Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Χωρίς αναπτυξιακό όραμα οι πολιτικοί μας!
"Τους τάκοψε" ο Παύλος Παπαδάτος
στην εκπομπή "Εκ Βαθέων" του Kefalonian Sky
(από kefaloniapress)
«Η Κεφαλονιά είναι σήμερα σε κατάσταση τουριστικής υπανάπτυξης, ενώ θα μπορούσε να γίνει Μόντε Κάρλο! Το νησί μας έχει μοναδικές φυσικές ομορφιές αλλά έχει μείνει πίσω αναπτυξιακά κι αυτό γιατί δεν υπήρξε -από τις εκάστοτε τοπικές ηγεσίες - αναπτυξιακό όραμα! Και είναι αυτό που χρειάζεται η Κεφαλονιά σήμερα ειδικά τώρα που όλο το νησί θα γίνει ένας Δήμος»!
Τα παραπάνω τόνισε με έμφαση ο γνωστός -διεθνώς- οικονομολόγος και επικοινωνιολόγος κ. Γιάννης Παπαδάτος στην εκπομπή «Εκ βαθέων» του kefalonian Sky, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Την εκπομπή παρουσίασε ο συνεργάτης μας επιχειρηματίας κ. Στέλιος Σταυρίδης, ενώ σχόλια έκανε ο Πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών και οικονομολόγος Παναγής Σιμωτάς.
Η εκπομπή παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των θέσεων του κ. Παπαδάτου τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και σε θέματα τοπικής ανάπτυξης, ενώ τα τηλεφωνήματα των τηλεθεατών για ερωτήσεις διαδέχοντο το ένα μετά το άλλο!
Στο ερώτημα αν επίκειται πτώχευση της Ελλάδος ο κ. Παπαδάτος είπε:
«Η Ελλάδα ζει σήμερα μία πρωτόγνωρη και δυσάρεστη θέση. Είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που έζησαν μέχρι πρότινος πάνω από τις πραγματικές τους δυνατότητες. Η κατρακύλα ξεκίνησε το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος αύξησε υπέρμετρα τους δημόσιους υπαλλήλους με αποτέλεσμα ο ελληνικός λαός να χάσει την δημιουργικότητά του! Υπέροχη ιδέα ο σοσιαλισμός αλλά αυτή η ιδέα παρεξηγήθηκε στην Ελλάδα! Εγινε την περίοδο εκείνη δυσφήμηση της επιχειρηματικότητας και αυτό ήταν και είναι ένα μεγάλο αρνητικό σημείο για την ανάπτυξη της χώρας. Συμπερασματικά, επί ΠΑΣOΚ το 1981 ξεκίνησε ο ενταφιασμός της Ελλάδας και δυστυχέστατα ο Κώστας Καραμανλής και η Ν.Δ. έβαλαν την ταφόπλακα! Ενώ είχε ο Καραμανλής το χρόνο να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία της χώρας αλλά δεν το έκανε!»
Για την σημερινή κυβέρνηση υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Παπαδάτος είπε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε ένα τραγικά επικοινωνιακό λάθος όταν τον περασμένο Oκτώβριο είπε στη Βουλή ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, πράγμα που «ξύπνησε» τις Αγορές με αποτέλεσμα την εκτίναξη των spreads στα ύψη και έτσι ο δανεισμός της χώρας κατέστη απαγορευτικός! «Σήμερα ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κάνει μία καλή ταφή της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάτος.
"Αλλο τραγικό λάθος που έκανε ο κ. Παπανδρέου, είναι η κατάργηση των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού (αυτόνομο), που αφορούν τους δύο δυναμικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας".
Στην συνέχεια της συνέντευξης -που κράτησε πάνω από 2 ώρες- ο κ. Παπαδάτος έκανε εκτενή αναφορά στο πώς λειτουργούν οι διεθνείς Αγορές χρησιμοποιώντας ειδικούς οικονομικούς όρους. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι «αυτές που κυβερνάνε σήμερα τον κόσμο είναι οι Αγορές»!
Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Παύλος Παπαδάτος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το πολιτικό marketing και υπήρξεimage maker αρκετών γνωστών πολιτικών, όπως του πρώην αρχηγού της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, υπουργών, δημάρχων κ.ά. ενώ συνδέεται με προσωπική φιλία με πολιτικούς και των δύο μεγάλων κομμάτων. Αντίθετα για το χώρο της Αριστεράς ο κ. Παπαδάτος έδειξε μία περίεργη αντιμετώπιση, σαν να μην υπάρχει ο χώρος αυτός στον πολιτικό χάρτη!
Παραθέτουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία από την συνέντευξη του κ. Παπαδάτου η οποία είναι βέβαιο ότι θα σχολιαστεί ανάλογα από τους τοπικούς παράγοντες αλλά και από τους συμπατριώτες μας:
· «Όταν συνεργάστηκα με τον ΕOΤ για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, έφτιαξα αρκετά διαφημιστικά σλόγκαν που διαφήμισαν τον ελληνικό τουρισμό σε όλο τον κόσμο. Αλλά κείνο το σλόγκαν που έκανε πάταγο ήταν το «Η Ελλάδα, την οποία διάλεξαν οι Θεοί»!
· «Στην Ελλάδα σήμερα ο πιο καταρτισμένος οικονομολόγος είναι κατά τη γνώμη μου ο Πέτρος Δούκας. Ξέρει πολύ καλά τις Αγορές, αλλά περιθωριοποιήθηκε επειδή είναι γαμπρός του Εβερτ»!
· «Κάθε πολιτικός που δεν ξέρει σήμερα πως λειτουργούν οι διεθνείς Αγορές είναι άχρηστος»!
· «Η Λούκα Κατσέλη έχει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι Αγορές. Και έβαλε κατά των ελληνικών Τραπεζών που μια αν πτωχεύσει θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας, ειδικά τώρα. Πάντως εγώ δεν σήκωσα και δεν θα σηκώσω από τις καταθέσεις μου στις Τράπεζες ούτε ένα ευρώ! Και το ίδιο συνιστώ να κάνουν και οι συμπατριώτες μας και όλοι οι Ελληνες».
· «Σήμερα, την επανάσταση θα την κάνουν οι οικογενειάρχες και όχι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ».
· «Για τον Μαντέλη τι να πω; Τα έργα και τα γεγονότα κρίνουν τους ανθρώπους και τους χαρακτηρίζουν».
· Για θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Κεφαλονιάς ο κ. Παπαδάτος είπε, ανάμεσα στα άλλα, τα παρακάτω, αφού όμως τόνισε ότι θα χρειαστεί για το θέμα της ανάπτυξης του νησιού μας να επανέλθει πιο αναλυτικά σε άλλη συνέντευξη:
· «Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου είναι ένα αριστούργημα της φύσης που θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί τουριστικά. Όμως σήμερα ο Κούταβος μόνο λύπηση και απογοήτευση προκαλεί αφού έχει μετατραπεί σε σκουπιδαριό...».
· «Το Λιθόστρωτο. Είναι πλάκες αυτές που έχει; Περπατάς και γλυστράς. Αυτός ο αρχιτέκτονας που το έφτιαξε τότε ήταν τόσο ανίδεος;».
· «Η μαρίνα. Γιατί έγινε σ' αυτό το σημείο η μαρίνα; Η μαρίνα έπρεπε να γίνει ακριβώς απέναντι, στο Αργοστόλι».
· «Η Κεφαλονιά χρειάζεται δρόμους. Μεγάλες κεντρικές οδικές αρτηρίες με σύγχρονες προδιαγραφές. Πόρος -Αργοστόλι, Φισκάρδο - Αργοστόλι κ.ο.κ. Χωρίς σύγχρονους δρόμους δεν μπορεί να γίνει σωστή τουριστική ανάπτυξη. Είναι το πρώτο θέμα που έπρεπε να απασχολεί την τοπική πολιτική εξουσία».
· «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας σύγχρονος τουριστικός προορισμός είναι να επικοινωνήσει σωστά το τουριστικό του προϊόν. Είναι σαν να έχεις αδελφή σου μία ωραία γυναίκα, αλλά αν μείνει κλεισμένη στο σπίτι, ποιος θα την δει για να την θαυμάσει και να την παντρευτεί; Κανένας!»
· «Η Γέφυρα Δεβοσέτ είναι η μοναδική πέτρινη γέφυρα στην Ευρώπη, είναι αναπνοή για τα χωριά, αλλά την έχουμε αφήσει εντελώς εγκαταλειμμένη. Είναι ντροπή για όλους. Θα μπορούσε τουλάχιστον να μπαίνουν τα αυτοκίνητα προς το Αργοστόλι, αφού έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε και ζωές αν χρειαστεί».
· «Ποιά πράγματα πρέπει να προσέξουμε μελλοντικά: Πρώτα απ' όλα την Υγεία. Να στελεχωθεί σωστά το Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού στο Αργοστόλι. Το νερό αυτό δεν κάνει ούτε για βράση φαγητών. Μπορεί το Αργοστόλι να έχει νερό από τον Αίνο που είναι καταπληκτικό νερό αλλά... Άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ξενοδοχειακές υποδομές του νησιού. Η Κεφαλονιά είναι δυστυχώς υπανάπτυκτη σε ξενοδοχειακές υποδομές. Να δοθούν κίνητρα για νέα, μεγάλα και σύγχρονα Ξενοδοχεία. Και επίσης να δοθεί ειδικό βάρος στην ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας του νησιού μας γιατί και εκεί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης».
· «Το Ληξούρι είναι αναμφίβολα η πνευματική πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς!»
· Τέλος, ο κ. Παπαδάτος, απαντώντας στο ερώτημα «Ποιες ικανότητες πρέπει να έχει ο νέος δήμαρχος Κεφαλονιάς» απάντησε: «Αναπτυξιακό όραμα! Ικανότητα να σχεδιάζει το μέλλον του νησιού μας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου