιαστικά θα διοικούν αυτοί ,άγνωστο για πόσο χρόνο ακόμη;


Σταματάμε εδώ τον κατάλογο, που μπορεί να είναι πολύ μακρύς, και δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι ,δυστυχώς, η μεταρρύθμιση που ζητούσε η ελληνική κοινωνία και οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν ήλθε με τον «Καλλικράτη»!
Αυτό είναι ,κατά την γνώμη μας, και το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των μελών του Π.Σ ,για την επιλογή του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών: ο αγώνας για την μετατροπή της Περιφέρειας σε δημοκρατική ,φιλολαϊκή αυτοδιοίκηση με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, με τον πολίτη, τον νέο περιφερειακό πολίτη πλέον, στο επίκεντρο της δράσης και της προσοχής της.

Για αυτά τα διλλήματα ,για αυτές τις αλήθειες γύρω από την νέα ΠΙΝ , καλούμε όποιον ενδιαφέρεται σε δημόσιο και ανοικτό διάλογο. Όσο για τα υπόλοιπα ,τα αφιερώνουμε στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για το …πολυπόθητο χρίσμα και στις προσωπικές πολιτικές και στοχεύσεις των ενδιαφερομένων ως υποψηφίων.

Θεόδωρος Α. Γαλιατσάτος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.τΠ
α/νομάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου