Δημήτρης Μαντζουράτος:«Στοπ στις απολύσεις και τη συγχώνευση σχολείων»
Πολιτική Επικαιρότητα Φεβ 5, 2011Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζουράτος. Το θέμα της συζήτησης με τους απεσταλμένους των ΜΜΕ ήταν τα πεπραγμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.
Ο κ. Μαντζουράτος υποσχέθηκε ότι μετά από κάθε συγκέντρωση στην Κέρκυρα θα ενημερώνει για ότι έγινε εκεί, φυσικά από τη δική του σκοπιά, αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τέσσερα ήταν τα βασικά θέματα που ανέλυσε ο Δημήτρης Ματζουράτος.
Απολύσεις-ανεργία
Το πρώτο αφορούσε τις απολύσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Κεφαλονιά και όχι μόνο, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιχείρηση του «Μαρούλη», από όπου απολύθηκαν 20 άτομα, με το σκεπτικό ότι όταν περάσει η κρίση θα επαναπροσληφθούν. Μίλησε και για την αύξηση της ανεργίας στα Ιόνια Νησιά, η οποία έκανε άλμα το τελευταίο δίμηνο του 2010. (16.653 άνεργοι τον Οκτώβριο, 24.000 άνεργοι τον Νοέμβριο). «Οι απολύσεις των εργαζομένων δεν έπρεπε να υλοποιηθούν, έγιναν παράνομα. Πρέπει να παρέμβει η Περιφέρεια σε αυτό το θέμα, αφού έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις απολύσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε αυτές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνονται κίνητρα στον εργοδότη να κρατήσει τους υπαλλήλους του, αρκεί να σας αναφέρω ότι πέρσι δόθηκαν 4 εκ. ευρώ από το κράτος. Δυστυχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε άλλες προτάσεις και όχι σε αυτές που είχαμε προτείνει εμείς. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης δείχνει τα δόντια της. Δεν ωφελήθηκε ο λαός από Γ ΚΠΣ και από το ΕΣΠΑ. Ελάχιστα χρήματα κατέληξα σε αυτόν».
Συγχώνευση Σχολείων
Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν η επικείμενη συγχώνευση σχολείων. Εδώ ο κ. Μαντζουράτος ήταν ιδιαίτερα καυστικός προς την κυβέρνηση. «Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το τοπίο στην εκπαίδευση. Προωθείται το νέο ανοικτό σχολείο, το οποίο θα προσελκύσει επιχειρηματίες, κάνοντας τα σχολεία αυτόνομες μονάδες με διευθυντές και μάνατζερ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μόρφωσης, την κατάργηση οργανικών θέσεων και γενικά την αποδόμηση και διαφοροποίηση των προγραμμάτων παιδείας. Τώρα καλούνται οι Δήμοι να κάνουν προτάσεις και αν και είμαστε σε νησί, όπου πιθανόν να μην λειτουργήσει η συγχώνευση, να τελικά ισχύει αυτό το μέτρο, τότε θα έρθει και η ώρα των νησιών. Ήδη στα ειδικά σχολεία έχει χτυπήσει το καμπνάκι, ενώ και στα γυμνάσια και λύκεια Μεσοβουνίων, Αγίας Θέκλης και Πάστρας τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά, σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών». Ο κ. Μαντζουράτος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την στέγαση και σίτιση των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, χωρίς να αφήσει έξω και την Κεφαλονιά με τα ΤΕΙ. «Τα ξενοδοχεία πετούν έξω τους φοιτητές και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δεν γίνεται να πληρώνουν, αφού υπάρχει δωρεάν παιδεία. Το κράτος να πληρώσει με έκτακτο κονδύλι. Η Περιφέρεια θα φέρει το θέμα στον Υπουργό και αυτή ήταν η απόφαση που πήραμε στο Συμβούλιο».
Η μείωση του ΦΠΑ
Τρίτο θέμα στη σειρά ήταν η μείωση του ΦΠΑ στα Επτάνησα. Έχουν κατατεθεί προτάσεις από όλους τους Περιφερειακούς Συνδυασμούς, αλλά και από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που βλέπει το θέμα από τη δική της πλευρά. Ο κ. Μαντζουράτος ανέφερε: « Θέλουμε πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης. Το μεταφορικό ισοδύναμο που συζητείται δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Δεν αποτελεί στοιχείο ανάπτυξης και ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων».
Πετρέλαιο στο Ιόνιο
Σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνών και πιθανόν της εξόρυξης πετρελαίου από τη θάλασσα του Ιονίου, ο κ. Μαντζουράτος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στο Αιγαίο με την Τουρκία και το οποίο «μετακομίζει» και στο Ιόνιο, λόγω των συμφωνιών που έχει κάνει η Αλβανία με τουρκικές εταιρίες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε για πετρέλαιο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο σε τόσο μεγάλα βάθη που έχει το Ιόνιο είναι αυτό εφικτό ακόμη και για έρευνα. Παραμένουμε αντίθετη στη προοπτική το κράτος να κάνει συμφωνία με εταιρίες στο μέλλον και από τη συμφωνία αυτή να μην ωφεληθεί ο πολίτης. Δεν πρέπει να ξεπουλήσουμε το εθνικό μας πλούτο, αν αποδειχθεί ότι αυτός υπάρχει. Τέλος, διαφωνούμε κάθετα στην συνεκμετάλλευση».
Στο τέλος ο κ. Μαντζουράτος ζήτησε από την Περιφέρεια οι Παξοί να γίνουν και αυτοί Περιφερειακή ενότητα, όπως η Ιθάκη και να εκλέγουν και αυτοί τον τοπικό τους Περιφερειακό Σύμβουλο. Έδωσε ραντεβού στους αγώνες και τις απεργίες που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, ενώ έκανε λόγο κα στα τεράστια έξοδα που δαπανούνται κάθε φορά που υπάρχει Συμβούλιο στην Κέρκυρα. Εξέφρασε τους φόβους του ότι πολλοί Σύμβουλοι δεν θα αντέξουν αυτά τα έξοδα και θα τα παρατήσουν, οπότε κινδυνεύει όλο το Συμβούλιο.
Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου