Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ

“ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ, ΤΟΥ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ & ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ”

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Α. Παρίση, στην ανακοίνωση της παράταξης του Μ. Κοτσιλίνη. Το γραφείο τύπου του Δήμου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Για μία ακόμη φορά, με το χθεσινό δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη του Μάρκου Κοτσιλίνη, αναφορικά με το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, παίζοντας τον ρόλο του θεματοφύλακα του ήθους και της εντιμότητας και ξεχνώντας τεχνηέντως ότι με την πολιτική που εφάρμοσαν οι εκπρόσωποί της τα τελευταία 20 χρόνια, παρέδωσαν έναν Δήμο καταχρεωμένο και αφερέγγυο στην τοπική αγορά και κοινωνία. Αυτή τη φορά όμως, είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε κατανόηση. Απόκριες έρχονται και καθένας είναι ελεύθερος να φοράει την «μάσκα» που του αρέσει και να παίζει τον «ρόλο» που του ταιριάζει.
Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι οι «θεματοφύλακες του ήθους και της εντιμότητας» έδειξαν και την περασμένη Τετάρτη το πραγματικό πολιτικό τους πρόσωπο. Και δεν είναι κανένα άλλο από αυτό του υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής που επιβάλλει η Τρόικα, το ΔΝΤ και το μνημόνιο. Σε ένα φλέγον ζήτημα για το νησί μας και την νεολαία του, όπως αυτό της κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, η παράταξη του Μάρκου Κοτσιλίνη έδωσε τις κρίσιμες κομματικές εξετάσεις και πέρασε με άριστα. Ήταν η μοναδική παράταξη στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου που τοποθετήθηκε υπέρ της προωθούμενης κυβερνητικής επέλασης κατά της παιδείας και της εκπαίδευσης, «βαφτίζοντας» μάλιστα την συρρίκνωση των σχολικών μονάδων ως «βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στη χώρα»!
Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε αντιμετώπισε αυτό το σοβαρό θέμα με «προχειρότητα» όπως ισχυρίζεται η παράταξη του κ. Κοτσιλίνη. Το αντίθετο μάλιστα. Έφερε αμέσως το θέμα προς συζήτηση στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου και πήρε ξεκάθαρη θέση, τόσο με δελτίο τύπου που εξέδωσε μέρες πριν την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και με τις σαφείς τοποθετήσεις του Δημάρχου Αλ. Παρίση και των Δημοτικών της Συμβούλων. Είναι κάθετα αντίθετη προς κάθε κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων στο νησί μας και θα μπει «μπροστάρης» σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασιστεί.
Στο θέμα της προσωπικής ασφάλειας του Δημάρχου, που από τους «θεματοφύλακες του ήθους και της εντιμότητας» έχει τελευταία αναγορευτεί σε μείζον ζήτημα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές το εξής: Τα θέματα ασφαλείας του κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο του Δημάρχου αποτελούν αυστηρά προσωπικά δεδομένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καταστούν πεδίο άνθησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.
Τέλος στο θέμα αυτό, αν ο κ. Μ. Κοτσιλίνης επιθυμεί να αντικαταστήσει τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας που εκτιμούν και αξιολογούν τα ζητήματα αυτά, τότε μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει, εκτός από τον ρόλο του «δημόσιου εισαγγελέα» όπως ο ίδιος με τις πράξεις του αυτοπροσδιορίζεται στο νησί μας, και ρόλο αξιολογητή για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σε ότι αφορά στις αναφορές του για την χρησιμοποίηση ικανών στελεχών της κοινωνίας μας με την διαδικασία του εθελοντισμού στον Δήμο μας και τις ειρωνικές κρίσεις που διατυπώνει, του λέμε ότι: Αν εννοεί τον εθελοντισμό όπως το «πρωτοπαλίκαρο» του Σ. Σαμούρης προσδιόρισε σε πρόσφατο δελτίο τύπου του, τότε μάλλον οι λογικές μας δεν μπορούν να συναντηθούν, ούτε να συμπορευτούν.
Τέλος, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με παραλήπτη τον Μ. Κοτσιλίνη στην δημοτική ομάδα της παράταξής του. Τους λέμε λοιπόν ότι κάνουν αντιπολίτευση που στη δομή της και στην ουσία της βασίζεται στις αρχές της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του αποπροσανατολισμού, αντιπολιτευτικές αρχές που χαρακτηρίζουν τις τακτικές των δεκαετιών 70 και 80. Η κοινωνία μας και ο λαός μας έχουν κουραστεί από αυτές τις μεθόδους, ζητούν συνεννόηση, συγκλίσεις και δημιουργική κριτική και όποιος αυτό γρήγορα δεν το αντιληφθεί, δυστυχώς γι’αυτόν θα μείνει μόνος του σε έναν πολιτικό μονόδρομο που μοιραία οδηγεί στην πολιτική του απομόνωση.
Εμείς ως παράταξη, ως Δημοτική Αρχή αλλά και ο Δήμαρχος προσωπικά, έχουμε πάρει οριστική απόφαση να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω τις λογικές του παρελθόντος και με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των στελεχών μας αλλά και του συνόλου της κοινωνίας, να πορευτούμε στο μέλλον, ένα μέλλον που είναι ανάγκη να το υπηρετήσουμε, προκειμένου το νησί μας να ανέβει στο βάθρο που του αρμόζει, του ανήκει και δικαιούται.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ
Ύφος και ήθος της νέας Δημοτικής Αρχής

Αναφέρονται παρακάτω τα σημαντικότερα ζητήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη Συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου 2011 και οι θέσεις της Δημοτικής μας παράταξης.
Στο θέμα της συγχώνευσης σχολείων του Δήμου φάνηκε η προχειρότητα και η αποσπασματική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων από τη Δημοτική Αρχή. Ήταν σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την παιδεία, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο δίλημμα ναι ή όχι στη συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων Α’ και Β’ βαθμού. Η Δημοτική πλειοψηφία, στη γραπτή εισήγηση που διακινήθηκε, έκανε πρόταση για παραπέρα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, στο τέλος όμως υπαναχώρησε, συντάχθηκε με τη γνωστή δήλωση του Δημάρχου – καμία συγχώνευση – και υποβάθμισε το όλο θέμα σε ψήφισμα (3) γραμμών.
Η Δημοτική Παράταξη «Νέα Εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» κατέθεσε στο σώμα το ακόλουθο ψήφισμα:
Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευση στη χώρα μας αποτελεί μεγάλο ζήτημα, που δεν πρέπει να δούμε αποσπασματικά και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει η λογική της μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Θεωρούμε ότι το ζήτημα της συγχώνευσης Σχολικών Μονάδων, παρά το ότι δεν αγγίζει – εκτός ενδεχόμενα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις – την Κεφαλονιά, έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Αρχή χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία και με προφανή στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις, κυρίως για να φανεί αρεστή, όχι όμως χρήσιμη.
Πιστεύουμε ότι έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση και διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, τους φορείς της κοινωνίας και τους φορείς της Εκπαίδευσης και να κατατεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συμπεράσματα και οι προτάσεις, προκειμένου να ληφθούν ορθές αποφάσεις.
Στόχος της σημερινής συζήτησης δεν ήταν να αναδείξει τα ουσιώδη προβλήματα της παιδείας αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις.
Κάτω από ένα τέτοιο κλίμα ζημιωμένη βγαίνει μόνο η εκπαίδευση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Διευθυντές Α’βάθμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης ούτε καν είχαν προσκληθεί στη Συνεδρίαση και επίσης δεν είχαν προσκληθεί οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι κοινωνικοί φορείς.
Δηλώνουμε υπέρμαχοι της ποιότητας της Εκπαίδευσης και καλούμε όλους τους φορείς της κοινωνίας, τους εκπαιδευτικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο σε ένα καινούριο εφ’ όλης της ύλης διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στην διαδικασία ερωτήσεων προς τον κ. Δήμαρχο η παράταξή μας έθεσε ζητήματα που είχαν να κάνουν με το ύφος και ήθος που εμφανίζει η νέα διακυβέρνηση.
Ο κ. Δήμαρχος δεν αρνήθηκε ότι του έχει διατεθεί, ως συνοδός, αστυνομικός υπάλληλος. Επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα και απόφαση της Κυβέρνησης. Αφήνουμε στον κόσμο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Η παρουσία εξωθεσμικών ατόμων, ως ενδιάμεση λειτουργία μεταξύ διοίκησης και εκλεγμένων φορέων, βαφτίστηκε από την πλειοψηφία ως «εθελοντισμός»!!! και παίρνει μορφή επιδημίας.
Πρόκειται για πρωτοφανή, ανεπίτρεπτη, παράτυπη διαδικασία που απαξιώνει τη Διοίκηση, δημιουργεί παράπλευρα κέντρα αποφάσεων και νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Ας αντιληφθούν επιτέλους ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάστηκε για άλλους σκοπούς και στόχους και δεν επιτρέπει τόσο απλά τα βολέματα ημετέρων. Απαιτούμε να αποσυρθούν οι παραπάνω εξωθεσμικοί παράγοντες και να αξιοποιηθεί η Διοίκηση που είναι ικανή και άξια να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Δημοτικής Αρχής αρκεί οι αιρετοί να αντιληφθούν τον πραγματικό ρόλο τους και να συνεργαστούν μαζί τους.
Εντοπίστηκε σοβαρή καθυστέρηση παρά τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την οργάνωση του νέου Δήμου (συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, Τουριστικής Επιτροπής κλπ). Αντίθετα υπάρχει μεγάλη προθυμία στην αντικατάσταση μελών των Νομικών Προσώπων. Στην προχθεσινή συνεδρίαση αντικαταστάθηκαν τρία μέλη που είχαν διορισθεί προ είκοσι ημερών!!!
Τέλος η παράταξή μας υπερψήφισε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου