Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ρουχωτάς στράφηκε εναντίον Μιχαλάτου και Δημάρχου

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο Β γύρος του δεύτερου Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς. Στιγμές έντασης δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία του, ενώ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από πολλούς το γεγονός ότι τα μέλη της Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς ψήφισαν θετικά όλες τις προτάσεις του Δημάρχου.

Για να είμαι ξεκάθαρη και ειλικρινής, δεν παρακολούθησα όλο το Συμβούλιο. Έμεινα μέχρι και τις 12:30 τη νύχτα, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για την αντικατάσταση μελών στις διάφορες Επιχειρήσεις και Ιδρύματα, ενώ συζητήθηκαν και ένα-δύο θέματα ακόμη, ελάσσονος σημασίας. Από τις Επιχειρήσεις και τα ιδρύματα, στα οποία προέκυψαν αντικαταστάσεις, ενδιαφέρον είχαν, κυρίως λόγω της συμμετοχής των τέως προέδρων τους, η ΔΕΥΑ Αργοστολίου, η Διαδημοτική, ο ΑΟΔΑ, το ΚΑΠΗ Αργοστολίου, το Γηροκομείο, αλλά και η ΔΕΚΑΑ.

Στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αργοστολίου (ΔΕΥΑ) Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. αναλαμβάνει ο Θεόφιλος Μιχαλάτος. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς», αν και απών λόγω ασθένειας, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν προτάθηκε από το Δήμαρχο. Η Αντιπολίτευση, δια στόματος Διονύση Αραβαντινού, έκανε λόγο για προεκλογικά αρραβωνιάσματα που έγιναν μετεκλογικά παντρολογήματα, ενώ και ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής», Μάρκος Κοτσιλίνης, σχολίασε ότι επιβεβαιώνονται τα όσα διακήρυττε ο Συνδυασμός του προεκλογικά για «υπόγεια ρεύματα». Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τον Αντιδήμαρχο Παλλικής, Βασίλη Ρουχωτά, ο οποίος όχι μόνο δεν ψήφισε την πρόταση του Δημάρχου, αλλά έθεσε και δική του, προτείνοντας το δικό του όνομα για Πρόεδρο της ΔΕΥΑ και του Νέστωρα Βεντούρα για Αντιπρόεδρο. Να ξεκαθαριστεί εδώ πως ο κ. Ρουχωτάς δικαιολόγησε την κίνησή του αυτή λόγω επαγγέλματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ψηφίστηκε και από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Νέας Εποχής, Κυριάκο Σταμούλη.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθεί και το γεγονός πως πριν εξελιχθούν τα παραπάνω, το λόγο πήρε ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ο κ. Γασπαρινάτος. Τόνισε πως κατανοεί το γεγονός πως τέτοιου είδους θέσεις είναι πολιτικές και γι’ αυτό ζήτησε από μόνος του να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Όμως, δεν δήλωσε παραίτηση, καθώς δεν ήταν δυνατόν να μείνει ακέφαλη η Επιχείρηση. Είπε επίσης πως αποδέχεται την αντικατάσταση, αλλά δεν θα ήθελε να γραφτεί στα πρακτικά πως δεν είχε καλή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή ή να μείνουν σκοτεινά σημάδια για το πρόσωπό του. Ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και επεμβάσεις προκάλεσε η αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς. Πρόεδρος ανέλαβε ο Γαλάτης Άγγελος και Αντιπρόεδρος ο Μοσχονάς Αλέξης. Ο Συνδυασμός του κ. Κοτσιλίνη δεν δέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου για αντικατάσταση του κ. Σιμάτου και ο κ. Παρίσης απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να κρατήσει ένα Πρόεδρο, η Επιχείρηση του οποίου είναι υπό εκκαθάριση.

Το λόγο πήρε και ο Βασίλης Ρουχωτάς, προσθέτοντας πως δεν ευθύνεται μόνο ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο για την κατάσταση της Διαδημοτικής, ενώ η αντικατάσταση του προεδρείου θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, αφού η διαχείρισή της ήταν απογοητευτική. Αξιόλογες παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έκαναν και οι Σπύρος Σαμούρης και Κατερίνα Κουταλά. Η τελευταία ξεκαθάρισε πως ειδικά ο Δήμος Ερίσου δεν έχει συμμετοχή στο χρέος της Διαδημοτικής και η ίδια, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν πάντα παρούσα στις συνεδριάσεις του.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Σκλάβος, ζήτησε από τον Δήμαρχο να παρουσιάσει τα χρέη του κάθε Δήμου στη Διαδημοτική. Κατά την ανάγνωση των χρεών του Δήμου Ερίσου η κα Παναγιωτάτου από το Δήμο Ερίσου, που παρακολουθούσε εκείνη την στιγμή το Συμβούλιο, αντέδρασε με φωνές, αρνούμενη τα οικονομικά στοιχεία. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ένα χρέος της τάξης των 28.000 ευρώ, ενώ η κα Παναγιωτάτου υποστήριζε ότι είναι λιγότερα. Με επέμβαση του Πρόεδρου, τα πνεύματα ηρέμησαν και το συμβούλιο συνεχίστηκε.

Αμέσως μετά, τέθηκε προς συζήτηση η αντικατάσταση η αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π με την επωνυμία Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αργοστολίου (ΑΟΔΑ). Παρών ήταν και ο μέχρι τότε Πρόεδρος του ΑΟΔΑ, Γεράσιμος Βαλλιανάτος. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Βαλλιανάτο να παραμείνει στη θέση του, ενώ από τα μέλη πρότεινε να αντικατασταθεί μόνο η κα Παυλάτου Καλλιόπη και τη θέση της να πάρει η Δημοτική Σύμβουλος Κουνάδη Μαρία. Ο κ. Βαλλιανάτος αρχικά δέχτηκε την πρόταση. Ο Συνδυασμός του κ. Κοτσιλίνη όμως δεν ψήφισε την πρόταση του κ. Παρίση, κρίνοντας ότι δεν ήταν σωστό να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση της κας Παυλάτου. Λίγο αργότερα και μετά την ψηφοφορία, ο κ. Βαλλιανάτος δήλωσε ότι αρνείται τελικά να παραμείνει Πρόεδρος, προκαλώντας νεύρα σε άλλους και γέλια σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους θεατές. Το θέμα τέθηκε ξανά σε ψηφοφορία και Πρόεδρος ανέλαβε ο Κωνσταντάκης Άγγελος.

Η επόμενη αντικατάσταση μελών αφορούσε το Γηροκομείο Αργοστολίου, το οποίο, ως ίδρυμα, δεν μπαίνει σε διαδικασία συγχώνευσης. Πρόεδρος, δια νόμου, αναλαμβάνει ο Δήμαρχος και Αντιπρόεδρος ο Μαρκέτος Άγγελος. Η πρόταση ψηφίστηκε και από την Αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον κ. Σαμούρη, που την καταψήφισε και τους κ. κ. Γκισγκίνη και Κουρούκλη, που έδωσαν λευκή ψήφο.

Για το ΚΑΠΗ Αργοστολίου προτάθηκε η κα Αυγουστάτου για Πρόεδρος και η κα Ζαπάντη για Αντιπρόεδρος. Υπερίσχυσε η πρόταση του Δημάρχου, ενώ το ίδιο συνέβη και στη ΔΕΚΑΑ, όπου Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Κοκόσης και Αντιπρόεδρος ο κ. Βανδώρος. Εδώ υπήρξε και παρέμβαση του Αντώνη Λουβερδή, μιλώντας ως Πρόεδρος τόσο του ΚΑΠΗ όσο και της ΔΕΚΑΑ. Αναφέρθηκε στο έργο του και την 4η θέση του Δήμου Αργοστολίου πανελλαδικά σε θέματα κοινωνικού έργου. Πρόσθεσε τέλος, ότι σέβεται την πολιτική απόφαση του Δημάρχου, όμως, θα προτιμούσε να του είχε ζητηθεί παραίτηση και να μη αντικατασταθεί με αυτόν τον «μελανό» τρόπο.

Από τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, παρακολούθησα μόνο δύο, για αυτό και δεν κρίνω σκόπιμο να κάνω έναν συνολικό σχολιασμό. Για όσα παρακολούθησα όμως, μπορώ να πω ότι είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό από πολλούς Συμβούλους ότι πάνω από όλα είναι η Κεφαλονιά. Το αν η ομάδα Μιχαλάτου ψήφισε υπέρ του Δημάρχου ή αν η ομάδα Κοτσιλίνη αρνήθηκε για τους δικούς της λόγους να είναι σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κάτι που δεν απασχολεί απαραίτητα τον επαγγελματία Κεφαλονίτη που του κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ… Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους το ρόλο τους κάποιοι…

Ρεπορτάζ Γιάννα Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου