Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

H έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων νομού Κεφαλληνίας, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6-2010, μετά την ενημέρωση των μελών από το προεδρείο για τα οικονομικά μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων και τη συζήτηση που ακολούθησε, αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση και την αποστολή στις αρμόδιες αρχές, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και τον Τύπο του παρακάτω Ψηφίσματος:
ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι πολιτικοί συνταξιούχοι Νομού Κεφαλληνίας εκφράζουμε την πικρία, απογοήτευση, οργή και αγανάκτησή μας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος μας, όσα ήδη θεσμοθετήθηκαν, όσα ανακοινώθηκαν και επίκεινται, καθώς και όσα πρόκειται να ληφθούν και δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί.
Θεωρούμε τα μέτρα άδικα, μονομερή και ανάλγητα, γιατί πλήττουν την πιο αδύναμη κοινωνική ομάδα, που δεν διαθέτει κανένα όπλο για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα, που εξαπολύθηκε εναντίον της, όπως η απεργία και γιατί δεν έχει τις σωματικές δυνάμεις για να συμμετέχει σε πορείες και διαδηλώσεις.
Την κρίση τη δημιούργησαν οι κεφαλαιοκράτες, οι κερδοσκόποι, οι τραπεζίτες, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, το διεφθαρμένο κράτος. Και αντί να πληρώσουν αυτοί, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.
Ειδικά οι συνταξιούχοι θα έχουμε απώλειες που θα αγγίξουν σχεδόν το ένα τρίτο του εισοδήματός μας.
Συγκεκριμένα:
Από το πάγωμα των συντάξεων για πέντε συνεχή χρόνια πάνω από 15%. (Ήδη από το πάγωμα των ετών 2009 και 2010 έχουμε χάσει 7,1% (2,5+4,6) και ο πληθωρισμός για τον περασμένο Μάιο έφθασε στο 5,2%.
Από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας και την καθιέρωση των επιδομάτων των 800 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο 7%.
Από τον επικείμενο ΛΑΦΚΑ κατά μέσο όρο 5%.
Επιπλέον το επικουρικό μας ταμείο (ΤΕΑΔΥ) καθώς και το Μ.Τ.Π.Υ κινδυνεύουν, από τη σχεδιαζόμενη μεταφορά από το 2013 των Δημοσίων Υπαλλήλων στο ΙΚΑ.
Η άμεση συμμετοχή των συνταξιούχων στο πρόγραμμα σταθερότητας
(όπως το ονομάζουν) είναι 3.050 εκατομμύρια ευρώ για την τετραετία 2010-2013, χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή τους στα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων.
Η άμεση συμμετοχή του κεφαλαίου στο πρόγραμμα είναι μόλις 1.250 εκατομμύρια ευρώ.
Και το χειρότερο, τα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων είναι μόνιμα, ενώ τα μέτρα για το κεφάλαιο είναι προσωρινά (έκτακτα).
Και όλα αυτά όταν η κυβέρνηση με το ίδιο το πρόγραμμα (Νόμος 3845/2010, Παράρτημα ΙΙΙ, παράγραφος 8) «Δεσμεύεται σε δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής».
Θεωρούμε ότι τα μέτρα, εκτός από βάρβαρα, είναι και αντισυνταγματικά. Εισάγουν δυσμενή διάκριση σε βάρος των συνταξιούχων, αφού την ίδια στιγμή η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται από 25% σε 20% (σταδιακά σε 4 χρόνια) και γενικά το κεφάλαιο παραμένει αλώβητο. Κατά συνέπεια παραβιάζουν την αρχή της ισότητας (άρθρο 4, παράγραφοι 1 και 5 του Συντάγματος).
Είναι αντίθετα προς το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, που με το πρώτο άρθρο του κατοχυρώνει το σεβασμό της περιουσίας του προσώπου (στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνεται και η σύνταξη), και κυρώθηκε με το Ν.Δ. 53/1974, έχει δε σύμφωνα με το άρθρο 28, παράγραφος 1 του Συντάγματος αυξημένη τυπική ισχύ (απαιτείται η ψήφιση με πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών) και επομένως υπερισχύει των κοινών νόμων 3845/2010 και 3847/2010, καθ΄ όσον αφορούν τους συνταξιούχους, επειδή ψηφίστηκαν με απλή πλειοψηφία. Επί πλέον η μείωση των συντάξεων (και το πάγωμα αποτελεί ουσιαστικά μείωση) μπορεί να γίνει μόνο προσωρινά, για συγκεκριμένους λόγους, με συγκεκριμένη διαδικασία και με αντιστάθμισμα συνταξιοδοτικές παροχές η πλεονέκτημα. Μόνο η επίκληση του έντονου δημοσίου συμφέροντος δεν αρκεί, αφού «μόνο το δημοσιονομικό συμφέρον του δημοσίου δεν μπορεί να αφομοιωθεί συλλήβδην σε ένα γενικότερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα δικαιολογούσε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση την παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη». (ΕΔΔΑ, υπόθεση Ζουμουλίδη κατά Ελλάδος, 25-6-2009).
Οι διατάξεις του Νόμου 3845/2010 που αφορούν τους συνταξιούχους (κατάργηση δώρων και επιδόματος άδειας (άρθρο 3, παράγραφος 10) και το πάγωμα των συντάξεων (πίνακας 1 στο παράρτημα ΙΙΙ) είναι επιπλέον αντισυνταγματικές και ανίσχυρες επειδή το σχετικό νομοσχέδιο δεν συνοδευόταν από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προβλέπεται από το άρθρο 73, παράγραφος 2 του Συντάγματος .
Την αντισυνταγματικότητα των μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στη γνωμοδότησή του στο σχέδιο του Νόμου 3847/2010 (παρ’ ότι τελικά συμφωνεί με την κατάργηση των δώρων).
Έχει κριθεί επίσης η αντισυνταγματικότητα από πολλές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ενδεικτικά αναφέρονται η υπ’ αριθμόν 27/2004 και 1562/2005 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκριναν ότι οι διατάξεις σχετικά με τον ΛΑΦΚΑ ήταν αντισυνταγματικές. Για το λόγο αυτό η τότε κυβέρνηση τον κατάργησε με το Νόμο 3245/2004.
Κατά συνέπεια ο μόνος τρόπος πλέον για να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος των συνταξιούχων είναι η προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Ακριβές αντίγραφο
Αργοστόλι 10-6-2010
Ο Πρόεδρος
Παναγής Κοψαχείλης
Ο Γραμματέας
Νικόλαος Μαραγκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου